Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 102 αγνοούνταν (οι 22 απ' αυτούς στρατιώτες) μετά από ρήγμα σε όχθες στη λίμνη (παγετώνα) Λόνακ το οποίο προκλήθηκε κοντά στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα και το Νεπάλ. Σημειώθηκαν πλημμύρες σε ορεινή κοιλάδα. Τουλάχιστον 11 γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε ότι χτες ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ρίψης μολυσμένου νερού από την πυρηνική μονάδα στη «Φουκουσίμα Νταΐτσι», που είχε καταστραφεί με τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Θυμίζουμε ότι διαφωνίες με τη σχετική επιχείρηση έχουν εκφράσει μια σειρά χώρες, στο πλαίσιο και σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η Κίνα έφτασε στο σημείο να αναστείλει όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία, ενώ κάτι ανάλογο εξετάζει και η Ρωσία. Η δε Νότια Κορέα έχει αναστείλει τις εισαγωγές αλατιού και ειδών αλιείας.

ΤΟΚΙΟ.-- Δύο ώρες μετά την έκδοσή της ήρθη στην Ιαπωνία η προειδοποίηση για τσουνάμι η οποία εκδόθηκε χτες το πρωί, μετά τον σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ. Η δόνηση σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Ιζου, νότια του Τόκιο.

ΛΑ ΠΑΖ.-- Μια έντονη διαμάχη εξελίσσεται αυτές τις μέρες στη Βολιβία, στο σοσιαλδημοκρατικό «Κίνημα για τον Σοσιαλισμό» (MAS), που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Λουίς Αρτσε, Πρόεδρος της χώρας από το 2020, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα, αρνήθηκε να συμμετάσχει μαζί με άλλα 20 στελέχη στο συνέδριο, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τον πρώην Πρόεδρο Εβο Μοράλες ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2025. Ο Μοράλες κατηγόρησε την κυβέρνηση Αρτσε ότι επιδιώκει να τον θέσει εκτός πολιτικής, εμπλέκοντας άδικα το όνομά του σε υποθέσεις διαφθοράς, ενώ η πλευρά Αρτσε βάζει ζήτημα νομιμότητας του συνεδρίου. Πάντως η αποχώρηση ή ο αυτοαποκλεισμός τους, όπως δήλωσε άλλο στέλεχος του ΜΑS, δεν πρέπει να θεωρείται κάτι οριστικό.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στον Νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, όπως ανακοίνωσε χτες η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη. Τα μέλη της επιτροπής εκτίμησαν ιδιαίτερα τη μυθιστορηματική γλώσσα του Νορβηγού λογοτέχνη, που συνοψίζεται σε ένα ύφος το οποίο έγινε γνωστό ως «μινιμαλισμός Φόσε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ