ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέα ΝΑΤΟική βάση με στόχο «την αντιμετώπιση της Ρωσίας»

Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν στρατηγική σημασία, διαμήνυσε στα εγκαίνια ο εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας

Από τα εγκαίνια της νέας ΝΑΤΟικής βάσης

Copyright 2024 The Associated

Από τα εγκαίνια της νέας ΝΑΤΟικής βάσης
Την επαναλειτουργία της βάσης στην Κούτσοβα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπερασπίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που μιλώντας προχτές στα εγκαίνια της βάσης υποστήριξε ότι αυτή θα προσθέσει «άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια περιοχή που κινδυνεύει από την απειλή και τις νεοϊμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Υποστήριξε δε ότι η νέα ΝΑΤΟική βάση «είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του συντονισμού», ειδικά «του συντονισμού ανάμεσα σε συμμάχους και της προσοχής που η Αλβανία δίνει στην ασφάλεια και την άμυνα», για να καταλήξει ότι «μαζί στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, που αποδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ είναι δεσμευμένο να προστατεύσει την ελευθερία και ασφάλεια των συμμάχων του».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπατζράμ Μπεγκάι, είπε ότι «η βάση έχει μια αποστολή προστασίας και αποτροπής, ως ένα σημαντικό κέντρο για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των απειλών τού σήμερα και του αύριο».

Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Γουάιτ, υπογράμμισε ότι «η αναμόρφωση της αεροπορικής βάσης Κούτσοβα αποτελεί μια στρατηγική επένδυση και δείχνει ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία».

Copyright 2024 The Associated

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Λουίντο Γκροσέτο, ενώ στη βάση προσγειώθηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από τη ΝΑΤΟική αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και ενώ το ΝΑΤΟ ιεραρχεί σταθερά την περαιτέρω διείσδυσή του στα Βαλκάνια, παραμένουν δυνάμεις στην περιοχή που προκρίνουν τη σταθερή συνεργασία με τη Ρωσία. Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, μιλώντας στο πρακτορείο ITAR TASS εκτίμησε πως «ό,τι και να γίνει, οι Σέρβοι θα είναι με τη πλευρά των Ρώσων. Αυτό είναι που τους τρελαίνει (σ.σ. τους Δυτικούς), γι' αυτό θεωρούν ότι οι Σέρβοι πρέπει να τιμωρηθούν. Η Ρωσία μπορεί να κάνει λάθη, να κάνει κάτι όχι εντελώς σωστά, αλλά οι Σέρβοι θα είναι στη δική τους πλευρά (...) Εχουμε μάθει και οι δύο ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος αν δεν έχει ισχυρή χώρα».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SΝS), Μίλος Βούτσεβιτς, μετέφερε προχτές στον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι το κόμμα του διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) ότι επιθυμεί να συνεχιστεί η κυβερνητική του συνεργασία με το SNS, η οποία ήδη μετρά δεκαετία. Στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που κάλεσε ο Βούτσιτς, αρνήθηκε να πάρει μέρος η ηγεσία του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», που επιμένει στις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη.

  • Στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλη στη Βόρεια Μακεδονία, υποψήφιος από το SDSM θα είναι ξανά ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, ενώ υποψήφια του VMRO-DPMNE θα είναι και πάλι η βουλευτής του κόμματος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Στις συνολικά 7 υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και αυτή του σημερινού ΥΠΕΞ, Μπουγιάρ Οσμάνι, από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, που την προηγούμενη φορά είχε στηρίξει τον Πενταρόφκσι.
ΚΙΝΑ
Αυξάνει στρατιωτικές δαπάνες για «εκπλήρωση διεθνών ευθυνών και υποχρεώσεων»

Σταθερά προσηλωμένη στις ανάγκες που γεννά η όξυνση του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, η Κίνα ιεραρχεί ψηλά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, έτοιμη να αναμετρηθεί με κάθε τρόπο καταρχάς με τις ΗΠΑ για την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της Βουλής (NPC), που συνεχίζεται αυτές τις μέρες, ο εκπρόσωπος της Συνόδου (NPC), Λου Κιντζιάν, δήλωσε ότι η Κίνα διατηρεί «λογική και σταθερή αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών» για τη διασφάλιση της «εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων» της, αλλά και για «την καλύτερη εκπλήρωση των διεθνών ευθυνών και υποχρεώσεών της, ως μεγάλης χώρας». Υποστήριξε κατά τ' άλλα ότι η χώρα είναι «δεσμευμένη σε ένα μονοπάτι ειρηνικής ανάπτυξης, έτοιμη να μοιραστεί ευκαιρίες ανάπτυξης με άλλες χώρες και να προωθήσει έναν νέο τύπο διεθνών σχέσεων που χαρακτηρίζουν τον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους», για «νέες συνεισφορές στον ευγενή σκοπό της ειρήνης και της ανάπτυξης»...

Ολα αυτά ενώ το Πεκίνο εντείνει σχέδια για επέκταση στρατιωτικών υποδομών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, διευρύνει τη στρατιωτική του παρουσία σε μια σειρά από άλλες περιοχές του πλανήτη απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κινεζική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι θα «εναντιωθεί σθεναρά» σε κάθε δραστηριότητα για την «ανεξαρτησία» της Ταϊβάν και κάθε «εξωτερική ανάμειξη» στις υποθέσεις της νήσου.

Την ίδια στιγμή, η συνεδρίαση αναμενόταν - σύμφωνα με διαρροές προσχεδίων - να ορίσει ως στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2024 το 5% του ΑΕΠ.

Το 2023 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με 5,2%, ενώ φέτος οι αναπτυξιακοί στόχοι θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της χώρας στο 4,6% και το 2028 μεσοπρόθεσμα θα φτάσει στο 3,5%.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες δεσμεύσεις στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ μεταβαίνει στις ΗΠΑ για σχετικές συνομιλίες

Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του «να σφίξουμε τον κλοιό που θα διασφαλίσει τα σύνορά μας με το Ιράκ» εξέφρασε ξανά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «όλους στην περιοχή να σεβαστούν τη στρατηγική ασφαλείας μας (...) Διαφορετικά, θα είναι οι ίδιοι η αιτία των εντάσεων που θα προκύψουν», ενώ μίλησε και για «νέους εφιάλτες» που θα δημιουργηθούν για «όσους πιστεύουν ότι θα γονατίσουμε από ένα τρομοκρατικό κράτος κατά μήκος των νότιων συνόρων μας» (αναφορά σε εστίες δράσης του ΡΚΚ».

Ο ίδιος κατέληξε δε ότι «μέχρι να αποδεχθούν αυτήν την πραγματικότητα όσοι ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας και του έθνους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, εμείς δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε», εξαγγέλλοντας ουσιαστικά νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Ιμπραχίμ Καλίν, θα επισκεφτεί επίσημα την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Μπερνς, όπως και ανώτερα στελέχη από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο. Θέματα των επαφών του θα είναι οι διμερείς σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικά των οργανώσεων PKK, FETΟ, ISIL, αλλά και γενικά οι εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, όπως και οι εξελίξεις στη Γάζα. Ακόμα, οι δύο πλευρές - σύμφωνα με σχετικές ειδήσεις - θα αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία και Νότιο Καύκασο. Στα τέλη της βδομάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, που με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση του μηχανισμού Στρατηγικού Διαλόγου που συγκρότησαν ΗΠΑ και Τουρκία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 7 άτομα έγινε χτες γνωστό ότι συνελήφθησαν για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ, δύο μήνες μετά από αντίστοιχο μεγάλο κύμα συλλήψεων στην Τουρκία. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται και δημόσιοι υπάλληλοι, που κατηγορούνται ότι έδωσαν έναντι αμοιβής πληροφορίες για εγκατεστημένους στην Τουρκία «πολίτες και επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η οργάνωση Vulkan Gruppe (Ομάδα του Ηφαιστείου) ανέλαβε την ευθύνη για «σαμποτάζ» ηλεκτρικής εγκατάστασης που ανάγκασε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Tesla» να διακόψει την παραγωγή στο εργοστάσιο του Βερολίνου. Σε μήνυμά της, η οργάνωση αναφέρει ότι «θέσαμε ως στόχο να προκαλέσουμε το μεγαλύτερο δυνατό μπλακ άουτ στο γιγα-εργοστάσιο» της «Tesla», χαρακτηρίζοντας την επίθεση ...δώρο για τη μεθαυριανή Μέρα της Γυναίκας, και επικρίνοντας τον κολοσσό επειδή «αναλώνει γη, πόρους, ανθρώπους, εργάτες και, σε αντάλλαγμα, φτύνει 6.000 SUV, φονικά αυτοκίνητα και φορτηγά τέρατα κάθε βδομάδα». Η γερμανική αστυνομία ανέφερε ότι ελέγχει την αυθεντικότητα της επιστολής.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν μετά από έντονη χιονόπτωση και άλλα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν βόρειες και δυτικές επαρχίες του Πακιστάν. Στα θύματα περιλαμβάνονται 22 παιδιά, που καταπλακώθηκαν όταν κατολισθήσεις έθαψαν τα σπίτια τους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο ιδρυτής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, ξανανέβηκε στην πρώτη θέση του παγκόσμιου δείκτη δισεκατομμυριούχων του «Bloomberg», ξεπερνώντας τον επικεφαλής των «Tesla», «SpaceX» και X, Ιλον Μασκ, που του είχε αφαιρέσει τον τίτλο το 2021. Σύμφωνα με την κατάταξη που ανακοινώθηκε, η περιουσία του Μπέζος ανέρχεται πλέον σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας αυτήν του Μασκ, που αποτιμάται στα 198 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν χτες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι για να συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη. Οι εκλογές της χτεσινής λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης» έγιναν σε 16 πολιτείες (από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια και από το Βερμόντ ως τη Βιρτζίνια).

AΪTH
Απόπειρα κατάληψης αεροδρομίου από συμμορίες

Το διεθνές αεροδρόμιο «Toussaint Louverture» της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-Ο-Πρενς, προσπάθησαν να καταλάβουν το βράδυ της Δευτέρας πάνοπλες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ανταλλάσσοντας σφοδρά πυρά με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Το αεροδρόμιο ήταν κλειστό την ώρα των συγκρούσεων. Είχε προηγηθεί η απόφαση του δοτού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί για επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μετά τη μεγάλη απόδραση χιλιάδων φυλακισμένων από τις δύο μεγαλύτερες φυλακές της Αϊτής και την επιβολή 72ωρης κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» στη χώρα.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αϊτής, μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο του 2021, όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Ηδη οι ένοπλες συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις, που έχουν γίνει πανίσχυρες από το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών με τις ΗΠΑ, ελέγχουν πάνω από το 80% της πρωτεύουσας.

Η Αϊτή κατά το παρελθόν έχει ζήσει στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ. Αν και θεωρείται η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, όπως βωξίτης (απαραίτητος για την παραγωγή αλουμινίου), χαλκός, αργυρός, χρυσός, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ