ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εντείνουν τις προετοιμασίες

Την Τρίτη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγοράς, θα πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στα πλαίσια των νέων κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, συνεχίζοντας τον μακροχρόνιο αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου πραγματοποιούνται περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά. Τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας θα επισκεφθούν: Σήμερα τα χωριά Αμπελιά, Ναρθάκι, Δίλοφος, Αχίλλειο, αύριο το Βασιλί, το Ευίδριο, το Πολυνέρι και τη Δευτέρα την Κρήνη και την Υπέρεια.

Στις 24 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Τις αποφάσεις για τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων πήραν στη Λάρισα και στην Καρδίτσα οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών και στα Τρίκαλα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οι οποίες καλούν όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.

Τη Δευτέρα στις 10 μ.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών στην Ενωση Συνεταιρισμών για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης.

ΗΛΕΙΑ
Συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών

Μεθαύριο Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη έξω από το Εργατικό Κέντρο Πύργου στις 10 π.μ.

Ζήτημα επιβίωσης αποτελεί για τους σταφιδοπαραγωγούς η κατάργηση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σταφίδα, που συρρικνώνει ολοένα και περισσότερο το εισόδημά τους και τους εξοβελίζει ουσιαστικά από τα χωράφια.

Τα επώδυνα αυτά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης «γεύονται» φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί για τρίτη συνεχή χρονιά εφαρμογής του κανονισμού, με αποτέλεσμα ο κόμπος να έχει φτάσει στο χτένι. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε προχτές βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης αγωνιστικών πρωτοβουλιών με αρχή το συλλαλητήριο που θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη στον Πύργο, έξω από το Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί.

Τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, Χρήστο Γιαννόπουλο, έχουν ως κύριο στόχο «την κατάργηση του αντισταφιδικού κανονισμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος που καρπώνονται οι έμποροι». Αίτημα αιχμής αποτελεί και η επανασύσταση και λειτουργία του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), ο οποίος «αντικαταστάθηκε» από ομάδες παραγωγών με κυβερνητική βούλα. Πρόσφατα, μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε από τους σταφιδοπαραγωγούς, οι δύο ομάδες παραγωγών, δηλαδή οι Ενώσεις Πύργου - Ολυμπίας και Αμαλιάδας, ανακοίνωσαν τιμές 40 δραχμές χαμηλότερα από πέρσι για την κορινθιακή σταφίδα (από 300 δραχμές το κιλό σε 260 δραχμές).

«Η τιμή της σταφίδας φέτος θα έπρεπε να κυμαίνεται στις 500 με 600 δραχμές, χωρίς τη στρεμματική ενίσχυση, για να θεωρηθεί το εισόδημα των παραγωγών απλά καλό», επισήμανε ο Χρ. Γιαννόπουλος, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της διαφοράς και συμπλήρωσε: «Ο ΑΣΟ πρέπει να επανασυσταθεί και να λειτουργήσει σαν τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, που θα συγκεντρώνει την παραγωγή, θα πραγματοποιεί την τυποποίηση και θα ελέγχει το προϊόν προς όφελος των αγροτών». Οπως είπε ο ίδιος, άλλο ένα αίτημα είναι καταβολή επιδότησης για ανασύσταση καλλιεργειών με κορινθιακή σταφίδα καλύτερης ποικιλίας από αυτή που υπάρχει, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Γκρουμούτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλφειούσας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη του συντονισμού του αγώνα και της οργάνωσης του αγροτικού κόσμου από τη βάση με την επαναδραστηριοποίηση αδρανοποιημένων αγροτικών συλλόγων και την ίδρυσή τους εκεί που δεν υπάρχουν. «Μόνη διέξοδος - τόνισε ο Γ. Γκρουμούτης - είναι η ένταση της πάλης στο πλευρό των συνεπών δυνάμεων του αγροτικού κινήματος όπως η ΠΑΣΥ και να προσπεραστούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ».

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αυξήθηκαν κατά 700 δισ. δραχμές στο 8μηνο

Από τα επιπλέον έσοδα τα 400 δισ. δραχμές είναι φόροι που προήλθαν από τις τσέπες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων

Η φορολογική επέλαση σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τα δημόσια έσοδα από τις λιγοστές επιχειρήσεις που έχει στην κατοχή του το δημόσιο στηρίζουν και τον φετινό προϋπολογισμό. Ετσι, παρά τη μείωση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, τα κρατικά έσοδα στο 8μηνο Γενάρη-Αυγούστου 2001 καταγράφουν αύξηση 9% ή περίπου 700 δισ. δραχμές, συγκριτικά με το περσινό οχτάμηνο. Παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση πάνω από το στόχο (8%) του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται «πλεόνασμα» εσόδων 75 δισ. δρχ. και φυσικά ο ρυθμός αύξησης είναι υπερδιπλάσιος του πληθωρισμού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι από την αύξηση των κρατικών εσόδων (700 δισ. δραχμές) τα 400 δισ. δραχμές είναι επιπλέον φόροι που πληρώθηκαν - κυρίως - από τα εργαζόμενα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, τα κάθε είδους έσοδα (φορολογικά κλπ.) στο οχτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου 2001, έφτασαν τα 8,5 τρισ. δρχ. έναντι 7,8 τρισ. δραχμών το περσινό οχτάμηνο.

Τα 8,5 τρισ. δραχμές, που εισέρευσαν στα ταμεία του κράτους στο φετινό 8μηνο, προήλθαν από τις εξής πηγές:

  • ΔΟΥ (εφορίες). Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα (κάθε είδους φόροι) ανήλθαν σε 5,8 τρισ. δρχ. (αντί 5,4 τρισ. δραχμές πέρσι) και αποτελούν το 68% των συνολικών εσόδων της περιόδου, ενώ ο ρυθμός μεταβολής τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα διαμορφώνεται σε 7,04%. Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 1,6% και ο ΦΠΑ κατά 10,9%. Σημαντική αύξηση (24,4%) καταγράφει ο φόρος εισοδήματος παρελθόντων ετών καθώς και τα λοιπά έσοδα (11,4%).
  • Τελωνεία. Διαμορφώθηκαν σε 1,9 τρισ. δρχ. και απέφεραν το 23% των συνολικών εσόδων του οχταμήνου. Ο ρυθμός μεταβολής τους σε σχέση με το οχτάμηνο του 2000 διαμορφώθηκε σε 4,4%.
  • Τα μερίσματα από μετοχές ομόλογα κ.ά., που έχει στην κατοχή του το δημόσιο, έφτασαν σε 769 δισ. δρχ. και αντιπροσωπεύουν το 9% των εσόδων της περιόδου. Η αύξηση σε σχέση με πέρσι ανέρχεται σε 45,1%.
ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ
Ευρω-χαράτσι 1,9 δισ. δραχμές

Για άλλη μια χρονιά οι Ελληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος καλούνται να πληρούσαν βαρύτατο ευρωπρόστιμο, επειδή οι αγελάδες έβγαλαν περισσότερο γάλα από την πενιχρή ποσόστωση που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι «τσεκουρώνονται» με 1,9 δισ. δραχμές (5,6 εκατ. ευρώ), επειδή την περίοδο 2000-2001 έγινε υπέρβαση της εθνικής ποσόστωσης γάλακτος κατά 15.762 τόνους. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματικότατη σε αγελαδινό γάλα και η τελευταία ψευτοαύξηση της ποσόστωσης από την ΕΕ μέσω της «Ατζέντας 2000» δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο, παρά τους σχετικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αφού και όλο και αυξανόμενες εισαγωγές γάλακτος γίνονται από τις βόρειες χώρες της ΕΕ, ενώ οι παραγωγοί εξακολουθούν να πληρώνουν εξοντωτικά ευρωπρόστιμα.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 17.9.2001
ΠΑΣΥ
Σύσκεψη για την κτηνοτροφία

Σύσκεψη για την κτηνοτροφία γίνεται αύριο Σάββατο 15 Σεπτέμβρη στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Τη σύσκεψη διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και στη διάρκειά της θα συζητηθεί η αναγκαιότητα αγωνιστικού συντονισμού των αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, καθώς και ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

«Ατυπο»... ναι στα μεταλλαγμένα

Ενα «μετριοπαθές» ναι στα μεταλλεγμένα πηγαίνει να πει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης. Το Ατυπο Συμβούλιο που γίνεται 17 και 18 Σεπτέμβρη στο Βέλγιο και μόνο άτυπο δε θα είναι για την περίπτωση των μεταλλαγμένων, θα έχει όπως ανακοινώθηκε ως θέμα: «Οι νέες τεχνολογίες στη Γεωργία». Ετσι όπως λανσάρεται, πρόκειται για πολύ βολικό και αθώο τίτλο θέματος, αλλά επί της ουσίας αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει στο συγκεκριμένο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είναι να βρεθεί η «φόρμουλα» για θα γίνουν άμεσα πράξη οι αξιώσεις των πολυεθνικών βιοτεχνολογίας.

Εκτός των άλλων πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας στην ανακοίνωσή του «δανείζεται» και «επιχειρήματα» από την εκστρατεία των πολυεθνικών για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ των μεταλλαγμένων, τα οποία μάλιστα «πλέκει» και με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα...

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο υπουργός Γεωργίας θα υποστηρίξει την πάγια θέση της χώρας μας, ότι «απέναντι στις προόδους της βιοτεχνολογίας, οφείλουμε να ορθώνουμε όχι δαιμονολογίες, αλλά εκπλήρωση κριτηρίων, τα οποία θα έχουν σχέση με το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε με μετριοπαθή προσέγγιση απέναντι στο καινούριο, μια προσέγγιση «μέτρου» με την αρχαιοελληνική αντίληψη του όρου. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις νέες δυνατότητες ή την κάλυψη αναγκών, οφείλουμε να σεβαστούμε τους ενδοιασμούς της κοινής γνώμης και για κάθε έγκριση να είμαστε βέβαιοι 100% ότι τα κριτήρια μας έχουν εκπληρωθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ