Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ολα «χαράχτηκαν» από την πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου

Οπως τόνισε εισηγητικά ο Κ. Παπαδάκης, «όλα "χαράχτηκαν" με μια πολιτική που βασίζεται στα 4 πακέτα Κανονισμών και Οδηγιών της ΕΕ για την "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση της "αγοράς" των σιδηροδρόμων, που ενσωματώθηκαν με τις ψήφους και τη στήριξη όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια, σε πλήρη σύμπλευση, και μόνο με το ΚΚΕ να καταψηφίζει, να αποκαλύπτει και να προειδοποιεί για το τι ερχόταν».

Για τον ρόλο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι «αποτελεί "μαγική εικόνα" το ότι η ΕΕ είναι τάχα "πυρ και μανία" με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Θα θυμάστε πόσο πολύ είχε προβληθεί με θόρυβο από τα ΜΜΕ και τα αστικά κόμματα, τις πρώτες μέρες μετά την τραγωδία, η λεγόμενη "διαδικασία επί παραβάσει" της Κομισιόν σε βάρος της Ελλάδας.

Τότε ήμασταν οι μόνοι που επιμέναμε ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με ζητήματα ασφάλειας, όπως κάποιοι άφηναν τεχνηέντως να υπονοηθεί. Αυτό που ζητούσε ήταν η υλοποίηση της Οδηγίας 34 του 2012, που αφορούσε τη συγκρότηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Σιδηροδρόμων και την υπογραφή των συμβάσεων για να είναι και επισήμως ο ΟΣΕ ο διαχειριστής σιδηροδρομικών υποδομών στην Ελλάδα».

Αναφορικά με το Ευρωκοινοβούλιο σχολίασε τα εξής: «Στη μοναδική πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν για τους σιδηροδρόμους που ήρθε για ψηφοφορία και εγκρίθηκε μετά το έγκλημα των Τεμπών από το Ευρωκοινοβούλιο (με τις ψήφους όλων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλου), όχι μόνο δεν υπάρχει, ούτε για τα προσχήματα, αναφορά στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά απουσιάζει ακόμα και η απλή αναφορά στην έννοια "ασφάλεια"».

Οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιοι, Κ. Παπαδάκης (δεξιά) και Λ. Νικολάου - Αλαβάνος (αριστερά). Στο κέντρο ο Θ. Βαριδάκης, συνδικαλιστής της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών
Οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιοι, Κ. Παπαδάκης (δεξιά) και Λ. Νικολάου - Αλαβάνος (αριστερά). Στο κέντρο ο Θ. Βαριδάκης, συνδικαλιστής της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών
Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της ΕΕ, με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και τα θανατηφόρα δυστυχήματα που σημειώνονται εξαιτίας της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών δικτύων και την προστασία της κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Κάνοντας αναφορά στους Κανονισμούς της ΕΕ που προωθούν την παραπάνω πολιτική, κατέληξε στο εξής: «Η πραγματικότητα είναι όμως ότι με βάση ακριβώς το περιεχόμενο αυτών των Κανονισμών και Οδηγιών της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων θα κριθούν, εκτός από πολιτικά, και ποινικά οι υπεύθυνοι από τα δικαστήρια. Γι' αυτό, όσοι σκοπίμως υποβαθμίζουν το περιεχόμενο αυτών των νόμων συμβάλλουν στη συσκότιση, στα σχέδια συγκάλυψης από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, και πάνω απ' όλα στο να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι, με την επίκληση ότι εφόσον ακολούθησαν τους νόμους ΕΕ - κυβερνήσεων, τότε "όλα καλά"».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ανέφερε: «Αυτές τις μέρες και μπροστά στις ευρωεκλογές εντείνεται η επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν "το μαύρο άσπρο" για το έγκλημα στα Τέμπη. Επιδιώκουν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Πρώτα απ' όλα, να μείνει στο κάδρο των ευθυνών μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ και να αποσείσουν τις δικές τους μεγάλες και βαριές ευθύνες που φέρουν ως κυβερνήσεις και τεκμηριώνει τη συνενοχή τους στο πώς φτάσαμε έως εδώ. Προκειμένου να το πετύχουν εμφανίζουν την ΕΕ ως κατήγορο και τιμητή αντί για συγκατηγορούμενη και συνένοχη».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τη σημασία που έχει η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές για τον λαό, που ζητά να μαθαίνει την αλήθεια και να μη φλομώνεται από όλα τα αστικά κόμματα με το ψέμα, την ωραιοποίηση περί "κράτους δικαίου" μιας βαρβαρότητας που όλοι τους έχουν ψηφίσει, και οδηγεί σε τραγωδίες και εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών και τα όσα άλλα "Τέμπη" της ζωής μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ