Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Με την ψήφο μας στο ΚΚΕ συναντιόμαστε στην Ευρώπη των λαών

Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής Χημείας, ΑΠΘ

Καθώς το αρχικό χριστιανοδημοκρατικό / σοσιαλδημοκρατικό προσωπείο της οικονομικής συνοχής, του ουμανισμού και του πασιφισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει πλέον πλήρως καταρρεύσει (κάνοντας φανερές τις ανισότητες της ελεύθερης αγοράς, την αναλγησία ενός απάνθρωπου ανταγωνιστικού συστήματος και τις επιδιώξεις ενός νεοϊμπεριαλισμού, που αποτελούσαν καλά κρυμμένα συστατικά στοιχεία της), και καθώς επιδιώκεται από την άρχουσα ευρωπαϊκή τάξη να χτιστεί ένα νέο ευρωπαϊκό προσωπείο μιας οικονομικής ποικιλότητας (στο πλαίσιο της τέταρτης οικονομικής επανάστασης), ενός απολίτικου δικαιωματισμού (με τη μορφή lifestyle) και μιας αποτρεπτικής στρατιωτικής πολιτικής (στην πραγματικότητα επιθετικής, στο πλαίσιο ενός νέου ψυχρού πολέμου), ο ρόλος των Ευρωπαίων κομμουνιστών είναι επίκαιρος και κρίσιμος. Αφενός για να αποτρέψουν τη δημιουργία του νέου φιλελεύθερου ευρωπαϊκού προσωπείου, αφετέρου για να καταρρίψουν το αφήγημα των ακροδεξιών και εθνικιστών ότι για τις αστοχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής ευθύνονται απλά ένα φαύλο πολιτικό προσωπικό και μια αντεθνική νομοθεσία (και όχι η ταύτισή της με τις ανάγκες του κεφαλαίου).

Ειδικά για την Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε πρόθυμο πειραματόζωο της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία συμπεριλαμβάνει την απαλλοτρίωση των πόρων των λαών της περιφέρειας (μνημόνιο), την καταστροφή του δημόσιου τομέα (ιδιωτικοποίηση Παιδείας και Υγείας) και τη στήριξη ενός επιθετικού αστυνομικού - στρατιωτικού κράτους (Προσφυγικό, πόλεμος στην Ουκρανία), ο ρόλος του ΚΚΕ είναι κρίσιμος για την ανατροπή των ευρωπαϊκών σχεδιασμών για τη χώρα μας.

Τέλος, και στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα η Ελλάδα αποτελεί πρωτοπόρο στην εφαρμογή των πιο ακραίων ευρωπαϊκών πολιτικών. Κατακερματισμός των δεξιοτήτων πολύ πέραν αυτών που προέβλεπε η Συνθήκη της Μπολόνια, με πτυχία πολλών γλωσσών, ταχυτήτων και γνωστικών αντικειμένων. Περιορισμός της οριζόντιας υποστήριξης της Ερευνας με πόρους για υποδομές και καλά αμειβόμενο προσωπικό, και αντί αυτού διαμοιρασμός κονδυλίων σε μεγάλο αριθμό μη στοχευμένων και μικρής διάρκειας δράσεων, που περιλαμβάνουν κυρίως μισθούς - επιδόματα ανεργίας σε ένα ερευνητικό προλεταριάτο.

Η πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι απαραίτητη μορφή πάλης ενάντια στους παραπάνω σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της άρχουσας ευρωπαϊκής τάξης για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Με την ψήφο μας στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τη συμμετοχή μας στο κομμουνιστικό κίνημα, παλεύουμε για το σπάσιμο των δεσμών της Ευρώπης των τραπεζών και των αγορών, απορρίπτουμε το αφήγημα της Ευρώπης των εθνών και συναντιόμαστε στην Ευρώπη των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι φυσική συνέχεια των αγώνων μας»(2024-05-28 00:00:00.0)
Ως εδώ!(2017-11-04 00:00:00.0)
Σπρώχνουν στην στρούγκα της ΕΕ τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης(2004-09-10 00:00:00.0)
Ολα πάνε καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση!(1998-12-17 00:00:00.0)
"Επανεθνικοποίηση": Η νέα συνταγή των πολυεθνικών(1998-10-01 00:00:00.0)
Πορεία διάψευσης των αυταπατών(1996-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ