ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
Επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα της δουλειάς των πυροσβεστών

Υπαρχιπυροσβέστης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής

(...) Κάθε πυρκαγιά χρειάζεται οξυγόνο και καύσιμη ύλη για να αναπτυχθεί. Και δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η καύσιμη ύλη στα δάση μας είναι κάτι παραπάνω από άφθονη, σε ποιότητα και ποσότητα τέτοια ώστε να επιταχύνει τον χρόνο που απαιτείται για να λάβει μεγάλες διαστάσεις μια πυρκαγιά. (...) Ταυτόχρονα, τα δασαρχεία για πολλά από τα πρόσφατα χρόνια δεν διέθεταν τα μέσα για την πραγματοποίηση εργασιών όπως η απομείωση της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης, η συντήρηση και χάραξη δασικών οδικών δικτύων, η ανανέωση αντιπυρικών ζωνών κ.λπ. (...)

Πέρα από την έλλειψη πρόληψης, όμως, οι πυροσβέστες ερχόμαστε αντιμέτωποι και με μια σειρά άλλα ζητήματα που δυσκολεύουν πολύ το έργο μας. Οι προσλήψεις προσωπικού τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό μικρότερες σε σχέση με τις ανάγκες, καθώς ιδρύθηκαν πολλές νέες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος των συμβάντων όπου καλούμαστε να επέμβουμε, και αυτή η έλλειψη προσωπικού οδήγησε στη συστηματική υπερεργασία. Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι οι πυροσβέστες υπό «φυσιολογικές» συνθήκες - δηλαδή χωρίς τις επιπλέον ανάγκες τις οποίες δημιουργούν μεγάλα συμβάντα ή έκτακτες καταστάσεις - εργάζονται 192 ώρες τον μήνα! Οταν λοιπόν λόγω «έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών» διαταχθούν να δουλέψουν παραπάνω, πυροσβέστες καταλήγουν να έχουν εργαστεί 250 και πλέον ώρες! Πέρα από τη συσσώρευση σημαντικής κόπωσης, οι πυροσβέστες δεν αμείβονται για την επιπλέον αυτή εργασία (...) Ετσι, οι πυροσβέστες πλέον στερούμαστε πράγματα που νομίζαμε ότι ήταν αυτονόητα στον 21ο αιώνα, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, ο ποιοτικός χρόνος με τις οικογένειές μας, οι θερινές διακοπές με τα παιδιά μας (...). Οι προσλήψεις πυροσβεστών μέσω πανελλήνιων εξετάσεων δεν επαρκούν για να καλύψουν άμεσα τα κενά, αφού οι εισακτέοι βγαίνουν στην υπηρεσία μετά από 4 χρόνια φοίτησης στις Ακαδημίες, ενώ οι προσλήψεις στις ΕΜΟΔΕ αφορούν προσωπικό που απασχολείται σε πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα και δεν εντάσσεται σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Σώματος.

Ετσι, σήμερα οι πυροσβέστες γενικά είμαστε λίγοι, γερασμένοι και κουρασμένοι. Και αν ανοίξουμε λίγο την οπτική μας και στα άλλα συμβάντα όπου καλούμαστε να επέμβουμε, νομίζω εύκολα θα συμφωνήσουμε όλοι ότι μια ομάδα πυροσβεστών με μέσο όρο ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών - όπως συμβαίνει σήμερα στο Σώμα - μάλλον δεν είναι η καλύτερη δυνατή ομάδα για να σώσει εμάς ή τα παιδιά μας από μια πυρκαγιά στο σπίτι μας... Επιπλέον, λόγω σημαντικών εξελίξεων στον επιστημονικό τομέα γνωρίζουμε πια ότι η εργασία πυροσβεστών σε τέτοιες συνθήκες οδηγεί με απόλυτη βεβαιότητα σε σημαντικά προβλήματα υγείας, σε πρόωρους θανάτους και σε καρκινογενέσεις. (...) Το ζήτημα της λήψης συνολικών μέτρων, και όχι απλά και μόνο ενός οικονομικού επιδόματος για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα της δουλειάς μας, είναι άμεση, επιτακτική ανάγκη! Μην καταγράψετε την πρόταση αυτή ως ένα απλό συντεχνιακό αίτημα, αλλά ως αγωνιώδη έκκληση για δράση.

Στα μάτια των απλών ανθρώπων, το γεγονός ότι οι πυροσβέστες τρέχουμε να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση από όπου όλοι οι άλλοι τρέχουν να σωθούνε, συχνά μας κάνει να μοιάζουμε με ήρωες ή με ιδιαίτερους ανθρώπους. Πολλές φορές άνθρωποι που έχουμε βοηθήσει, με βαθιά εκτίμηση στο βλέμμα τους μας αποκαλούν έτσι. Ομως θέλουμε ο κόσμος να ξέρει πως όσο κι αν εμείς οι πυροσβέστες αντλούμε βαθιά ηθική ικανοποίηση όταν βλέπουμε ότι τα καταφέραμε, δεν θέλουμε να είμαστε ήρωες. Θέλουμε να αντιμετωπιζόμαστε ως χρήσιμοι επαγγελματίες και να γυρνάμε υγιείς και αρτιμελείς στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας, κατά τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου αλλά και για πολλά χρόνια μετά. (...) Τέτοιες πρωτοβουλίες σαν την σημερινή αναδεικνύουν σε βάθος τα ζητήματα που μας απασχολούν, και μακάρι να πυκνώσουν.

ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Η ζωή του λαού έχει αξία, δεν μπαίνει στη ζυγαριά κόστους - οφέλους των επιχειρηματικών σχεδίων

Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α., μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων ΠΣ

(...) Αποδέκτης για μια ακόμα φορά της επιμήκυνσης της περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικογένειά του, στις κοινωνικές του υποχρεώσεις, στον ελεύθερο χρόνο του, στο δικαίωμα ανάπαυσης και διακοπών, ο πυροσβέστης.

Και εδώ με παρρησία θα ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την ολόπλευρη συμπαράστασή του στον πυροσβέστη, που και εγώ ένιωσα όταν ήμουν εν ενεργεία, διαβάζοντας πρόσφατη Ερώτηση κοινοβουλευτικού χαρακτήρα. Ερώτηση με την οποία το ΚΚΕ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του επιχειρησιακού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, τη μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ωραρίου εργασίας, την ουσιαστική αναγνώριση του βαρέος, επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα του επαγγέλματος και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Και ας έρθουμε και στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Σωστά επισημαίνει ότι πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, το ίδιο και η σημερινή, παρουσιάζοντας το «νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες, πλην όμως διαψεύδονται κάθε χρόνο από τις τεράστιες καταστροφές.

(...) Τώρα ο αρμόδιος υπουργός μιλάει για την αύξηση της σύνθεσης των πληρωμάτων δασικών πυροσβεστικών οχημάτων. Σωστά. Αλλά από πού; Από το προσωπικό που δεν επαρκεί; Συγγνώμη, ξεχάστηκα, μα και βέβαια από τις άνευ λόγου «παράνομες» επιφυλακές για να μπαλωθούν τα οργανικά κενά.

Και θα μου πείτε: Καλά 1,7 δισ. ευρώ κοστολογείται το πρόγραμμα «Αιγίς» για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Δεν αρκεί;

Χωρίς να θέλω να μηδενίσω την επιδιωκόμενη αναβάθμιση, θα θέσω, σε αντιπαράθεση, κάποια ερωτήματα, για να έχουμε τουλάχιστον μια συνισταμένη.

Από τους 4 άξονες του προγράμματος είδε κανείς προκήρυξη θέσεων εργασίας για τα τεράστια κενά της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας; Κι αυτό στην επιστημονική βάση ότι οι πυρκαγιές σβήνουν από τις καλά οργανωμένες και επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, για να υποβιβάσουν το πυροθερμικό φορτίο μέχρι την άφιξή τους.

Μήπως πάλι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και προστασίας των δασών μας με τις επιστημονικά καθορισμένες δασοτεχνικές εργασίες; Ενδεικτικά, ποιοι καθαρισμοί δασών έγιναν, ποιοι δασικοί δρόμοι διανοίχτηκαν και χωροθετήθηκαν, τι αντιπυρικές ζώνες έγιναν, ποιες και πόσες υδατοδεξαμενές τοποθετήθηκαν, ποια πυροφυλάκια επανδρώθηκαν;

Στους άξονες (3) και (4) μπορεί κανείς να απαντήσει για τον χρόνο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελικοπτέρων και αεροσκαφών, εννοείται μετά την αγορά τους; Ενα είναι το βέβαιο: Τουλάχιστον για φέτος και του χρόνου θα συνεχιστεί το «πάρτι» των μισθώσεων Ε/Π και Α/Φ με το διατιθέμενο κόστος να ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες για την οργάνωση και ενδυνάμωση των επίγειων δυνάμεων, με απορρόφηση σε πρώτο στάδιο των εποχικών πυροσβεστών και τη μονιμοποίηση των 5ετών πυροσβεστών.

Αλήθεια, οι προμήθειες για οχήματα, μέσα, ατομικό εξοπλισμό, κέντρα επιχειρήσεων, συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης κ.λπ., έχουν προκηρυχθεί; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα παραδόσεων με δεδομένο το σύστημα προμηθειών, με τις προδιαγραφές, τις ενστάσεις, τις επαναπροκηρύξεις, που είναι πολύ μα πολύ χρονοβόρο;

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή μου, συμφωνώ με τους προβληματισμούς που θέτει η Ερώτηση του ΚΚΕ και κυρίως με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται άμεσα, κατεπειγόντως, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών. Οτι δεν είναι κόστος η πυροπροστασία, ακόμα κι αν δεν αφήνει «συγκριτικό πλεονέκτημα». Η ζωή του λαού δεν μπαίνει στη ζυγαριά κόστους - οφέλους των επιχειρηματικών σχεδίων. Εχει αξία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Το κριτήριο κόστους - οφέλους αφήνει την κοινωνία ανοχύρωτη στις φυσικές καταστροφές

Υποψήφιος ευρωβουλευτής, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Το δάσος είναι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές του κύκλου του νερού: Συντελεί στη συγκράτηση υδατικού δυναμικού και στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, ενώ είναι και ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για την ανάσχεση των πλημμυρών. Τα μεγάλα πλημμυρικά γεγονότα και η ανομβρία των τελευταίων ετών σε συνάρτηση με την καταστροφή μεγάλων δασικών συστημάτων (...) θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό στη χώρα μας.

Η τωρινή κυβέρνηση εναρμονίζεται πλήρως με την ΕΕ, υιοθετώντας την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη - δήθεν, θα πούμε - αποκατάσταση της φύσης, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες υιοθέτησαν τις αντίστοιχες Οδηγίες στο παρελθόν. Αυτό όμως που θέλουμε να τονίσουμε εδώ είναι ότι η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» της ΕΕ δεν έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με την οργάνωση και θωράκιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η παγκόσμια τάση για αστικοποίηση δεν οδηγεί στην άρση των αντιθέσεων πόλης - χωριού, αλλά στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη και το κέρδος των επιχειρήσεων είναι αυτά που διαμορφώνουν τις νέες χρήσεις γης και τη μετατροπή των δασικών εκτάσεων σε εμπορεύματα, τα οποία καταστρέφονται (...)

Η ανάλυση κόστους - οφέλους οδηγεί στην κατάσταση όπου η κοινωνία είναι ανοχύρωτη και απροστάτευτη από τις πλημμύρες. Αντί να επενδύουν στην ολοκληρωμένη προστασία σε όλα τα επίπεδα (...) επαναπαύονται με την κατάχρηση του 112, ενώ δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την όποια καταστροφή για ριζικές αναδιαρθρώσεις. Το παράδειγμα της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό (...)

Η μείωση των βροχοπτώσεων, που είναι αναμενόμενη στο πλαίσιο μιας κλιματικής μεταβλητότητας, αποδίδεται στην περιβόητη «κλιματική κρίση», η οποία είναι το άλλοθι για την επιβολή και εφαρμογή πολιτικών που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με τη διαμάχη των ενεργειακών μονοπωλίων για το ενεργειακό μείγμα. Αντί να θωρακίσουμε τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και να κατασκευάσουμε καινούρια φράγματα, η άρχουσα τάξη προκρίνει ό,τι συμφέρει τις επιχειρήσεις: Αλλαγή των χρήσεων γης, αλλαγή των καλλιεργειών και καμπάνιες για την αποτροπή της σπατάλης νερού σε ατομικό επίπεδο (...)

Επίσης, το παράδειγμα της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό και σε αυτήν την περίπτωση. Στο νέο νομοσχέδιο προτείνεται η δημιουργία μιας νέας ΑΕ, η οποία θα διαχειρίζεται το νερό σε κεντρικό - περιφερειακό επίπεδο, πάντα φυσικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (...)

Οταν φτάνουμε στο σημείο όπου οι πόροι μας, η γη, το νερό, τα δάση, ακόμα και η προστασία της κοινωνίας από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, μετατρέπονται σε εμπορεύματα και μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους - οφέλους, το μόνο που αφήνεται πίσω είναι η βαρβαρότητα: Φτώχεια, δυστυχία και νεκροί.

Η κοινωνία του κέρδους δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία των δασών: Μπορεί μόνο να τα κάψει και να τα καταστρέψει. Δεν μπορεί να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη προστασία μας από τις πλημμύρες: Μπορούμε μόνο να ευελπιστούμε ότι θα συμφέρει πιο πολύ να κατασκευαστεί κάποιο έργο αντί να μας αποζημιώσουν, ή να βρισκόμαστε σε κάποια περιοχή όπου πρέπει να προστατευτεί κάποια επένδυση. Δεν μπορεί να διασφαλίσει μια φιλολαϊκή διαχείριση των υδατικών πόρων: Μπορεί μόνο να δώσει το νερό σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τα κέρδη τους.

Μόνο ένας ανώτερος τρόπος οργάνωσης μπορεί να διασφαλίσει μια πραγματική ανάπτυξη από την οποία θα επωφελείται το σύνολο της κοινωνίας και όχι μια ισχνή μειοψηφία που παρασιτεί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο ένας ανώτερος τρόπος οργάνωσης μπορεί να εντάξει όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του, όχι στις ορέξεις του κεφαλαίου. Αυτός ο ανώτερος τρόπος οργάνωσης είναι ο κεντρικός σχεδιασμός, σε μια κοινωνία που έχει απορρίψει ως βασικό κριτήριο ανάπτυξης το κέρδος, το οποίο μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΑΡΒΕΛΗΣ
Και στην περίπτωση του δασικού πλούτου, μόνο ο λαός σώζει τον λαό και το περιβάλλον!

Δασολόγος, καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού της Δασολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μεν ένα φυσικό οικολογικό φαινόμενο, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εξελιχθεί στο μέγιστο ίσως πρόβλημα των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων (...) ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκούσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Η αντιπυρική προστασία των δασών είναι πολιτικό ζήτημα. Πολιτικές είναι επίσης οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τις τραγικές καταστροφές.

(...) Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί και πρέπει να αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, οπότε για να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το πρόβλημα πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του δρόμου ανάπτυξης και διαχείρισης των δασών, της διαχρονικά ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής γης και χρήσης γης, περιβάλλοντος και δασικής πολιτικής.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μια παγκόσμια «επιστημονική» πρωτοπορία: Οχι μόνο έχει διαχωριστεί η πρόληψη από την καταστολή, αλλά έχουν διαχωριστεί - νομοθετικά - τα δασικά οικοσυστήματα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, τη στιγμή που από οικολογική άποψη δεν υφίστανται οι έννοιες αυτές (...) Ο δασικός χώρος είναι ενιαίος και αδιάσπαστος (...) και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να διαχειρίζεται ενιαία. Αυτό έγινε για να μπορούν πιο εύκολα να μετατραπούν σε βίλες, εργοστάσια, αποθήκες, τουριστικά συγκροτήματα κ.λπ.

Διαχρονικά, ιδιαίτερα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δασικές πυρκαγιές αποτέλεσαν ένα «εργαλείο» στα χέρια όσων ήθελαν να σφετεριστούν δημόσιες εκτάσεις (...).

Οι εμπρησμοί, μαζί με τα «άγνωστα αίτια» (δηλαδή ανεπιβεβαίωτοι εμπρησμοί), αποτελούν σύμφωνα με στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας από το 1974 - 1998 το 60% - 65% των αιτιών και καταστρέφουν το 85% των καμένων εκτάσεων. Μα και μετά τις καταστροφικές φωτιές, οι περισσότερες καμένες δασικές εκτάσεις, κυρίως, και δάση δεν κηρύσσονταν αναδασωτέες (...) και έτσι άλλαζαν χρήση, χαρακτήρα και ιδιοκτήτη (...).

Συνέβαλαν σε αυτό και η μη καταγραφή της κρατικής δασικής περιουσίας, η διαχρονικά ηθελημένη έλλειψη εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου (...).

Το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε - όσο αντιμετωπίστηκε - κυρίως σαν ένα οικονομικό «πρόβλημα», ακόμα κι όταν οι κυβερνήσεις εμφανίζονταν ότι προσπαθούν να πάρουν μέτρα, και όχι ως οικολογικό ζήτημα, που επιπλέον στερεί πόρους από τη μελλοντική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Αποκορύφωμα αποτελεί η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή και τη μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα (1998). Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής, ο αριθμός των καμένων εκτάσεων αυξήθηκε δραματικά και συνεχίζει να αυξάνεται (...) Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μειώθηκαν και οι υλοτομούμενες ποσότητες ξυλείας, μειώνοντας αντίστοιχα και τα ήδη πενιχρά κρατικά έσοδα από την πώληση ξυλείας.

Ακόμα κι αυτήν την κατάσταση, της υπερσυσσώρευσης καύσιμης ύλης, η κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να παραδώσει τη διαχείριση των δασών σε ιδιώτες (...) η κυβέρνηση βάζει τον λύκο να σώσει τα πρόβατα! Να εξυπηρετεί δηλαδή τις κερδοφόρες επιδιώξεις των ξυλοβιομηχάνων και ξυλεμπόρων.

Κάτω λοιπόν από τις δεδομένες συνθήκες, αποκτά τεράστια σημασία η πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Αναδεικνύει την αιτία, είναι τεκμηριωμένη και επιβεβαιώνει συμπληρωμένο το σύνθημα: Και στην περίπτωση του δασικού πλούτου, μόνο ο λαός σώζει τον λαό και το περιβάλλον, στον δρόμο της ανατροπής !

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Να λάβει τέλος η περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα της δασοπροστασίας

Υποψήφιος ευρωβουλευτής, συνταγματάρχης ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων

(...) Οι στρατιωτικοί κάθε χρόνο, σε όποιον κλάδο και εάν υπηρετούν, Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία, με εντολή διαχρονικά των κυβερνήσεων, καλούνται να εκτελέσουν εποχούμενα δασοπερίπολα εκτός στρατοπέδων, πέραν των ομάδων πυρασφάλειας εντός στρατοπέδων. Να εκτελέσουν δηλαδή εποπτεία σε πολιτικούς χώρους, ελέγχοντας κάθε «ύποπτη κίνηση» και να επέμβουν εφόσον χρειαστεί. Φέτος, από την Πρωτομαγιά, οι Ενοπλες Δυνάμεις τίθενται σε ετοιμότητα και θα ενεργήσουν ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Δεν είναι αυτή η αποστολή τους. Είναι όμως δωρεάν εργατικό/στελεχικό δυναμικό. Εξοικονόμηση χρημάτων για την κυβέρνηση, για να σπαταλιούνται στην αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων προς ενίσχυση ιμπεριαλιστικών πολέμων (βλέπε Ουκρανία, Γάζα).

Πέρσι, είδαμε το ασύλληπτο και αμίμητο να επιστρατεύονται πάνοπλοι στρατιωτικοί των Ειδικών Δυνάμεων, επιβιβασμένοι κατά ομάδες σε πάνοπλα τεθωρακισμένα οχήματα, να κυνηγάνε δήθεν εμπρηστές φαντάσματα - μετανάστες ή δακτύλους κέντρων σκοτεινών δυνάμεων, όπως ισχυρίζονταν διάφοροι αντιδραστικοί του Βελόπουλου και υιοθετούσε η κυβέρνηση, μετατρέποντας τον Εβρο σε σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας πολεμικού πεδίου (...)

Πέρσι, θρηνήσαμε την απώλεια τουλάχιστον 28 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και 20 ξεριζωμένων μεταναστών κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις θρήνησαν 2 πιλότους, όταν το Canadair που χειρίζονταν κατέπεσε στην Κάρυστο. Κακοσυντηρημένα τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά εναέρια μέσα της χώρας, αφού για τις κυβερνήσεις διαχρονικά η συντήρηση είναι κόστος. Για νέα πυροσβεστικά μέσα; Ούτε κουβέντα.

Η εκπομπή δασοπεριπόλων με κοστοβόρα φορτηγάκια, τα οποία καμία προστασία δεν παρέχουν στο προσωπικό από τις καιρικές συνθήκες, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της επιλεκτικής ανικανότητας των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το στράτευμα, αντί να ασχολείται με την πυροπροστασία των Μονάδων, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα της Αγχιάλου και του Αβαντα, ασχολούνταν με παρακολουθήσεις περιπατητών και ποιμένων στα βουνά και τα λαγκάδια.

(...) Ουσιαστική πρόληψη, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, δεν υπάρχει. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει βέβαια, αφού η πρόληψη και η δασοπροστασία είναι μη επιλέξιμες ενέργειες με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση) συνδιαμόρφωσαν, συμφώνησαν και υπερψήφισαν (...)

Οι αστικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα δασοπροστασίας θα πρέπει να λάβει τέλος.

Στις 9 Ιούνη θα δώσουμε ισχυρή απάντηση. Με εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινα ψηφοδέλτια στις κάλπες, με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ο λαός μας θα στείλει ηχηρό μήνυμα στο διευθυντήριο της ΕΕ. Η πρόληψη και η προστασία της ζωής μας, της περιουσίας μας και του περιβάλλοντος από τις δασικές πυρκαγιές είναι από τα μείζονα θέματα. Τα χρήματα των λαών της Ευρώπης, που με τις θυσίες τους υφαρπάζονται από τις αστικές κυβερνήσεις, πρέπει να δαπανώνται στην πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού και στην αγορά όλων εκείνων των αναγκαίων μέσων για τη δασοπυρόσβεση και όχι σε πολεμικούς εξοπλισμούς, που με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων της χώρας προωθούνται για την ενίσχυση των πολεμικών κρεατομηχανών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας στις διεκδικήσεις του δήμου Πάτρας

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πατρέων

(...) Η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει για τις ελλείψεις και την ανυπαρξία μέτρων στα ζητήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, καλώντας παράλληλα τον λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αποτελούν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας, όταν μάλιστα έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες πυρκαγιές, πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος, με την πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων να βρίσκεται στην απέναντι όχθη και την κατάσταση χρόνο με τον χρόνο να επιδεινώνεται.

(...)

Η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ πετάει το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης», και με νόμο πλέον, μέσω της Κοινής Απόφασης υπουργών της κυβέρνησης, αφού μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. (...)

Δηλαδή και θα καείς και θα πληρώσεις πρόστιμο. Στην ίδια ΚΥΑ οι δήμοι καλούνται «...να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν..... για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Εκθεσης...». Ετσι η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε δήμο. Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες οι δήμοι την ίδια στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση και το προσωπικό συνεχώς μειώνονται. (...)

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ο δήμος της Πάτρας προσπαθεί να ανταποκριθεί στα βάρη που του έχουν μεταφερθεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αθροιστικά και δεκάδες άλλες αρμοδιότητες που έχουν μετακυλήσει στους δήμους, λαμβάνοντας υπόψιν και την έλλειψη σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στον δήμο Πατρέων το τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους, για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση.

Το επιστημονικό δυναμικό, τα στελέχη των διευθύνσεων, της Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΥΑΠ, το εργατοτεχνικό προσωπικό προσφέρουν τα μέγιστα με δεδομένες τις δυνατότητες που έχουν. Εχει διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σ' όλα τα επίπεδα, της πρόληψης, της ενημέρωσης, της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα με σχέδιο άμεσης κινητοποίησής του ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου. (...)

Η χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κ.λπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού Πυροσβεστικής - Δασικής Υπηρεσίας, συνεχίζει να θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό «βάρος» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση στον δήμο μας για τις ετήσιες ανάγκες της υπηρεσίας αφορά το «εξωφρενικό» ποσό των 152.000 ευρώ φέτος από 130.000 ευρώ μέχρι πέρυσι, όταν ο δήμος μας για την αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ μόνο για την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, διάνοιξη και καθαρισμό κοινοτικών - αγροτικών οδών. (...)

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών. (...) Στις μεγάλες πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, ο λαός αποδείχθηκε ότι μπορεί να σώσει τον λαό, και μπορεί ακόμα περισσότερα βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ