ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΥ
Οι λαϊκοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται...

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης συνδικαλιστικών και αντιστασιακών οργανώσεων

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ζαχαρία Καρακίτσιο την ώρα της δίκης
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ζαχαρία Καρακίτσιο την ώρα της δίκης
Η αντίσταση και η περηφάνια δεν ποινικοποιούνται, δε φυλακίζονται... Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν, μέσα από τις ανακοινώσεις τους, δεκάδες μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς με αφορμή την καταδίκη και τη φυλάκιση του Ζαχαρία Καρακίτσιου. Στις ανακοινώσεις τους οι μαζικοί φορείς καταγγέλλουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδίωξε την πολιτική δίωξη του κομμουνιστή αγωνιστή.

- «Απαιτούμε τώρα την άμεση αποφυλάκιση του Ζαχαρία Καρακίτσιου». Αυτό τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται στο κείμενο, «που η κυβέρνηση έστρωνε χαλί για να περάσουν τα ιμπεριαλιστικά κτήνη στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία, την ίδια εκείνη ώρα ο κομμουνιστής δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Καρακίτσιος επειδή "δε συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις" όπως χιλιάδες σύντροφοι του και συναγωνιστές του συνελήφθη και βασανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης».

Και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές: «Σήμερα, αυτοί που έστρωναν το χαλί πήγαν στο Λευκό Οίκο για να πάρουν τα συγχαρητήρια της δουλικότητας και της υποταγής από τον αρχιβασανιστή των λαών. Σήμερα, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος δικάστηκε και φυλακίστηκε γιατί γαλουχήθηκε με το ότι: Μεγαλύτερη ντροπή από το να σκύβεις το κεφάλι στους επιδρομείς και μακελάρηδες των λαών δεν υπάρχει».

- «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κομμουνιστή - αγωνιστή Ζαχαρία Καρακίτσιο και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή του, χωρίς όρους». Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη των Διοικήσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Καλούμε, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωσή τους, τους ναυτεργάτες, την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, να ενισχύσουν, να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα, για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στις τυχοδιωκτικές πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, να καταργήσουμε στην πράξη κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο, κάθε νέο μέτρο αυταρχισμού και καταστολής. Για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους για κοινωνική πρόοδο.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), με ανακοίνωσή του, καλεί «τους συναδέλφους, να εκφράσουν με όποιο πρόσφορο μέσο την αντίθεσή τους στην καταδίκη του αγωνιστή Καρακίτσιου και να συστρατευτούν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απαραίτητης προϋπόθεσης για την προώθηση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών μας διεκδικήσεων».

- Την αγανάκτησή του για την πολιτική δίωξη εναντίον του δημοτικού συμβούλου Λιτόχωρου και στελέχους του ΚΚΕ Ζαχαρία Καρακίτσιου, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων. Καταδικάζουμε, επισημαίνουν οι αντιστασιακοί, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατία καταπατά αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα έκφρασης και αγωνιστικότητας.

- Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), με ανακοίνωσή του που την υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιάννης Τσαγκάρης και ο Γ. Γραμματέας Τ. Λιμπερόπουλος, καταδικάζει την προκλητική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Ελληνα πολίτη και δημοτικό σύμβουλο Λιτόχωρου Ζαχαρία Καρακίτσιο σε 8 μήνες φυλακή, γιατί αντιστάθηκε στον ιμπεριαλισμό, κατά την απόβαση των Αμερικανών στο Λιτόχωρο.

«Οι ανάπηροι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης -τονίζουν στην ανακοίνωση- βρίσκονται στο πλευρό του φυλακισμένου αγωνιστή και ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του.»

Στη Βόρεια Ελλάδα

«Το θέμα της καταδίκης του Ζ. Καρακίτσιου έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης, ο Αγάπιος Σαχίνης και κάλεσε τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση και να προχωρήσουν στην έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης. «Η απόφαση καταδίκης αποτελεί ένδειξη της εφαρμογής του τρομονόμου στην καθημερινή δράση των πολιτών. Σηματοδοτεί την περιστολή ελευθεριών, την ένταση της επίθεσης απέναντι σε όλες τις εκφράσεις του κινήματος, και στη διάθεση να αντισταθεί σε ό,τι του επιβάλουν», σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης στην παρέμβασή του.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), δεν πήραν θέση, ενώ ο δήμαρχος έκανε πως δεν άκουσε...

Την άμεση αποφυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου απαιτεί, με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας πως η απόφαση φυλάκισης που του επιβλήθηκε προκαλεί τα δημοκρατικά και φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας. «Ασκείται σε βάρος ενός ανθρώπου που πρωτοστάτησε στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενάντια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας», σημειώνει και δηλώνει πως οι εργαζόμενοι της πόλης που συμμετείχαν στο αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα καταδικάζουν αυτή την αυταρχική απόφαση. «Το ΕΚΘ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση αποφυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου και θα αγωνιστεί με κάθε δυνατή παρέμβαση για την υλοποίησή της», καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΘ.

Ως απαράδεκτη, καταγγέλλει την απόφαση φυλάκισης του Ζ. Καρακίτσιου και η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση στην πολιτική τρομοκρατίας. Μας γυρίζει σε άλλες εποχές και απειλεί τα στοιχειώδη δικαιώματα του λαού μας. Ο φιλειρηνισμός δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί». Εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης καλεί όλους τους φορείς, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση του νομού και όλο το λαό, να «καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να προφυλάξουν τη δημοκρατία και την ειρήνη στον πλανήτη μας».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Γίνεται πλέον φανερή στα μάτια της κοινής γνώμης η πιεστική προσπάθεια της κυβέρνησης για την πολιτική καταδίκη του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος και της όποιας μορφής αντίστασης για την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας.

Τέτοιου είδους ενέργειες μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, θυμίζουν άλλες και μαύρες εποχές. Καταδικάζουμε την πολιτική των τρομονόμων, του αυταρχισμού και τους εκφραστές του και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζαχαρία Καρακίτσιο».

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης

Στους πολίτες της Κατερίνης πέρασε χτες η σκυτάλη του αγώνα ενάντια στην πολιτική καταδίκη του αγωνιστή της ειρήνης Ζ. Καρακίτσιου. Αύριο, στις 3 το μεσημέρι, η ΚΟΘ του ΚΚΕ οργανώνει συναυλία συμπαράστασης έξω από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης όπου κρατείται προκειμένου να μεταφερθεί τις επόμενες μέρες στις φυλακές Διαβατών.

Χτες το βράδυ εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές της Κατερίνης συμμετείχαν στην πικετοφορία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης και καθυπόταξης του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Από το χώρο όπου βρίσκεται το σιντριβάνι της πόλης, ξεκίνησαν, υψώνοντας τα κόκκινα λάβαρα, τα πανό και τις γροθιές. Κατήγγειλαν τη δουλόφρονη κυβέρνηση βροντοφωνάζοντας: «ΜΑΤ βία αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός». Πορεύτηκαν μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, το κτίριο όπου στις 11 του Απρίλη 2000, κρατούνταν αιμόφυρτος ο Ζ. Καρακίτσιος, κρυμμένος από δικηγόρους, συγγενείς και συντρόφους που τον αναζητούσαν επίμονα επί 5 ώρες. «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνετε τις πλάτες», διαδήλωσαν. Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης με τους εκατοντάδες διαδηλωτές να προειδοποιούν αποφασιστικά πως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι νεολαίοι μοίραζαν την ανακοίνωση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και καλούσαν τους πολίτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κρατούμενο κομμουνιστή και να συμβάλουν στη γιγάντωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η πορεία κατέληξε στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε. Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκε, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του, ο νομάρχης Πιερίας, Γ. Παπαστεργίου. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΝΣ την Παρασκευή 18 του Γενάρη. Στη διαδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γ. Νταφούλης.

Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας, η καταδίκη και φυλάκιση του στελέχους του ΚΚΕ Ζ. Καρακίτσιου σηματοδοτεί μια νέα φάση στην πολιτική τρομοκρατίας και αυταρχισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια του ευρωτρομονόμου.

Συνελήφθη ... «τρομοκράτης»!

Ισως ο κ.Σημίτης δεν εκτίμησε σωστά το ατού που είχε στα χέρια του. Πήγε στην Αμερική, συναντήθηκε με τους εκεί «συμμάχους», αλλά εκτός από κέρματα του ευρώ και μπλουζάκια του 2004, θα μπορούσε να προσφέρει στον Μπους ακόμα πιο έμπρακτες αποδείξεις για την αφοσίωσή του. Και τι μεγαλύτερο δώρο, τι πιο ισχυρή απόδειξη πίστης από το να προσφέρει στον Μπους το «κεφάλι» ενός τρομοκράτη! Και μην πει κανείς ότι αφού δεν έχει πιαστεί έως τώρα κάποιος τρομοκράτης, πώς να βρει το κεφάλι του ο κ.Σημίτης; Διότι ο «τρομοκράτης» βρέθηκε. Και μάλιστα με τη βούλα του δικαστηρίου! Το όνομά του: Ζαχαρίας Καρακίτσιος. Τα χαρακτηριστικά του: Κομμουνιστής. Το έγκλημά του: Διαδήλωνε κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ! Κρίμα που ο κ.Σημίτης δεν το σκέφτηκε. Εκεί ακριβώς που έλεγε «είμαστε με τους Αμερικανούς» θα έπρεπε να συμπληρώσει: «Και σε όποιον δεν είναι με τους Αμερικανούς, να τι κάνουμε κύριε Μπους. Τους στέλνουμε φυλακή»!

***

Εν πάση περιπτώσει, οι Αμερικανοί είναι «πανταχού παρόντες» (στην Ελλάδα) και επομένως γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη στη χώρα του Σημίτη, ενόσω ο Σημίτης είχε κληθεί στις ΗΠΑ και συζητούσε με τον Μπους για θέματα γύρω από... «το πώς βλέπουν οι δυο άντρες τη ζωή». Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, λοιπόν, που ο κ. Σημίτης έβλεπε στα μάτια του Μπους το φως του, εδώ στην Ελλάδα, η «τυφλή» Δικαιοσύνη είδε κι αυτή! Που σημαίνει ότι ο Καρακίτσιος κρίθηκε ένοχος. Και τι άλλο από «ένοχος» είναι όποιος αμφισβητεί το «δικαίωμα» των ΗΠΑ να αλωνίζουν στην Ελλάδα και να δολοφονούν στη Γιουγκοσλαβία;!

***

Αλλωστε, το έχει πει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε κείνη την περίφημη έκθεσή του. Η φωτογραφία που συνόδευε τη γνωστή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα μπορεί να μην ισοδυναμούσε με χίλιες λέξεις, αλλά αποτύπωνε χιλιάδες πρόσωπα. Τους χιλιάδες αντιιμπεριαλιστές - «τρομοκράτες» που διαδήλωναν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Ενας από αυτούς τους χιλιάδες «Καρακίτσιους», ο Ζαχαρίας, οδηγήθηκε προχτές - με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου - στο Μεταγωγών. Ισως θα ήταν σκοπιμότερο να κλειστεί σε ΝΑΤΟικό μπαλαούρο!

Κατόπιν όλων αυτών τα πολλά λόγια είναι περιττά. Ξεσηκωθείτε!


Ν.Μπ.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Στο πλευρό του Ζαχαρία το Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Παπαθανασίου, επισκέφτηκε χτες το απόγευμα τον πολιτικό κρατούμενο Ζ. Καρακίτσιο στο κτίριο της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, όπου κρατείται μετά την καταδίκη του σε 8 μήνες φυλάκιση από το εφετείο. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εξέφρασαν την ομόφωνη στήριξη και αλληλεγγύη τους. Επίσης τον ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να προβούν σε πολύμορφες ενέργειες για την όσο γίνεται πιο σύντομη απελευθέρωσή του.

Συνέπεσε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσαν τον κρατούμενο αγωνιστή για τη συναυλία συμπαράστασης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην είσοδο του Τμήματος Μεταγωγών και μετέφεραν τη συμπαράσταση όλων των συντρόφων και συναγωνιστών του.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Λιτοχώρου είχαν ενδιαφέρουσα και εγκάρδια συζήτηση με τα στελέχη του ΚΚΕ και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τους αγώνες των κομμουνιστών για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατικά δικαιώματα.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», μετά το τέλος της επίσκεψης, ο δήμαρχος Λιτοχώρου Γιώργος Παπαθανασίου τόνισε: «Επισκεφθήκαμε σήμερα τον Ζαχαρία αντιπροσωπεία του Δημοτικού μας Συμβουλίου, η οποία απαρτίζεται από όλες τις παρατάξεις, για να του εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας. Η απόφαση ήταν ομόφωνη γιατί υπήρχε ήδη απόφαση του ΔΣ ότι είμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής δραστηριότητας.

Σεβόμενοι τους αγώνες και του Ζαχαρία και του Κομμουνιστικού Κόμματος αναμένουμε να εκφράσουμε τη βούλησή μας και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μόλις μας το επιτρέψει η ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λιτοχώρου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να καταβάλει το ποσό της ποινής και των άλλων εξόδων για την αποφυλάκιση του Ζαχαρία, εάν ο ίδιος αποφασίσει να εξαγοράσει την ποινή του.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία αλληλεγγύης για τον αγωνιστή της ειρήνης

Αύριο, Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, μπροστά στο Μεταγωγών

Συναυλία αλληλεγγύης για τον αγωνιστή της ειρήνης Ζαχαρία Καρακίτσιο, οργανώνει αύριο, Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης. Η συναυλία θα γίνει στο χώρο μπροστά από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών, όπου κρατείται ο Ζ. Καρακίστιος έως ότου μεταφερθεί στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διατρανώσει την πεποίθηση πως η φιλειρηνική δράση δεν ποινικοποιείται. Να εκφράσει την απόφασή του να σταθεί αγωνιστικά απέναντι στην τρομοκρατία που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια του ευρωτρομονόμου. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ υποδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας μιας πανίσχυρης λαϊκής δύναμης, ενός παλλαϊκού μετώπου ικανού να σταματήσει αυτό τον κατήφορο και να αντιστρέψει τα πράγματα υπέρ του λαού και των δικαιωμάτων του.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η καταδίκη από το Εφετείο Θεσσαλονίκης του στελέχους του ΚΚΕ Ζ. Καρακίτσιου σε φυλάκιση 8 μηνών, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην πολιτική τρομοκρατίας και αυταρχισμού, που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια και του ευρωτρομονόμου.

Ενα κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα, που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια και ο βρώμικος πόλεμος που εξαπολύθηκε, αντιμετωπίζεται με διώξεις και φυλακίσεις πρωτοπόρων αγωνιστών κατά αυτού του άδικου πολέμου.

Η απαράδεκτη ενέργεια, να οδηγηθεί στις φυλακές το στέλεχος του ΚΚΕ για την αντιΝΑΤΟική, αντιαμερικανική δράση του, με πρόφαση νομικίστικα κατασκευασμένα στοιχεία, πρέπει να προκαλέσει ανησυχία σε ευρύτερα στρώματα του λαού, στους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς.

Είναι πράξη επικίνδυνη, που απειλεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι ΗΠΑ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ηγούνται της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας σφαγιασμού των δημοκρατικών ελευθεριών, επιβάλλεται η δημιουργία μιας πανίσχυρης λαϊκής δύναμης, ενός παλλαϊκού μετώπου ικανού να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο και να αντιστρέψει τα πράγματα υπέρ του λαού και των δικαιωμάτων του».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Η «Δικαιοσύνη»... μίλησε!

«Δε σχολιάζω αποφάσεις δικαστηρίου»! Τελεία και παύλα! Με αυτή τη φράση απάντησε, με αυτό τον τρόπο αντέδρασε χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρης, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ενώ στις ΗΠΑ εξελίσσονταν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη το Τριμελές Δικαστήριο καταδίκασε τον Ζ.Καρακίτσιο σε 8 μήνες φυλακή για ένα και μοναδικό λόγο: Επειδή, ουσιαστικά, συμμετείχε πριν 2 χρόνια στις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις του ελληνικού λαού κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που είναι λαλίστατη όταν πρόκειται για δικαστικές παρεμβάσεις που την ενοχλούν (π.χ. πόρισμα για τη χρηματιστηριακή ΔΕΚΑ, πόρισμα για ελληνοποιήσεις κλπ.), επέλεξε λοιπόν την οδό του «σεβασμού» των δικαστικών αποφάσεων. Μόνο που δεν πρόκειται γι' αυτό. Ο κ.Χυτήρης με την απάντησή του ομολόγησε απλώς την απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός ολοένα και αυταρχικότερου εσωτερικού «δικαίου», απολύτως προσαρμοσμένου στο «Δίκαιο» της «νέας τάξης».

ΕΔΥΕΘ
Ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης

Την πολιτική παρέμβαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης για την απαλλαγή του κατηγορουμένου και την αποφυλάκισή του, αφού και η αιτία για την οποία καταδικάστηκε είναι η πολιτική του δράση, ζήτησε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Γ. Πασχαλίδη.

«Η καταδίκη του φιλειρηνιστή Ζαχαρία Καρακίτσιου αποτελεί μια πράξη εφαρμογής του τρομονόμου, είναι αυταρχική και επικίνδυνη, αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας», σημείωσαν ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μ. Σπυριδάκης και ο γραμματέας Ν. Ζώκας. Οι εκπρόσωποί της, εξέφρασαν επίσης την έντονη διαφωνία της ΕΔΥΕΘ με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων εκτός συνόρων, καθώς και την αντίθεσή τους με τη ΝΑΤΟική και αμερικανική εισβολή και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Επισήμαναν ακόμη τους μεγάλους κινδύνους, που κατά την άποψη της ΕΔΥΕΘ υπάρχουν, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής, το ειρηνικό και ασφαλές μέλλον τους.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει τις απόψεις του φιλειρηνικού κινήματος της Θεσσαλονίκης και να απαντήσει προσεχώς στα αιτήματα της αντιπροσωπείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ