Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Νέα κατρακύλα 5,38%

Γενικευμένο κλίμα πωλήσεων από «θεσμικούς» εν μέσω φημολογιών και μεγάλης πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χωρίς σταματημό δείχνει να είναι η κατρακύλα στη Σοφοκλέους, καθώς οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν χτες νέα μεγάλη πτώση 5,38% και ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.248 μονάδες. Πρωταγωνιστές της πτώσης ήταν οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές, που έσπευσαν να πουλήσουν μετοχές, διαδίδοντας ότι οι πελάτες τους, κάτοχοι μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Με άλλα λόγια, αυτοί ακριβώς που έσυραν τα θύματά τους στο ναό του τζόγου «κάνουν την πάπια» και ρίχνουν το κρίμα στους πελάτες τους. Από το πρωί χτες στήθηκε το κατάλληλο σκηνικό φημολογίας, που έκανε λόγο για υποτιθέμενα προβλήματα στην εκκαθάριση των συναλλαγών από κάποιες χρηματιστηριακές εταιρίες που έχουν πελάτες... στις ΗΠΑ. Επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, μια ώρα πριν από τη λήξη των συναλλαγών, διέψευδε την «άκρατη φημολογία», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία της εκκαθάρισης διεξάγεται ομαλότατα για Ελληνες ξένους επενδυτές». Είναι γεγονός ότι από το μεσημέρι χτες, πριν από το κλείσιμο της Σοφοκλέους, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε έντονα αρνητική τροχιά, εξέλιξη που έδωσε το έναυσμα για γενίκευση των πωλήσεων και νέα πτώση των τιμών για τη Σοφοκλέους. Ο τζόγος έφτασε σε 57,2 δισ. δρχ., ενώ βαριές απώλειες είχαν όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 4,92%, οι τηλεπικοινωνίες 4,22%, οι κατασκευαστικές 9,62%, οι εκδόσεις -εκτυπώσεις 10,84%, οι βιομηχανικές 5,78%, ο κλάδος της πληροφορικής 9,49%. Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών που διακινήθηκαν βρέθηκε στην κατιούσα. Ετσι από 363 μετοχές που διακινήθηκαν οι 355 σημείωσαν πτώση, έναντι 3 μόνο μετοχών που σημείωσαν άνοδο και 5 που έμειναν αμετάβλητες.

  • Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα κεφάλαια που φεύγουν από τα χρηματιστήρια κατευθύνονται σε ολιγοήμερες τοποθετήσεις στη διατραπεζική αγορά, καθώς οι κερδοσκόποι προτιμούν να διατηρούν ρευστότητα και αποφεύγουν άλλες τοποθετήσεις. Τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν στα συνήθη επίπεδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρόντισε να διοχετεύσει την απαιτούμενη ρευστότητα. Χτες μάλιστα σε συνεργασία με την αμερικανική τράπεζα έλαβε μέτρα διοχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων δολαρίων στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.
Οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί σήκωσαν το «γάντι» που πέταξαν κυβερνητικά στελέχη - προεξάρχοντος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα - και διά του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκή απάντησαν πως «αν κάποιος πιστεύει ότι εισαγγελικός λειτουργός (σ.σ. εννοεί τον Δ. Ασπρογέρακα) υπερέβη το καθήκον του, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, μπορεί να προσφύγει στα θεσμοθετημένα όργανα που είναι αρμόδια να κρίνουν τέτοια ζητήματα». Δηλαδή, σε απλά ελληνικά ο Β. Μαρκής λέει ότι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπήρξε παράπτωμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα Δ. Ασπρογέρακα, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ενεργοποιήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά του παραπάνω εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δ. Ρέππας με δηλώσεις του είχε αποδοκιμάσει τον Δ. Ασπρογέρακα σχετικά με το πόρισμα για τη ΔΕΚΑ και το Χρηματιστήριο.

Ο Β. Μαρκής σε χτεσινές δηλώσεις του είπε επίσης ότι «ο θόρυβος και κυρίως οι προσωπικές επιθέσεις κατά του συντάκτη του γνωστού πλέον εγγράφου είναι απαράδεκτος», ενώ πρόσθεσε ότι οι προσωπικές επιθέσεις κατά του συναδέλφου του δεν έχουν τίποτα να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της υπόθεσης. Τέλος, έκανε έκκληση προς όλους να πέσουν οι τόνοι και να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της.

Στο μεταξύ πριν τρεις ημέρες και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της αποδοκίμασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ