Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Σημαντική εξέλιξη οι απευθείας συνομιλίες

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δε δικαιολογούν ιδιαίτερη αισιοδοξία, ούτε το καλλιεργούμενο αίσθημα ευφορίας, εκτιμά η ΚΕ του ΑΚΕΛ

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό ανασκόπησε και συζήτησε η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε χτες στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, «η συμφωνία για την έναρξη απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου με εντατικούς ρυθμούς αποτελεί σημαντική εξέλιξη, η οποία προσδίδει στο έτος 2002 ιδιαίτερη σπουδαιότητα αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκτιμά ως θετικό το γεγονός της επανέναρξης απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όμως διαπιστώνει ταυτόχρονα ότι «τα μέχρι σήμερα δεδομένα δε δικαιολογούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών, ούτε και το αίσθημα ευφορίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί κύρια στο εξωτερικό».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται: «Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι μπαίνουμε σε μια νέα κρίσιμη φάση του Κυπριακού, που ίσως αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου. Στην πορεία των εξελίξεων δεν αποκλείεται να βρεθούμε μπροστά σε σοβαρά διλήμματα για το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού σε σχέση και με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ενδεχόμενο σοβαρών διλημμάτων είναι υπαρκτό, όπως υπαρκτοί είναι και οι κίνδυνοι από τις απειλές της Τουρκίας για ενσωμάτωση ή ακόμα και προσάρτηση των Κατεχομένων. Δεν ωφελεί σε τίποτε, αντίθετα μας παροπλίζει η επιχειρούμενη από τους κυβερνώντες ωραιοποίηση της κατάστασης. Το ΑΚΕΛ θέτει το θέμα των απειλών της Τουρκίας και των ενδεχομένων σκληρών διλημμάτων, όχι για να αλλοιώσουμε τις θέσεις μας αναφορικά με το Κυπριακό ή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά γιατί πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά, μαζί και με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα ενδεχόμενα. Στόχος παραμένει η αποτροπή των κινδύνων από τις όποιες απειλές, η μετατροπή της πορείας ένταξης και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ σε πραγματικό καταλύτη μιας σωστής λύσης του Κυπριακού προς όφελος και των δυο κοινοτήτων και η λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου».

Στη συνέχεια τονίζεται: «Εστω και αν οι απευθείας συνομιλίες δεν ξεκινούν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η μάχη για λύση του Κυπριακού, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τους έποικους, θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας, θα αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Στόχος παραμένει η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ένα κράτος στην Κύπρο, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στα πλαίσια της οποίας θα κατοχυρωθούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ