Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες Μπάιντεν - Ζελένσκι για την εξέλιξη του πολέμου με τη Ρωσία

Ο Μακρόν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών «εκπαιδευτών» στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Γάλλο πρωθυπουργό, κατά τη χτεσινή άφιξή του στο Παρίσι
Ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Γάλλο πρωθυπουργό, κατά τη χτεσινή άφιξή του στο Παρίσι
Στο Παρίσι αναμένονται τις επόμενες μέρες εξελίξεις γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, καθώς εκεί θα βρίσκονται τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Ουκρανός ομόλογός του, Β. Ζελένσκι, ενώ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, θα ξεκαθαρίσει απ' ό,τι φαίνεται τις προθέσεις του για μια ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτικών «εκπαιδευτών» στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε χτες την πολυήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, τις οποίες οργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος, αξιοποιώντας την περίσταση για να επιδείξει την «ενότητα» της «Δύσης» απέναντι στη Ρωσία.

Τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφτεί το Παρίσι για συνομιλίες με τον Μακρόν, ενώ στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι για να δει «πώς οι ΗΠΑ μπορούν να εμβαθύνουν την υποστήριξη» στην Ουκρανία.

Συνομιλίες αναμένεται να έχουν οι δύο ηγέτες και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία, στις 13 - 15 Ιούνη.

Στο μεταξύ, «δάχτυλο της Μόσχας» διαβλέπουν οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας πίσω από την υπόθεση των τριών ανδρών που συνελήφθησαν στο Παρίσι επειδή το πρωί του περασμένου Σαββάτου μετέφεραν και τοποθέτησαν πέριξ του Πύργου του Αϊφελ 5 φέρετρα γεμάτα με γύψο, καλυμμένα με τη γαλλική σημαία και με τις λέξεις «Γάλλοι στρατιώτες της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ, ο Βούλγαρος οδηγός του οχήματος που μετέφερε τα φέρετρα συνελήφθη λίγο μετά το συμβάν, όχι μακριά από τον Πύργο του Αϊφελ, ενώ το απόγευμα συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα, ένας Ουκρανός και ένας Γερμανός, λίγο πριν επιβιβαστούν σε λεωφορείο με προορισμό το Βερολίνο. Και οι τρεις ομολόγησαν ότι έλαβαν κάποια χρηματικά ποσά για να μεταφέρουν και να τοποθετήσουν τα φέρετρα.

Η ρωσική πρεσβεία διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι «η Ρωσία δεν έχει παρέμβει και δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας».

Διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ζητούν οι ΗΠΑ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε ότι «δεν σχεδιάζουμε εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία».

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί «χρειάζονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κι εργαζόμαστε για αυτό», υπογράμμισε, ενώ το Κίεβο «ζητεί επίσης συνεχή ροή όπλων, που τους προμηθεύουμε».

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως «ο ελεύθερος κόσμος, τα έθνη που έχουν συσπειρωθεί για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, πρέπει όχι απλώς να επιβεβαιώσουν αλλά να διπλασιάσουν αυτήν την υποστήριξη».

Αιχμές Μπάιντεν για πιθανό διαμελισμό της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, αιχμές για πιθανή διάλυση της Ουκρανίας και κατάληψη εδαφών από την Πολωνία και άλλα κράτη άφησε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Time».

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, «θα αρχίσουν να ακολουθούν μια πιο ανεξάρτητη πολιτική» εάν το Κίεβο ηττηθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι αν ποτέ αφήσουμε την Ουκρανία να καταρρεύσει - σημειώστε τα λόγια μου - θα δείτε την Πολωνία να ξεφεύγει και θα δείτε όλα εκείνα τα έθνη κατά μήκος των συνόρων από τα Βαλκάνια και τη Λευκορωσία», να έχουν εδαφικά κέρδη στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ τα επόμενα 4 χρόνια «θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης για πολύ καιρό ακόμη».

«Γι' αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποτύχει. Πρέπει να το οικοδομήσουμε τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Και στρατιωτικά, όπου επενδύουμε σημαντικά», είπε.

Εντείνεται η πίεση προς την Κίνα

Την ίδια ώρα, το μέτωπο απέναντι στην Κίνα εντείνεται, με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο να κατηγορεί το Πεκίνο ότι ενισχύει την «αμυντική» βιομηχανία της Ρωσίας και επειδή δεν στηρίζει τη διεθνή διάσκεψη για την «ειρήνη» που θα γίνει στην Ελβετία στις 15 - 16 Ιούνη.

Ο γγ του NATO, Γ. Στόλτενμπεργκ, επέκρινε την Κίνα για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα οργανώσει η Ελβετία.

Η κινεζική διπλωματία ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα πως δεν θα συμμετάσχει σε μια διάσκεψη που δεν «νομιμοποιείται» τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι όχι μόνο το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει την εισβολή, αλλά ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, υπέγραψαν μερικές μέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος συμφωνία για «χωρίς όρια» συνεργασία.

Ακόμη κατήγγειλε ότι η Κίνα πουλά προχωρημένες τεχνολογίες, μικροηλεκτρονικά και άλλα είδη στη ρωσική πολεμική βιομηχανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να συνεχίζει τον πόλεμο.

Εξάλλου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα ανεχτεί» η Κίνα να αυξήσει τις εξαγωγές της σε αγαθά «διπλής χρήσης» στη Ρωσία και θα απαντήσει με κυρώσεις.

Για εκβιασμό έκανε λόγο χτες το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι ο τόνος της Ουάσιγκτον είναι εντελώς απαράδεκτος και ότι η Μόσχα στέκεται αλληλέγγυα προς το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι παρέχοντας αγαθά διπλής χρήσης - που έχουν τόσο παραγωγικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές - η Κίνα τροφοδοτεί την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Α' αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντριι Σιμπίχα, συζήτησε με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών, Σαν Γουέιντονγκ, βήματα για την εντατικοποίηση της συνεργασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο. Ο Σιμπίχα εξέφρασε «ελπίδα» για συμμετοχή της Κίνας στη διάσκεψη στην Ελβετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ