Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολεμικές απειλές ξανά από τον Νετανιάχου

Επιστρατεύονται άλλοι 50.000 Ισραηλινοί έφεδροι

Η ισραηλινή κυβέρνηση αυξάνει, μέρα με τη μέρα, τις πολεμικές ιαχές κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου, εντείνοντας παράλληλα τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς, κάνοντας χρήση ξανά των απαγορευμένων βομβών λευκού φωσφόρου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου μετέβη νωρίς χτες το πρωί στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο, στην μεθοριακή πόλη Κιριάτ Σμονά που είχε υποστεί μεγάλες πυρκαγιές στην αρχή της βδομάδας, και συναντήθηκε με διοικητές της 769ης Ταξιαρχίας στρατού.

Στη συνέχεια διεμήνυσε στη Χεζμπολάχ και την ηγεσία του Λιβάνου πως το Ισραήλ «είναι καλά προετοιμασμένο» για «πολύ ισχυρή δράση στον βορρά».

«Χτες, το έδαφος εδώ κάηκε και είμαι χαρούμενος που σβήσατε τη φωτιά αλλά, όμως, κάηκαν εδάφη και στον Λίβανο. Οποιος πιστεύει πως μπορεί να μας πληγώσει και πως θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, κάνει μεγάλο λάθος» ανέφερε, καταλήγοντας: «Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στον βορρά».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η επιστράτευση άλλων 50.000 Ισραηλινών εφέδρων, ώστε να φθάσουν συνολικά τους 350.000. Ισραηλινοί στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν πως η εξέλιξη δεν σχετίζεται άμεσα με την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο.

Χτες βράδυ, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με βομβαρδιστικά drone στην πόλη Χουρφεΐς του βορείου Ισραήλ που προκάλεσαν τον τραυματισμό 11 ατόμων, εκ των οποίων το ένα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πυροβολισμοί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό

Στις 08.34 το πρωί της Τετάρτης, ένοπλος υπήκοος Συρίας άρχισε να πυροβολεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

Κατά το επεισόδιο τραυματίστηκε σοβαρά Λιβανέζος που συμμετείχε στην ομάδα ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο ίδιος ο δράστης δέχθηκε στη συνέχεια τα πυρά στρατιωτών που φρουρούσαν το κτίριο, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο αδελφός του δράστη που ζει στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου εντοπίστηκε λίγη ώρα μετά την επίθεση και συνελήφθη.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ν. Μικάτι μίλησε στη συνέχεια με τους επικεφαλής του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, που τον καθησύχασαν πως η κατάσταση τέθηκε άμεσα «υπό έλεγχο».

Χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, αναφερόμενος στο περιστατικό, δήλωσε πως ο δράστης έφερε πάνω του τα διακριτικά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Μίλερ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έρευνες για την επίθεση.

Παρόμοιο περιστατικό έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό είχε καταγραφεί και τον περασμένο Σεπτέμβρη δίχως τραυματισμούς ή θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ