Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει αποτέλεσμα - άλλοθι για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Eurokinissi

«

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να είναι μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων», ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και χθες, ώστε να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Με συνεντεύξεις του στο κρατικό ραδιόφωνο και στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ τόσο πιο γρήγορα θα πάει στις μεταρρυθμίσεις», βάζοντας ζητούμενο «να μην αισθάνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης» να διαχειριστεί την αστική εξουσία.

Απολογούμενος εξάλλου στο κεφάλαιο για τυχόν καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα, είπε ότι στην προηγούμενη τετραετία υλοποίησαν μεν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν δεσμευτεί προεκλογικά αλλά ταυτόχρονα είχαν να διαχειριστούν και κρίσεις (πανδημία, Ελληνοτουρκικά κ.λπ.), αλλά πλέον «ήρθε η ώρα να μπούμε στα βαθιά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα εκσυγχρονισμού», «είτε μιλάμε για το κράτος, είτε μιλάμε για τη Δικαιοσύνη, είτε μιλάμε για την Παιδεία, την Υγεία, την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό».

Σαφής ο Μητσοτάκης απέρριψε ξανά κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος» και ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «πρέπει να πετύχει στόχους», με βάση τα μνημόνια διαρκείας, στο όνομα των οποίων δεσμεύτηκε ότι δεν θα θέσει «σε κίνδυνο την δημοσιονομική αξιοπιστία» της χώρας. Αλλωστε επέμεινε ότι μια μείωση του ΦΠΑ «δεν θα περάσει απαραίτητα στις τιμές», αλλά θα την καρπωθούν μεσάζοντες, αφού «αυτή είναι η λειτουργία της αγοράς». Στο ίδιο μοτίβο, αρνήθηκε επίσης κάθε ενδεχόμενο φορολόγησης των τραπεζών.

Στο ενδιάμεσο, προσπάθησε να πείσει ότι π.χ. το ποσό των 36 δισ. ευρώ από το περιλάλητο Ταμείο Ανάκαμψης, που μπουκώνει τα μονοπώλια με έξτρα «ζεστό» χρήμα, τάχα «μεταφράζεται σε δράσεις οι οποίες έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών, σε μεγάλα έργα, στην Παιδεία, στην Υγεία». Μας φλόμωσε επίσης ξανά με υποσχέσεις τύπου «κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει» και με ανέκδοτα όπως ότι στην κυβέρνηση ανοίγουν «μέτωπο με τις πολυεθνικές», καθώς επίσης ότι «η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται».

Και όλα αυτά σε μια φάση παραπέρα κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου τα αστικά κόμματα διεκδικούν για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους μεγαλύτερα μερτικά από την καπιταλιστική λεία και την «πολεμική οικονομία» της ΕΕ, με τον λογαριασμό να πηγαίνει κατευθείαν στον λαό. Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης είπε ότι «ξυπνήσαμε από ένα γεωπολιτικό λήθαργο» και ότι «η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει διαφορετικές, πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε όταν ξανακάναμε ευρωεκλογές, το 2019. Σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και στην Κίνα, είναι σημαντικό η Ευρώπη να ξαναβρεί συνολικά τον βηματισμό της, για να αποκτήσει και ένα πιο ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα».

Αναδεικνύοντας δε τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων μπροστά στις αναταράξεις και τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, τόνισε ότι «πρέπει να συγκροτηθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι απαραίτητες συμμαχίες μεταξύ των δυνάμεων της λογικής και της Ευρώπης, που να μας επιτρέψουν να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις τολμηρές για το καλό της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο της προεκλογικής κοκορομαχίας, βέβαια, και καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο «παρά πέντε» της κάλπης συνεχίζουν την αποκρουστική τους αντιπαράθεση, παίζοντας αυτήν τη φορά «υπερατού» με τα εκατομμύρια των αρχηγών τους, σε άλλη μια απόδειξη του πόση απόσταση τους χωρίζει από τις πραγματικές αγωνίες του λαού, κατηγόρησε τον Κασσελάκη ότι «αν - ως όφειλε - είχε καταθέσει το πόθεν έσχες του εντός 90 ημερών αφότου είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συζητούσαμε για το πόθεν έσχες του την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ