Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Η ζωή του λαού έχει αξία, δεν μπαίνει στη ζυγαριά κόστους - οφέλους των επιχειρηματικών σχεδίων

Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α., μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων ΠΣ

(...) Αποδέκτης για μια ακόμα φορά της επιμήκυνσης της περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικογένειά του, στις κοινωνικές του υποχρεώσεις, στον ελεύθερο χρόνο του, στο δικαίωμα ανάπαυσης και διακοπών, ο πυροσβέστης.

Και εδώ με παρρησία θα ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την ολόπλευρη συμπαράστασή του στον πυροσβέστη, που και εγώ ένιωσα όταν ήμουν εν ενεργεία, διαβάζοντας πρόσφατη Ερώτηση κοινοβουλευτικού χαρακτήρα. Ερώτηση με την οποία το ΚΚΕ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του επιχειρησιακού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, τη μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ωραρίου εργασίας, την ουσιαστική αναγνώριση του βαρέος, επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα του επαγγέλματος και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Και ας έρθουμε και στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Σωστά επισημαίνει ότι πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, το ίδιο και η σημερινή, παρουσιάζοντας το «νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες, πλην όμως διαψεύδονται κάθε χρόνο από τις τεράστιες καταστροφές.

(...) Τώρα ο αρμόδιος υπουργός μιλάει για την αύξηση της σύνθεσης των πληρωμάτων δασικών πυροσβεστικών οχημάτων. Σωστά. Αλλά από πού; Από το προσωπικό που δεν επαρκεί; Συγγνώμη, ξεχάστηκα, μα και βέβαια από τις άνευ λόγου «παράνομες» επιφυλακές για να μπαλωθούν τα οργανικά κενά.

Και θα μου πείτε: Καλά 1,7 δισ. ευρώ κοστολογείται το πρόγραμμα «Αιγίς» για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Δεν αρκεί;

Χωρίς να θέλω να μηδενίσω την επιδιωκόμενη αναβάθμιση, θα θέσω, σε αντιπαράθεση, κάποια ερωτήματα, για να έχουμε τουλάχιστον μια συνισταμένη.

Από τους 4 άξονες του προγράμματος είδε κανείς προκήρυξη θέσεων εργασίας για τα τεράστια κενά της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας; Κι αυτό στην επιστημονική βάση ότι οι πυρκαγιές σβήνουν από τις καλά οργανωμένες και επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, για να υποβιβάσουν το πυροθερμικό φορτίο μέχρι την άφιξή τους.

Μήπως πάλι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και προστασίας των δασών μας με τις επιστημονικά καθορισμένες δασοτεχνικές εργασίες; Ενδεικτικά, ποιοι καθαρισμοί δασών έγιναν, ποιοι δασικοί δρόμοι διανοίχτηκαν και χωροθετήθηκαν, τι αντιπυρικές ζώνες έγιναν, ποιες και πόσες υδατοδεξαμενές τοποθετήθηκαν, ποια πυροφυλάκια επανδρώθηκαν;

Στους άξονες (3) και (4) μπορεί κανείς να απαντήσει για τον χρόνο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελικοπτέρων και αεροσκαφών, εννοείται μετά την αγορά τους; Ενα είναι το βέβαιο: Τουλάχιστον για φέτος και του χρόνου θα συνεχιστεί το «πάρτι» των μισθώσεων Ε/Π και Α/Φ με το διατιθέμενο κόστος να ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες για την οργάνωση και ενδυνάμωση των επίγειων δυνάμεων, με απορρόφηση σε πρώτο στάδιο των εποχικών πυροσβεστών και τη μονιμοποίηση των 5ετών πυροσβεστών.

Αλήθεια, οι προμήθειες για οχήματα, μέσα, ατομικό εξοπλισμό, κέντρα επιχειρήσεων, συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης κ.λπ., έχουν προκηρυχθεί; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα παραδόσεων με δεδομένο το σύστημα προμηθειών, με τις προδιαγραφές, τις ενστάσεις, τις επαναπροκηρύξεις, που είναι πολύ μα πολύ χρονοβόρο;

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή μου, συμφωνώ με τους προβληματισμούς που θέτει η Ερώτηση του ΚΚΕ και κυρίως με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται άμεσα, κατεπειγόντως, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών. Οτι δεν είναι κόστος η πυροπροστασία, ακόμα κι αν δεν αφήνει «συγκριτικό πλεονέκτημα». Η ζωή του λαού δεν μπαίνει στη ζυγαριά κόστους - οφέλους των επιχειρηματικών σχεδίων. Εχει αξία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ