Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας στις διεκδικήσεις του δήμου Πάτρας

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πατρέων

(...) Η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει για τις ελλείψεις και την ανυπαρξία μέτρων στα ζητήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, καλώντας παράλληλα τον λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αποτελούν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας, όταν μάλιστα έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες πυρκαγιές, πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος, με την πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων να βρίσκεται στην απέναντι όχθη και την κατάσταση χρόνο με τον χρόνο να επιδεινώνεται.

(...)

Η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ πετάει το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης», και με νόμο πλέον, μέσω της Κοινής Απόφασης υπουργών της κυβέρνησης, αφού μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. (...)

Δηλαδή και θα καείς και θα πληρώσεις πρόστιμο. Στην ίδια ΚΥΑ οι δήμοι καλούνται «...να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν..... για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Εκθεσης...». Ετσι η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε δήμο. Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες οι δήμοι την ίδια στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση και το προσωπικό συνεχώς μειώνονται. (...)

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ο δήμος της Πάτρας προσπαθεί να ανταποκριθεί στα βάρη που του έχουν μεταφερθεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αθροιστικά και δεκάδες άλλες αρμοδιότητες που έχουν μετακυλήσει στους δήμους, λαμβάνοντας υπόψιν και την έλλειψη σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στον δήμο Πατρέων το τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους, για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση.

Το επιστημονικό δυναμικό, τα στελέχη των διευθύνσεων, της Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΥΑΠ, το εργατοτεχνικό προσωπικό προσφέρουν τα μέγιστα με δεδομένες τις δυνατότητες που έχουν. Εχει διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σ' όλα τα επίπεδα, της πρόληψης, της ενημέρωσης, της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα με σχέδιο άμεσης κινητοποίησής του ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου. (...)

Η χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κ.λπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού Πυροσβεστικής - Δασικής Υπηρεσίας, συνεχίζει να θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό «βάρος» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση στον δήμο μας για τις ετήσιες ανάγκες της υπηρεσίας αφορά το «εξωφρενικό» ποσό των 152.000 ευρώ φέτος από 130.000 ευρώ μέχρι πέρυσι, όταν ο δήμος μας για την αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ μόνο για την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, διάνοιξη και καθαρισμό κοινοτικών - αγροτικών οδών. (...)

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών. (...) Στις μεγάλες πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, ο λαός αποδείχθηκε ότι μπορεί να σώσει τον λαό, και μπορεί ακόμα περισσότερα βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σάββατο 4 Ιούνη εκδήλωση για την πυροπροστασία - πυρασφάλεια(2022-06-02 00:00:00.0)
Κοροϊδία η κυβερνητική αισιοδοξία για την αντιπυρική περίοδο(2020-05-12 00:00:00.0)
Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος(2019-03-02 00:00:00.0)
«Μπουρλότο» η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δασοπροστασίας(2018-08-18 00:00:00.0)
Μπουρλότο για τα δάση η κυβερνητική πολιτική(2013-08-08 00:00:00.0)
Σειρά παρεμβάσεων για την Πυροπροστασία(2013-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ