Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΗ
Διώχνουν τους κατοίκους των Ψαρών!

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Τη «βίαιη» αποπομπή πέντε εργαζομένων της ΔΕΗ, μονίμων κατοίκων στα Ψαρά, επιχειρεί η διοίκηση της Επιχείρησης, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο μείζον πρόβλημα στην εναπομείνουσα πολύ μικρή κοινωνία των Ψαρών. Η διοίκηση της ΔΕΗ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιλέγει να αποδυναμώσει πληθυσμιακά ένα ακριτικό νησί με πολλαπλές συνέπειες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε άλλες περιοχές. Λειτουργώντας πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αναγορεύοντας ως αρχή της την ενίσχυση τους κέρδους, αδιαφορεί πλήρως με το τι συνεπάγεται αυτή η απόφασή της. Ακόμα πιο προκλητική, όμως, είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης που ενισχύει τις πρακτικές ερήμωσης ακόμα και των ακριτικών νησιών, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Στιγματίζοντας τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, που εκφράζονται και στο χώρο της ελεγχόμενης- ακόμη- από το δημόσιο ΔΕΗ, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει με ανακοίνωσή της τα εξής:

«Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Δημαρχείο των Ψαρών την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001 όσον αφορά τη συνάντηση του προσωπάρχη της ΔΕΗ με τους υπό μετάθεση υπαλλήλους δείχνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή στις πολιτικές εξαγγελίες, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Οργανισμών, οι οποίοι, στο βωμό του κέρδους, θα θυσιάζουν τα πάντα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Κ. Σημίτης ως πρόεδρος αυτής, αλλά και η τοπική βουλευτής κ. Τσουρή δείχνουν το αμέριστο ενδιαφέρον τους για το νησί των Ψαριανών ηρώων που σημαίνει:

α) Αποδυναμώνεται ο τοπικός σταθμός της ΔΕΗ με συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους κατοίκους (αύξηση των διακοπών ηλεκτροδότησης).

β) Τη μετάθεση των 5 εργαζομένων - οι οποίοι κατάγονται από τα Ψαρά - που σημαίνει περαιτέρω μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

γ) Τη μείωση του αριθμού των μαθητών που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων.

δ) Τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, αφού ο μαθητικός πληθυσμός θα είναι σαφώς περιορισμένος.

ε) Την απομάκρυνση των οικογενειών των εργαζομένων και των συγγενών αυτών, πράγμα που θα οδηγήσει στη μείωση του πραγματικού πληθυσμού, γεγονός αρνητικό για τον εθνικό χώρο.

Καλούμε τη ΝΑ, το ΕΚ (που ήδη έχουν πάρει θέση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων) την ΤΕΔΚ, την ΑΔΕΔΥ, το Επιμελητήριο και τους άλλους μαζικούς φορείς να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα των κατοίκων των Ψαρών. Καλούμε το σωματείο της ΕΤΕ - ΔΕΗ να παρέμβει αγωνιστικά στο πλευρό των συναδέλφων τους, συνειδητοποιώντας ότι πέρα από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, προασπίζεται την εθνική ύπαρξη των Ψαρών. Το ΚΚΕ θα κάνει κάθε δυνατή ενέργεια μέσα και έξω από τη Βουλή για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στα Ψαρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ