Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στην κεντρική Γάζα

Χωρίς τέλος το μακελειό από το Ισραήλ στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Χωρίς τέλος το μακελειό από το Ισραήλ στη Γάζα
Σε κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Γάζας, με δεκάδες νεκρούς, προχώρησε το περασμένο 24ωρο ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, συνεχίζοντας παράλληλα τους βομβαρδισμούς και τις επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από 243 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 36.586 Παλαιστίνιοι και άλλοι 83.074 έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να φτιάχνει «διαδρόμους» και «αποστρατικοποιημένες ζώνες», τεμαχίζοντας και μειώνοντας την έκταση της Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να την ελέγξει και μετά τον τερματισμό της δολοφονικής εισβολής.

Ανακοινώθηκε επίσης η συγκρότηση μιας νέας «αντιτρομοκρατικής» μονάδας του στρατού στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, που θα απαρτίζεται από πρώην κομάντος και κατοίκους της περιοχής. Η μονάδα αυτή θα αποκαλείται «Lotar Otef» («Φάκελος Γάζα»). Εχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις εκατοντάδες πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων...

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, σημειώθηκαν εκρήξεις με πυρομαχικά στη βάση του ισραηλινού στρατού Tze'elim στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 9 στρατιώτες, εκ των οποίων οι δύο δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Οι αιτίες της έκρηξης δεν έγιναν άμεσα γνωστές και ανακοινώθηκε πως θα διενεργηθεί έρευνα.

Ενοπλοι Ισραηλινοί «διαδηλωτές» συμμετείχαν στην προκλητική παρέλαση στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2024 The Associated

Ενοπλοι Ισραηλινοί «διαδηλωτές» συμμετείχαν στην προκλητική παρέλαση στην Ιερουσαλήμ
Στο μεταξύ, διεθνή έκκληση για την αποστολή καυσίμων και ιατροφαρμακευτικών ειδών σε νοσοκομεία απηύθυναν στελέχη του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, τονίζοντας ότι άρχισε να επαναλειτουργεί δισταχτικά και με πολλές ελλείψεις το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα.

Αναδεικνύοντας άλλη μια πλευρά της ισραηλινής θηριωδίας στη Γάζα, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Περιβάλλοντος, η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) τόνισε ότι οι καταστροφές στο περιβάλλον από τον πόλεμο των 8 μηνών είναι πολύ μεγάλες και ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καθαριστεί και να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η περιοχή.

Παρελάσεις και επιθέσεις ακροδεξιών για τη «Μέρα της Ιερουσαλήμ»

Χιλιάδες Ισραηλινοί ακροδεξιοί, εθνικιστές και έποικοι πραγματοποίησαν χτες προκλητικές παρελάσεις στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αραβες» και προχωρώντας σε επιθέσεις ακόμα και σε δημοσιογράφους, με αφορμή τη λεγόμενη «Μέρα της Ιερουσαλήμ», για την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, το 1967.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο, χιλιάδες Ισραηλινοί εισέβαλαν νωρίς χτες στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα, προκαλώντας ταραχές.

Η Ιορδανία, που έχει ρόλο «κηδεμόνα» των ιερών τόπων της πόλης, κάλεσε το Ισραήλ «να προστατεύσει τον ιερό χώρο».

Αργότερα χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρέλαση Ισραηλινών εθνικιστών και ακροδεξιών με υβριστικά και μισαλλόδοξα συνθήματα κατά των Αράβων, Παλαιστινίων της πόλης. Μέρος όσων συμμετείχαν στην πορεία - παρέλαση επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς - με την αστυνομία βέβαια να έχει βασικά ρόλο «θεατή» στις προκλήσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό «Ynet News», συνελήφθησαν 18 άτομα.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δήλωσε στην πορεία: «Στέλνουμε ένα μήνυμα στη Χαμάς: Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας. Η Πύλη της Δαμασκού είναι δική μας. Το Ορος του Ναού είναι δικό μας. Με το χέρι του θεού, η πλήρης νίκη είναι δική μας».

«Σήμερα, σύμφωνα με την πολιτική μου, οι Εβραίοι εισήλθαν στην Παλιά Πόλη και κινήθηκαν ελεύθερα. Οι Εβραίοι προσεύχονταν στο Ορος του Ναού ελεύθερα. Λέω ότι αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος - είναι δικός μας», ανέφερε προκλητικά.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Nabil Abu Rudeineh, προειδοποίησε ότι η ισραηλινή πορεία μέσα στην Παλιά Πόλη «συνιστά όχι μόνο παραβίαση όλων των διεθνών νόμων που θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ αναπόσπαστο τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχονται από το 1967, αλλά και κατάφωρη πρόκληση για τα αραβικά, μουσουλμανικά και χριστιανικά αισθήματα».

Νέες εισβολές και μείωση νερού στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε τις εισβολές στη Δυτική Οχθη, στις πόλεις Τζενίν και Καφρ Νταν, νωρίς χτες το πρωί, τραυματίζοντας 3 άτομα, εκ των οποίων το ένα παιδί. Στο πλαίσιο της εισβολής στρατιώτες έβαλαν φωτιά σε ένα σπίτι και σε ένα αυτοκίνητο προσφυγικού καταυλισμού στην Τζενίν.

Εβραίοι έποικοι συνέχισαν την κατάληψη πηγών στη βόρεια Κοιλάδα του Ιορδάνη, μεταξύ άλλων στο Τουμπάς, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους να προμηθευτούν νερό για να ποτίσουν χωράφια και να ξεδιψάσουν τα ζώα τους.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης κατήγγειλε ότι η ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης «Mekorot» έχει μειώσει κατά τουλάχιστον 35% τη ροή νερού που διοχετεύεται προς τα παλαιστινιακά εδάφη δυσκολεύοντας τις ήδη σκληρές συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων, ειδικά τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω καλοκαιριού.

Διαδικτυακή προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ με στρατό από «τρολ»

Δημοσίευμα των «New York Times» αποκάλυψε ότι το ισραηλινό υπουργείο Διασποράς έδωσε 2 εκατομμύρια δολάρια για την οργάνωση διαδικτυακής προπαγάνδας υπέρ του Ισραήλ με έναν στρατό από «τρολ» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την ισραηλινή εταιρεία πολιτικού «μάρκετινγκ» STOIC.

Η εκστρατεία προπαγάνδας ξεκίνησε από τον πρώτο μήνα του πολέμου (τον Οκτώβρη του 2023) και επιστρατεύτηκαν εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως η πλατφόρμα Χ, το Facebook, το Instagram κ.ά. για να παρουσιάσουν θέσεις υπέρ του Ισραήλ και να εντείνουν πιέσεις προς Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές προκειμένου να συνεχίσουν την υποστήριξη του Ισραήλ στο μακελειό κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

Εργαλειοποιήθηκε επίσης η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT για να τροφοδοτήσει με προπαγανδιστικό υλικό διάφορα «chatbot» ψεύτικων λογαριασμών σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δικαστική επικύρωση του αποκλεισμού του «Al Jazeera» στο Ισραήλ

Ισραηλινό δικαστήριο επικύρωσε χτες την 35ήμερη απαγόρευση της λειτουργίας του «Al Jazeera» στο Ισραήλ που επέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου, επικαλούμενη τάχα «λόγους εθνικής ασφάλειας», την οποία σκοπεύει να παρατείνει.

Στις 5 Μάη, οι ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιείται ως γραφείο από το «Al Jazeera» και είπαν ότι κλείνουν την επιχείρηση όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι προτρέπει σε εχθροπραξίες εναντίον του Ισραήλ. Το «Al Jazeera» χαρακτήρισε τις κατηγορίες «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.

Η δικαστική απόφαση εγκρίνει με αναδρομική ισχύ την απαγόρευση των 35 ημερών μέχρι τις 8 Ιούνη, ενώ αναμένεται η ανανέωσή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στην Πόλη της Γάζας σπέρνει θάνατο και ξεριζωμό(2024-06-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται σφοδρές μάχες παρά το διαρκές δολοφονικό σφυροκόπημα(2024-02-28 00:00:00.0)
Τρομοκρατική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας(2023-11-16 00:00:00.0)
Σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων από ισραηλινές βόμβες σε νοσοκομείο(2023-10-18 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας(2015-11-04 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στρατιωτών για την επίθεση στη Γάζα(2009-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ