Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο αντίο στον Μανώλη Μαθιουδάκη

Στον Χολαργό κηδεύτηκε χτες ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Το τελευταίο αντίο στον Μανώλη Μαθιουδάκη, παλαίμαχο δημοσιογράφο και συνδικαλιστή, πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, είπαν χτες οι συγγενείς του, παλιοί και νεότεροι συνάδελφοί του, φίλοι και συνοδοιπόροι στους αγώνες από τους οποίους δεν έλειψε ποτέ.

Η κηδεία έγινε στο Νεκροταφείο Χολαργού και παρευρέθηκε σε αυτήν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας. Συμμετείχαν επίσης η Αλέκα Παπαρήγα και ο Στέφανος Λουκάς. Ανάμεσα στα πολλά στεφάνια ήταν και αυτό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Γεννημένος το 1933, ο Μανώλης Μαθιουδάκης καταγόταν από την Κοξαρέ Ρεθύμνου, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Πατέρας του ήταν ο καθηγητής Γιάννης Μαθιουδάκης, Γραμματέας του ΕΑΜ Ρεθύμνου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα των Γερμανών ναζί την περίοδο της Κατοχής. Σε ηλικία 9 ετών συνελήφθη και ο ίδιος από τους Γερμανούς και κρατήθηκε μαζί με την μητέρα του στις φυλακές της Φορτέτζας, στο Ρέθυμνο.

Αποχαιρετώντας τον Μανώλη Μαθιουδάκη εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Περικλής Κουρμούλης, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», αναφέρθηκε στις αγωνιστικές παραδόσεις της οικογένειας και του τόπου του, που «συνέβαλαν καθοριστικά στο να διαλέξει και ο ίδιος τη σωστή πλευρά στη δημοσιογραφία, στους αγώνες, στη ζωή».

Σημείωσε το ήθος, τη μαχητικότητα και τη συνέπεια ενός σύγχρονου δασκάλου της δημοσιογραφίας, «που δεν δέχτηκε υποβολείς και λογοκριτές, δεν αποσπάστηκε ποτέ από τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού. Αντίθετα, τις υπηρέτησε και με τα γραπτά του, ιδιαίτερα στην πιο ώριμη φάση της 40χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του».

Αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του Μ. Μαθιουδάκη με το ΚΚΕ, θυμίζοντας μεταξύ άλλων τη δήλωση που είχε κάνει στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή τα 100χρονα του Κόμματος, στην οποία έλεγε:

«Τιμή και περηφάνια σε όσους συμπορευόμαστε μαζί με το ΚΚΕ παλεύοντας για τις ίδιες αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα του τιμημένου ΚΚΕ. Στον δεύτερο αιώνα ζωής του κρατάμε το ΚΚΕ "φυλαχτό στον κόρφο μας". Γιορτάζουμε την "κόκκινη αυγή" που προσδοκούμε. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

«Μανώλη, φεύγεις ήσυχος ότι έκανες το καθήκον σου σαν συνεπής αγωνιστής, αλλά και σαν μάχιμος οραματιστής μιας καλύτερης ζωής για τον λαό μας, χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους», σημείωσε ο Π. Κουρμούλης και κατέληξε:

«Η αναγνώριση από τους συναδέλφους σου στη δημοσιογραφία είναι η απόδειξη ότι πορεύτηκες σωστά. Αλλά και επιβεβαίωση πως πολλοί ακόμα σαν και σένα θα πυκνώσουν τα επόμενα χρόνια τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στον αγώνα για το δίκιο του λαού μας. Για να γιορτάσουμε την "κόκκινη αυγή" που προσδοκούμε, όπως έγραφες κι εσύ».

Στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Μ. Μαθιουδάκη και στη συνδικαλιστική δράση του αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ενώ δυο λόγια είπε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που τρεις άνδρες Κρητικοί, ντυμένοι παραδοσιακά, συνόδευσαν τη σορό του όταν έβγαινε από την εκκλησία, αποδίδοντας τιμές στον Μ. Μαθιουδάκη από τη γενέτειρά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχαιρετά τον παλαίμαχο δημοσιογράφο και συνδικαλιστή Μανώλη Μαθιουδάκη(2024-06-04 00:00:00.0)
Διαφάνεια και πολυφωνία(2004-04-23 00:00:00.0)
Παραβρέθηκαν(2000-01-25 00:00:00.0)
Για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ(1999-03-03 00:00:00.0)
Αυταπατάται η κυβέρνηση(1997-02-08 00:00:00.0)
"Που λες ...στον Πειραιά"(1996-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ