Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ικανοποίηση της Αθήνας για τουρκική παρέμβαση

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο εκπρόσωπος της χώρας στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, για παρέμβαση που έκανε η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 29 και 30 Μάη, όπου συζητήθηκε ξανά το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, η Τουρκάλα εκπρόσωπος Ζεϊνέπ Μποζ είπε πως δεν υπάρχει έγγραφο που εδώ και χρόνια επικαλείται το Λονδίνο ότι καταγράφει επίσημα πώληση μαρμάρων από την οθωμανική τότε διοίκηση στον τότε πρέσβη της Βρετανίας, λόρδο Ελγιν. «Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτήν την αγορά», με τη σφραγίδα του σουλτάνου, είπε η Μποζ κατά την 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, που έγινε στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας», την οποία μάλιστα είπε ότι θέλει να βάλει «σε ένα διπλωματικό πλαίσιο», επειδή έγινε ενώ η Ελλάδα ένα 20ήμερο πριν είχε εκφράσει ξανά την αντίθεσή της στη λειτουργία της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. «Και η Τουρκία κάνει αυτήν την κίνηση, αποσυνδέοντας τα δύο ζητήματα», είπε ο Γ. Κουμουτσάκος, εκτιμώντας ότι έτσι «επί της ουσίας αυτήν τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται χωρίς επιχειρήματα» και ότι «η παρέμβαση της Τουρκίας ήρθε να ενισχύσει απολύτως και να επιβεβαιώσει τις ελληνικές θέσεις», δημιουργώντας - όπως είπε - «λελογισμένη αισιοδοξία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ