ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών

Στην αναδιανομή της πίτας των έργων της Ολυμπιάδας (όπως π.χ. το Σπίτι της Αρσης Βαρών) και του Γ` ΚΠΣ στοχεύει το νομοσχέδιο
Στην αναδιανομή της πίτας των έργων της Ολυμπιάδας (όπως π.χ. το Σπίτι της Αρσης Βαρών) και του Γ` ΚΠΣ στοχεύει το νομοσχέδιο
Με ονομαστική ψηφοφορία «επί της αρχής» - την οποία ζήτησε η ΝΔ - συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κατασκευαστικές εταιρίες που όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, στοχεύει στην αναδιανομή της πίτας των έργων είτε αυτών που γίνονται με κοινοτική χρηματοδότηση, είτε των έργων της Ολυμπιάδας του 2004.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή, που σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εντολή, μια επιταγή των μανδαρίνων της ΕΕ που νέμονται τα μεγάλα έργα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές ούτως ώστε να παίξουν και αυτοί το παιγνίδι τους και να πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο διανομής από τα ελληνικά έργα που θα γίνουν τόσο από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης όσο και από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η κυβέρνηση βαφτίζει "προάσπιση του εθνικού συμφέροντος" την ανταγωνιστική θέση των εγχώριων μονοπωλίων» και «επιδοτεί και φοροαπαλλάσσει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου στη βίαιη εξαφάνισή τους ή στην υποταγή στις μεγάλες εταιρίες». Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι «αντί για αύξηση της απασχόλησης, θα έχουμε αύξηση της ανεργίας με τις συγχωνεύσεις των εταιριών που απολύουν προσωπικό, διότι δεν τους χρειάζονται για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν», προσθέτοντας παράλληλα ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «συνεχίζεται η παραπέρα απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως αυτών που ασχολούνται με τα τεχνικά έργα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ενός εθνικού κατασκευαστικού φορέα στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας».

Παράλληλα χτες ψηφίστηκε και η τροπολογία που αφορά τη ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων και πρακτικά μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, με 51 βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ) να τάσσονται υπέρ, 43 κατά και 6 απόντες. Επίσης ψηφίστηκε και η τροπολογία που αφορά τον υπολογισμό του πριμ παραγωγικότητας των εφοριακών με θετική ψήφο μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Υπογειοποίηση της Κηφισίας αντί για ανισόπεδους κόμβους

«Δεν μπορούμε να τεμαχίσουμε και να σαλαμοποιήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ας δούμε, λοιπόν, όλα τα προτεινόμενα έργα (σσ: συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά κλπ) στην προοπτική της επόμενης μέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλωστε αν την επόμενη των ΟΑ οι χρήσεις που θα συνεχιστούν θα καλύπτουν άλλες ανάγκες, κάποιους δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Ας βάλουμε κάποιο φρένο, ελαχιστοποιώντας τις καταστροφές και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς. Μόνο έτσι σώζεται η Αθήνα».

Τα παραπάνω επισήμανε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Σπύρος Χαλβατζής, στο προχθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, κατά τη συζήτηση της πρότασης των Δήμων Χαλανδρίου, Ν. Ψυχικού, Ψυχικού και Φιλοθέης για υπογειοποίηση της Λ. Κηφισίας αντί της κατασκευής των τριών ανισόπεδων κόμβων (Φάρος Ψυχικού, Αγ. Βαρβάρα και διασταύρωση Φιλοθέης) που έχει αποφασίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με τους δήμους, η πρόταση για υπογειοποίηση - που ενσωματώνει στην κατασκευή της και την υποδομή της γραμμής ΜΕΤΡΟ - έχει πολύ μικρότερο κόστος (κατά 70%) από την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, η τεχνική λύση της σήραγγας δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αστικό και το φυσικό περιβάλλον, όπως η λύση των τριών κόμβων. Τέλος, στην περίπτωση της πρότασης ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχουν συνυπολογιστεί οι δαπάνες που απαιτούνται για τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα για την αποκατάσταση των συνεπειών του έργου στις όμορες αστικές περιοχές και στο περιβάλλον.

Πάντως, είτε με υπογειοποίηση είτε με ανισόπεδους κόμβους δεν επιλύεται ουσιαστικά το κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα, γιατί ωθείται η παραπέρα χρήση των Ι.Χ. Εκείνο που χρειάζεται - όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής - είναι η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς.

Η ΝΑΣ υποστήριξε την πρόταση των τεσσάρων Δήμων, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Φοιτητές απέτρεψαν μεταπτυχιακές σπουδές με δίδακτρα

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, την ώρα της συνεδρίασης, φοιτητές, μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, απέτρεψαν χθες το πρωί την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), εμποδίζοντας έτσι τη θέσπιση και νέων μεταπτυχιακών με δίδακτρα.

Πριν τη συνεδρίαση, οι φοιτητές ζήτησαν από τον πρύτανη, αλλά και από τα μέλη της Συγκλήτου, να αναβάλουν τη συνεδρίαση για το Σεπτέμβρη, οπότε θα έχει επιστρέψει ο κύριος όγκος των φοιτητών και, φυσικά, θα μπορούν να μετέχουν στη συνεδρίαση και οι εκλεγμένοι συγκλητικοί φοιτητές. Αίτημα, το οποίο δεν υιοθετήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή - όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές - στη σύνθεση της Συγκλήτου συμμετείχε μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος δεν είναι εκλεγμένος από κανένα Σύλλογο.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας κατάφεραν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θέμα της οποίας ήταν έγκριση πακέτου τεσσάρων νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, στα πρότυπα των αποφάσεων της Μπολόνια. Μεταπτυχιακά προγράμματα, για τα οποία προβλέπονται δίδακτρα ύψους περίπου 2 εκατ. δραχμών, ενώ ιδιαίτερα υψηλές προβλέπονται και οι αμοιβές των διδασκόντων (35.000 δρχ. την ώρα).

Με ανακοίνωσή τους, η ΠΚΣ και η Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ καταγγέλλουν την πρακτική της Συγκλήτου, αλλά και τον ίδιο τον πρύτανη, ο οποίος μάλιστα απειλούσε με μηνύσεις παρευρισκόμενους φοιτητές, και προειδοποιούν πως «οι αγώνες των φοιτητών για δημόσια δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά, θα συνεχιστούν ακόμη πιο δυναμικά».

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διορισμοί κάτω από τις πραγματικές ανάγκες

Σε αναντιστοιχία με τις μεγάλες πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης βρίσκεται και πάλι ο αριθμός των διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι διορισμοί δασκάλων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας αναλύονται ως εξής: Από 3.435 διοριστέους διορίζονται 3.017 (μέσω ΑΣΕΠ οι 2.713, από την επετηρίδα διετούς θητείας 240 και από την επετηρίδα τετραετούς θητείας οι 64). Οι 418 θέσεις μένουν κενές, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αντίστοιχα, οι 630 διορισμοί νηπιαγωγών που ανακοινώθηκαν, κατανέμονται ως εξής: 504 μέσω ΑΣΕΠ, 78 από την επετηρίδα διετούς θητείας και 48 από την επετηρίδα τετραετούς. Επίσης, ανακοινώθηκαν οι διορισμοί 200 καθηγητών Μουσικής, 50 Φυσικής Αγωγής και 10 Αγγλικών.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου ο Χρ. Μπάθας, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι «το υπουργείο ανακοινώνει πλασματικούς διορισμούς αντί να προχωρήσει στην κάλυψη των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της εκπαίδευσης. Και πρόκειται για πλασματικά νούμερα, αφού 418 θέσεις μένουν κενές με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν επιτυχόντες από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και αρνείται να προχωρήσει σε κάλυψη των θέσεων αυτών από την επετηρίδα».

Ο Χρ. Μπάθας σημειώνει ότι «πραγματική λύση στην αδιοριστία των εκπαιδευτικών και στα προβλήματα της εκπαίδευσης θα δώσει η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 15 στις μικρές τάξεις και 20 στις μεγαλύτερες, η ετήσια περιοδική επιμόρφωση εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα, η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και ο διορισμός εδώ και τώρα 10.000 εκπαιδευτικών από την επετηρίδα».

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τη Δευτέρα το νέο ΔΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει για τη συγκρότησή του σε σώμα το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Χτες έγινε μια ακόμα άκαρπη συνεδρίαση, κατά την οποία κανένας υποψήφιος πρόεδρος δε συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία. Ο Χρ. Χρήστου (ΠΑΣΚ) πήρε 2 ψήφους, ο Δημ. Μπράτης (ΠΑΣΚ) 3, ο Β. Παλλιγιάννης (ΔΑΚΕ) 4 ψήφους, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά.

Τη Δευτέρα, συμπληρώνονται 15 μέρες από την έναρξη της συνεδρίασης για συγκρότηση σε σώμα και, σύμφωνα με το καταστατικό, αν μέσα σε 15 ημέρες δε συγκροτηθεί το ΔΣ με απόλυτη πλειοψηφία, την 15η μέρα συγκροτείται με σχετική πλειοψηφία.

Την ίδια μέρα, θα συνεχιστεί και η συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη συγκρότησή του σε σώμα.

ΔΗΜΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Σε κινητοποιήσεις για το ΕΠΤΑ

Κλειστοί ήταν χτες όλη μέρα οι δήμοι του νομού Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη απόδοση σε αυτούς του 50% των κονδυλίων από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).

Την απόφαση έλαβε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ)του νομού, μπροστά στο ενδεχόμενο έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει ή ενταχθεί στο ΕΠΤΑ να μη χρηματοδοτηθούν και κατά συνέπεια να μην εκτελεστούν. Οπως σημειώνουν οι δήμοι του νησιού, πρόκειται για έργα που έχει άμεση ανάγκη η περιοχή τους και για κονδύλια που υποχρεούται η κυβέρνηση να τους αποδώσει. Τα χρήματα που οφείλει η κυβέρνηση στους δήμους του νομού ανέρχονται σε 16 δισ. δραχμές.

Οπως προειδοποιεί η ΤΕΔΚ Λέσβου, αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την κυβέρνηση, οι δήμοι θα ξανακλείσουν στις 25 και 26 του Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ