Σάββατο 12 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες οι κοινωνικές ανάγκες

Την Καισαριανή και το Βύρωνα επισκέφθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και είχε συζητήσεις με τις δημοτικές αρχές και εργαζόμενους για τα προβλήματα από την κακοκαιρία και την αντιμετώπισή τους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συζητά με εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συζητά με εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής
Στους Δήμους Καισαριανής και Βύρωνα, που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα, κυρίως χάρη στην προσπάθεια και αυτοθυσία που έδειξαν οι εργαζόμενοι - ξεπερνώντας έτσι την κυβερνητική αδράνεια - περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στις συναντήσεις που είχε τόσο με τους δημάρχους όσο και με τους απλούς κατοίκους και εργαζόμενους, προέκυψε ως κοινή πεποίθηση η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, αλλά κυρίως - και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό - η έλλειψη «προσανατολισμού διαμόρφωσης των υποδομών εκείνων που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Η επίσκεψη στους δύο δήμους έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης από «πρώτο χέρι» που θέλει να έχει το ΚΚΕ για το τι ακριβώς έγινε εκείνες τις κρίσιμες μέρες, αλλά και η εκδήλωση της συμπαράστασης στα προβλήματα που προέκυψαν. Προβλήματα, που, όπως σημείωσε η ΓΓ του Κόμματος, θα οξύνονται όσο συνεχίζεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην επιδίωξη των κυβερνώντων - η οποία «χτίζεται» σιγά σιγά από το 1994 - για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «που θα βοηθά και θα στηρίζει το σύστημα» και εστίασε στην ανάγκη ο θεσμός να «αντιστέκεται όταν μια πολιτική είναι σε βάρος των τοπικών και λαϊκών συμφερόντων».

Ανύπαρκτος ο «Ξενοκράτης»

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον δήμαρχο Καισαριανής, Γ. Κατημερτζή, και τον επίτιμο δήμαρχο της πόλης, Π. Μακρή
Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον δήμαρχο Καισαριανής, Γ. Κατημερτζή, και τον επίτιμο δήμαρχο της πόλης, Π. Μακρή
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια των δημάρχων Καισαριανής, Γ. Κατημερτζή, και Βύρωνα, Ν. Ρογκάκου, για τη βοήθεια που δεν είχαν το κρίσιμο τριήμερο. «Υπήρξε πλήρης ανοργανωσιά από την κεντρική εξουσία, κάτι που δυσκόλεψε πολύ το έργο μας, ενώ για το αλάτι έγινε μάχη, αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μάς παρέπεμπε στην αποθήκη της Περιφέρειας, στα Κιούρκα, από όπου μπορούσαμε να προμηθευτούμε πολύ μικρές ποσότητες. Επρόκειτο για εμπαιγμό», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατημερτζής. Ο ίδιος κατήγγειλε την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι «άνοιξαν ένα μέτωπο ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες».

Ο Ν. Ρογκάκος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στην Κατεχάκη, από τους δρόμους που έμειναν για αρκετό διάστημα κλειστοί, πρώτα πήγαν συνεργεία του δήμου και μετά το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι ο λεγόμενος ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς δε λειτουργεί τίποτα. «Ο "Ξενοκράτης" θα πρέπει να ανανεώνεται και να δοκιμάζεται», συμπλήρωσε.

Εθελοντισμός για ποιον;

Στη συζήτηση που είχε η Αλ. Παπαρήγα με τους δημάρχους αλλά και με εργαζόμενους στην Καισαριανή, αναφορά έγινε και στον εθελοντισμό. Με σαφήνεια δήλωσε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υποκατασταθεί η κυβερνητική ευθύνη με τους εθελοντές». Και συμπλήρωσε πως ο «εθελοντισμός είναι κοινωνική προσφορά όταν εμπνέεται από ένα καθεστώς που συμφέρει το λαό». Χαρακτηριστικά ανέφερε το εξής γεγονός, που έλαβε χώρα στην Κούβα: Στον πρόσφατο τυφώνα που χτύπησε τη χώρα, οι νεκροί ήταν μόλις 4, όταν σε αντίστοιχο φαινόμενο άλλων χρόνων έχουν υπάρξει μέχρι και 2.000 θύματα. Αυτό συνέβη γιατί περίπου 700.000 (!) άτομα μετακινήθηκαν από τις περιοχές που θα έπληττε ο τυφώνας.

Πολιτική επιλογή η ανεπαρκής υποδομή

Από την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στο δημαρχείο του Δήμου Βύρωνα
Από την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στο δημαρχείο του Δήμου Βύρωνα
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την εξής δήλωση:

«Νομίζω ότι οι τραγικές συνέπειες, που είχαν οι χιονοπτώσεις στην ύπαιθρο της χώρας αλλά και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αποτελούν καμπανάκι για μεγάλο συναγερμό. Εμείς είμαστε εντελώς βέβαιοι και επιβεβαιώνεται με την καθημερινή και επιτόπια εξέταση που κάνουμε, ότι υπάρχει πρόβλημα κρατικής υποδομής για την αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών και ακραίων φαινομένων, είτε αφορά τις χιονοπτώσεις, είτε τις πλημμύρες, είτε πυρκαγιές, είτε σεισμούς. Κι όταν λέμε κρατική υποδομή, εννοούμε, όχι απλώς κάποια μηχανήματα ή διάταξη ανθρώπων, αλλά ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο πρόβλεψης που δοκιμάζεται συνεχώς, εξελίσσεται και ανανεώνεται - κατά τη γνώμη μας ο "Ξενοκράτης" δε λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο - και το οποίο προβλέπει καθολικό σχεδιασμό. Και οπωσδήποτε, στα πλαίσια αυτά μέσα στον καταμερισμό, τη δυνατότητα οι δήμοι, οι νομαρχίες να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, είτε να τον έχουν ως δικό τους, είτε να συντονίζονται μεταξύ τους σε έκτακτες περιπτώσεις, για να μην υπάρξει κανένα κενό όσον αφορά την πρόβλεψη, από τη στιγμή που είμαστε πια πάρα πολύ έμπειροι, γιατί ζούμε τραγικές συνέπειες.

Η γνώμη μας είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η κρατική υποδομή. Η υπάρχουσα είναι ανεπαρκής για δύο λόγους: Στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, της κυρίαρχης πολιτικής που ψηφίζεται στο Κοινοβούλιο, δε βρίσκονται οι κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Οταν, λοιπόν, δεν έχεις αυτή την προτεραιότητα, δε μελετάς, δεν παίρνεις μέτρα, δε χτίζεις σταδιακά έναν τέτοιο μηχανισμό υποδομής. Δεύτερον, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, έχουν οξύνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού των υπαλλήλων των δήμων ή των υπηρεσιών των δήμων, μείωση που είναι σχετική και απόλυτη. Ακόμη: Η στήριξη σε ιδιωτικά συνεργεία ή ιδιώτες να συνδράμουν, εντός εισαγωγικών θα πω, σε οξυμένες καταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση ή πρέπει να επιστρατευτούν και να έχουν προεπιστρατευτεί αυτοί οι ιδιώτες. Αλλά το πρόβλημα δε λύνεται έτσι. Πρέπει με συλλογικά κρατικά μέσα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίζεται το ζήτημα και αν χρειάζεται κάτι συμπληρωματικό να επιστρατεύονται υποχρεωτικά ιδιώτες. Εμείς προβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε συσσωρευμένα εκρηκτικά προβλήματα, τα οποία θα εμφανιστούν οξυμένα όλα μαζί. Συγκεντρώνουμε στοιχεία πάρα πολύ συγκεκριμένα. Και ξαναλέμε: Είναι θέμα προσανατολισμού της κυβέρνησης και θέμα ιδιωτικοποιήσεων. Βεβαίως, ο κάθε δήμος, το κάθε δημοτικό συμβούλιο πρέπει να κρίνεται από το έργο του, αλλά απορρίπτουμε τη μετάθεση ευθυνών που κάνει η κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ