Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΥ
Οι λαϊκοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται...

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης συνδικαλιστικών και αντιστασιακών οργανώσεων

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ζαχαρία Καρακίτσιο την ώρα της δίκης
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ζαχαρία Καρακίτσιο την ώρα της δίκης
Η αντίσταση και η περηφάνια δεν ποινικοποιούνται, δε φυλακίζονται... Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν, μέσα από τις ανακοινώσεις τους, δεκάδες μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς με αφορμή την καταδίκη και τη φυλάκιση του Ζαχαρία Καρακίτσιου. Στις ανακοινώσεις τους οι μαζικοί φορείς καταγγέλλουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδίωξε την πολιτική δίωξη του κομμουνιστή αγωνιστή.

- «Απαιτούμε τώρα την άμεση αποφυλάκιση του Ζαχαρία Καρακίτσιου». Αυτό τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται στο κείμενο, «που η κυβέρνηση έστρωνε χαλί για να περάσουν τα ιμπεριαλιστικά κτήνη στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία, την ίδια εκείνη ώρα ο κομμουνιστής δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Καρακίτσιος επειδή "δε συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις" όπως χιλιάδες σύντροφοι του και συναγωνιστές του συνελήφθη και βασανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης».

Και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές: «Σήμερα, αυτοί που έστρωναν το χαλί πήγαν στο Λευκό Οίκο για να πάρουν τα συγχαρητήρια της δουλικότητας και της υποταγής από τον αρχιβασανιστή των λαών. Σήμερα, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος δικάστηκε και φυλακίστηκε γιατί γαλουχήθηκε με το ότι: Μεγαλύτερη ντροπή από το να σκύβεις το κεφάλι στους επιδρομείς και μακελάρηδες των λαών δεν υπάρχει».

- «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κομμουνιστή - αγωνιστή Ζαχαρία Καρακίτσιο και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή του, χωρίς όρους». Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη των Διοικήσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Καλούμε, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωσή τους, τους ναυτεργάτες, την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, να ενισχύσουν, να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα, για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στις τυχοδιωκτικές πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, να καταργήσουμε στην πράξη κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο, κάθε νέο μέτρο αυταρχισμού και καταστολής. Για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους για κοινωνική πρόοδο.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), με ανακοίνωσή του, καλεί «τους συναδέλφους, να εκφράσουν με όποιο πρόσφορο μέσο την αντίθεσή τους στην καταδίκη του αγωνιστή Καρακίτσιου και να συστρατευτούν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απαραίτητης προϋπόθεσης για την προώθηση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών μας διεκδικήσεων».

- Την αγανάκτησή του για την πολιτική δίωξη εναντίον του δημοτικού συμβούλου Λιτόχωρου και στελέχους του ΚΚΕ Ζαχαρία Καρακίτσιου, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων. Καταδικάζουμε, επισημαίνουν οι αντιστασιακοί, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατία καταπατά αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα έκφρασης και αγωνιστικότητας.

- Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), με ανακοίνωσή του που την υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιάννης Τσαγκάρης και ο Γ. Γραμματέας Τ. Λιμπερόπουλος, καταδικάζει την προκλητική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Ελληνα πολίτη και δημοτικό σύμβουλο Λιτόχωρου Ζαχαρία Καρακίτσιο σε 8 μήνες φυλακή, γιατί αντιστάθηκε στον ιμπεριαλισμό, κατά την απόβαση των Αμερικανών στο Λιτόχωρο.

«Οι ανάπηροι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης -τονίζουν στην ανακοίνωση- βρίσκονται στο πλευρό του φυλακισμένου αγωνιστή και ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του.»

Στη Βόρεια Ελλάδα

«Το θέμα της καταδίκης του Ζ. Καρακίτσιου έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης, ο Αγάπιος Σαχίνης και κάλεσε τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση και να προχωρήσουν στην έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης. «Η απόφαση καταδίκης αποτελεί ένδειξη της εφαρμογής του τρομονόμου στην καθημερινή δράση των πολιτών. Σηματοδοτεί την περιστολή ελευθεριών, την ένταση της επίθεσης απέναντι σε όλες τις εκφράσεις του κινήματος, και στη διάθεση να αντισταθεί σε ό,τι του επιβάλουν», σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης στην παρέμβασή του.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), δεν πήραν θέση, ενώ ο δήμαρχος έκανε πως δεν άκουσε...

Την άμεση αποφυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου απαιτεί, με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας πως η απόφαση φυλάκισης που του επιβλήθηκε προκαλεί τα δημοκρατικά και φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας. «Ασκείται σε βάρος ενός ανθρώπου που πρωτοστάτησε στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενάντια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας», σημειώνει και δηλώνει πως οι εργαζόμενοι της πόλης που συμμετείχαν στο αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα καταδικάζουν αυτή την αυταρχική απόφαση. «Το ΕΚΘ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση αποφυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου και θα αγωνιστεί με κάθε δυνατή παρέμβαση για την υλοποίησή της», καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΘ.

Ως απαράδεκτη, καταγγέλλει την απόφαση φυλάκισης του Ζ. Καρακίτσιου και η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση στην πολιτική τρομοκρατίας. Μας γυρίζει σε άλλες εποχές και απειλεί τα στοιχειώδη δικαιώματα του λαού μας. Ο φιλειρηνισμός δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί». Εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης καλεί όλους τους φορείς, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση του νομού και όλο το λαό, να «καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να προφυλάξουν τη δημοκρατία και την ειρήνη στον πλανήτη μας».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Γίνεται πλέον φανερή στα μάτια της κοινής γνώμης η πιεστική προσπάθεια της κυβέρνησης για την πολιτική καταδίκη του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος και της όποιας μορφής αντίστασης για την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας.

Τέτοιου είδους ενέργειες μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, θυμίζουν άλλες και μαύρες εποχές. Καταδικάζουμε την πολιτική των τρομονόμων, του αυταρχισμού και τους εκφραστές του και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζαχαρία Καρακίτσιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον Ζ. Καρακίτσιο(2002-01-22 00:00:00.0)
Στο πλευρό του Ζ. Καρακίτσιου(2002-01-16 00:00:00.0)
Στο πλευρό του Ζαχαρία το Δημοτικό Συμβούλιο(2002-01-12 00:00:00.0)
Στη φυλακή ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ στη «νέα τάξη» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ!(2002-01-11 00:00:00.0)
Καταδικάστηκε η συνεπής πατριωτική, αντιΝΑΤΟική δράση(2002-01-11 00:00:00.0)
Διώκονται αστυνομικοί για κακοποίηση κομμουνιστή(2000-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ