ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η πάλη στο εθνικό πεδίο «αιμοδότης» του διεθνούς κινήματος

Ο «Ρ» αναδημοσιεύει τη συνέντευξη, που παραχώρησε χτες στα «Νέα», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εφημερίδα «Τα Νέα» της Δευτέρας και στον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη. Η συνέντευξη, που παρατίθεται αυτούσια παρακάτω, αφορά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της Γένοβας τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στους μηχανισμούς καταστολής που έδρασαν εκεί, τη διεθνιστική δράση του ΚΚΕ, αλλά και τη σύλληψη και παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας για τη Γένοβα, υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης της πάλης στο εθνικό επίπεδο, τονίζοντας πως «η Γένοβα είναι εφαλτήριο για να δυναμώσει αυτό και να τροφοδοτείται συνεχώς το διεθνές κίνημα με νέες δυνάμεις ακόμα πιο ριζοσπαστικές. Δεν είναι δυνατόν να παλεύεις εναντίον ενός παγκόσμιου αντίπαλου, όταν στη χώρα σου το τμήμα του αντίπαλου δεν το παλεύεις με την ίδια αποφασιστικότητα»!

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προανήγγειλε το επόμενο διεθνές ραντεβού, το οποίο δίνεται στις Βρυξέλλες, με αφορμή τις συναντήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και όλα τα επόμενα ραντεβού που θα είναι σε «κάθε συνάντηση η οποία γίνεται από περιφερειακά διακρατικά κέντρα παγκόσμια». Αναρωτήθηκε όμως ρητορικά «γιατί το επόμενο ραντεβού να μην είναι η συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων ή στον κυπριακό λαό; Αποτελούν κομμάτια αυτής της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας».

Ακόμα, στηλίτευσε τη συμμετοχή της κυβέρνησης σε πανευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταστολής και προβοκάτσιας. Για την υπόθεση Μιλόσεβιτς τόνισε πως με τη δίκη τους θέλουν να τρομοκρατήσουν τους λαούς. Ενώ για τη δραστηριότητα του ΚΚΕ διεθνώς σημείωσε πως «μας νοιάζει ό,τι συμβαίνει σε κάθε άκρη της Γης»!

Μετά τη Γένοβα, το επόμενο ραντεβού στις Βρυξέλλες

-Το ΚΚΕ ήταν παρόν στις διαδηλώσεις της Γένοβας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει, συνεπώς, να πει αρκετά για τα γεγονότα αυτά, αλλά και για τους «νέους αγώνες».

- «Εμείς τα τελευταία χρόνια πιστεύουμε και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν μεγάλες κινητοποιήσεις και γενικά μια άνοδος της αφύπνισης και της παρέμβασης των λαών», σημειώνει. «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που κανείς πρέπει να τα μελετήσει ακόμα παραπέρα, γιατί άλλο είναι να προβλέπεις κι άλλο να ξετυλίγονται τα γεγονότα».

- Τι το καινούριο σάς έκανε εντύπωση;

- «Η μαζικότητα, η αγωνιστικότητα ορισμένων συνθημάτων που ξεπέρασαν το στενό πλαίσιο συνθημάτων της Κεντρικής Οργάνωσης της Κινητοποίησης».

- Ηταν... καλό ή... κακό που πήγαν χωριστά οργανώσεις από την Ελλάδα;

- «Σκεφτείτε, αν προσπαθούσαμε να πάμε όλοι μαζί και να ευθυγραμμίζαμε τη γραμμή της πάλης και των συνθημάτων, θα πνίγονταν τα πιο αγωνιστικά ρεύματα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους κομμουνιστές. Να πω ένα παράδειγμα. Το κεντρικό σύνθημα ήταν "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη".

Εμείς θεωρούμε ότι το σύνθημα πρέπει να είναι «Οι άνθρωποι παλεύουν εναντίον των κερδών». Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη δε λέει τίποτα. Είναι σαν να παρακαλάς τα κέρδη να σε πάρουν υπ' όψιν τους. Αυτά δεν πρόκειται να σε πάρουν υπ' όψιν τους».

- Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως καταγγέλθηκε στην ελληνική Βουλή, «οι κατασταλτικοί μηχανισμοί φάνηκαν να συνεργάζονται στη Γένοβα»...

- «Οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι παρά το γεγονός ότι στα ζητήματα των στόχων, των αιτημάτων, υπήρχαν διαφωνίες, πολλά ρεύματα και πολυχρωμία όπως λέγεται, αυτό δε σήμαινε ότι δεν μπορούσε να υπάρχει ένα συντονισμένο, ενιαίο σχέδιο περιφρούρησης.

Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, ούτως ώστε να μην επιτρέψεις ούτε σε προβοκάτορες να παρεισφρήσουν, ν' απαντήσεις περιφρουρημένα και αγωνιστικά στη βία της αστυνομίας».

- Θα πάτε στα Βραχώδη Ορη; Θα μαζευτεί κόσμος;

- «Δε θα υποτιμήσω τη δυσκολία. Αλλά μπορεί να βρεθούν κι άλλες μορφές διεθνούς κινητοποίησης, που να ανεβάσουν το "θερμόμετρο" των αγώνων.

Βεβαίως δεν είναι μόνο οι μορφές. Αλλά και οι μορφές δείχνουν την αγωνιστική διάθεση.

Και μην ξεχνάτε το εθνικό πεδίο πάλης. Η Γένοβα είναι εφαλτήριο, για να δυναμώσει αυτό και να τροφοδοτείται συνεχώς το διεθνές κίνημα με νέες δυνάμεις ακόμα πιο ριζοσπαστικές. Δεν είναι δυνατόν να παλεύεις εναντίον ενός παγκόσμιου αντίπαλου, όταν στη χώρα σου το τμήμα του αντίπαλου δεν το παλεύεις με την ίδια αποφασιστικότητα».

- Αυτό τι σημαίνει;

- «Παγκοσμίως δεν υπάρχουν μόνο οι "8". Υπάρχει ένα παγκόσμια οργανωμένο σύστημα με τη μορφή διακρατικών ενώσεων, οργανισμών, θεσμοθετημένων και όχι, και σ' αυτή τη βαρβαρότητα συμμετέχουν τα εθνικά κεφάλαια, οι εθνικές κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών. Οι "8" δε θα μπορούσαν ν' αποτελούν κορυφή, αν δεν είχαν και τα ενδιάμεσα όργανα και τα πόδια και τα χέρια».

- Μπροστά σ' αυτή τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, στις δυσκολίες και στους μηχανισμούς, το ΚΚΕ μόνο του θα τα βγάλει πέρα;

- «Ναι, έχει αποδείξει ότι το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα εκεί όπου βρίσκονται οι ζωντανές ριζοσπαστικές δυνάμεις και παλεύουν. Ισα ίσα, η θέση μας και για τη Γένοβα αλλά και την ανάπτυξη της πάλης στο εθνικό πεδίο είναι μια θέση που βγάζει το λαό στο προσκήνιο.

Είναι και μια γραμμή που οπωσδήποτε θα δημιουργήσει κι έναν καινούριο, ενδεχομένως, πολιτικό χάρτη, όπου θα χειραφετηθούν ριζοσπαστικές δυνάμεις, θα πολιτικοποιηθούν και θα διαμορφωθεί το μπλοκ και στο πολιτικό επίπεδο, πέρα από το κοινωνικό που είναι βασικό πεδίο πάλης, διεκδίκησης ριζικής αλλαγής.

Αν το μαζί το εννοείτε να διαμορφωθούν κάποια σχήματα ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ριζικά διαφορετικές απόψεις, αυτά τα μπλοκ είναι θνησιγενή. `Η, αν θέλετε, εάν διαμορφωθούν μπλοκ πολιτικά τα οποία δεν έχουν κύριο στόχο τη χειραφέτηση των λαών και την αντεπίθεσή τους, τότε το πολύ πολύ αυτά τα μπλοκ να κερδίσουν μερικές έδρες παραπάνω στο Κοινοβούλιο και να μείνουν οι γραφικοί διαμαρτυρόμενοι των θεσμικών οργάνων».

- Το επόμενο ραντεβού θα είναι στα Βραχώδη Ορη;

- «Πρέπει να προβληματιστούμε καλύτερα και ευρύτερα, ξαναλέω, σε εθνικό επίπεδο. Δεύτερον, πιστεύω ότι το επόμενο ραντεβού θα είναι οι Βρυξέλλες. Υπάρχουν συναντήσεις της ΕΕ του ΝΑΤΟ. Δεν είναι μόνο η λέσχη των "7 συν ένας".

Το επόμενο ραντεβού είναι κάθε συνάντηση, η οποία γίνεται από περιφερειακά διακρατικά κέντρα παγκόσμια. Μιλάω για το διεθνές ραντεβού. Αλλά το επόμενο ραντεβού π.χ. γιατί να μην είναι η συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων, η συμπαράσταση στον κυπριακό λαό; Αποτελούν κομμάτια αυτής της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας».

«Κυβερνητική συμμετοχή σε μηχανισμούς προβοκάτσιας»

Για τις λίστες της ΕΥΠ και «τους μηχανισμούς» που λειτουργούν, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

- «Εχουμε τοποθετηθεί σ' αυτό το ζήτημα και είχαμε βγάλει και ανακοίνωση.

Υποτιμά η κυβέρνηση τη νοημοσύνη των πολιτικοποιημένων ανθρώπων. Ηδη, υπάρχουν αποφάσεις για Ευρωαστυνομία και για διαμόρφωση κοινής βάσης δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο για ανταλλαγές πληροφοριών, που αφορούν και το κοινωνικό έγκλημα της αντίστασης των λαών! Γι' αυτούς είναι κοινωνικό έγκλημα. Ξέρουμε ότι οι βάσεις δεδομένων είναι κοινές, αλλά ξέρουμε πως πρόσφατα έγιναν ενέργειες για το πώς η κάθε χώρα θα συμβάλει, ούτως ώστε να παρεμποδιστούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Γένοβα».

- Η κυβέρνηση, όμως, είπε στη Βουλή πως ό,τι και να αποφασίστηκε στην ΕΕ, δε θα είναι πάνω από το εθνικό μας Δίκαιο...

- «Καλά! Αυτά τα έχουν κατοχυρώσει και στο Σύνταγμα. Ο χαφιεδισμός είναι νομιμοποιημένος. Οταν η Ελλάδα έχει διαθέσει όλους τους μηχανισμούς για την παρακολούθηση, επόμενο βήμα είναι να διαθέσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Να βγει ανοιχτά και να πει ότι δε δέχεται καμία συμμετοχή σ' αυτές τις Διεθνείς Υπηρεσίες και στη διαμόρφωση κοινής υποδομής.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ελλάδα τα έχει δεχτεί όλα και αρνείται να δώσει πληροφορίες».

- Θέτετε ζήτημα ελλείμματος δημοκρατίας;

- «Δεν το βάζουμε έτσι. Ελλειμμα σημαίνει ότι υπάρχει δημοκρατία και έχει κάποιες μικρές τρύπες. Εμείς μιλούμε για ένα καθεστώς δικτατορίας των μονοπωλίων, που ήδη έχει μπει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μηχανισμού».

- Αν έτσι είναι, πώς θα αντιδράσετε;

- «Νομίζω ότι η αντίδραση αυτή πρέπει συνεχώς να δίνεται. Εχει πολλές πλευρές. Από τις δίκες των αγωνιζόμενων ανθρώπων μέχρι την απαγόρευση της απεργίας. Πρέπει να είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός γενικότερου αγώνα. Λέει η κυβέρνηση: Εσείς δημοσιοποιείτε ονόματα, όταν αναγγέλλετε Επιτροπές, συνθέσεις κλπ. Κοιτάξτε, αυτά είναι κοροϊδία. Εμείς πρέπει να δημοσιοποιούμε τα ονόματα, όσοι πηγαίνουν στους αγώνες δεν πηγαίνουν στα κρυφά, ούτε με μάσκες. Αυτό είναι άλλο και άλλο η επεξεργασία πληροφοριών που κάνει η κυβέρνηση, η συμμετοχή της σε μηχανισμούς προβοκάτσιας».

«Μας νοιάζει ό,τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της Γης»

Οταν ρωτάς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αν είναι ικανοποιημένη από την απήχηση του Κόμματός της, απαντά χωρίς περιστροφές:

- «Ναι! Οσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Η απήχηση έχει πολλούς δείκτες. Εχει σημασία ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού εκτιμά ότι του είπαμε την αλήθεια. Δε λέω ότι φτάνει αυτό.

Ενα δεύτερο, ότι προσπάθειες τις οποίες κάναμε και παλιότερα, και φαίνονταν άγονες, σήμερα καρποφορούν. Συσπειρώσεις, κοινή δράση, αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα θέλαμε αυτή η επιρροή του Κόμματος να μεταφραστεί και σε μία ενεργή πολιτική υποστήριξη των προτάσεών του, χωρίς να σημαίνει ότι η ενεργή πολιτική υποστήριξη απαιτεί συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει αποτέλεσμα και σ' αυτό το ζήτημα.

Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ θα ανέβει αισθητά, στο βαθμό που αναπτύσσεται η ταξική πάλη. Τα άλλα κόμματα δυναμώνουν, τα δύο μεγάλα, όσο το λαϊκό κίνημα είναι αδύνατο, το ΚΚΕ δυναμώνει όταν μεγαλώνει το λαϊκό κίνημα».

- Είχατε πάει πρόσφατα στο Βιετνάμ, κάνατε και μία συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων απ' όλον τον κόσμο. Τι αποκομίζετε απ' όλα αυτά;

- «Να προσθέσω ότι υπήρξε και ένα σημαντικό ταξίδι αντιπροσωπείας του Κόμματος στην Κολομβία».

- Αν σας πουν «ποιος νοιάζεται για την Κολομβία σήμερα»;

- «Αυτοί που μιλάνε για παγκοσμιοποίηση πρέπει να καταλάβουν ότι νοιαζόμαστε για την Κολομβία και για το σχέδιο που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη Λατινική Αμερική και για το ειδικότερο σχέδιο για την Κολομβία. Μας νοιάζει ό,τι συμβαίνει σε κάθε άκρη της Γης».

- Δηλαδή δεν είναι κανείς ρομαντικός με το να είναι σήμερα διεθνιστής, κομμουνιστής;

- «Γιατί δέχονται τον παγκόσμιο καπιταλισμό και δε δέχονται τον διεθνισμό των λαών; Γιατί είναι ουτοπικός; Η ίδια η εξέλιξη του καπιταλισμού αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του διεθνισμού. Και, τέλος, ο διεθνισμός δεν είναι κανένα καινούριο φαινόμενο.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι που έγιναν και τα αντιφασιστικά μέτωπα που έγιναν δεν ήταν εκδηλώσεις από τη μια μεριά της διεθνοποίησης της δράσης του κεφαλαίου και από την άλλη μεριά της διεθνοποίησης της δράσης των λαών;

Οταν ζήσαμε στην Ελλάδα τις μεγάλες κινητοποιήσεις της αλληλεγγύης στο λαό του Βιετνάμ, δεν ήταν διεθνισμός; Δεν είναι κανένα καινούριο θέμα».

Τυμβωρύχοι...

Αν δεν ονομάζεται τυμβωρύχος ο πρωθυπουργός, που πηγαίνει δήθεν για να τιμήσει τους μάρτυρες ενός κολαστηρίου, όπως η Γυάρος, τότε πώς ονομάζεται; Ποια είναι η πιο κατάλληλη λέξη, που μπορεί να περιγράψει την απόλυτη ασέβεια προς τους νεκρούς και μάρτυρες, αν δεν είναι η λέξη τυμβωρυχία; Κι αν ο ίδιος ο Κ. Σημίτης και η υπουργική ακολουθία των υποκριτών δεν είναι πολιτικοί τυμβωρύχοι, τι άλλο είναι; Τι άλλο είναι εκείνοι, που εν χορδαίς και οργάνοις τολμούν, για λόγους σκοπιμότητας, να λερώνουν έναν τόπο, στον οποίο άφησαν τα κόκαλά τους ή σακατεύτηκαν ή υπέφεραν, χιλιάδες κομμουνιστές και ΕΑΜίτες;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη, που θα έπρεπε να κριθεί από λαϊκό δικαστήριο (μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ), επειδή υπέγραψε τη δολοφονία άμαχου πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας και την καταστροφή αυτής της χώρας. Επειδή γνώριζε ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ σκορπίζουν ραδιενέργεια και το απέκρυψε. Επειδή τα εδάφη που έχουν ποτιστεί από το αίμα χιλιάδων και χιλιάδων κομμουνιστών και αριστερών (όχι του γλυκού νερού), τα διέθεσε για το πέρασμα των εγκληματιών του ΝΑΤΟ, που πήγαν να σκορπίσουν το θάνατο και την ερήμωση! Πόσο θράσος, αλήθεια, πρέπει να διαθέτουν, για να διαπράττουν τέτοιες πράξεις και μετά να «τιμούν» αγωνιστές; Τους είναι αδιάφορο, που συγκρούονται με τη στοιχειώδη ηθική!..

Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα ιδανικά και τα οράματα εκείνων που μαρτύρησαν στη Γυάρο, στη Μακρόνησο, παντού! Και έρχεται σε ευθεία αντίθεση, επειδή: Ψήφισε τον «τρομονόμο». Εστειλε χαφιέδες στη Γένοβα. Εχει συγκροτήσει μηχανισμούς παρακολούθησης. Εξαγοράζει συνειδήσεις. Ασκεί ιδεολογική τρομοκρατία. Στήνει «αγροτοδικεία» και «μαθητοδικεία». Ετοιμάζεται να απαγορεύσει διαδηλώσεις. Καταργεί δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γεννάει φτώχεια και ανεργία. Δίνει απλόχερα στην πλουτοκρατία. Στέλνει στρατό έξω από τα σύνορα. Εχει κάνει είδος δυσεύρετο τη δημοκρατία στα εργοστάσια. Συμμετέχει στην ιμπεριαλιστική δράση. Και πολλά λοιπά παρόμοια... Που είναι, πάντως, συμβατά με την πολιτική αντίληψη όσων διεξήγαγαν απλώς αντιχουντικό αγώνα, όπως ο Κ. Σημίτης και άλλοι, αφού αυτός ο αγώνας ήταν πολύ περιορισμένος, στόχευε στην αντικατάσταση της δικτατορίας του '67 - '74 με τη δικτατορία που ασκούν με την παραπάνω μορφή, και για την οποία νιώθουν περήφανοι!...

Πάντως, είναι χρήσιμο να προστεθεί ότι η Γυάρος «μεγαλούργησε» ως τόπος βασάνων και επί «δεξιών» και επί «κεντρώων» κυβερνήσεων. Ηταν ο Θεμ. Σοφούλης πρωθυπουργός, ένας από τους πολιτικούς προγόνους του ΠΑΣΟΚ, όταν η Γυάρος «φιλοξενούσε» τους πρώτους πολιτικούς κρατούμενους. Ηταν και ο Νικ. Πλαστήρας πρωθυπουργός, όταν η Γυάρος συνέχιζε να παράγει τα αγαθοεργά της «κλέη»! «Δεξιά» και κόμματα του «Κέντρου» εγκλημάτησαν κατά του λαού. Το «Κέντρο» (Πλαστήρας) εκτέλεσε τον Νίκο Μπελογιάννη, όπως σωστά κατήγγειλε κάποτε η Ελλη Παπά! Ο Πλαστήρας! Πρόγονος κι αυτός του ΠΑΣΟΚ, που τώρα βωμολοχεί ως κυβέρνηση πάνω από τους τάφους! Το «Κέντρο» εκτέλεσε χιλιάδες κομμουνιστές! Το «Κέντρο» μαζί με τη «Δεξιά» και τις ΗΠΑ χτυπούσαν το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας! Το «Κέντρο» έβαλε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ! Τα ράμματα για τη γούνα του «Κέντρου» δεν έχουν τελειωμό...

Η «φάμπρικα», που άνοιξε η κυβέρνηση, για να «τιμήσει» τόπους θυσίας, θα συνεχιστεί. Βρίσκεται μέσα στα ΠΑΣΟΚικά κόλπα, στα οποία δεν υπάρχει ηθικός φραγμός. Και είναι εξίσου υποκριτική με την πρακτική της ΝΔ να χτυπάει την πλάτη των αριστερών, προσδοκώντας οφέλη...

Αυτήν τη «φάμπρικα» πρέπει να τη χτυπήσουν - και όχι να τη στηρίξουν - όλοι οι ανιδιοτελείς άνθρωποι. Να μη δεχτεί κανείς να χρησιμοποιηθεί, έμμεσα ή άμεσα, στα δικομματικά κόλπα. Και δε χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά κομμουνιστής, για να κοιτάξει απαξιωτικά την ύβρη....

Υ.Γ.: Α, ανάμεσα στους παρατρεχάμενους, ήταν και ο Φαράκος, γνωστό ναυάγιο της ταξικής πάλης! Αλλά μ' αυτούς δε χρειάζεται να ασχολούμαστε...


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ

«Με τη δίκη Μιλόσεβιτς θέλουν να τρομοκρατήσουν τους λαούς»

Η δίκη Μιλόσεβιτς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ανησυχούν ιδιαίτερα το ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα εξηγεί:

- «Είναι από τα πιο κορυφαία ζητήματα της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας, το οποίο όμως έχει και μια άλλη διάσταση. Εδώ έχουμε ένα ΝΑΤΟικό δικαστήριο, που το αποτελούν αυτοί οι οποίοι τρομοκρατούν και πολεμούν τους λαούς, και πάει να δικάσει ένα λαό μέσω του Μιλόσεβιτς, ο οποίος αντιστάθηκε. Επομένως, εδώ υπάρχει και ένα άλλο καμπανάκι κινδύνου. Οτι αυτοί οι μηχανισμοί θα μπορούν να επεμβαίνουν στο εσωτερικό της κάθε χώρας, να συλλαμβάνουν. Θα συλλαμβάνουν κάποιους, οι οποίοι κηρύσσονται ένοχοι, ακόμα και όταν οι κυβερνήσεις δεν προθυμοποιούνται να το κάνουν. Αύριο θα σου πουν ότι πρέπει να απαγορευτεί το τάδε κόμμα, διότι έρχεται σε αντίθεση με το δίκαιο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης!».

- Λένε όμως ότι, ανεξάρτητα αν έγιναν λάθη, πάμε σε μια ηρεμία στα Βαλκάνια...

- «Δεν το συμμερίζομαι. Οτι πάμε σε ηρεμία το ακούμε από το '91. Βεβαίως, αν βάλουν τους λαούς σε μια ιδιόμορφη φυλακή, μπορεί για 10 χρόνια να υπάρχει ηρεμία. Εμείς αυτή την ηρεμία δεν τη θέλουμε.

Η ελληνική κυβέρνηση ως συνδρομήτρια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή προκαλεί τη μήνιν, τη δυσαρέσκεια γειτονικών λαών. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός δε φταίει για ό,τι κάνει η κυβέρνηση και οι διάφοροι μηχανισμοί στις γειτονικές χώρες. Αλλά τι να πουν και οι γειτονικοί λαοί, οι οποίοι δέχονται αυτό το ποδοπάτημα, στο οποίο και στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα;

Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν οξύτητες ανάμεσα στους λαούς χωρίς λόγο. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εκτεθειμένη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σε απειλές εναντίον της εδαφικής της ακεραιότητας, εφόσον η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι περίπλοκη. Και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σύμμαχος της Ελλάδας από τους γνωστούς ΕΕ και ΝΑΤΟ που θα θελήσουν να ρισκάρουν τα συμφέροντά τους, για να βοηθήσουν την Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ