Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών

Μεθαύριο Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη έξω από το Εργατικό Κέντρο Πύργου στις 10 π.μ.

Ζήτημα επιβίωσης αποτελεί για τους σταφιδοπαραγωγούς η κατάργηση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σταφίδα, που συρρικνώνει ολοένα και περισσότερο το εισόδημά τους και τους εξοβελίζει ουσιαστικά από τα χωράφια.

Τα επώδυνα αυτά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης «γεύονται» φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί για τρίτη συνεχή χρονιά εφαρμογής του κανονισμού, με αποτέλεσμα ο κόμπος να έχει φτάσει στο χτένι. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε προχτές βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης αγωνιστικών πρωτοβουλιών με αρχή το συλλαλητήριο που θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη στον Πύργο, έξω από το Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί.

Τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, Χρήστο Γιαννόπουλο, έχουν ως κύριο στόχο «την κατάργηση του αντισταφιδικού κανονισμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος που καρπώνονται οι έμποροι». Αίτημα αιχμής αποτελεί και η επανασύσταση και λειτουργία του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), ο οποίος «αντικαταστάθηκε» από ομάδες παραγωγών με κυβερνητική βούλα. Πρόσφατα, μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε από τους σταφιδοπαραγωγούς, οι δύο ομάδες παραγωγών, δηλαδή οι Ενώσεις Πύργου - Ολυμπίας και Αμαλιάδας, ανακοίνωσαν τιμές 40 δραχμές χαμηλότερα από πέρσι για την κορινθιακή σταφίδα (από 300 δραχμές το κιλό σε 260 δραχμές).

«Η τιμή της σταφίδας φέτος θα έπρεπε να κυμαίνεται στις 500 με 600 δραχμές, χωρίς τη στρεμματική ενίσχυση, για να θεωρηθεί το εισόδημα των παραγωγών απλά καλό», επισήμανε ο Χρ. Γιαννόπουλος, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της διαφοράς και συμπλήρωσε: «Ο ΑΣΟ πρέπει να επανασυσταθεί και να λειτουργήσει σαν τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, που θα συγκεντρώνει την παραγωγή, θα πραγματοποιεί την τυποποίηση και θα ελέγχει το προϊόν προς όφελος των αγροτών». Οπως είπε ο ίδιος, άλλο ένα αίτημα είναι καταβολή επιδότησης για ανασύσταση καλλιεργειών με κορινθιακή σταφίδα καλύτερης ποικιλίας από αυτή που υπάρχει, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Γκρουμούτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλφειούσας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη του συντονισμού του αγώνα και της οργάνωσης του αγροτικού κόσμου από τη βάση με την επαναδραστηριοποίηση αδρανοποιημένων αγροτικών συλλόγων και την ίδρυσή τους εκεί που δεν υπάρχουν. «Μόνη διέξοδος - τόνισε ο Γ. Γκρουμούτης - είναι η ένταση της πάλης στο πλευρό των συνεπών δυνάμεων του αγροτικού κινήματος όπως η ΠΑΣΥ και να προσπεραστούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ