ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επεκτείνει το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι θα προσθέσει άλλο ένα τμήμα στο τείχος που έχει ανεγερθεί στα σύνορα με το Μεξικό, επιχειρώντας να ορθώσει νέα εμπόδια στους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ και συνεχίζοντας έτσι ένα ακόμα «εμβληματικό» μέτρο του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, Ντ. Τραμπ.

Μετά την εκλογή του, τον Νοέμβρη του 2020, ο Μπάιντεν δήλωνε ότι «η κατασκευή ενός ογκώδους τείχους στα νότια σύνορα δεν είναι σοβαρή πολιτική λύση» και ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν πλέον για την κατασκευή φραχτών στα σύνορα. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, πλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την ανέγερση του τείχους, σε άλλη μια επιβεβαίωση για τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές στο «τιμόνι» της αστικής διακυβέρνησης.

Επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν χρήματα που είχαν ήδη καθοριστεί γι' αυτόν τον σκοπό από το 2019 και τα οποία «υποχρεωτικά» θα πρέπει να χρησιμοποιούν για την αποπεράτωση του τείχους. Σε αυτό το στάδιο ξεκινά η συνέχιση του τείχους σε έκταση μήκους 32 χλμ. στα σύνορα με το Μεξικό.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των παζαριών και της κόντρας Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είναι η παραπέρα ένταση της καταστολής απέναντι στους μετανάστες, με αρκετούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να προκρίνουν την αύξηση δαπανών γι' αυτόν τον σκοπό, έναντι των νέων μεγάλων πακέτων στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Παρά την εντεινόμενη καταστολή στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, πάνω από 245.000 μετανάστες, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, επιχείρησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από την αρχή του 2023, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια.

«Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να κατασκευάσουμε φυσικά φράγματα και δρόμους κοντά στα σύνορα για να εμποδίσουμε την παράνομη είσοδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Ο δε Τραμπ έσπευσε να σχολιάσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επεκτείνει το τείχος στα σύνορα δείχνει πως «είχα δίκιο όταν κατασκεύασα 900 χιλιόμετρα (...) ενός πανέμορφου, ολοκαίνουργιου τείχους», ενώ κάλεσε τον Μπάιντεν να ζητήσει συγγνώμη για το ότι «επέτρεψε να κατακλυστεί η χώρα μας από 15 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες».

«Τοξική ατμόσφαιρα» βλέπει ο Μπάιντεν

Νωρίτερα χτες ο Μπάιντεν προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες στο Κογκρέσο να καθαρίσουν την «τοξική ατμόσφαιρα» στην Ουάσιγκτον και να εργαστούν από κοινού για τον νέο προϋπολογισμό, προτού λήξει, σε μερικές βδομάδες, το έκτακτο μέτρο που εγκρίθηκε το Σαββατοκύριακο και το οποίο επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για 45 μέρες.

«Εχουμε βαθιές διαφωνίες, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε εχθρούς οι μεν τους δε», ανέφερε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 102 αγνοούνταν (οι 22 απ' αυτούς στρατιώτες) μετά από ρήγμα σε όχθες στη λίμνη (παγετώνα) Λόνακ το οποίο προκλήθηκε κοντά στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα και το Νεπάλ. Σημειώθηκαν πλημμύρες σε ορεινή κοιλάδα. Τουλάχιστον 11 γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε ότι χτες ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ρίψης μολυσμένου νερού από την πυρηνική μονάδα στη «Φουκουσίμα Νταΐτσι», που είχε καταστραφεί με τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Θυμίζουμε ότι διαφωνίες με τη σχετική επιχείρηση έχουν εκφράσει μια σειρά χώρες, στο πλαίσιο και σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η Κίνα έφτασε στο σημείο να αναστείλει όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία, ενώ κάτι ανάλογο εξετάζει και η Ρωσία. Η δε Νότια Κορέα έχει αναστείλει τις εισαγωγές αλατιού και ειδών αλιείας.

ΤΟΚΙΟ.-- Δύο ώρες μετά την έκδοσή της ήρθη στην Ιαπωνία η προειδοποίηση για τσουνάμι η οποία εκδόθηκε χτες το πρωί, μετά τον σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ. Η δόνηση σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Ιζου, νότια του Τόκιο.

ΛΑ ΠΑΖ.-- Μια έντονη διαμάχη εξελίσσεται αυτές τις μέρες στη Βολιβία, στο σοσιαλδημοκρατικό «Κίνημα για τον Σοσιαλισμό» (MAS), που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Λουίς Αρτσε, Πρόεδρος της χώρας από το 2020, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα, αρνήθηκε να συμμετάσχει μαζί με άλλα 20 στελέχη στο συνέδριο, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τον πρώην Πρόεδρο Εβο Μοράλες ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2025. Ο Μοράλες κατηγόρησε την κυβέρνηση Αρτσε ότι επιδιώκει να τον θέσει εκτός πολιτικής, εμπλέκοντας άδικα το όνομά του σε υποθέσεις διαφθοράς, ενώ η πλευρά Αρτσε βάζει ζήτημα νομιμότητας του συνεδρίου. Πάντως η αποχώρηση ή ο αυτοαποκλεισμός τους, όπως δήλωσε άλλο στέλεχος του ΜΑS, δεν πρέπει να θεωρείται κάτι οριστικό.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στον Νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, όπως ανακοίνωσε χτες η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη. Τα μέλη της επιτροπής εκτίμησαν ιδιαίτερα τη μυθιστορηματική γλώσσα του Νορβηγού λογοτέχνη, που συνοψίζεται σε ένα ύφος το οποίο έγινε γνωστό ως «μινιμαλισμός Φόσε».

ΑΣΙΑ
Ξεκίνησε η παράδοση ρωσικού ουρανίου στο Μπανγκλαντές

Την πρώτη ποσότητα ρωσικού ουρανίου παρέλαβε χτες το Μπανγκλαντές, που πρόκειται να τροφοδοτήσει με αυτή τον πρώτο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που προετοιμάζει στην ιστορία του, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρηματοδοτούν ρωσικά κεφάλαια και με φόντο τις δυσκολίες που περιπλέκουν στην ενεργειακή τροφοδότηση της περιοχής και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, μίλησε για «ημέρα υπερηφάνειας και χαράς για τον λαό του Μπανγκλαντές», στη διάρκεια διαδικτυακής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Από την πλευρά του, ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε να γίνει δεκτό το ουράνιο «από τη φίλη σας, Ρωσία».

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ροοπούρ, ένα χωριό στις όχθες του Γάγγη και σε απόσταση 175 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Ντάκα, άρχισε το 2017. Η Μόσχα χρηματοδοτεί το 90% του προγράμματος, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 12,65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώτος από τους αντιδραστήρες του σταθμού (που καθένας τους θα είναι ισχύος 1.200 μεγαβάτ) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη χρονιά. Οι δύο αντιδραστήρες θα λειτουργήσουν πλήρως το 2025, όπως δήλωσε ο υπουργός Τεχνολογίας του Μπανγκλαντές Γιφές Οσμάν, προχτές.

  • Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα μπορεί να διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν, πιθανόν για να εξαχθεί πλουτώνιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγιάνγκ, βρίσκεται ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της Βόρειας Κορέας. Πριν κάποιες μέρες, η Πιονγιάνγκ κατοχύρωσε και σε επίσημα έγγραφα τον χαρακτηρισμό της ως πυρηνικού κράτους και η ηγεσία της χώρας προκρίνει την ανάπτυξη του οπλοστασίου για την «αντιμετώπιση των απειλών από ΗΠΑ και Νότια Κορέα».
Κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων στη Βουλγαρία

Συνεχίζονται η ανησυχία και οι αντιδράσεις χιλιάδων ανθρακωρύχων και εργαζομένων στην Ενέργεια στη Βουλγαρία, για τις συνέπειες της πολιτικής της «ενεργειακής μετάβασης» που προωθεί και η Σόφια, για λογαριασμό του βουλγαρικού κεφαλαίου, και με φόντο τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που οξύνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τις προηγούμενες μέρες εργαζόμενοι προχώρησαν σε μεγάλες διαμαρτυρίες, με αποκλεισμούς δρόμων σε περιοχές όπως Στάρα Ζαγόρα, Πέρνικ και Κουστέντι.

Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών ανήκε σε προσωπικό μονάδων που αναμένεται να κλείσουν τα επόμενα χρόνια, και καταγγέλλουν ότι οι αποζημιώσεις που τους υπόσχονται δεν διασφαλίζουν τις οικογένειές τους.

Ο πρωθυπουργός Ν. Ντένκοφ δήλωσε ότι «τα πολιτικά κόμματα δεν θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν τους φόβους των εργαζομένων στην Ενέργεια, στην καμπάνια τους για τις τοπικές εκλογές» που είναι προγραμματισμένες να γίνουν εντός του Οκτώβρη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ομολογία του στρατού για δολοφονίες χιλιάδων αμάχων

Ενα γνωστό εδώ και δεκαετίες φαινόμενο στην Κολομβία, το λεγόμενο «falsos positivos» (ψευδή στοιχεία), όπου χιλιάδες δολοφονημένοι από τον στρατό αγρότες ντύνονταν ως αντάρτες για να «φουσκώνονται» τα στρατιωτικά ανακοινωθέντα, ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Λουίς Οσπίνα.

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση στην Μπογκοτά την Τρίτη, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι μέλη του στρατού διέπραξαν φριχτές πράξεις, οι οποίες δεν έπρεπε να είχαν γίνει ποτέ, κηλίδωσαν τη νομιμότητα και ζητούμε ειλικρινέστατα συγγνώμη από τα θύματα».

Η δήλωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της «εθνικής συμφιλίωσης» που προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο.

Στο απυρόβλητο ωστόσο μένει η πραγματική αιτία των χιλιάδων εκτελέσεων λαϊκών αγωνιστών και αμάχων από τις αστικές κυβερνήσεις, τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές τους δυνάμεις από το 1964 μέχρι σήμερα, που είναι η ίδια η υπεράσπιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εξουσίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στη σχετική εκδήλωση πολλοί συγγενείς θυμάτων των «ψευδών στοιχείων» ζήτησαν να μάθουν την αλήθεια, αλλά και τα ονόματα όσων έδιναν τις εντολές για τα εγκλήματα του στρατού.

Μετά τη λεγόμενη «συμφωνία ειρήνης» του 2016 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), δημιουργήθηκε το λεγόμενο Ειδικό Δικαστήριο για τη δικαίωση των θυμάτων, ωστόσο λίγα πράγματα έχουν γίνει. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί άλλοι 1.544 λαϊκοί αγωνιστές και πάνω από 397 πρώην αντάρτες.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Νέφη τοξικού καπνού από πυρκαγιά σε μονάδα πλαστικών

Τεράστια σύννεφα τοξικού καπνού απλώθηκαν πάνω από την πόλη Οσιγιεκ, στην ανατολική Κροατία, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο αποθήκευσης της εταιρείας πλαστικών «Drava International».

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και συνέχιζε να κατακαίει όλη την Τετάρτη, με τους εκπροσώπους των αρχών και της Πυροσβεστικής να εκφράζουν φόβους ότι δεδομένων των χαρακτηριστικών της μονάδας, μπορεί να χρειάζονταν μέρες για την κατάσβεσή της.

Η φωτιά ξέσπασε στην αποθήκη και μετά επεκτάθηκε σε γειτονικό κτίριο, μέρος των χώρων παραγωγής της εταιρείας. Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν 1.500 λίτρα υδροξειδίου του νατρίου και 1.000 λίτρα υδροχλωριδίου. Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς δεν είχαν γίνει γνωστά.

Η ανησυχία είναι μεγάλη εξαιτίας του χαρακτήρα της μονάδας και των υλικών που χρησιμοποιούνται, με πολλούς να μιλούν για μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο, την ώρα που ισχυροί άνεμοι εξάπλωναν γοργά τους καπνούς.

Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους στα περίχωρα της πόλης να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν σε μια σειρά περιοχές.

Στο προσκήνιο επανήλθε ο επικίνδυνος σχεδιασμός βιομηχανικών περιοχών κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ιβάν Ανουσιτς, κατηγόρησε την εταιρεία για αμέλεια και παραβίαση του νόμου και έκανε λόγο για «οικολογική καταστροφή» που «θα πλήξει όλη την περιοχή, και κάποιες γειτονικές επίσης». Είπε δε ότι πρόκειται για την 4η κατά σειρά πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της ίδιας εταιρείας μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ