Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αυξήθηκαν κατά 700 δισ. δραχμές στο 8μηνο

Από τα επιπλέον έσοδα τα 400 δισ. δραχμές είναι φόροι που προήλθαν από τις τσέπες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων

Η φορολογική επέλαση σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τα δημόσια έσοδα από τις λιγοστές επιχειρήσεις που έχει στην κατοχή του το δημόσιο στηρίζουν και τον φετινό προϋπολογισμό. Ετσι, παρά τη μείωση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, τα κρατικά έσοδα στο 8μηνο Γενάρη-Αυγούστου 2001 καταγράφουν αύξηση 9% ή περίπου 700 δισ. δραχμές, συγκριτικά με το περσινό οχτάμηνο. Παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση πάνω από το στόχο (8%) του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται «πλεόνασμα» εσόδων 75 δισ. δρχ. και φυσικά ο ρυθμός αύξησης είναι υπερδιπλάσιος του πληθωρισμού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι από την αύξηση των κρατικών εσόδων (700 δισ. δραχμές) τα 400 δισ. δραχμές είναι επιπλέον φόροι που πληρώθηκαν - κυρίως - από τα εργαζόμενα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, τα κάθε είδους έσοδα (φορολογικά κλπ.) στο οχτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου 2001, έφτασαν τα 8,5 τρισ. δρχ. έναντι 7,8 τρισ. δραχμών το περσινό οχτάμηνο.

Τα 8,5 τρισ. δραχμές, που εισέρευσαν στα ταμεία του κράτους στο φετινό 8μηνο, προήλθαν από τις εξής πηγές:

  • ΔΟΥ (εφορίες). Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα (κάθε είδους φόροι) ανήλθαν σε 5,8 τρισ. δρχ. (αντί 5,4 τρισ. δραχμές πέρσι) και αποτελούν το 68% των συνολικών εσόδων της περιόδου, ενώ ο ρυθμός μεταβολής τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα διαμορφώνεται σε 7,04%. Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 1,6% και ο ΦΠΑ κατά 10,9%. Σημαντική αύξηση (24,4%) καταγράφει ο φόρος εισοδήματος παρελθόντων ετών καθώς και τα λοιπά έσοδα (11,4%).
  • Τελωνεία. Διαμορφώθηκαν σε 1,9 τρισ. δρχ. και απέφεραν το 23% των συνολικών εσόδων του οχταμήνου. Ο ρυθμός μεταβολής τους σε σχέση με το οχτάμηνο του 2000 διαμορφώθηκε σε 4,4%.
  • Τα μερίσματα από μετοχές ομόλογα κ.ά., που έχει στην κατοχή του το δημόσιο, έφτασαν σε 769 δισ. δρχ. και αντιπροσωπεύουν το 9% των εσόδων της περιόδου. Η αύξηση σε σχέση με πέρσι ανέρχεται σε 45,1%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ