Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το πόρισμα του ΚΚΕ δίνει στοιχεία και επιχειρήματα ενάντια στη συγκάλυψη

Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την Εξεταστική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Σχετικά με τις συμβάσεις και την εμπλοκή ιδιωτών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πιο ακραίο παράδειγμα, η σύμβαση για τα συστήματα αυτόματης πέδησης στους συρμούς, αυτή παραδόθηκε στις 29/6/2018 και όταν παραδόθηκε η ΓΑΙΑΟΣΕ, που της ανήκουν οι συρμοί, διαπίστωσε σοβαρές παρατηρήσεις ότι το σύστημα δεν ήταν πλήρως λειτουργικό εξαιτίας φθορών από εξωγενείς παράγοντες. Δηλαδή της παραδίδεται ετοιμοπαράδοτο ένα νέο σύστημα που δεν είναι λειτουργικό. Τι παράδοση είναι αυτή; Με αποτέλεσμα από τότε, από το 2018 να μην έχει γίνει συμπληρωματική σύμβαση για να αναβαθμιστεί και να γίνει λειτουργικό, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτή η σύμβαση. Αρα οι συρμοί κινούνται χωρίς αυτό το σύστημα. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα.

Δεύτερον, σε μια σειρά έργων, και όταν γινόντουσαν, ήταν τόσο μεγάλη η υποχρηματοδότηση στον ΟΣΕ που δεν μπορούσε να τα συντηρήσει. Με αποτέλεσμα πολύ σύντομα έβγαιναν σε αχρηστία τα έργα αυτά και θα χρειαζόντουσαν νέες συμβάσεις για αντικατάσταση των φθορών, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των έργων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σημειώνοντας τα εξής: «Το 2010 ξεκίνησε αυτή η διαδικασία με τον νόμο του Ρέππα, που ήταν τότε ο μεγάλος νόμος που αναμόρφωσε συνολικά και έβαλε σε εφαρμογή τα διάφορα πακέτα της ΕΕ. Τότε ο ΟΣΕ είχε 5.200 υπαλλήλους και με τις υποχρεωτικές επί της ουσίας μετατάξεις μειώθηκαν στους 2.500, δηλαδή χάθηκαν μια σειρά έμπειρου δυναμικού από σταθμάρχες, μηχανοδηγούς που μετατάχθηκαν άλλοι σε νοσοκομεία τραυματιοφορείς και άλλοι σε διάφορες άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να αποψιλωθεί από έμπειρο δυναμικό και αυτό με την πάροδο των χρόνων και με τις συνταξιοδοτήσεις μειώθηκε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε την εποχή που έγινε το έγκλημα ο ΟΣΕ να έχει 800 εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό και 200 με μπλοκάκι, ενώ το ίδιο το ξεπερασμένο οργανόγραμμα να λέει για 2.400 εργαζόμενους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Εμείς καταλήξαμε σε ένα συγκεκριμένο πόρισμα το οποίο πέρα από τις πολιτικές ευθύνες μιλάει και για ποινικές ευθύνες, αποδίδουμε δηλαδή συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες και είναι το μοναδικό πόρισμα από όλα τα κόμματα που το κάνει αυτό. Και μάλιστα μιλάμε για δύο κακουργηματικές πράξεις στους υπουργούς από τον Ρέππα και μετά, γιατί το "πουλόβερ" της ασφάλειας άρχισε να ξηλώνεται από το 2009 επί της ουσίας, και έφτασε μέχρι τώρα, άρα λοιπόν όλοι έβαλαν το χέρι τους σε ένα κακούργημα για διατάραξη ασφαλείας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο. Και το δεύτερο κακούργημα το οποίο αποδίδουμε είναι το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης. Και βεβαίως και μία σειρά άλλα πλημμελήματα στους υπουργούς αυτούς. Από αυτήν την άποψη λοιπόν το πόρισμα του ΚΚΕ βοήθησε πολλαπλά και στο πολιτικό σκεπτικό και στο δικαστικό. Και βοήθησε και περαιτέρω τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει ακόμα περισσότερο.

Ετσι, λοιπόν, επί της ουσίας η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη σήμερα, ακριβώς γιατί ξεδιπλώθηκε ένα μεγάλο κίνημα λαϊκό. Και η απεργία στον έναν χρόνο από τα Τέμπη ήταν τεράστια, οι συγκεντρώσεις, τα συνθήματα. Και από αυτήν την άποψη η ίδια η λαϊκή παρέμβαση, και σε αυτό θα επιμείνει το ΚΚΕ, μπορεί να εμποδίσει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να συσκοτίσουν τη μεγάλη εικόνα και να συγκαλύψουν το έγκλημα και τις ευθύνες τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραματική μείωση από 5.150 εργαζόμενους σε μόλις 730 στον ΟΣΕ μέσα σε λίγα χρόνια (2024-01-10 00:00:00.0)
Παραδόθηκε στον εφέτη το πόρισμα των πραγματογνωμόνων (2023-06-20 00:00:00.0)
Ασφυκτικός θάνατος για τα δύο μικρά παιδιά (2022-06-21 00:00:00.0)
Εριξαν το φταίξιμο στους εργαζόμενους (2008-08-08 00:00:00.0)
«Επιτεύγματα» εικονικής πραγματικότητας (2007-08-09 00:00:00.0)
«Πνίγεται» στο κλοφέν το κτίριο του υπουργείου Οικονομίας! (2003-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ