ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η «Δημοκρατία του Αρτσάχ» θα πάψει να υπάρχει από 1η Γενάρη

Τουλάχιστον 70.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Αρμενία

Το κύμα της προσφυγιάς από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία μεγαλώνει συνεχώς

Copyright 2023 The Associated

Το κύμα της προσφυγιάς από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία μεγαλώνει συνεχώς
Διάταγμα για τη διάλυση όλων των κρατικών θεσμών της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ («Δημοκρατία του Αρτσάχ») από την 1η Γενάρη του 2024 υπέγραψε ο Πρόεδρός της, Σ. Σαραμανιάν.

Με τον τρόπο αυτόν επισφραγίζονται και τυπικά τα αποτελέσματα της 24ωρης στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα, όπου ζούσαν περίπου 120.000 Αρμένιοι και μέχρι χτες - μετά την εκεχειρία και τον αφοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» - είχαν μετακινηθεί στην Αρμενία πάνω από 70.000 πρόσφυγες μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, που είχε αποκλείσει το Μπακού από την περασμένη άνοιξη.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχ. Αλίεφ επισκέφθηκε την πόλη Τζαμπραγίλ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να επιθεωρήσει κατασκευαστικές εργασίες, στην πρώτη του επίσκεψη στο Καραμπάχ μετά την επίθεση. Η Τζαμπραγίλ είχε καταληφθεί από αρμενικές δυνάμεις στα χρόνια του 1990, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά επανήλθε υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια του πολέμου το 2020.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε χτες ότι δεν βλέπει τον λόγο για τη μαζική έξοδο των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απορρίπτοντας ντε φάκτο τις κατηγορίες για εθνική αποκάθαρση που διατύπωσε η Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ένοχος (για την έξοδο), επειδή δεν υπάρχουν άμεσοι λόγοι για τέτοιες ενέργειες», είπε ο Ντμ. Πεσκόφ. «Ωστόσο, οι κάτοικοι εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την περιοχή του Καραμπάχ (...) και το πιο σημαντικό είναι πως εκείνοι που έλαβαν αυτή την απόφαση να μπορούν να το κάνουν σε καλές συνθήκες», πρόσθεσε, καθώς η ρωσική στρατιωτική αποστολή συμμετέχει στην εκκένωσή τους.

Ο δε Αζέρος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση που έλαβαν ντόπιοι Αρμένιοι της Περιφέρειας Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν να μετεγκατασταθούν στην Αρμενία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να τους παρέχουμε συνθήκες για μια καλύτερη ζωή από αυτή που είχαν όταν ήταν όμηροι της στρατιωτικής χούντας που δημιούργησε η Αρμενία».

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν είδε από την πλευρά του στην έξοδο αυτή την απόδειξη μιας «εθνικής αποκάθαρσης» που ενορχήστρωσε το Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν να τοποθετηθεί μια διεθνής αποστολή που θα «εγγυηθεί» τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία κατηγορεί το Μπακού ότι προχωρεί σε προσαγωγές μεταξύ των αμάχων που εγκαταλείπουν την περιοχή.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων του πρώην ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος έχει προφυλακισθεί από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ρ. Βαρντανιάν, επιχειρηματίας που ηγήθηκε του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Νοέμβρη του 2022 μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη, κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και δημιουργία παράνομης ένοπλης οργάνωσης, σύμφωνα με τις αζέρικες αρχές.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Εκλογές εν μέσω αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση της Ρωσίας

Εν μέσω ενδοαστικής αντιπαράθεσης γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, αλλά και συνολικότερα, η Σλοβακία ετοιμάζεται να εκλέξει τον πέμπτο πρωθυπουργό της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, στις αυριανές βουλευτικές εκλογές.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Smer-SD του επιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίκο, εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας ανησυχία στη «Δύση», για τη στάση που θα ακολουθήσει η Σλοβακία - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - απέναντι στη Ρωσία.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σλοβακία είναι ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα, η Σλοβακία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία και συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικά πακέτα, ενώ υποδέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο Φίκο υιοθετεί τις θέσεις του Κρεμλίνου, έχει κατηγορήσει τους «Ουκρανούς ναζί και φασίστες» που «προκάλεσαν» τον Ρώσο Πρόεδρο να εισβάλει στην Ουκρανία, κάλεσε τη σλοβακική κυβέρνηση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο στο όνομα της «ειρήνης» και είπε ότι εάν γινόταν πρωθυπουργός, η Σλοβακία «δεν θα έστελνε άλλο γύρο πυρομαχικών» για να ...«τελειώσει η σύγκρουση νωρίτερα». Είναι επίσης αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τρία βασικά κόμματα προωθούν μια πιο «φιλορωσική» στάση, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD, το εθνικιστικό κόμμα Republika και το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS).

Ο Φίκο εμφανίζεται φαβορί για την πρωθυπουργία και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα Republika και SNS αναμένεται και τα δύο να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό ψήφων για να εξασφαλίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.

ΣΥΡΙΑ
Κινήσεις για ακόμη σκληρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Μάρκο Ρούμπιο προωθούν από χτες στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο κλιμάκωσης των οικονομικών, διπλωματικών και άλλων κυρώσεων κατά της Συρίας.

Το νομοσχέδιο που προωθούν επιδιώκει την παράταση έως το 2032 του νόμου Καίσαρα που έχει ήδη επιβάλει ασφυκτικές κυρώσεις στη Συρία, απαγορεύοντας παράλληλα σε κάθε αμερικανικό υπουργείο και δημόσια υπηρεσία να αναγνωρίσει ή να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Ασαντ. Ζητούν επίσης οι κυρώσεις αυτές να συμπεριλαμβάνουν και τη συριακή Βουλή, ενώ υπό σκέψη είναι διάταξη που θα επιβάλλει κυρώσεις σε φιλανθρωπική οργάνωση της συζύγου του Προέδρου της Συρίας, σε βάρος της οποίας έχουν ασκηθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για «διαφθορά» και «απόπειρες ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτικής ισχύος» της συριακής κυβέρνησης.

Ο 80χρονος Τζιμ Ρις, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, τοποθετούμενος για το νομοσχέδιο που προωθείται σε μια περίοδο εξομάλυνσης των σχέσεων πολλών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με τη Συρία, ανέφερε ότι θα πρέπει πέραν των άλλων το Κογκρέσο να ενημερώνεται τακτικά «για οποιεσδήποτε συναντήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της Συρίας, της Τουρκίας και αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ιράκ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Σαουδικής Αραβίας, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου, Λιβύης και Λιβάνου».

Η κίνηση των δύο Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών εμφανίζεται περίπου 20 μέρες αφότου η συριακή κυβέρνηση ζήτησε από τον ΟΗΕ να επιρρίψει ευθύνες σε Αμερικανούς αξιωματούχους για τη συνεχιζόμενη κλοπή συριακού πετρελαίου από παράνομες γεωτρήσεις σε κοιτάσματα στα βορειοανατολικά της χώρας.

Σε επιστολή που απέστειλε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών στον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ζητείται να αποδοθούν ευθύνες για τη λεηλασία του συριακού πετρελαίου στις ΗΠΑ και να υποχρεωθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις που υπολογίζονται από την έναρξη του πολέμου το 2011 έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε απώλειες κρατικών εσόδων ύψους 115,2 δισ. δολαρίων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Φεϊχό δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Απέτυχε την Τετάρτη, όπως αναμενόταν, να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό Κοινοβούλιο ο Αλμπέρτο Νούνιεθ - Φεϊχό, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το PP βγήκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιούλη, ωστόσο ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και απερχόμενος πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ εκτιμάται πως έχει περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το κόμμα Sumar (όπου συμμετέχουν οι «Unidas Podemos») και τη στήριξη ή ανοχή μικρότερων εθνικιστικών - αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων.

Ο Φεϊχό συγκέντρωσε προχθές 172 ψήφους, αυτές των βουλευτών του PP, του εθνικιστικού κόμματος Vox και δύο μικρών κομμάτων, ωστόσο για απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176 ψήφοι στη Βουλή των 350 εδρών.

Ο ηγέτης του PP προχωράει σε δεύτερη ψηφοφορία σήμερα, όπου θα του αρκούσε μια απλή πλειοψηφία. Ομως ούτε αυτή θεωρείται πιθανή, αφού στην πρώτη ψηφοφορία τον καταψήφισαν 178 βουλευτές,

Ο Φεϊχό επιτέθηκε στον Σάντσεθ και στους Καταλανούς αυτονομιστές από τους οποίους εξαρτάται η παραμονή του σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου πρωθυπουργού στην εξουσία. Στις διαπραγματεύσεις το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» ζητάει από τον Σάντσεθ αμνηστία για τους καταδικασμένους οργανωτές του δημοψηφίσματος το 2017.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023

Τα αρνητικά νέα για τη γερμανική οικονομία συνεχίζονται, καθώς πέντε οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προειδοποίησαν χτες πως το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% στο σύνολο του 2023, αντί της προηγούμενης εκτίμησης για οριακή αύξηση 0,3%, μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής μακροοικονομικών και αντιπρόεδρο του IWH (Halle Institute for Economic Research), Ολ. Χολτεμέλερ, «ο σημαντικότερος λόγος της αναθεώρησης ήταν ότι η βιομηχανία και η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτουν πιο αργά από ό,τι περιμέναμε την άνοιξη».

Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη στασιμότητα του δεύτερου, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 προβλέπεται οριακή αύξηση κατά 0,2%.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στη Γερμανία, αυτός αναμένεται να κινηθεί στο 6,1% έως το τέλος του έτους και να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024.

Για το 2024 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,5%. Για το 2025, προβλέπεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,5%, παράλληλα όμως τα ινστιτούτα προειδοποιούν ότι από εκεί και μετά θα γίνεται όλο και πιο εμφανής μία μειωμένη δυναμική ανάπτυξης λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ανοιξε το μεθοριακό πέρασμα που είχαν κλείσει οι κατοχικές αρχές

Ανοιξε χτες, μετά από περισσότερες από 10 μέρες, το μεθοριακό πέρασμα Ερέζ που βρίσκεται μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Το πέρασμα είχε κλείσει από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές λόγω καθημερινών διαδηλώσεων που γίνονταν στα σύνορα κατά της κλιμάκωσης της βίας εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, στερώντας το μεροκάματο από 18.500 εργαζόμενους που μεταβαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ με άδειες εργασίας.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε χτες την προσφυγή κατά νόμου που υιοθέτησε τον Μάρτη η κυβέρνηση, ο οποίος περιορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας πρωθυπουργός μπορεί να κριθεί μη ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων στο Ισραήλ γύρω από τη «δικαστική μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Βάσει της τροποποίησης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπορεί να κριθεί μη ικανός να εκτελέσει τα καθήκοντά του παρά μόνο σε περίπτωση σωματικής ή νοητικής ανικανότητας, αν υποβάλει ο ίδιος το αίτημα ή έπειτα από διαδικασία που θα εκκινήσει η κυβέρνηση και θα εγκριθεί από τα δύο τρίτα των υπουργών. Οι ενάγοντες ζητούν να ακυρωθεί η τροποποίηση ή τουλάχιστον να τεθεί σε ισχύ μετά τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2026.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ