Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Είμαστε με τους Αμερικανούς, τελεία και παύλα!

Συμπεράσματα από τις δύο συνεντεύξεις του πρωθυπουργού στους Ελληνες και στους Αμερικανούς δημοσιογράφους

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ).-

Το πρώτο βέβαιο συμπέρασμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, που προκύπτει από την καταληκτική συνέντευξή του, είναι η πρόσδεση της Ελλάδας στη γνωστή «εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία», της οποίας οι πραγματικοί στόχοι είναι θέμα ευρύτερης συζήτησης. Τόσο σε άλλες ευκαιρίες όσο και στη συνέντευξη, το σημείο αυτό υπήρξε εκείνο στο οποίο ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει όχι μόνο μεγάλη έμφαση αλλά και μεγάλη σαφήνεια: Η Ελλάδα συμμετέχει νομιμόφρονα, τελεία και παύλα.

Μια ιδιόμορφη πλευρά αυτής της τοποθέτησης είναι η έντονη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του υπέρ της παραμονής (συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής) του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. Είπε, μάλιστα, ότι οι βαλκανικοί λαοί μαθαίνουν, μέσω αυτής της παρουσίας, που δεν είναι εκφοβιστική αλλά δείχνει ενδιαφέρον, να αυτοκυβερνώνται. Διευκρίνισε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που επίκειται να αποφασιστεί στην Πράγα.

Τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό συζητήθηκαν επίσης, είπε ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος προσπάθησε έντονα και εμφανώς να δώσει την εντύπωση ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός και ότι οι διαφορές παραμένουν. Εδώ, ωστόσο, σημειώνουμε ότι, στους τομείς αυτούς, οι πρόσφατες εξελίξεις είναι αρκετά θεαματικές ώστε να δημιουργούν αίσθηση «πλήρους σχετικότητας» των διαβεβαιώσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα του ευρωστρατού, όπου η ελληνική στάση στο Λάακεν ήδη έδειχνε πορεία (ή ίσως και διάθεση) σχετικοποίησης. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι το θέμα συζητήθηκε. Φάνηκε, δε, να μην αποκλείει συζήτηση προτάσεων για το θέμα.

Δύο άλλα θέματα της συνέντευξης αξίζει να σημειωθούν.

- Το ένα είναι το θέμα «Τρομοκρατία και Ελλάδα».

- Το άλλο είναι οι περίφημοι «χάρτες».

Στις έντονες και επανειλημμένες ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός αντέδρασε επίσης έντονα.

Για ο πρώτο θέμα, δεν αρνήθηκε ότι συζητήθηκε και παρέπεμψε στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, λέγοντας, επιπλέον, ότι η ανυπαρξία συγκεκριμένων πορισμάτων «δεν είναι ντροπή». Για το δεύτερο, είπε ότι δε συζητήθηκε καθόλου, τόνισε, μάλιστα, ότι θα ήταν περίπου ανήκουστο να συζητηθεί. Ισως. Τότε, όμως, μένει να εξηγηθεί η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις παραμονές του πρωθυπουργικού ταξιδιού.

Τα δύο αυτά σημεία προκάλεσαν και την ήδη γνωστή έκρηξη του πρωθυπουργού ενάντια στους «μικρούς ανθρώπους», που παρουσιάζουν «την Ελλάδα υπό ανάκριση», που προβλέπουν καταστροφές και ονειρεύονται άσκηση ανύπαρκτων πιέσεων. Ενα κλίμα «υποτέλειας», φυσικά. Θα μπορούσε, βέβαια, κανείς να παρατηρήσει ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να ξέχασε αυτό που είπε ο ίδιος στο Λάακεν, ότι συνομιλίες και διαπραγματεύσεις σημαίνει άσκηση πιέσεων. Το κυριότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Είναι πως υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα ότι, καθώς τα γνωστά προβλήματα παρουσιάζουν οφθαλμοφανή στροφή και η κυβέρνηση κλείνει τα 2 της χρόνια, υπάρχουν σκέψεις για εκλογές, που, με τη σειρά τους, χρειάζονται το «κατάλληλο πάθος».

Αλλωστε, η ΑΥΡΙΑΝΗ το έγραψε κιόλας. Ιδωμεν...

Η συνέντευξη στους Αμερικανούς δημοσιογράφους

Η ενημέρωση που υπάρχει γι' αυτήν τη συνέντευξη προέρχεται από τον Ελληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Χρ. Πρωτόπαππα, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ελληνα πρωθυπουργό για διάφορα θέματα.

Ενα από αυτά αφορούσε στην επιμονή του Ελληνα πρωθυπουργού για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια. Ο Κ. Σημίτης αιτιολόγησε την επιμονή του με το ότι, μελλοντικά, με την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και, άρα, την πιθανή αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και των δύο αυτών χωρών στα επίμαχα σημεία της Βαλκανικής, θα χρειαστεί, πιθανά και στρατιωτική, παρουσία της ΕΕ και των ΗΠΑ, σαν ομπρέλα των διαφόρων στρατευμάτων των βαλκανικών χωρών. Αν καταλάβαμε καλά, πρόκειται για μια νέα μορφή επιδιαιτησίας με έντονο στρατιωτικό χρώμα, που προτείνει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αλλο ερώτημα αφορούσε στο μπλέξιμο που έχει γίνει με το θέμα του ευρωστρατού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός το απέδωσε στο γεγονός πως πριν εκπονηθεί το πρώτο σχέδιο, οι Βρετανοί δεν είχαν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Απέδωσε, έτσι, έμμεσα, στους Βρετανούς πρόθεση παρέμβασης στις ελληνοτουρκικές διαφορές, παρακάμπτοντας, όμως, την ελληνική κυβέρνηση.

Ερώτημα έγινε επίσης και για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός είπε πως ο θόρυβος είναι υπερβολικός και γιατί η «17 Ν» είναι μια μικρή ομάδα, χωρίς λαϊκό έρεισμα, αλλά και γιατί τα περισσότερα θύματά της ήταν Ελληνες!

Για αρκετή ώρα η συζήτηση περιστράφηκε στον αντιαμερικανισμό που υπάρχει στην Ελλάδα και ορισμένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό αν εκτιμά πως αυτή είναι η αιτία για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Ο Κ. Σημίτης απάντησε πως αυτό δεν ισχύει γιατί όλα τα πρόσφατα γκάλοπ δείχνουν πως οι Ελληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές πράξεις. Ανεξάρτητα πάντως από την απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, οφείλουμε να σημειώσουμε πως κύκλοι - τουλάχιστον - της αμερικανικής πολιτικής θεωρούν πως η πηγή της τρομοκρατίας είναι η όποια αντίθεση του ελληνικού λαού με την αμερικανική πολιτική και, συνεπώς, θεωρούν τρομοκράτη όποιον αντιτίθεται σ' αυτήν την πολιτική.

Συζήτηση έγινε επίσης και για το Μεσανατολικό, ενώ ανακοινώθηκε ότι λίγο πριν αναχωρήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός για την Ελλάδα θα είχε συνάντηση με την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ