Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΘΡΟ
«Ουκρανία 2», «Ουκρανία 3»...

Αν η Μολδαβία είναι η «Ουκρανία 2», η Αρμενία είναι η «Ουκρανία 3», είχε πει κάποτε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κάτι που η Μόσχα επισημαίνει με κάθε ευκαιρία, ενώ το τελευταίο διάστημα και ο πρωθυπουργός της Γεωργίας τονίζει πως δεν θα επιτρέψει την «ουκρανοποίηση» της χώρας του και υπενθυμίζει τι συνέβη στην Ουκρανία μετά το «Μαϊντάν» και το πραξικόπημα του 2014 που έφερε στην εξουσία μια «φιλοδυτική» κυβέρνηση...

Στην πραγματικότητα, όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα μιλούν πλέον ανοιχτά για τον σφοδρό γεωπολιτικό ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Ευρώπη και στον Νότιο Καύκασο.

Η ΕΕ δεν κρύβει ότι προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξοπλίζονται, αυξάνουν κατακόρυφα τις στρατιωτικές τους δαπάνες, εξαγγέλλουν ή συζητούν επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, χτίζουν τείχη και «οχυρώνονται».

Οι επόμενοι «αδύναμοι κρίκοι» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση είναι η Μολδαβία, η Γεωργία και η Αρμενία, όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα πολιτικά κόμματα είναι «μοιρασμένα» στον προσανατολισμό των διεθνών «συμμαχιών» τους ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία. Περίπου όπως στην Ουκρανία το 2014...

«Οι Βρυξέλλες, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, προετοιμάζουν ενεργά τη Μολδαβία ως "δεύτερη Ουκρανία"», έστειλε το μήνυμά του ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μ. Γκαλούζιν, καθώς ΕΕ και Μολδαβία έχουν υπογράψει συμφωνία για συνεργασία στον τομέα «Ασφάλειας και Αμυνας», που «στρατιωτικοποιεί» τη χώρα και διαβρώνει το «ουδέτερο καθεστώς της», αναμένεται να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κ.ά.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι πηγαινοέρχονται στη χώρα, όπως πρόσφατα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, προσφέροντας στρατιωτική «βοήθεια». Οπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ρωσία ...«ανησυχεί» για τους περίπου 250.000 Ρώσους πολίτες που ζουν εκεί, όπως και για τον «φιλορωσικό» αποσχισθέντα θύλακα της Υπερδνειστερίας και την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας, όπου οι «φιλορωσικές» αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στραφούν στη Μόσχα για «βοήθεια».

Πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» ανέφερε ότι η μία από τις δύο «κόκκινες γραμμές» του ΝΑΤΟ για σύγκρουση με τη Ρωσία αφορά και τη Μολδαβία. Η άλλη αφορά μία «στρατιωτική πρόκληση» της Ρωσίας κατά των κρατών της Βαλτικής ή της Πολωνίας. Ακόμη και χωρίς να υπάρξει ρωσική εισβολή, σε περίπτωση μιας ρωσικής στρατιωτικής «ώθησης» που θα δοκίμαζε τη «δυτική» αντίδραση, το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι θα επέμβει.

Η στροφή της Αρμενίας προς τη «Δύση» θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ενός «κοινού αμυντικού χώρου» με τη Ρωσία και άλλα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), προειδοποίησε επίσης ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η «Δύση» δείχνει έντονο ενδιαφέρον να ενισχύσει τη συνεργασία με το Γερεβάν και στον τομέα της «ασφάλειας», ενώ η Ρωσία έχει εκεί στρατιωτική βάση. Η Μόσχα αντιδρά και δεσμεύεται να απαντήσει αν η αρμενική ηγεσία δώσει σε ΕΕ - ΗΠΑ πλήρη πρόσβαση σε εθνικές βάσεις δεδομένων ή πληροφορίες που είναι ευαίσθητες για την ασφάλεια της χώρας.

«Για να διατηρηθούν η σταθερότητα και η ειρήνη σε ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο, το πιο συνετό πράγμα για την Αρμενία θα ήταν να επιστρέψει στην πλήρη συμμετοχή της στον CSTO», ξεκαθαρίζει...

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι ταραχές στη Γεωργία, με φόντο τον νόμο περί «ξένης επιρροής», οι παρεμβάσεις και οι «προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ, φανερώνουν ότι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο οξύνεται επικίνδυνα.

Ανταγωνιστικά σχέδια για δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη και διασταυρώνονται τα συμφέροντα πολλών «περιφερειακών» παικτών, όπως του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας.

Η «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ - στόχος όλων των αστικών δυνάμεων, από τους σοσιαλδημοκράτες μέχρι τους ακροδεξιούς - αυτό ακριβώς σημαίνει: Διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πιο επιθετική οικονομική, αντεργατική, «αμυντική» πολιτική, πιο αποφασιστική προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Επενδυτικά - γεωπολιτικά σχέδια διασχίζουν περιοχές και χώρες όπου εκφράζονται σκληρός ανταγωνισμός, πολιτικές αναταραχές, αντιπαραθέσεις κ.λπ. Οπως ο «Μεσαίος Διάδρομος», δρόμος μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Ασία, μέσω Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας, Τουρκίας, Νότιου Καυκάσου και Κεντρικής Ασίας. Μεγαλεπήβολο σχέδιο της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος υποδομών Global Gateway, αξίας 300 δισ. ευρώ, που θα προωθήσει πιο αποφασιστικά η επόμενη Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές. Αντίστοιχο σχέδιο είναι και η ανάπτυξη του Διακασπιακού Διαδρόμου, μιας γρήγορης διαδρομής μέσω Κασπίας που θα παρακάμψει τη Ρωσία, συνδέοντας την Ευρώπη με την Κεντρική Ασία εντός 15 ημερών.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 86% του χερσαίου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Κίνας περνούσε κατά μήκος της Βόρειας Οδού, εκτεινόμενης από τα βόρεια σύνορα της Κίνας έως τη Λευκορωσία και την ηπειρωτική Ευρώπη. Μετά τις κυρώσεις της «Δύσης» στη Ρωσία, ο Μέσος Διάδρομος έχει γίνει πλέον η μόνη προσβάσιμη οδός, μέσω της οποίας η Ευρώπη μπορεί να εμπορεύεται με την Κεντρική Ασία και την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Και καθώς η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη θέση της στην περιοχή, απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές, νέες εστίες συγκρούσεων ξεπροβάλλουν, νέοι κίνδυνοι για τους λαούς της Ευρώπης προκύπτουν, νέες θυσίες περιμένουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Απέναντι στην εμπλοκή του λαού και της χώρας μας σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς από ΕΕ και ΝΑΤΟ που μυρίζουν μπαρούτι, μήνυμα αντιπολεμικό και ελπιδοφόρο μπορεί να στείλει στις 9 Ιούνη μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ!


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοντά» σε συμφωνία «ειρήνης» λέει ο Αζέρος Πρόεδρος(2024-03-15 00:00:00.0)
Επιταχύνονται εξελίξεις μετά τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν(2023-09-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας - Αρμενίας(2023-09-12 00:00:00.0)
Το Γερεβάν θέτει τους όρους του για «συνθήκη ειρήνης»(2023-05-23 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και προκλήσεις από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λευκορωσία(2022-11-24 00:00:00.0)
Ανάπτυξη διεθνούς αποστολής ζήτησε ο Αρμένιος πρωθυπουργός(2022-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ