ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 83-82
Διά χειρός Αλβέρτη

Με ένα τρίποντο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στην εκπνοή του αγώνα, η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ πήρε μια μεγάλη νίκη επί της Ιταλίας με 83-82. Ο Ελληνας διεθνής, χωρίς να έχει την απόδοση που του αρμόζει, καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, έδειξε την αξία του ακριβώς εκεί που χρειαζόταν. Παράλληλα, «έσβησε» τις δυσάρεστες στιγμές των νεκρών διαστημάτων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που παραλίγο, όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, να κοστίσει ακριβά. Από την άλλη, η Ιταλία, αν και δεν απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα πολλά λάθη των παικτών του Κώστα Πετρόπουλου και στο... παρα ένα θα είχαν πάρει τη νίκη.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και έδειξε το γνωστό καλό πρόσωπό του όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς και ο Γιώργος Σιγάλας «έβρισκαν» το καλάθι, αλλά στη συνέχεια έπεσαν σε λήθαργο και έτσι η διαφορά των 6 πόντων υπέρ μας έγιναν -1 (24-25, που ήταν και το αποτέλεσμα του α' δεκαλέπτου). Στο β' δεκάλεπτο, ο Σιγάλας με 4 πόντους έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Εθνική ομάδα και παράλληλα το σύνθημα για την αντεπίθεση. Ομως, δεν υπολόγισαν τους Μιάν και Πετσίλε που δε δυσκολεύονταν να σκοράρουν, διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα του ημιχρόνου σε 42-42.

Οι Ελληνες παίκτες ξεκίνησαν για άλλη μια φορά καλά, πήραν το προβάδισμα 56-50 και 60-52 μέχρι το τέλος του γ' δεκαλέπτου, όπου είχε διαμορφωθεί το 66-60. Στο τελευταίο μέρος όμως δε συνέβη το ίδιο και το νεκρό διάστημα που είχε η Εθνική μας, ήταν ό,τι καλύτερο για τους αντιπάλους μας, που πέρασαν στην αντεπίθεση και μάλιστα προηγήθηκαν με 70-67. Εκεί ο Ρεντζιάς προσπάθησε, αλλά μόνος του δεν μπορούσε να κάνει αρκετά πράγματα. Η διαφορά έφτασε τους 8 πόντους (72-80), αλλά στο σημείο εκείνο, τόσο οι Παπαλουκάς και Παπανικολάου, όσο και ο Κακιούζης έδωσαν δύναμη στους υπόλοιπους για το τέλος. Εκεί όμως ο τελευταίος έκανε φάουλ στον Φούτσκα, που ευστόχησε στις δύο βολές κάνοντας το σκορ 82-80. Στα ύστατα 5'' η μπάλα κατέβηκε γρήγορα, έφτασε στον Αλβέρτη που με τρίποντο έδωσε τη νίκη στην Εθνική ομάδα.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζής 3, Χατζηβρέττας, Παπαλουκάς 8 (1), Παπανικολάου 6, Σιγάλας 16 (3), Φώτσης, Αλβέρτης 11 (1), Ντικούδης 4, Κακιούζης 7 (1), Ρεντζιάς 22 (3), Γιαννούλης 6. ΙΤΑΛΙΑ: Ραντούλοβιτς 9 (1), Μπαζίλε 13 (2), Γκαλάντα 2, Φούτσκα 21, Ντε Πολ 6, Μαρκονάτο 4, Πετσίλε 13 (1), Μενεγκίν 5 (1), Ριγκέτι 2, Μιάν 5 (1), Κιάζιτς 2.

  • Στα υπόλοιπα παιχνίδια η Τουρκία δυσκολεύτηκε, αλλά πήρε τη νίκη από τη Λετονία με 85-82 και η Ισπανία επικράτησε της Σλοβενίας με 85-61.
ΙΣΡΑΗΛ- ΓΑΛΛΙΑ 71-77
Θρίλερ στην παράταση

Στην παράταση κρίθηκε το παιχνίδι μεταξύ του Ισραήλ και της Γαλλίας που τελικά βρήκε νικητές τους δεύτερους με 77-71, καθώς στην κανονική διάρκεια το αποτέλεσμα ήταν 62-62. Ολα κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά της παράτασης όπου οι πιο ψύχραιμοι και πιο εύστοχοι στις βολές ήταν και οι κερδισμένοι.

Από την έναρξη οι «τρικολόρ» είχαν το προβάδισμα, καθώς ο Ρισασέ με την ευστοχία του αλλά και τα ριμπάουντ που συνέλλεξε βοήθησε αρκετά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ομως, οι Ισραηλινοί ανέκαμψαν και μετέτρεψαν το 16-7 σε 18-12 που ήταν και το σκορ για την πρώτη περίοδο. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι τυπικά γηπεδούχοι συνέχισαν την καλή τους εμφάνιση και πήραν το προβάδισμα (21-20), αλλά οι Γάλλοι με τον Ντιγκμπέ πέρναγαν συνέχεια μπροστά στο σκορ.

Το ίδιο σκηνικό με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ συνεχίστηκε στην επανάληψη, αλλά οι Γάλλοι ήταν αυτοί που χαμογελούσαν στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου (49-44). Στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι Ισραηλινοί ήταν μπροστά, όμως, στην ύστατη επίθεση, ο Ρισασέ ευστόχησε σε καλάθι 2 πόντων και ισοφάρισε σε 62-62. Τέλος, στα πέντε λεπτά της παράτασης, η Γαλλία παρουσιάστηκε πιο ψύχραιμη και πήρε καθαρά τη νίκη στις βολές.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 60-82
Με άμυνα «γρανίτη»

Με άμυνα από «γρανίτη» και με τους Σισκάουσκας και Εϊνίκις σε μεγάλα... κέφια, οι Λιθουανοί επικράτησαν χτες της Ουκρανίας με 82-60 (21-18, 35-31, 53-39, 82-60) στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τον Α` όμιλο του 32ου Ευρωμπάσκετ, που διεξάγεται στην Τουρκία. Ο αγώνας μέχρι το 3ο δεκάλεπτο κυλούσε μια προς όφελος των γηπεδούχων και μια υπέρ των φιλοξενούμενων, ενώ η διαδοχή στο προβάδισμα, για τις δύο ομάδες, στο σκορ ήταν συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, από κει και πέρα η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας «ξύπνησε» απότομα και προηγήθηκε με 14 πόντους διαφορά. Στη συνέχεια, η διαφορά μεγάλωσε και πήρε την τελική μορφή των 22 πόντων, αφού οι παίχτες του Τζενάτι Ζάσκουκ, αν και προσπάθησαν, δεν μπόρεσαν να κλείσουν την «ψαλίδα».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Λεμπέντεφ 13 (1), Πουτζιρέφ 6, Κομπζίστι, Μπαλάσοφ 5 (1), Γιεστρατένκο 5, Λίσχιουκ, Κριάπα 13 (2), Οκούνσκι 13, Μαρκόφ 5 (1), Κοράμπλεφ, Ραέβσκι, Ρίχοφ.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Γιασικεβίτσιους 8, Μ. Ζουκάουσκας 8, Τιμίνσκας 11, Στομπέργκας, Σισκάουσκας 16 (1), Σονγκάιλα 4 (1), Καουκένας 10 (2), Ε. Ζουκάουσκας 2, Γιαβτόκας, Σλάνινα, Εϊνίκις 14, Γιουρκούνας 9 (1).

Προσφυγή για ακύρωση

Προσφυγές για ακύρωση του νέου κανονισμού καλαθοσφαίρισης, ως παράνομου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) και ο μπασκετμπολίστας της Λάρισας Κ. Αθανασόπουλος. Στις ανεξάρτητες προσφυγές τους ζητούν, συγκεκριμένα, να ακυρωθεί η από 13-6-2001 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε ο ειδικός κανονισμός καλαθοσφαίρισης που καθορίζει τις εργασιακές και λοιπές σχέσεις των καλαθοσφαιριστών με τις Καλαθοσφαιριστικές Ανώνυμες Εταιρίες και τα τμήματα αμειβομένων καλαθοσφαιριστικών σωματείων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο ειδικός αυτός κανονισμός είναι παράνομος, γιατί μεταχειρίζεται προνομιακά τα σωματεία σε μια σειρά θεμάτων, ενώ είναι και αντίθετος με τη νομοθεσία. Επίσης, επισημαίνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την έκδοσή του.

Εκτός ΠΑΟ Αλούπης - Παναγούλιας

Με δύο αποφάσεις του ΣτΕ (2837 και 2838/2001) παραμένουν εκτός της διοίκησης του Παναθηναϊκού οι Θεόδ. Αλούπης και Κ. Παναγούλιας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει και με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν οι από 18-2-2000 αποφάσεις του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Βάσει των τελευταίων αυτών αποφάσεων είχαν τεθεί εκτός του ΔΣ του ΠΑΟ, επειδή παράλληλα είχαν εκλεγεί στις 28-6-1999 και μέλη του ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρίας Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος Καλαθοσφαίρισης, πράγμα που δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων.

ΒΟΣΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ 63-83
Εύκολη επικράτηση

Ραντεβού με την παρθενική της νίκη στην πρώτη φάση του 32ου Ευρωμπάσκετ που ξεκίνησε στην Τουρκία, είχε χτες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ρωσίας. Στο πλαίσιο των αγώνων του Δ' ομίλου, στον οποίο ανήκει και η Εθνική μας, οι Ρώσοι πέρασαν ένα εύκολο μεσημέρι κόντρα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη την οποία κατέβαλαν με 83-63 (25-17, 50-36, 68-50, 83-63). Η «καυτή» περιφέρεια της Βοσνίας, δε λειτούργησε όπως θα περίμενε ο Σάμπιτ Χατζίτς, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να περνούν πολλάκις στον αιφνιδιασμό, μια «συνταγή» που μέχρι το τέλος οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να βρουν το... αντίδοτό της. Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Ρώσος τεχνικός Στανισλάβ Ερέμιν είπε: «To πρώτο παιχνίδι είναι το σημαντικότερο, σου δίνει οξυγόνο για τη συνέχεια», ενώ από την άλλη πλευρά ο προπονητής της Βοσνίας, ανέφερε: «Δεν είχαμε διάρκεια γι' αυτό και χάσαμε. Στα άλλα δύο παιχνίδια θα προσπαθήσουμε να πάρουμε μια νίκη για να μπούμε στα μπαράζ».

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Κοβάτσεβιτς 2, Κράσιτς 6 (1), Λέριτς 11, Μάρκοβιτς 12 (1), Μουγιεζίνοβιτς 4, Μρσιτς 3 (1), Οβτσινα 9, Οπατσακ 5 (1), Φίριτς 2, Χούκιτς 9 (2).

ΡΩΣΙΑ: Μπαζμίνοφ 1, Πανόφ 4, Κουντέλιν 2, Τσικάλτσκιν 17, Μοργούνοφ 13 (1), Πασούτιν 8 (2), Πασούτιν 12 (2), Κιριλένκο 26.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ 80-66
Εδειξαν τα... δόντια τους

Μεγάλη νίκη πέτυχε με το ξεκίνημα η Γιουγκοσλαβία απέναντι στην Κροατία, για τους ομίλους του Ευρωμπάσκετ, με 80-66. Το... χέρι τους στην επιτυχία αυτή του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος έβαλαν οι Στογιάκοβιτς και Μποντίρογκα, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του Γ΄ ομίλου.

Οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν στο σκορ και το κράτησαν μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (43-35) αν και στο μεταξύ είχαν φτάσει αρκετές φορές τη διαφορά πάνω από 10 πόντους. Αυτό έγινε καθώς δύο Κροάτες, ο Εμίλιο Κόβατσιτς και ο Γιαν Τάμπακ, συμπλήρωσαν νωρίς τα 4 φάουλ και δεν μπορούσαν να πιέσουν αρκετά κάτω από το καλάθι τους.

Στην επανάληψη, η αντίδραση των τυπικά φιλοξενούμενων είχε αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς αλλά ο Στογιάκοβιτς με τρίποντο 5΄ πριν το τέλος έκανε το 58-70... καθαρίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι. Η συνέχεια είχε μία τάση αγγαρείας καθώς τόσο οι Κροάτες όσο και οι αντίπαλοί τους δεν πίεζαν κάτω από τα καλάθια, με αποτέλεσμα οι Γιουγκοσλάβοι να πάρουν άνετα τη νίκη.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μποντίρογκα 9, Πέτροβιτς, Ομπράντοβιτς 6, Στογιάκοβιτς 21, Στεπάνοβιτς 8, Γιάριτς 9, Ντρόμπνιακ 2, Τάρλατς 3, Τομάσεβιτς 13, Γκούροβιτς 9, Μιλόγεβιτς. ΚΡΟΑΤΙΑ: Μουλαομέροβιτς 12, Σέζαρ 2, Μρσιτς, Πρκάτσιν 6, Κρστιτς, Γκίριτσεκ 17, Κόβατσιτς 19, Σκέλιν 4, Μάμιτς, Βούιτσιτς 2, Τάμπακ 4.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΗΜΕΡΑ: 14.30: Γαλλία - Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία - Εσθονία (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), 16.45: Λιθουανία - Ισραήλ (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Γερμανία - Κροατία (ΕΤ-1), 19.00: Τουρκία - Σλοβενία, Ιταλία - Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ΕΤ-1), 21.15: Ισπανία - Λετονία, Ρωσία - Ελλάδα (ΕΤ-1).

ΑΥΡΙΟ: 14.30: Ουκρανία - Ισραήλ, Εσθονία - Κροατία (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), 16.45: Λετονία - Σλοβενία, Ιταλία - Ρωσία (ΕΤ-1), 19.00: Ισπανία - Τουρκία (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Γιουγκοσλαβία - Γερμανία, 21.15: Γαλλία - Λιθουανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Ελλάδα (ΕΤ-1).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ 92-71
Υγιεινός περίπατος

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της για το Ευρωμπάσκετ η Εθνική ομάδα της Γερμανίας, καθώς επικράτησε της Εσθονίας με 92-71. Οι Γερμανοί, έχοντας τον Ντιρκ Νοβίτσκι σε πολύ καλή αγωνιστική μέρα, εκμεταλλεύτηκε τα νεκρά διαστήματα των αντιπάλων τους και πήραν εύκολα τη νίκη.

Αν και στο πρώτο πεντάλεπτο οι Εσθονοί ήταν μπροστά στο σκορ (7-1), τα «πάντσερ» κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 11-11. Από το σημείο εκείνο οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ και το ημίχρονο βρήκε τους τυπικά γηπεδούχους να προηγούνται με 45-40.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε και οι Γερμανοί άρχισαν να αυξάνουν τη διαφορά τους, φτάνοντάς τη στους 17 πόντους, 68-51, ενώ στην αρχή του 4ου δεκάλεπτου το σκορ ήταν 70-54. Αφού λοιπόν οι γηπεδούχοι είχαν... καθαρίσει το παιχνίδι, στα τελευταία 10 λεπτά το παιχνίδι έγινε ανοιχτό και έτσι ολοκληρώθηκε με σκορ 92-71.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γκάρις 5, Γκάρετ 11, Νοβίτσκι 33, Πέσιτς 18 (4/5), Αριγκμπάμπου 2, Μπράντλεϊ 2, Οκουλάγια 8, Φέμερλινγκ 11, Γουίλομπι 2, Ντεμιρέλ.

ΕΣΘΟΝΙΑ: Μέτστακ 4, Νόρμετς 6, Πέχκα 5, Μιούρσεπ 15, Παρν 11, Κρίισα 5, Κίκερπιλ 2, Τέιν 8, Βαρμπλάνε 10 (2/3), Ρούμα 4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ