ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σφοδροί βομβαρδισμοί και μάχες, ενώ εξελίσσονται τα σχέδια πλήρους εκτοπισμού

Πάνω από 18.200 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις

Αμέτρητα τα τραυματισμένα παιδιά
Αμέτρητα τα τραυματισμένα παιδιά
Με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα να εκφράζεται με κάθε τρόπο - από το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, στο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, μέχρι το «πράσινο φως» που έδωσε το Πεντάγωνο στο ισραηλινό «έκτακτο» αίτημα για την πώληση 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης - ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 66 μέρες των βάρβαρων ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 18.205 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 7.780 αγνοούμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Πάνω από 49.645 είναι οι τραυματίες.

Στοιχεία οργανώσεων του ΟΗΕ τις οποίες επικαλέστηκε το δίκτυο «Al Jazeera» αναφέρουν ότι έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές πάνω από 305.000 σπίτια και πολυκατοικίες, που αποτελούν περίπου το 60% των κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, έχουν καταστραφεί 167 τεμένη και ναοί και έχει εκτοπιστεί το 90% των 2,3 εκατ. κατοίκων του θύλακα.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα, σκηνές και ζεστά ρούχα παραμένουν τεράστιες, ενώ οι ασθένειες με λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι διάρροιες σαρώνουν δεκάδες χιλιάδες αμάχους, κυρίως τα μικρά παιδιά.

Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα
Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα
Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, δήλωσε το Σάββατο στο «Reuters» ότι πλέον «το 50% του πληθυσμού λιμοκτονεί, οι 9 στους 10 δεν τρώνε καθημερινά».

Σφοδρές μάχες σε Χαν Γιούνις και Πόλη της Γάζας

Το δολοφονικό σφυροκόπημα της ισραηλινής Αεροπορίας επικεντρώθηκε χθες κυρίως σε συνοικίες της νότιας πόλης Χαν Γιούνις (όπως πέριξ του «Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου» της πόλης) και σε περιοχές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου απαίτησε ξανά από τους μαχητές της Χαμάς να παραδοθούν, αλλιώς «θα βρουν θάνατο». «Η εξάλειψη της Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά και η επιστροφή των κρατουμένων είναι στόχοι του πολέμου, και θα τους επιτύχουμε», είπε. Ισχυρίστηκε κατά τ' άλλα πως ο ισραηλινός στρατός «δεν προτίθεται να παραμείνει μόνιμα» στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα την «ευθύνη ασφαλείας».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι είχε αναφέρει ότι την Κυριακή σημειώθηκαν «μανιασμένες μάχες» σε συνοικίες της Πόλης της Γάζας και στη Χαν Γιούνις, υποστηρίζοντας πως στη διάρκειά τους ένοπλοι Παλαιστίνιοι έβγαιναν από σήραγγες, πυροδοτούσαν εκρηκτικά και εκτόξευαν αντιαρματικές ρουκέτες. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων τη σθεναρή αντίσταση των Παλαιστίνιων μαχητών, παρά τις κατά καιρούς «θριαμβευτικές» δηλώσεις, τις οποίες επανέλαβε και χθες η ισραηλινή ηγεσία.

Με τις μάχες να εντείνονται, οι επίσημα ανακοινωμένοι θάνατοι Ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, στις 27 Οκτωβρίου, έφτασαν χθες τους 104.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Μοχάμεντ Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε ότι πάνω από 180 ισραηλινά άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα χτυπήθηκαν το τελευταίο 10ήμερο, ενώ πρόσθεσε πως η αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης ομήρων στο τέλος της περασμένης βδομάδας προκάλεσε τον θάνατο ενός 25χρονου Ισραηλινού στρατιώτη ο οποίος ήταν όμηρος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Χαμάς έκανε «αρκετές ποιοτικές επιχειρήσεις» κατά των δυνάμεων εισβολής, με «επιβεβαιωμένους τραυματισμούς», ενώ «οι περισσότερες δικές μας δυνάμεις επέστρεψαν στις μονάδες με ασφάλεια».

Τόνισε δε πως «κανείς από τους αιχμαλώτους του εχθρού δεν θα απελευθερωθεί, παρά μόνο μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής».

«Αποδείξαμε σε εχθρούς και φίλους την καλή μεταχείριση που είχαν αυτοί που κρατούσαμε, αντίθετα με τη σαδιστική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι δικοί μας κρατούμενοι στις φυλακές της κατοχής», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε τέλος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση «από το να πολεμήσουμε αυτόν τον άγριο κατακτητή σε κάθε γειτονιά, δρόμο και αυλή».

Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια πλήρους εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Μαζί με τις δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού, που ανεβάζουν συνεχώς τον τεράστιο αριθμό νεκρών και τραυματισμένων αμάχων, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Ισραήλ για πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τις πόλεις τους και τελικά από την ίδια τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτήν τη φάση, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του BBC, ο ισραηλινός στρατός εξωθεί ένα τεράστιο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας σε μία «ανθρωπιστική ζώνη» στη νότια Γάζα η οποία έχει έκταση μόλις 8,5 τ.χλμ.!

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αυτή η ζώνη, το Μαουάσι, είναι μια στενή λωρίδα γης δίπλα στη Μεσόγειο, με έκταση όσο το αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου!

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Los Angeles Times» καταγγέλλει τον ισραηλινό στρατό ότι έχει στήσει σκηνικό για τη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, ενώ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνει αδύνατη την επιστροφή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος αναφέρει στο άρθρο ότι «η λυπηρή πραγματικότητα είναι πως οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι ασφαλείς πουθενά (...) Ούτε στα σπίτια τους, ούτε στα νοσοκομεία, ούτε σε κτίρια υπό τη σημαία του ΟΗΕ, ούτε στον βορρά, στη μέση ή στον νότο... Μετά την καταστροφή του βόρειου τμήματος έρχεται τώρα η σειρά του νότιου, με τη διαφορά ότι τώρα οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να πάνε πουθενά».

Ο Λαζαρινί αμφισβητεί επίσης ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την επιστροφή τους στις εστίες τους μετά το τέλος του πολέμου, λέγοντας πως «οι επιζήσαντες πολιορκούνται και στριμώχνονται σε μια μικροσκοπική περιοχή της νότιας Γάζας, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους της Γάζας που εκτοπίζονται σήμερα να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα τους σπίτια σύντομα».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέρριψε τις καταγγελίες του Λαζαρινί, λέγοντας ότι το Ισραήλ τάχα «δεν είχε ποτέ σχέδιο» να εκτοπίσει τους κατοίκους της Γάζας στην Αίγυπτο. Αυτό ενώ τον Νοέμβρη Ισραηλινοί βουλευτές σε άρθρο στην εφημερίδα «Wall Street Journal» επιχειρηματολογούσαν υπέρ της «μετεγκατάστασης» Παλαιστίνιων προσφύγων σε άλλες χώρες, στις δε αρχές Οκτώβρη είδαν το φως της δημοσιότητας σχέδια του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών για εκτοπισμό Παλαιστινίων και μετεγκατάστασή τους στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, μεταξύ τους και στην Ελλάδα.

Απάνθρωπες συνθήκες για τους εκτοπισμένους

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε πρόχειρους καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων, σε «θερμοκήπια» ασθενειών και επιδημιών μετατρέπονται επίσης τα σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, καθώς εκεί οι ασθένειες διαδίδονται εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των κακών υγειονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή, Αντέλ Χοντρ, «σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εκτοπιστεί διά της βίας και ωθούνται όλο και περισσότερο προς τον νότο, μέσα σε μικροσκοπικές ζώνες όπου επικρατεί συνωστισμός, χωρίς νερό, τροφή ή προστασία». «Οι περιορισμοί στη διοχέτευση ζωτικής σημασίας βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια επιπλέον θανατική ποινή για τα παιδιά», πρόσθεσε.

Η δε συντονίστρια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Λιν Χέιστινγκς, δήλωσε ότι «η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης, ότι περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας (...) είναι "ασφαλείς ζώνες", δεν σημαίνει τίποτα».

Διόλου τυχαία, το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της Καναδής, στελέχους του ΟΗΕ, στην οποία προσάπτει πως δεν είναι «αμερόληπτη»....

Την Κυριακή, σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση στις ισραηλινές δυνάμεις να επιτρέψουν την άμεση και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς το σύστημα Υγείας στη Γάζα «έχει γονατίσει» και λειτουργούν μόνο 14 νοσοκομεία (που κι αυτά υπολειτουργούν) από τα 36 του παλαιστινιακού θύλακα. Και εδώ δεν έλειψε η προσπάθεια χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία να «στρογγυλέψουν» διατυπώσεις στην εν λόγω έκκληση.

Το ίδιο 24ωρο, σε φόρουμ στην Ντόχα του Κατάρ ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες εκτίμησε ότι «σύντομα η δημόσια τάξη στη Γάζα θα καταρρεύσει εντελώς», λόγω των ισραηλινών εμποδίων στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκτίμησε δε πως είναι πιθανές η περαιτέρω επιδείνωση επιδημιών και η αύξηση της πίεσης για εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.

Πλήρης συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα

Νέο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ | Εγκριση «άμεσης πώλησης» εξοπλισμών στο Ισραήλ

Την πλήρη συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας ήρθε να επιβεβαιώσει με εμφατικό τρόπο το νέο βέτο που άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στο σχέδιο απόφασης που προωθούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψήφισαν τα 13 από τα 15 μέλη του ΣΑ. Κατά ψήφισαν μόνο οι ΗΠΑ, ενώ απείχε η Βρετανία - έχοντας άλλωστε ως δεδομένο το αμερικανικό βέτο.

Αυτό ήταν το 35ο βέτο των ΗΠΑ στο ΣΑ για το Παλαιστινιακό από το 1970!

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ τις καθιστά συνένοχες στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν υποστήριξε το βέτο ισχυριζόμενος ξανά ότι μια εκεχειρία τώρα θα ευνοούσε τη Χαμάς. Ο ίδιος την Κυριακή δήλωσε υποκριτικά ότι είναι «απολύτως απαραίτητη» η προστασία των αμάχων στη Γάζα και ότι τον πόλεμο θα πρέπει να ακολουθήσει «μία περίοδος ειρήνης που θα έχει διάρκεια»...

Το Σάββατο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη σύσταση του Μπλίνκεν να εγκρίνει «κατεπειγόντως» την «άμεση πώληση» στο Ισραήλ βλημάτων αρμάτων μάχης τύπου M830, αξίας 106,5 εκατ. δολαρίων.

«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα εθνικά τους συμφέροντα να το βοηθήσουν να αναπτύξει και να συντηρήσει μια ισχυρή και πανέτοιμη δυνατότητα αυτοάμυνας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μετά το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα.

Κλιμάκιο του ΣΑ του ΟΗΕ στη Ράφα

Χτες, κλιμάκιο 12 διπλωματών από το ΣΑ του ΟΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο μεθοριακό πέρασμα της Αιγύπτου με τη Ράφα της Γάζας, προκειμένου να δουν από κοντά την κρίση που προκαλεί το Ισραήλ στην περιοχή και να αξιολογήσουν τη βοήθεια που χρειάζεται να φτάσει στους αμάχους.

Οι απεσταλμένοι έκαναν λόγο για αδιανόητα δεινά και ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν έχει κάποιο μήνυμα προς τις χώρες που αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε λακωνικά: «Φτάνει πια».

Η επίσκεψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ Γκ. Ερντάν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ντροπή» και επιπρόσθετη ένδειξη της «προκατάληψης» του ΟΗΕ σε βάρος του Ισραήλ.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ έχουν ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις πάνω σε άλλο σχέδιο απόφασης, που συνέταξαν τα Εμιράτα και το οποίο ζητάει από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων οδών προς και διά μέσου της Γάζας» για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συνομιλίες του Πούτιν με Νετανιάχου και Σίσι

Στο μεταξύ, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, η πρώτη από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα.

Από το γραφείο του Νετανιάχου έγινε γνωστό ότι ο τελευταίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις θέσεις που εκφράζουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα κατά του Ισραήλ. Επίσης, «επέκρινε σθεναρά» την «επικίνδυνη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν». Από την άλλη, εκτίμησε την προσπάθεια της Ρωσίας να πετύχει την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού ρωσικής (διπλής) υπηκοότητας. Ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στον Ερυθρό Σταυρό ώστε να επιτραπούν οι επισκέψεις του σε ομήρους της Χαμάς.

Χτες, πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιεί το Ισραήλ την επίθεση της Χαμάς στις 7η Οκτωβρίου ως δικαιολογία για τη συνολική τιμωρία των Παλαιστινίων. Ο ίδιος απαίτησε τη «διεθνή εποπτεία» των εδαφών στη Γάζα.

Το Σάββατο ο Ρώσος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, συμφωνώντας να συνεργαστούν «για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός» στη Γάζα.

Η ΕΕ για τις εξελίξεις στη Γάζα

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντάλλαξαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων απόψεις για το αίτημα του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς και για την πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς και μεμονωμένες κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Ανακοίνωσαν επίσης πως θα συζητήσουν για την «επόμενη μέρα».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση του Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, όμως καταψήφισαν οι ΗΠΑ. Ζήτησε να συμφωνηθεί τουλάχιστον μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι άθλια, ενώ πλέον «δεν υπάρχουν άλλα καταφύγια στη Γάζα».

Νωρίτερα, το Ισραήλ έστειλε επιστολή στον Μπορέλ, επαινώντας την πρόταση για τη δημιουργία «καθεστώτος ad hoc κυρώσεων κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της». Με αυτή την αφορμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τες ασύμβατες με τον «αντικειμενικό σκοπό» του πολέμου, που είναι η «εξάλειψη της Χαμάς».

Χτες η Δανία ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει την αναπτυξιακή της βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που είχε «παγώσει» μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Φόρουμ στην Ντόχα

Οι εξελίξεις στη Γάζα και τα διπλωματικά παζάρια για μία πιθανή εκεχειρία ή «ανθρωπιστικές παύσεις» τέθηκαν στο επίκεντρο διήμερου διεθνούς φόρουμ που ξεκίνησε την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ.

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Αϊμαν Σαφάντι, δήλωσε πως το Ισραήλ εφαρμόζει στη Γάζα τακτική πολέμου που ισοδυναμεί με τον νομικό ορισμό της «γενοκτονίας». Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ πως επιχειρεί «συστηματικά να αδειάσει τη Γάζα από τον λαό της».

Η κυβέρνηση του Καταριανού Εμίρη, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, διαβεβαίωσε πως το Κατάρ συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη νέας εκεχειρίας στη Γάζα και πως «δεν πρόκειται να σταματήσει» παρά τη «μικρότερη επιθυμία» που κατέγραψε μπροστά σε αυτό τον στόχο.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, εκτίμησε πως το κοινό που υπάρχει ανάμεσα στη χώρα του και το Ισραήλ είναι πως πλέον «και οι δύο χώρες δεν πιστεύουν στη λύση δύο κρατών». Επανέλαβε την πρόταση της χώρας του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να καθοριστεί η τύχη της Παλαιστίνης, στο οποίο να επιτρέπεται να ψηφίσουν μόνο αυτοί που ζούσαν εκεί πριν από το 1948.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Γενική απεργία ενάντια στις σφαγές και την κατοχή

Copyright 2023 The Associated

Γενική απεργία και πορείες διαμαρτυρίας για τις σφαγές δεκάδων χιλιάδων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την κλιμάκωση της κατοχικής φονικής βίας στη Δυτική Οχθη πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε πόλεις και χωριά των κατεχόμενων περιοχών.

Η κεντρική διαδήλωση συνδικάτων, επαγγελματικών οργανώσεων, πολιτικών φορέων και λαϊκών επιτροπών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ραμάλας, με κεντρικό αίτημα τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών τοποθέτησε μία πλακέτα με τα ονόματα όσων δολοφονήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτώβρη, και απέρριψε όλες τις προσπάθειες ξεριζωμού και εκτοπισμού τους από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα έγινε έκθεση με γράμματα που έγραψαν μικροί μαθητές σε συνομηλίκους τους στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας ευχές για το τέλος του πολέμου, ώστε να μπορέσουν «κάποτε όλοι να ζήσουν με ειρήνη».

Στο μεταξύ, μέχρι χτες τα ξημερώματα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές είχαν συλλάβει άλλους 28 Παλαιστίνιους αμάχους, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες.

Από τις 7 Οκτώβρη στη Δυτική Οχθη Ισραηλινοί στρατιώτες και Εβραίοι έποικοι έχουν δολοφονήσει πάνω από 275 αμάχους και έχουν τραυματίσει πάνω από 3.365, γεγονός που αναγκάζει ακόμα και κυβερνήσεις χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία να σχεδιάζουν την επιβολή κυρώσεων κατά «εξτρεμιστών εποίκων», όπως έκανε την περασμένη βδομάδα - υποκριτικά - το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Απάνθρωπη μεταχείριση και προσπάθειες για στημένα βίντεο

Αγανάκτηση προκαλούν τα νέα βίντεο που δείχνουν τον ισραηλινό κατοχικό στρατό να ξεγυμνώνει και να διαπομπεύει Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και ομήρους που συλλαμβάνει στη Γάζα.

Σε δύο νεότερα βίντεο εμφανίζονται δεκάδες Παλαιστίνιοι ημίγυμνοι, μόνο με τα εσώρουχά τους, δεμένοι πισθάγκωνα και με δεμένα μάτια, να στοιβάζονται μέσα σε φορτηγά και ανοιχτές καρότσες.

Σύμφωνα με καταγγελίες, σε ένα βίντεο με ήχο καταγράφεται ένας Ισραηλινός στρατιώτης να λέει σε έναν μεγαλύτερης ηλικίας Παλαιστίνιο, που δεν αναγνωρίστηκε ως μέλος της Χαμάς αλλά ως ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης αλουμινίου, να κρατήσει «εκείνο το όπλο που σου έδωσα», «κουβαλώντας το αργά», ώστε να το αφήσει στην άλλη πλευρά στο έδαφος, προφανώς σε μια απόπειρα για νέα fake news της ισραηλινής προπαγάνδας.

Οι Παλαιστίνιοι που εμφανίζονται σε εκείνο το βίντεο φέρεται ότι συνελήφθησαν στο σχολείο Χαλίφα, του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.

Παράλληλα, κατοχικοί στρατιώτες λεηλατούν και καταστρέφουν μαγαζιά Παλαιστινίων, καταγράφοντας σε βίντεο τις λεηλασίες και τις καταστροφές που προκαλούν...

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ευρύτερης ανάφλεξης

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου προκάλεσαν χτες τον θάνατο του δημάρχου της μεθοριακής πόλης Ταϊμπέχ στον νότιο Λίβανο, Χουσέιν Μανσούρ, ενώ ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» έφερε στο προσκήνιο τη χρήση αμερικανικών βομβών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας εντόπισαν υπολείμματα αμερικανικών εμπρηστικών βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών λευκού φωσφόρου που εκτοξεύτηκαν στην Ντέιρα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τον Οκτώβρη, τα οποία έκαναν στάχτες τουλάχιστον 4 σπίτια.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου (ο οποίος φλέγεται σε υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργεί καπνό, που καλύπτει τις κινήσεις των στρατευμάτων) έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συνθήκες.

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Παράλληλα με τις επιθέσεις στον Λίβανο, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Συρία με τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας. Αργά το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε τον θάνατο 2 Σύρων, μελών των δυνάμεων ασφαλείας, και 2 μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στη διάρκεια επιθέσεων κοντά στη Δαμασκό. Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», οι «δύο μαχητές της Χεζμπολάχ και δύο Σύροι φρουροί» που εργάζονταν σε εγκαταστάσεις της λιβανέζικης οργάνωσης, σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι μαχητές και τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν στον τομέα της Σαγέντα Ζαϊνάμπ, στο νότιο τμήμα της συριακής πρωτεύουσας. Επίσης φέρεται ότι χτυπήθηκε και «μια μονάδα ραντάρ» κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Νωρίτερα, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana έκανε λόγο για χτυπήματα του «ισραηλινού εχθρού» σε διαφορετικούς τομείς των προαστίων της Δαμασκού, χωρίς να διευκρινίζει τους στόχους ή να αναφέρει θύματα.

Νέες προειδοποιήσεις από τους Χούθι στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές προκλητικές επιθέσεις σε χώρες της περιοχής δυναμιτίζουν τις αντιδράσεις και άλλων δυνάμεων. Ηγετικά στελέχη των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν το Σάββατο πως θα απαγορεύσουν τη διέλευση σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ. Κάλεσαν επίσης όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να μη συνεργάζονται με το Ισραήλ.

«Αν η Γάζα δεν λάβει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται, όλα τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό ισραηλινά λιμάνια, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, θα γίνουν στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Την Κυριακή φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε «δύο απειλές» (πιθανώς πυραύλους ή drones) δίχως να τις διευκρινίσει, προσθέτοντας ότι εμφανίστηκαν σε απόσταση 110 χλμ. από τις ακτές της Υεμένης.

Την περασμένη βδομάδα, αμερικανικό αντιτορπιλικό είχε καταρρίψει τρία drones πιθανώς των Χούθι που τα θεώρησε «άμεση απειλή στη διεθνή ναυτιλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ