ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΑΝΑΣΙΩΤΗΣ
Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζεται με αιτήματα για μικροεξαιρέσεις και μικροβελτιώσεις

Πολύς λόγος γίνεται σε δημοσιεύματα του Τύπου για τον «κεφαλικό φόρο» και τα «οριζόντια μέτρα», που εισάγει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα δεν αφορούν το ίδιο όλους. Οι διατάξεις του δεν πλήττουν ενιαία, για παράδειγμα, τους δικηγόρους, όπως φυσικά και τους υπόλοιπους επιστήμονες και επαγγελματοβιοτέχνες. Επιχειρούν ένα συντριπτικό χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους αλλά και μια κατηγορία μισθωτών με «μπλοκάκι», αυτούς με τα χαμηλά όσο και μεσαία εισοδήματα: Με την καθιέρωση του ελάχιστου «τεκμαρτού» κέρδους των 10.920 ευρώ, το οποίο μάλιστα προσαυξάνεται ανά τριετία, με τις πρόσθετες προσαυξήσεις, εφόσον το ακαθάριστο εισόδημα (ο τζίρος δηλαδή) που δηλώνεται υπερβαίνει τον μέσο όρο του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας του κλάδου. Την ίδια στιγμή, οι διατάξεις του όχι μόνο δεν θίγουν αλλά στηρίζουν πολύμορφα τις ισχυρές δικηγορικές εταιρείες, με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος και άλλα ευνοϊκά μέτρα.

Είναι εντελώς προσχηματικοί και προκλητικοί οι λόγοι που επικαλείται η κυβέρνηση για την «πάταξη της φοροδιαφυγής» και τη «φορολογική δικαιοσύνη». Οταν είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των δικηγόρων στενάζει από τα χρέη στον ΕΦΚΑ, στον οποίο οφείλει πάνω από το 1/3 από αυτούς, όπως και τις εφορίες και τις τράπεζες, ότι υποαπασχολείται, ιδίως οι μητέρες συνάδελφοι, ότι έχει αναγκαστεί ακόμη και να μεταφέρει την έδρα του στο σπίτι, για να εξοικονομήσει έξοδα. Οταν είναι γνωστό ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στους άλλους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα «ματωμένα» πλεονάσματα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, που πληρώνουν ψίχουλα. Αλλά η βαθύτερη στόχευση είναι άλλη: Με εργαλείο το Φορολογικό, επιχειρείται μια ωμή κρατική παρέμβαση για τον σταδιακό αφανισμό ή τη δραστική συρρίκνωση της μικρής, αλλά ακόμη και ενός σημαντικού μέρους της μεσαίας αυτοαπασχόλησης. Για τη συγκέντρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στους λίγους, όπως επιτάσσουν η ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Στον χώρο των νομικών υπηρεσιών, για τη γιγάντωση και την επικράτηση των ισχυρών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, με όρους μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των μισθωτών δικηγόρων. Αλλωστε, τη στόχευση αυτή την παραδέχονται οι ίδιοι οι εμπνευστές του νομοσχεδίου. «Αυτό δεν είναι κακό, εμένα μου αρέσουν οι εταιρείες», ομολόγησε ο υφυπουργός Θεοχάρης στην πρόσφατη συνάντηση με την Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων.

Η ολομέτωπη επίθεση, που εξαπολύει η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζεται με αιτήματα για μικροεξαιρέσεις και μικροβελτιώσεις, όπως παζαρεύουν ουσιαστικά οι ηγεσίες της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, όπως και άλλων κλάδων που πλήττονται, οι οποίες είναι συνένοχες, αφού έχουν βάλει πλάτη ή ανεχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στον χώρο μας, έχουν στηρίξει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη. Αυτές που αρνούνται σήμερα το βασικό αίτημα για το αφορολόγητο όριο, που υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες του κινήματος.

Τώρα, λοιπόν, είναι κρίσιμο να οργανωθεί ο αγώνας από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, για να μην περάσει το φορολογικό έκτρωμα, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης, όπως είναι η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους. Να προχωρήσει ο συντονισμός του αγώνα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους όλων των κλάδων που πλήττονται. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει θετικά και η αναζωογόνηση της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων.

Δεν θα γίνουμε θεατές της σφαγής μας! Είμαστε οι πολλοί. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Εχουμε τη δύναμη. Με τον αγώνα μας, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Θα τα καταφέρουμε!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΕΓΟΣ
Εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι

Είμαι ο Δημήτρης Καρατέγος από Λάρισα.

Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ μαζί σας και είναι η πρώτη φορά που μιλώ σε ένα τέτοιο ακροατήριο.

Μικρός έμπορος - με ένα άτομο προσωπικό.

Εχω ένα μικρό κατάστημα λιανικής - χοντρικής πώλησης ειδών καπνού και ειδών κάβας.

Πλημυροπαθής, με την επιχείρηση χονδρικού εμπορίου κατεστραμμένη.

Το κράτος ανύπαρκτο, βοήθεια καμία, χωρίς να έχω πάρει ακόμα την πρώτη αρωγή, τώρα μου ζητούν ένα σωρό χαρτιά σαν δικαιολογητικά.

Αν δεν στέκεσαι μόνος μην περιμένεις βοήθεια από κανέναν.

Εχουμε όλα τα άλλα, έχουμε και ένα καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο που στοχεύει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Οπως λέγανε και στο χωριό μου, εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι.

Εγώ, για παράδειγμα, φέτος θα έχω ζημιές, πώς θα φορολογηθώ;

Εχω τρία παιδιά με μεταπτυχιακό, με πανεπιστήμιο, με λύκειο, πώς θα ανταποκριθώ;

Εχω στεγαστικό δάνειο, πώς θα το πληρώσω;

Εχω επιχειρηματικό, πώς θα το πληρώσω;

Ξέχωρα τα έξοδα σπιτιού.

Δημιουργούνται οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τι θα γίνει;

Είναι σίγουρο πως στη θέση τη δική μου είναι πολλοί, κάποιοι και σε ακόμα πιο δύσκολη.

Είμαστε κλάδος που δεν έχουμε αφορολόγητο. Γιατί; Εμείς δεν έχουμε έξοδα διαβίωσης και οικογένειες; Πώς ζούμε;

Πριν από μερικά χρόνια μάς επέβαλαν το περίφημο τέλος επιτηδεύματος, προσωρινό μέτρο είπαν, που συνεχίζει ακόμα.

Μας θεωρούν ντε φάκτο φοροφυγάδες.

Πληρώνουμε για να δουλεύουμε και να πάμε ένα μεροκάματο στο σπίτι, πού ακούστηκε αυτό;

Ερχονται τώρα και μας επιβάλλουν με έναν ετσιθελικό τρόπο έναν καινούριο τρόπο φορολόγησης για εισοδήματα που δεν υπάρχουν και θα είναι δύσκολο σε αυτούς τους καιρούς να υπάρξουν.

Αν έχουν αμφιβολίες ας ψάξουν να τα βρουν και να εισπράξουν.

Αν θέλουν μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, γιατί φοροδιαφυγή δεν είναι η απόκρυψη μερικών δεκάδων ευρώ ενός μικρού επαγγελματία για να καταφέρει να ζήσει αυτός και η οικογένειά του αλλά τα τεράστια κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Γι' αυτό απαιτούμε την απόσυρση του Φορολογικού.

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Αφορολόγητο όριο για όλους στα 12.000 ευρώ, και λίγα λέω, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, γιατί και εμείς άνθρωποι είμαστε.

Κατ' εξαίρεση για τους πληγέντες της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας τα παραπάνω και ολική αποζημίωση για όλη την αξία της ζημιάς.

Να αναλάβει το κράτος την καταβολή δόσεων δανείων στις τράπεζες, είτε στεγαστικών είτε καταναλωτικών είτε επιχειρηματικών.

Να αναλάβει το κράτος την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των πληγέντων και των εργαζομένων.

Να αναλάβει το κράτος το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των καταστροφών και να συνδράμει ώστε να επιβιώσουν οι οικογένειες των πληγέντων.

Και μη μας πουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα γιατί έχουν χαριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πολλούς τα τελευταία χρόνια, ξέχωρα διάφορα δωράκια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων με διάφορες αφορμές.

Αυτά είχα να πω.

Εμείς θα είμαστε εδώ και θα παλεύουμε.

Ευχαριστώ που μου δώσατε το βήμα.

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ
Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να σταματήσουμε τη νέα επίθεση

Το νομοσχέδιο της φοροληστείας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αποτελεί νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης διαρκείας στα δικαιώματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Εχουν προηγηθεί:

- Δύο δεκαετίες επίθεσης που επέβαλαν το μπλοκάκι στους μισθωτούς επιστήμονες, δηλαδή τη δουλειά χωρίς εργασιακά δικαιώματα - με ατελείωτα ωράρια - χωρίς υπερωρίες - χωρίς άδειες για ανάπαυση, για την εγκυμοσύνη και τη λοχεία, πληρώνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

- Το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου που εκτόξευσε τις εισφορές και μείωσε τις συντάξεις, ενώ νομιμοποίησε το μπλοκάκι, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι έτσι «ρυθμίζει» την αγορά εργασίας.

Σήμερα απ' την επίθεση στο φορολογικό χτυπιέται και μεγάλη μερίδα μισθωτών επιστημόνων με μπλοκάκι.

- Εκείνους που έχουν πάνω από έναν κύριο εργοδότη ή υποχρεώνονται να εργάζονται ταυτόχρονα ως αυτοαπασχολούμενοι για να συμπληρώνουν τον χαμηλό τους μισθό.

- Εκείνους που η εργοδοσία υποχρεώνει να πληρώνονται από διαφορετικές εταιρείες ή διαφορετικά έργα του ομίλου για να φοροαποφεύγουν οι όμιλοι νόμιμα.

Στο θολό τοπίο της φορολογίας δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι σε επόμενη φάση θα αποφύγουν τη φοροληστεία οι υπόλοιποι επιστήμονες με μπλοκάκι που φορολογούνται ως μισθωτοί, ενώ έρχεται νέο Ασφαλιστικό.

Γιατί το σύνολο των προηγούμενων - σημερινών και επερχόμενων ρυθμίσεων έχουν κοινό στόχο:

- Τα ματωμένα πλεονάσματα που χρηματοδοτούν τους ομίλους.

- Να συγκεντρώσουν τη μερίδα του λέοντος του τζίρου των επιστημονικών κλάδων στις μεγάλες εταιρείες.

Εκεί στοχεύουν και οι ρυθμίσεις της ΕΕ για «απελευθέρωση» του επαγγέλματος που ισοπεδώνουν τα πτυχία στο επίπεδο «πιστοποιητικών» ιδιωτικού κολεγίου για να εξασφαλίσουν φτηνή επιστημονική εργατική δύναμη για τους ομίλους.

Αλλωστε το σημερινό φορολογικό νομοσχέδιο ενισχύει ξανά τους μετόχους των ομίλων με νέες φοροελαφρύνσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίου και τις αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο.

Σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Επιστημόνων.

Για να ξεπεράσουμε τις ηγεσίες των Επιμελητηρίων που δεν μας εκπροσωπούν, αντίθετα βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του εχθρικού κράτους και των μεγάλων εταιρειών, υπονομεύοντας τους αγώνες μας.

Για να έχει συνέχεια - διάρκεια και προοπτική κλιμάκωσης ο κοινός αγώνας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς καμιά αναμονή για μικροβελτιώσεις.

Με ριζοσπαστικούς στόχους όπως η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με αυξήσεις και η κατάργηση της εργασίας με το μπλοκάκι, τους κοινούς στόχους με τους αυτοαπασχολούμενους για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, για διαγραφή των χρεών της κρίσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αυξήσεων στις συντάξεις.

Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να σταματήσουμε τη νέα επίθεση.

Ολοι στη μάχη για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΨΗΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγκαίο το αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ

Χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στη σημερινή απεργία, στη σημερινή κινητοποίηση. Εχει προηγηθεί την Πέμπτη αντίστοιχη κινητοποίηση με καθολική στάση εργασίας και μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών. Αντίστοιχα σήμερα μέρα κινητοποίησης στο υπουργείο Οικονομικών, πάλι με τη μαζική συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου αλλά και καθολική συμμετοχή στην προκηρυγμένη απεργία.

Φυσικά η αιτία της αντίδρασης του κλάδου αλλά και των άλλων επαγγελματιών είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που σαν αρπακτικό έρχεται και μας αρπάξει το μεροκάματο, μεροκάματο που για πολλούς συναδέλφους έχει μειωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με ασφάλεια μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων θα δει αύξηση της φορολογίας της τα επόμενα χρόνια, επί δικαίων και αδίκων.

Χαρακτηριστικό του αντιλαϊκού αλαλούμ της κυβέρνησης είναι ότι συνάδελφοι που είναι πολλά χρόνια στο επάγγελμα θα πρέπει να πληρώσουνε περισσότερο φόρο από ό,τι ένας νέος συνάδελφος, ακόμα και αν μοιράζονται την ίδια άδεια, λες και έχουν διαφορετικό κόμιστρο.

Φίλες και φίλοι, η οικονομική κατάσταση στον κλάδο είναι άσχημη, με κύρια αιτία τη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας. Βγήκαμε από την πανδημία με μόνη κυβερνητική ενίσχυση 200 ευρώ και μια σειρά από δάνεια και ρυθμίσεις που ξεπληρώνουμε μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο των μεταφορών που πήραν εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση. Τα καύσιμα έχουν μονίμως υψηλές τιμές, οι ασφάλειες το ίδιο, η συντήρηση του οχήματος επίσης. Με το κόστος ζωής να αυξάνεται, κάθε φορά που πας στο σούπερ μάρκετ να παραμιλάς με τις τιμές.

Τα παραπάνω συμπληρώνονται και από τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μας αναγκάζει στο όνομα της πράσινης μετάβασης να αλλάξουμε υποχρεωτικά αυτοκίνητα από το 2026. Οσοι άλλαξαν, χρωστούν ακόμη στις εταιρείες και στους εμπόρους, και μάλλον τους τσακίζει και το νέο νομοσχέδιο, αφού ο τελικός φόρος αυξάνεται αν έχεις παραπάνω έξοδα. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αλλάξουν όχημα, θα αναγκαστούν να το κάνουν, αλλιώς θα πεταχτούν εκτός.

Κάπως έτσι γεννιέται και η ανάγκη για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο για την προστασία του εισοδήματός μας. Η κυβέρνηση σκοπίμως αποσιωπά το ζήτημα του αφορολόγητου, όπως και το ότι πληρώνουμε κάθε χρόνο το τέλος επιτηδεύματος που υποτίθεται θα είχαν καταργήσει ή ακόμη και τα εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Σήμερα διαδηλώσαμε για να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έκτρωμα, αύριο συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά μαζί με όλους τους κλάδους των επαγγελματιών και σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους για τη συνολική υπεράσπιση του εισοδήματός μας. Συνεχίζουμε έχοντας ως παρακαταθήκη τους μεγάλους αγώνες του 2011 από νέα βάση.

ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ασφυκτικές οι συνθήκες για τις μικρές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των συναλλαγών εφαρμόζονται ήδη τα ηλεκτρονικά βιβλία, γνωστά ως MyData, σχεδιασμός που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς από την κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των επιτηδευματιών είναι ακόμη ανώριμοι μηχανογραφικά και η ευρυζωνικότητα ατελής, τα αστικά επιτελεία, στα πλαίσια επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της καπιταλιστικής οικονομίας ως μοχλού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά και υπό την πίεση μεγάλων εταιρειών λογισμικού που ήδη με διαδοχικές εξαγορές μονοπωλούν πλέον τον κλάδο και βιάζονται να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους, προωθούσαν ακόμη και μέσα στην πανδημία και προωθούν το όλο εγχείρημα με νύχια και με δόντια.

Τα Mydata ήδη τσάκισαν τις μικρές, βιώσιμες μέχρι χτες εταιρείες λογισμικού και αποτελούν μοχλό εντατικοποίησης της εργασίας και για τους ίδιους αυτοαπασχολούμενους λογιστές. Κυρίως όμως επιδρούν σε όλες τις υπόλοιπες πολύ μικρές επιχειρήσεις αρνητικά.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία, η φορολογική αρχή και η ΑΑΔΕ απαιτούν από όλους τους εμπλεκόμενους ηλεκτρονική τιμολόγηση, την υποχρέωση δηλαδή σε πραγματικό χρόνο να διαβιβάζονται τα έσοδα. Σήμερα επιδιώκουν να εδραιώσουν ένα ολοκληρωμένο, online και σε πραγματικό χρόνο, λογιστικό κύκλωμα εσόδων εξόδων, απόδοσης ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και παρακρατούμενων φόρων. Προβλέπονται υποχρέωση χαρακτηρισμού από κάθε επιχείρηση των εξόδων της, αποστολή μηνυμάτων από ΑΑΔΕ για ασυμφωνίες, ασφυκτικές προθεσμίες εναρμόνισης και συμφωνίας των συναλλαγών που δεν διασταυρώνονται μεταξύ των εμπλεκομένων και ενέργειες που απαιτούνται εντός μηνός, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα ανά παράβαση, και ανά ημέρα που φτάνουν μέχρι 100.000 τον χρόνο. Με το νέο σχέδιο νόμου εκτός από τα τιμολόγια και αποδείξεις πρέπει να διαβιβάζονται και τα δελτία αποστολής.

Παράλληλα προβλέπεται η διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα τερματικά POS των επιχειρήσεων. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου περιλαμβάνει την αναβάθμιση των υφιστάμενων 400.000 ταμειακών μηχανών καθώς και την αντικατάσταση άλλων 140.000 φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με νέους κλειστού τύπου που θα είναι απαραβίαστοι. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα POS, κάθε πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον η απόδειξη θα έχει εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός ταμειακής.

Ολα αυτά έχουν και θα έχουν βαριές επιπτώσεις στους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι σήμερα έχουν ελάχιστες υποδομές. Καλούνται να επενδύσουν ακόμα περισσότερα, σε εξοπλισμό, προγράμματα, εκπαίδευση, προσωπικό, ουσιαστικά να αποκτήσουν οργανωμένο λογιστήριο όπως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Πώς μπορεί σήμερα ένας αυτοαπασχολούμενος ή μικρή επιχείρηση να τα κάνει όλα αυτά; Η απάντηση είναι απλά δεν μπορεί. Τα πρόστιμα είναι τεράστια και οδηγήσουν μαθηματικά σε εξαιρετικά ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας, πιθανά και σε λουκέτο.

Εννοείται βεβαίως ότι το σύστημα αυτό θα αξιοποιηθεί για τη λεγόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής. Ομως ποια φοροδιαφυγή στοχεύει να περιορίσει η κυβέρνηση και το κράτος; Των μεγάλων ομίλων; Μήπως θα εντοπίσει το myDATA το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπλων και ναρκωτικών; Ξέρουμε όλοι την απάντηση.

Ταυτόχρονα όμως εξυπηρετεί και άλλες στρατηγικές επιδιώξεις, αφού όλα αυτά τα συγκεντρωμένα στοιχεία είναι αξιοποιήσιμα από τα κάθε λογής επιχειρηματικά μεγαθήρια για πιο στοχευμένες επενδύσεις κ.λπ., επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο και την ίδια τη μονοπώληση της οικονομίας.

Να γιατί οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δείξουν τη συνολική αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο και να αμφισβητήσουν τους μονόδρομους της ανταγωνιστικότητας και τελικά της συγκεντροποίησης που προωθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τωρινή και προηγούμενων και της ΕΕ.

Να γιατί ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος. Καλούς και νικηφόρους αγώνες να έχουμε!

Να σημάνει συναγερμός παντού

Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στη χτεσινή εκδήλωση, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε και με ορισμένους από τους παρευρισκόμενους, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, πρώην μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μας λέει: «Το φορολογικό νομοσχέδιο αφορά όλους τους κλάδους, αφορά και τους φαρμακοποιούς. Ποιους περισσότερο σε κάθε κλάδο; Τους μικρούς αυτήν τη στιγμή. Ολοι έχουμε, σε όλους τους κλάδους, αδύναμα μέλη που πρέπει να προστατευτούν». Σημειώνει ακόμη ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πολλών κλάδων πολεμάνε την αντίδραση απ' τα τοπικά σωματεία γιατί προσπαθούν να δημιουργήσουν κόντρα μεταξύ των διαφόρων κλάδων, τον κοινωνικό αυτοματισμό, ότι δεν αφορά εμάς, αφορά κάποιους άλλους και σε τελική ανάλυση τους φοροφυγάδες. Δεν αφορά το νομοσχέδιο αυτό τους φοροφυγάδες, είναι καθαρά ψευδεπίγραφο το όνομά του. Εχει έναν και μοναδικό στόχο: Να κλείσει τους πραγματικά μικρούς αρχικά και στη συνέχεια και τους μεσαίους. Θεωρώ ότι θα επεκταθεί σε περισσότερες επιχειρήσεις, τύπου ΟΕ, μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή, πέρα απ' τις ατομικές επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι θα αφορά πολύ περισσότερο κόσμο στο άμεσο μέλλον». Ενώ τονίζει ότι «είναι προσβλητικό για μια κοινωνία να ανέχεται την κυβέρνηση να φορολογεί τον κόσμο με τη χρήση τεκμηρίων. Που σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε τα πάντα και "αν έχεις παιδιά σε φορολογώ", "αν έχεις υπάλληλο σε φορολογώ"», ενώ «δεν θα έχουμε δικαίωμα μια χρονιά να μην πάμε καλά, να μπούμε και μέσα. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε γιατί είναι ένα ξεκίνημα για πολύ χειρότερα πράγματα στο μέλλον».

Ο Ταξιάρχης Μπούκιος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, αναφέρει ότι «αντικειμενικά η νέα επίθεση, η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης σε βάρος των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων είναι "αιτία πολέμου". Πρέπει να σημάνει συναγερμός, πλέον αφορά την ίδια την επιβίωσή μας. Μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια απανωτά χτυπήματα, κρίση, lockdown, αύξηση σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε, έρχεται νέα επίθεση. Η απάντηση πρέπει να δοθεί με συντονισμό όλων των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών. Οι σημερινές κινητοποιήσεις, όπως και στη Λιβαδειά, με τη δίωρη στάση εργασίας, είναι μόνο η αρχή. Είναι απαραίτητο να πάρουν απάντηση η συκοφαντία, η καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού. Μόνη λύση ο συντονισμένος αγώνας».

Ο Θανάσης Στρουμπούλης, πρόεδρος του Σωματείου Υδραυλικών Αθήνας, δήλωσε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ήρθε για να ενταφιάσει όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Να τους πάρει από το υστέρημά τους χρήμα που πραγματικά δεν μπορούν να δώσουν. Μεγάλη μερίδα φυτοζωεί, όπως αποδεικνύει και το ότι πάνω από 38% χρωστάει στον ασφαλιστικό του οργανισμό, με λίγα λόγια είναι ανασφάλιστος. Είναι δυνατόν αυτός που είναι ανασφάλιστος να εξασφαλίζει χρήματα και να φοροδιαφεύγει; Επίσης, παρά πολλοί, περίπου 20%, είναι στη διαδικασία συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να βγουν διότι χρωστούν χρήματα τα οποία δεν έχουν. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται τώρα να εξαλείψει τους μικρούς επαγγελματίες και να δώσει τροφή στις μεγάλες εταιρείες. Η σημερινή μέρα έδειξε ότι πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας όλων των κλάδων για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική».

Ενώ η Μυρτώ Δεμίρη, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σχολικών Κυλικείων Ελλάδας και του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Αττικής, στο περιθώριο της χτεσινής εκδήλωσης, μας είπε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να στηριχθεί από τον κλάδο μας όπως και από κανέναν κλάδο αυτοαπασχολούμενων. Τα σχολικά κυλικεία από τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μείνει, σχεδόν τα δυόμισι, κλειστά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, κινητοποιήσεις, απεργίες, επαφές με τα κόμματα για να μην περάσει. Είμαστε ένα επάγγελμα το οποίο εργάζεται 130 έως 150 μέρες τον χρόνο. Εχουμε, όπως όλοι οι κλάδοι, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, έχουμε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και πάγια έξοδα 365 μέρες τον χρόνο. Το εισόδημά μας θεωρείται, επί το πλείστον, συμπληρωματικό στον εκάστοτε οικογενειακό προϋπολογισμό και είναι ένας κλάδος που στην πλειοψηφία εργάζονται μητέρες, που βοηθάνε το οικογενειακό εισόδημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει αυτό το πράγμα να εξυπηρετηθεί, όχι γιατί είμαστε οι κλέφτες αυτής της χώρας αλλά γιατί τα εισοδήματά μας είναι πάρα πολύ μικρά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ