Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιταχύνεται η πορεία πάνω στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη»

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 13/5 στην Αγκυρα

Επιταχύνεται η πορεία πάνω στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη» για τα Ελληνοτουρκικά, με ορόσημο τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα στις 13 Μάη. Στην επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία αναφέρθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, την Παρασκευή, ο οποίος μίλησε για «ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο».

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, διεξάγεται στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπειών από Ελλάδα και Τουρκία με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ προηγήθηκαν ανταλλαγές επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων.

Ακολουθεί την Παρασκευή 26/4 συνάντηση για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα», που στρώνει έδαφος και για τον «πυρήνα» των επικίνδυνων «διευθετήσεων». Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο της «ατζέντας» ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express 7 ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, για Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω.

Προηγήθηκε στις 11/3 η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του περιλάλητου «πολιτικού διαλόγου», όπου επιβεβαιώθηκε ότι η τουρκική αστική τάξη δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαράδεκτες αξιώσεις, π.χ. στο Κυπριακό.

Το ίδιο επιβεβαίωσαν και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση της Αθήνας ότι θα ανακηρύξει δύο επιπλέον θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του απειλούσε ότι δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται». Στέλνοντας ταυτόχρονα σήμα για συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση ή όποια άλλη φόρμουλα καταληχθεί, «υπενθύμισε» ότι το περιλάλητο «Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο».

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας «σχολίασαν» σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα ότι «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Επιχειρώντας από την πλευρά του να υποβαθμίσει αυτό το θέμα, ενόψει και της επίσκεψης στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Πέμπτη «παντελώς αδικαιολόγητη» την αντίδραση της Τουρκίας «για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα» και πρόσθεσε ότι οι «προβληματικές» θέσεις της Τουρκίας που παραμένουν, «δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα την Τετάρτη, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ερμήνευσε τη στάση της Τουρκίας ως ...μαξιμαλισμό, προσθέτοντας ότι «σε επίπεδο ισχυρισμών διατυπώνει όλο και πιο απίστευτες τοποθετήσεις». Ο ίδιος έθεσε ως κύριο «η Τουρκία να βγάλει από το τραπέζι και την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό», δείχνοντας και τι συζητιέται στο παρασκήνιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος μιας συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ