ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Ενίσχυση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Αλλο ένα νεκρό βρέφος στο προσφυγικό ταξίδι προς Λαμπεντούζα...

Μετά από ένα ακόμα τραγικό έγκλημα, με τον θάνατο ενός βρέφους κατά το προσφυγικό ταξίδι των γονιών του προς τη Λαμπεντούζα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πιο «σκληρή» γραμμή για την «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού», με παραπέρα ένταση της καταστολής ενάντια στους ξεριζωμένους, στην κατεύθυνση της ΕΕ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Σχεδόν 126.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους, αριθμός σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Λαμπεντούζα έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος, με περίπου 7.000 αφίξεις εκεί μόνο αυτή τη βδομάδα, αριθμός μεγαλύτερος από τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού.

Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε το Σάββατο πάνω από 40 μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στα ανοικτά της Λαμπεντούζα. Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην ξηρά μεταφέρθηκε και ένα νεκρό νεογέννητο, το οποίο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του διάπλου της Μεσογείου και έχασε τη ζωή του έπειτα από λίγες ώρες, στο πλεούμενο που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Τυνησία.

Την περασμένη βδομάδα, ένα αγοράκι πέντε μηνών πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης στα ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Χθες συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, έχοντας στο επίκεντρό του πιο σκληρή καταστολή κατά των μεταναστών και προσφύγων.

Το Σαββατοκύριακο η Μελόνι ανακοίνωσε ότι η Ιταλία «αλλάζει στρατηγική» και η Ρώμη πρόκειται να αυξήσει τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης των «παράτυπων μεταναστών» σε κλειστά κέντρα, από 12 σε 18 μήνες. Με τη βοήθεια του στρατού, όπως είπε η Μελόνι, πρόκειται σύντομα να αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των κέντρων κράτησης.

Η Ρώμη ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και μια ενιαία ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή σε συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές χώρες «για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις των πλεούμενων».

Καταστολή και «διατήρηση των εξωτερικών συνόρων»

Την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφτηκε τη Λαμπεντούζα μαζί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό και παρουσίασε ένα σχέδιο που προβλέπει ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ιταλία από τον Οργανισμό Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUAA) και τη Frontex. Η Frontex εξάλλου θα αναλάβει τον συντονισμό και για τους επαναπατρισμούς όσων «δεν δικαιούνται» να μείνουν στην Ευρώπη.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αυξηθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών, καθώς και να βελτιωθεί η θαλάσσια και από αέρος επιτήρηση από την Frontex. Θα πρέπει σύμφωνα με το σχέδιο να διερευνηθούν «οι δυνατότητες επέκτασης σε ό,τι αφορά τις παρούσες ναυτικές αποστολές και, αν είναι ανάγκη, να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων», ενώ θα ενισχυθεί και η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Τυνησίας.

Στην Ιταλία μετέβη χθες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν, για να μεταφέρει «συμπαράσταση και βοήθεια προς την Ιταλία στη διατήρηση των εξωτερικών της συνόρων, που είναι η πρώτη πύλη εισόδου στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική». Οπως είπε, «δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι όσοι καταφθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος θα είναι ευπρόσδεκτοι ό,τι και αν συμβεί. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο» και διαχώρισε τους οικονομικούς πρόσφυγες από τους «επιλέξιμους για άσυλο».

ΟΗΕ
Ξεκινά η 78η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης

Εν μέσω εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι εργασίες της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε επίπεδο ηγετών, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 140 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών από όλο τον κόσμο.

Στη σημερινή πρώτη μέρα προγραμματίζεται να μιλήσουν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, του Ιράν, Ε. Ραϊσί, ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, κ.ά.

Η Ρωσία αναμένεται να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ.

Στο επίκεντρο των ομιλιών και των διαβουλεύσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις και εμπόλεμες συγκρούσεις, οι «πράσινες» μπίζνες, οι στόχοι της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ κ.ά.

Παραμονές της Γενικής Συνέλευσης, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως «είναι καιρός να ρίξουμε μια ματιά στην αρχιτεκτονική του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα υποστήριζαν περισσότερα μέλη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον πιέζει για διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας με «πέντε ή έξι» νέα μόνιμα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ινδίας, Βραζιλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας.

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, υποδέχθηκε τον Αμερικανό μεγαλοκαπιταλιστή Ιλον Μασκ, στον αποκαλούμενο «Τουρκικό Οίκο» στο Μανχάταν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγκυρας, ο Ερντογάν μίλησε στον Μασκ για τα επιτεύγματα της Τουρκίας στον τομέα της τεχνολογίας, το όραμά του για την ψηφιοποίηση του τουρκικού Δημοσίου και την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ εξέφρασε την επιθυμία η «Tesla» του Μασκ να δημιουργήσει το 7ο εργοστάσιό της στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν σχολίασε την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, λέγοντας ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να χωρίσει τον δρόμο της από τις Βρυξέλλες αν χρειαστεί.

Στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι οι Βρυξέλλες καλούνται να διερευνήσουν «ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις τους με την Αγκυρα.

«Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα αξιολογήσουμε τις εξελίξεις αυτές και, αν είναι απαραίτητο, θα χωρίσουμε τον δρόμο μας από την ΕΕ».

ΗΠΑ
Συνεχίζεται η απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία

Συνεχίστηκε χτες για 4η μέρα η απεργία σε εργοστάσια των τριών μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, «General Motors», «Ford», «Stellantis», με τους εργάτες να διεκδικούν μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά αιτήματα, απέναντι στη μεγάλη επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματά τους.

Η ηγεσία του συνδικάτου UAW, υπό την πίεση των εργαζομένων, προκήρυξε στις 14 Σεπτέμβρη ταυτόχρονη απεργία σε 3 μεγάλα εργοστάσια, ένα σε κάθε μονοπώλιο, με συνολικά 13.500 εργαζόμενους, ενώ καταγράφονται φωνές και διαθέσεις των εργαζομένων για γενίκευση της απεργίας σε όλα τα εργοστάσια των τριών εταιρειών.

Ο πρόεδρος του UAW, Σον Φάιν (που σχετίζεται με το Δημοκρατικό Κόμμα), δήλωσε το Σάββατο ότι οι συνομιλίες με εκπροσώπους της διοίκησης της «Ford» για νέα σύμβαση εργασίας ήταν «λογικά παραγωγικές».

Ορισμένες πληροφορίες έφεραν τον Φάιν να έχει «ρίξει» το ποσοστό αύξησης μισθού 40% σε τέσσερα χρόνια που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, χωρίς να γίνει γνωστό το νέο ποσοστό που διαπραγματεύεται. Οι διοικήσεις των τριών εταιρειών «προσφέρουν» αυξήσεις μόνο μέχρι 20% σε 4,5 χρόνια.

Νωρίτερα πάντως η εργοδοσία κλιμάκωσε τις αντεργατικές κινήσεις. Η «Ford» ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας 600 εργαζομένων σε εργοστάσιο στο Μίσιγκαν, ενώ και η GM «αναστέλλει» προσωρινά τις συμβάσεις 1.200 εργαζομένων σε εργοστάσιο στο Κάνσας.

«Φιλεργατικό» προσωπείο επιχειρεί στο μεταξύ να φορέσει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν θέλει μια απεργία, αλλά σέβομαι το δικαίωμα των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις επιλογές που έχουν».

«Κατανοώ την απογοήτευση των εργαζομένων», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «τα κέρδη - ρεκόρ (των αυτοκινητοβιομηχανιών) δεν μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο» με τους εργαζόμενους.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η κυβέρνηση Μπάιντεν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει το έδαφος για να αυξάνονται τα τεράστια κέρδη των αμερικανικών μονοπωλίων και η εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ο ίδιος Μπάιντεν, που μιλά για «σεβασμό» στο απεργιακό δικαίωμα, ήταν αυτός που απαγόρευσε την προκήρυξη απεργίας από τους σιδηροδρομικούς, για να διαφυλάξει τα συνολικότερα μονοπωλιακά κέρδη.

ΛΙΒΥΗ
Χιλιάδες θύματα και ανησυχία για δύο ακόμα φράγματα

Δραματική παραμένει η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Λιβύης, ειδικά στην πόλη Ντέρνα, μια βδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Εν μέσω αντικρουόμενων ανακοινώσεων και πληροφοριών για τον ακριβή αριθμό των χιλιάδων νεκρών που έχουν βρεθεί έως τώρα στην Ντέρνα, οι εκτιμήσεις για τους αγνοούμενους συγκλίνουν ότι είναι πάνω από 9.000 άτομα.

Χτες το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των εξακριβωμένων θυμάτων, ανακοινώνοντας πως δεν είναι πάνω από 11.300 (όπως είχε ανακοινώσει το Σάββατο), αλλά «τουλάχιστον 3.958 άνθρωποι» και πως οι αγνοούμενοι «παραμένουν πάνω από 9.000 άτομα».

Εικόνες δείχνουν μαζικούς τάφους, μέλη συνεργείων δηλώνουν ότι έχουν θαφτεί σε αυτούς πολλοί νεκροί, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα στοιχείο για την ταυτοποίησή τους, ενώ πολλές από τις σορούς που ξεβράζει η θάλασσα έχουν καταστεί μη αναγνωρίσιμες.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν για τον κίνδυνο υγειονομικής καταστροφής λόγω της διάλυσης των υποδομών στο 25% της πόλης Ντέρνα και άλλων περιοχών της ανατολικής Λιβύης. Αξιωματούχοι του Οργανισμού ζήτησαν να συγκεντρωθεί το ποσό των 71,4 εκατ. δολαρίων.

Ο Λίβυος γενικός εισαγγελέας, Σιντίκ αλ Σουρ, δήλωσε πως οι εργασίες συντήρησης των δύο φραγμάτων που κατέρρευσαν προκαλώντας την τεράστια καταστροφή στην πόλη Ντέρνα είχαν αρχίσει αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Ο δε ΟΗΕ επεσήμανε την Κυριακή ότι ανησυχεί για την κατάσταση σε δύο ακόμη φράγματα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχονται μεγάλη πίεση από τον όγκο του νερού. Τα φράγματα αυτά είναι το Τζάζα, μεταξύ της Ντέρνα και της Βεγγάζης, και το Κατάρα, κοντά στη Βεγγάζη, ανέφερε το OCHA.

ΝΙΓΗΡΑΣ - ΜΑΛΙ - ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Υπέγραψαν σύμφωνο «αμυντικής» συνεργασίας

Συμφωνία που θέτει τις βάσεις για συγκρότηση «αμυντικής» συμμαχίας υπέγραψαν το Σάββατο αξιωματούχοι των στρατιωτικών κυβερνήσεων του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα.

Με ανάρτησή του, ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι, συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, δήλωσε πως ο «χάρτης Λιπτακό-Γκουρμά» δημιουργεί τη «Συμμαχία Χωρών του Σαχέλ».

Με φόντο τις προετοιμασίες και τις απειλές της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) και της Γαλλίας για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα με πρόσχημα την αποκατάσταση του ανατραπέντος Προέδρου Μ. Μπαζούμ, η συμφωνία των τριών χωρών προβλέπει ότι «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας ενός ή περισσότερων συμβαλλομένων μερών θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον και των υπολοίπων μερών» και άρα σημαίνει «τη χορήγηση βοήθειας και διάσωσης από όλα τα μέρη, κατ' ιδίαν ή συλλογικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ενόπλων δυνάμεων».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η στρατιωτική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο έδωσε εντολή απέλασης του Γάλλου στρατιωτικού ακολούθου, Εμ. Πασκιέρ, κατηγορώντας τον για «ανατρεπτική συμπεριφορά». Το γαλλικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε πως ο Γάλλος πρέσβης στη Νιαμέι - για τον οποίο επίσης έχει δοθεί εντολή απέλασης - τελεί υπό καθεστώς «ομηρίας».

«Στον Νίγηρα, όπως σας μιλώ, έχουμε έναν πρέσβη και διπλωμάτες που κυριολεκτικά έγιναν όμηροι στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας», είπε ο Μακρόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ