ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει αποτέλεσμα - άλλοθι για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Eurokinissi

«

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να είναι μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων», ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και χθες, ώστε να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Με συνεντεύξεις του στο κρατικό ραδιόφωνο και στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ τόσο πιο γρήγορα θα πάει στις μεταρρυθμίσεις», βάζοντας ζητούμενο «να μην αισθάνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης» να διαχειριστεί την αστική εξουσία.

Απολογούμενος εξάλλου στο κεφάλαιο για τυχόν καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα, είπε ότι στην προηγούμενη τετραετία υλοποίησαν μεν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν δεσμευτεί προεκλογικά αλλά ταυτόχρονα είχαν να διαχειριστούν και κρίσεις (πανδημία, Ελληνοτουρκικά κ.λπ.), αλλά πλέον «ήρθε η ώρα να μπούμε στα βαθιά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα εκσυγχρονισμού», «είτε μιλάμε για το κράτος, είτε μιλάμε για τη Δικαιοσύνη, είτε μιλάμε για την Παιδεία, την Υγεία, την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό».

Σαφής ο Μητσοτάκης απέρριψε ξανά κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος» και ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «πρέπει να πετύχει στόχους», με βάση τα μνημόνια διαρκείας, στο όνομα των οποίων δεσμεύτηκε ότι δεν θα θέσει «σε κίνδυνο την δημοσιονομική αξιοπιστία» της χώρας. Αλλωστε επέμεινε ότι μια μείωση του ΦΠΑ «δεν θα περάσει απαραίτητα στις τιμές», αλλά θα την καρπωθούν μεσάζοντες, αφού «αυτή είναι η λειτουργία της αγοράς». Στο ίδιο μοτίβο, αρνήθηκε επίσης κάθε ενδεχόμενο φορολόγησης των τραπεζών.

Στο ενδιάμεσο, προσπάθησε να πείσει ότι π.χ. το ποσό των 36 δισ. ευρώ από το περιλάλητο Ταμείο Ανάκαμψης, που μπουκώνει τα μονοπώλια με έξτρα «ζεστό» χρήμα, τάχα «μεταφράζεται σε δράσεις οι οποίες έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών, σε μεγάλα έργα, στην Παιδεία, στην Υγεία». Μας φλόμωσε επίσης ξανά με υποσχέσεις τύπου «κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει» και με ανέκδοτα όπως ότι στην κυβέρνηση ανοίγουν «μέτωπο με τις πολυεθνικές», καθώς επίσης ότι «η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται».

Και όλα αυτά σε μια φάση παραπέρα κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου τα αστικά κόμματα διεκδικούν για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους μεγαλύτερα μερτικά από την καπιταλιστική λεία και την «πολεμική οικονομία» της ΕΕ, με τον λογαριασμό να πηγαίνει κατευθείαν στον λαό. Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης είπε ότι «ξυπνήσαμε από ένα γεωπολιτικό λήθαργο» και ότι «η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει διαφορετικές, πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε όταν ξανακάναμε ευρωεκλογές, το 2019. Σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και στην Κίνα, είναι σημαντικό η Ευρώπη να ξαναβρεί συνολικά τον βηματισμό της, για να αποκτήσει και ένα πιο ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα».

Αναδεικνύοντας δε τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων μπροστά στις αναταράξεις και τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, τόνισε ότι «πρέπει να συγκροτηθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι απαραίτητες συμμαχίες μεταξύ των δυνάμεων της λογικής και της Ευρώπης, που να μας επιτρέψουν να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις τολμηρές για το καλό της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο της προεκλογικής κοκορομαχίας, βέβαια, και καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο «παρά πέντε» της κάλπης συνεχίζουν την αποκρουστική τους αντιπαράθεση, παίζοντας αυτήν τη φορά «υπερατού» με τα εκατομμύρια των αρχηγών τους, σε άλλη μια απόδειξη του πόση απόσταση τους χωρίζει από τις πραγματικές αγωνίες του λαού, κατηγόρησε τον Κασσελάκη ότι «αν - ως όφειλε - είχε καταθέσει το πόθεν έσχες του εντός 90 ημερών αφότου είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συζητούσαμε για το πόθεν έσχες του την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές».

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Καταγγελίες περί συναλλαγών κάτω απ' το τραπέζι για το πόθεν έσχες Μητσοτάκη

Κάθε μέρα προστίθεται κι από ένα επεισόδιο στο αποκρουστικό σίριαλ με επίκεντρο ...τον πλούτο των αρχηγών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα πόθεν έσχες τους.

Τα απόνερα αυτής της αποπροσανατολιστικής συζήτησης λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές προκάλεσαν αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Θ. Οικονόμου, στενός συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη, υποστήριξε στο «Action24» ότι υπάρχουν «σκιές και συνδιαλλαγές» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του ελέγχου του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση σε τηλεοπτική εκπομπή ο Ν. Κακλαμάνης της ΝΔ δήλωσε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους μετέχοντες στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής τα εξής: «Ο κ. Βαρεμένος ήταν, με πρόεδρο την κα Χριστοδουλοπούλου. Μπορείτε λοιπόν να τους ρωτήσετε αν έκαναν έλεγχο και τι βρήκαν στον έλεγχο, και κλείνω το θέμα αυτό. Σας λέω και ονόματα, ο κ. Βαρεμένος και η κα Χριστοδουλοπούλου».

Για να απαντήσει ο Θ. Οικονόμου: «Μα η κυρία που λέτε απολογείται γιατί διόρισε την κόρη της. Τι ακριβώς μου λέτε; Αυτό έγινε. Την κόρη της, και γι' αυτό δεν έβαλε την επόμενη φορά υποψήφια». Και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχουν σκιές σε αυτούς τους ελέγχους. Ακούστε, κ. Κακλαμάνη. Προφανώς υπάρχουν σκιές σε αυτές τις Επιτροπές». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο Θ. Οικονόμου επέμεινε: «Σας το λέω με σαφήνεια, γιατί υπήρξανε κάποιες, ας το πω, εντός εισαγωγικών, συναλλαγές».

Τον Θ. Οικονόμου έσπευσε να «αδειάσει» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, αναφέροντας ότι «δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη», ωστόσο οι αντιδράσεις είχαν ήδη εκδηλωθεί, με πιο έντονες αυτές από τη Νέα Αριστερά, καθώς στελέχη που ο Θ. Οικονόμου κατηγόρησε για συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι είναι πλέον στις τάξεις της.

«Οσο πλησιάζουμε στις κάλπες και γίνεται φανερό το αδιέξοδο του lifestyle και της ταύτισης με στρατηγικές επιλογές της Δεξιάς, όπως οι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, το κόμμα Κασσελάκη υιοθετεί ανοιχτά τακτικές Τραμπ: Εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, απροκάλυπτα fake news, υπερωρίες της χωματερής του διαδικτύου», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

«Χτες βράδυ η αθλιότητα άλλαξε πίστα. Στέλεχος και συνεργάτης του κ. Κασσελάκη πέταξε λάσπη σε στελέχη της Νέας Αριστεράς και ανέβασε τον πήχη της χυδαιότητας, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ήρθε σε συνδιαλλαγή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πόθεν έσχες του. Ως εδώ με τον βούρκο!», προσθέτει.

Ο Γ. Βαρεμένος έκανε λόγο για αθλιότητες και «χυδαίες επιθέσεις που ενορχηστρώνει ο μετεωρίτης Κασσελάκης».

Από την πλευρά του ο Ν. Βούτσης, που κατά την επίμαχη περίοδο ήταν πρόεδρος της Βουλής και για τον οποίο ο Θ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν ήξερε τι συμβαίνει, δήλωσε πως η Επιτροπή Πόθεν Εσχες αποτελείται από δικαστικούς κατά πλειοψηφία και πως δεν νοείται καμία παρέμβαση στο έργο τους. «Αυτά προς ενημέρωση και του κ. Κασσελάκη, που προφανώς δεν έχει καμία γνώση πάνω σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Οσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν. Ολοι και όλες κρινόμαστε και για τότε και για σήμερα», κατέληξε.

ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ικανοποίηση της Αθήνας για τουρκική παρέμβαση

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο εκπρόσωπος της χώρας στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, για παρέμβαση που έκανε η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 29 και 30 Μάη, όπου συζητήθηκε ξανά το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, η Τουρκάλα εκπρόσωπος Ζεϊνέπ Μποζ είπε πως δεν υπάρχει έγγραφο που εδώ και χρόνια επικαλείται το Λονδίνο ότι καταγράφει επίσημα πώληση μαρμάρων από την οθωμανική τότε διοίκηση στον τότε πρέσβη της Βρετανίας, λόρδο Ελγιν. «Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτήν την αγορά», με τη σφραγίδα του σουλτάνου, είπε η Μποζ κατά την 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, που έγινε στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας», την οποία μάλιστα είπε ότι θέλει να βάλει «σε ένα διπλωματικό πλαίσιο», επειδή έγινε ενώ η Ελλάδα ένα 20ήμερο πριν είχε εκφράσει ξανά την αντίθεσή της στη λειτουργία της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. «Και η Τουρκία κάνει αυτήν την κίνηση, αποσυνδέοντας τα δύο ζητήματα», είπε ο Γ. Κουμουτσάκος, εκτιμώντας ότι έτσι «επί της ουσίας αυτήν τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται χωρίς επιχειρήματα» και ότι «η παρέμβαση της Τουρκίας ήρθε να ενισχύσει απολύτως και να επιβεβαιώσει τις ελληνικές θέσεις», δημιουργώντας - όπως είπε - «λελογισμένη αισιοδοξία».

Παραιτήθηκε η διορισμένη δήμαρχος Χειμάρρας

Την παραίτησή της υπέβαλε η διορισμένη δήμαρχος Χειμάρρας, Μπλερίνα Μπάλα, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους που δεν της επιτρέπουν να εκπληρώσει το έργο της.

Η Μπάλα διορίστηκε στις αρχές Απρίλη στη θέση αυτή, μετά τη φυλάκιση του τότε εκτελούντος χρέη δημάρχου Γκέργκι Γκόρο, αφού το Ειδικό Δικαστήριο (GJKKO) τον κατηγόρησε για κατάχρηση καθήκοντος, διασυνδέσεις με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπάθησε να εξυπηρετήσει αξιοποιώντας τη θέση του κ.λπ.

Σύμφωνα με τον αλβανικό εκλογικό νόμο, αρμόδιο για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας μέχρι να συνεδριάσει για να ψηφίσει και να ορίσει άλλον δήμαρχο.

Η Μπάλα ήταν κι αυτή ενεργό μέλος του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος και αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Γκόρο.

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Μάη του '23, δήμαρχος εκλέχτηκε ο αντιπολιτευόμενος Φρέντης Μπελέρης (υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ), που όμως δεν ανέλαβε καθήκοντα και παραμένει φυλακισμένος, μετά και από την καταδίκη του για διαφθορά.

Σχολιάζοντας τον διορισμό Μπάλα, ο Μπελέρης είχε επικρίνει την κυβέρνηση Ράμα ότι δεν σέβεται τις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν επιτρέπει την ορκωμοσία του δημάρχου που εκλέχτηκε.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Το 53% των Ελλήνων κατά της ΕΕ

Μειώνεται συνεχώς η θετική γνώμη για την ιμπεριαλιστική ένωση σε όλες τις χώρες

Το 53% των Ελλήνων, πάνω από τους μισούς, είναι ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του διεθνούς ινστιτούτου Pew Research Center, το οποίο κατέγραψε τις γνώμες των πολιτών για την ΕΕ σε 9 κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε όλη την ΕΕ μειώνονται διαρκώς οι θετικές γνώμες γι' αυτήν: Μόλις το 64% των Ευρωπαίων έχει θετική γνώμη, ποσοστό αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με το 69% που καταγράφηκε σε έρευνα μόλις έναν χρόνο πριν.

Από τις υπόλοιπες 8 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, στη Γαλλία οι θετικές γνώμες δεν ξεπερνάνε το 50% (από 57% το 2023), στην Ιταλία το 61%, στην Ουγγαρία το 62%, σε Γερμανία και Ισπανία το 63%. Τα υψηλότερα ποσοστά θετικής γνώμης για την ΕΕ καταγράφονται σε Πολωνία και Σουηδία, 76% και 73% αντίστοιχα, ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 67%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ