Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επαφές με αμερικανική «διαμεσολάβηση» σε Κάιρο και Ντόχα

Σε νέες «διαμεσολαβητικές» επαφές στη Μέση Ανατολή προχωρούν οι ΗΠΑ, επιχειρώντας μέσα από την παρέμβασή τους στα μαραθώνια παζάρια σε Κάιρο και Ντόχα για εκεχειρία στη Γάζα και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, νέες επαφές στη Μέση Ανατολή πραγματοποιούν ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, μετά και την πρόταση τριών φάσεων που δημοσιοποίησε στις 31 Μαΐου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επίκεντρο σφοδρών παζαριών έγινε χτες για ακόμη μία φορά η Ντόχα του Κατάρ. Εκεί συναντήθηκε ο διευθυντής της CIA με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Ακολούθησε συνάντηση του τελευταίου και του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών με τον Ι. Χανίγια της Χαμάς. Εκεί, ο Χανίγια, σε δήλωσή του για τις νέες διαπραγματεύσεις, τόνισε πως η οργάνωσή του θα απαντήσει «σοβαρά και θετικά» σε οποιαδήποτε πρόταση για κατάπαυση πυρός έχει ως βάση τον συνολικό τερματισμό του πολέμου, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων - Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι i24news μετέδωσε πως η Χαμάς «απέρριψε» την ισραηλινή «πρόταση» για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων, επικαλούμενη «σημαντικές αποκλίσεις από την πρόταση και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν».

Παράλληλα, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Sharq», επικαλούμενο μνημόνιο που εξέδωσε η Χαμάς και αναφέρεται στις ανησυχίες της οργάνωσης, τονίζει πως η ισραηλινή πρόταση «απέτυχε να βάλει τις απαραίτητες βάσεις για μία επιθυμητή συμφωνία».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «ΤΙΜΕ» περί των πολιτικών σκοπιμοτήτων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στη συνέχιση του πολέμου, προχωρώντας σε νέα «διορθωτική» δήλωση το βράδυ της Τρίτης.

Μετά από διάγγελμα στον Λευκό Οίκο, δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο Νετανιάχου παίζει πολιτικά παιχνίδια σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «προσπαθεί να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει».

Στο μεταξύ, σε άλλη μια χαρακτηριστική κίνηση στήριξης της σφαγής στη Γάζα από την Ουάσιγκτον, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε χθες με 247 ψήφους υπέρ και 155 κατά νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε στελέχη και μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICC).

Αφορμή έδωσε το πρόσφατο αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας...

Συνεχίζονται ενδοκυβερνητικές διεργασίες στο Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ, οι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, συνεχίζονται με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που τερματιστεί ο πόλεμος δίχως πλήρη καταστροφή της Χαμάς στη Γάζα.

Χτες, ο Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε πως το κόμμα του, Otzma Yehudit, «παγώνει» την ψήφιση νομοσχεδίων της κυβέρνησης στην ισραηλινή βουλή, μέχρις ότου ο πρωθυπουργός παρουσιάσει όλο το σχέδιο συμφωνίας των ΗΠΑ που μελετά για εκεχειρία και ομήρους.

Ο Γκιβρ κατηγόρησε τον Νετανιάχου πως κρύβει ή αποσιωπά «σημαντικές λεπτομέρειες» του σχεδίου.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ συνεδρίασε για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση δυο κομμάτων που εκπροσωπούν υπερορθόδοξους Εβραίους και συμμετέχουν στη συμμαχία του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου πως υποστηρίζουν την πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Kan», η κυβέρνηση πολέμου συμφώνησε να ζητήσει «εγγυήσεις» από την Ουάσιγκτον για τη συνέχιση του πολέμου εναντίον της Χαμάς αν το παλαιστινιακό κίνημα παραβιάσει τη συμφωνία.

Η Σλοβενία αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κράτος

Παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να το μπλοκάρει, η κυβέρνηση της Σλοβενίας πέτυχε την έγκριση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο κοινοβούλιο, το οποίο και επικύρωσε την σχετική απόφαση που είχε πάρει η κυβέρνηση στα τέλη Μαΐου.

Είχε απορριφθεί νωρίτερα το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος και, κατόπιν ψηφοφορίας, επικυρώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως «ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Ως εκ τούτου, η Σλοβενία έγινε η 147η χώρα - μέλος του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Στις 28 Μαΐου, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος, ενώ από τις χώρες της ΕΕ η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Η Μάλτα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ