Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών

Στην αναδιανομή της πίτας των έργων της Ολυμπιάδας (όπως π.χ. το Σπίτι της Αρσης Βαρών) και του Γ` ΚΠΣ στοχεύει το νομοσχέδιο
Στην αναδιανομή της πίτας των έργων της Ολυμπιάδας (όπως π.χ. το Σπίτι της Αρσης Βαρών) και του Γ` ΚΠΣ στοχεύει το νομοσχέδιο
Με ονομαστική ψηφοφορία «επί της αρχής» - την οποία ζήτησε η ΝΔ - συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κατασκευαστικές εταιρίες που όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, στοχεύει στην αναδιανομή της πίτας των έργων είτε αυτών που γίνονται με κοινοτική χρηματοδότηση, είτε των έργων της Ολυμπιάδας του 2004.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή, που σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εντολή, μια επιταγή των μανδαρίνων της ΕΕ που νέμονται τα μεγάλα έργα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές ούτως ώστε να παίξουν και αυτοί το παιγνίδι τους και να πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο διανομής από τα ελληνικά έργα που θα γίνουν τόσο από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης όσο και από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η κυβέρνηση βαφτίζει "προάσπιση του εθνικού συμφέροντος" την ανταγωνιστική θέση των εγχώριων μονοπωλίων» και «επιδοτεί και φοροαπαλλάσσει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου στη βίαιη εξαφάνισή τους ή στην υποταγή στις μεγάλες εταιρίες». Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι «αντί για αύξηση της απασχόλησης, θα έχουμε αύξηση της ανεργίας με τις συγχωνεύσεις των εταιριών που απολύουν προσωπικό, διότι δεν τους χρειάζονται για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν», προσθέτοντας παράλληλα ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «συνεχίζεται η παραπέρα απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως αυτών που ασχολούνται με τα τεχνικά έργα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ενός εθνικού κατασκευαστικού φορέα στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας».

Παράλληλα χτες ψηφίστηκε και η τροπολογία που αφορά τη ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων και πρακτικά μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, με 51 βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ) να τάσσονται υπέρ, 43 κατά και 6 απόντες. Επίσης ψηφίστηκε και η τροπολογία που αφορά τον υπολογισμό του πριμ παραγωγικότητας των εφοριακών με θετική ψήφο μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ