ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Νέα τρακτέρ στα μπλόκα του αγώνα

Οργή για τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία των κυβερνώντων

Πυκνώνουν οι γραμμές του αγώνα, δυναμώνουν τα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς σε Φθιώτιδα και Βοιωτία. Χτες νέα τρακτέρ προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα, ενώ πληθαίνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των ξωμάχων από εργατικά σωματεία και φορείς.

Δεύτερη μέρα χτες και οι αγρότες της Λιβαδειάς παραμένουν στο μετερίζι του αγώνα, στον κόμβο του Αϊ-Γιάννη. Οργανώνουν την παραμονή τους, βγάζουν συνεργεία περιφρούρησης - πρωινά και νυχτερινά - φτιάχνουν κλιμάκια για καθημερινές εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής. Ηδη τις δύο προηγούμενες μέρες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής επισκέφτηκαν τα χωριά Παύλο, Αγ. Δημήτριο, Καρυά, Κάστρο και Δαύλεια της επαρχίας Λιβαδειάς, και τα χωριά Θεσπιές και Βάγια της επαρχίας Θηβών. Μαζί τους στην επιστροφή ήρθαν 20 τρακτέρ απ' τον Αγ. Δημήτριο, πέντε απ' το Παύλο, τρία απ' την Καρυά, ενώ στο Καπαρέλλι είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους του αγώνα και στα Βάγια έχουν παραταχθεί τρακτέρ στην πλατεία. Κάποια άλλα, που «απεγκλωβίστηκαν» χτες απ' τα εκκοκκιστήρια, συμπαρατάχτηκαν με τη μαχόμενη αγροτιά.

Στη χτεσινή μεσημεριανή συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή ενημέρωσε τους αγρότες για τρέχοντα θέματα και για τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στη συνέχεια όλοι μαζί απέκλεισαν συμβολικά για είκοσι λεπτά το δρόμο, ενημερώνοντας παράλληλα τους διερχόμενους.

Ακόμα πιο δυναμικά, με περισσότερους αγρότες και τρακτέρ, ξημέρωσε η δεύτερη μέρα παραμονής στα μπλόκα της Ανθήλης και του Δρούγου στη Φθιώτιδα. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) επισκέφτηκαν χτες χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και τα καμποχώρια της Λαμίας, καλώντας τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στα μπλόκα. «Τα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης που μας διακατέχουν, συνάδελφοι, να μετατραπούν σε δράση και αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, για την ανατροπή της και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής», τόνιζαν τα μέλη της ΣΕ. Ακουγαν οι αγρότες, στο μυαλό τους στροβιλίζονταν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και οι δεσμεύσεις του υπουργού Γεωργίας και υπογράμμιζαν τη διάσταση έργων και λόγων που βιώνουν. Αποτέλεσμα, σαράντα ακόμη τρακτέρ προχτές το βράδυ βγήκαν στο Μώλο, ενισχύοντας έτσι τα μπλόκα της Ανθήλης και του Δρούγου.

Ο Λαμιώτης επιστράτευσε στο μπλόκο της Ανθήλης την ευρηματικότητά του για να πει τον πόνο του

Eurokinissi

Ο Λαμιώτης επιστράτευσε στο μπλόκο της Ανθήλης την ευρηματικότητά του για να πει τον πόνο του
Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών εξέδωσαν οι Δήμοι Υπάτης, Λιανοκλαδίου, Μακρακώμης, Γοργοποτάμου, Στυλίδας, Εχιναίων και Πελασγίας. «Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα σας, απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματά σας», τόνιζαν όλα τα ψηφίσματα.

Το μπλόκο της Ανθήλης επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Λαμιαίων, ενώ μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής παραβρέθηκαν στη συζήτηση που έγινε για το αγροτικό ζήτημα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της Πελασγίας αποφάσισε τη διακοπή της παραμονής τους στα διόδια και την ένταξή τους στα μπλόκα της Ανθήλης και του Αλμυρού Βόλου. Τέλος, στην Εύβοια οι αγρότες των χωριών της περιοχής Μαντουδίου, μετά το προχτεσινό μαχητικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στο Μαντούδι και τη συμβολική κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας, βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή για να αποφασίσει περαιτέρω κινητοποιήσεις και μέλη της θα κάνουν περιοδείες στα χωριά της περιοχής.

«ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς» (από το μπλόκο της Ανθήλης
«ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς» (από το μπλόκο της Ανθήλης
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ετοιμοι για νέα κλιμάκωση

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες στην Πελοπόννησο και με τα βλέμματα στραμμένα στους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, ετοιμάζονται για νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να εθελοτυφλεί στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά.

Χτες το μεσημέρι μετά από απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων των αγροτών στην Ηλεία, οι δυνάμεις των αγροτών μετά το ξενύχτι στο μετερίζι του δρόμου στο Λατίφι Αμαλιάδας, αποφάσισαν να εξορμήσουν στις ιδιαίτερες περιοχές τους, με στόχο την οργάνωση του αγώνα και σε περιφερειακό επίπεδο, συνεχίζοντας τις ενημερωτικές περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά.

Ο δίκαιος αγώνας που διεξάγει η αγροτιά της χώρας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, για τη μάχη της επιβίωσης με αξιοπρέπεια στα χωριά και τα χωράφια τους, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό στους αγρότες - κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά - και δηλώνουν έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους, αυτή τη φορά πιο αποφασιστικά. Ηδη στην Αχαΐα και στη Μεσσηνία τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών θα προχωρήσουν σε νέες συνελεύσεις για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αντιρρίου, στη γέφυρα του Ευήνου, θα συγκεντρωθούν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, κλιμακώνοντας έτσι την αγωνιστική τους δραστηριότητα, μετά την έναρξη των νέων πανελλαδικών - παναγροτικών κινητοποιήσεων που άρχισαν την περασμένη Δευτέρα.

Ολη την ημέρα χτες τα αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη του νομού μαζί με αγρότες της περιοχής περιόδευσαν στα χωριά, καλώντας τους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση - για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης - σε αγωνιστικό «παρών» στους δρόμους του αγώνα.

ΚΟΝΙΤΣΑ
Αγώνας για επιβίωση και ανάπτυξη του τόπου

Eurokinissi

Συνέχεια στον αγροτικό ξεσηκωμό έδωσαν χτες οι αγρότες της Κόνιτσας, βγαίνοντας στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Κόνιτσας (ΑΣΚ) παρέταξαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στην είσοδο της πόλης για τρεις ώρες περίπου (από τις 10 το πρωί έως και τις 1.30 μ.μ.).

Κυρίαρχο αίτημά τους, πέρα από τα γενικότερα προβλήματα της αγροτοκτηνοτροφίας, είναι η άμεση καταβολή της στρεμματικής επιδότησης αραβοσίτου στους δικαιούχους αγρότες. Το ΔΣ του ΑΣΚ παρακολουθώντας τις εξελίξεις του αγροτικού τομέα συνήλθε την περασμένη Δευτέρα και αποφάσισε να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις με τα παρακάτω αιτήματα, τα οποία - όπως εκτιμά ο Σύλλογος - χρήζουν άμεσης λύσης. Τα αιτήματα του ΑΣΚ είναι:

  • Ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες (ποσοστώσεις - πρόστιμα συνυπευθυνότητας)
  • Ανθρώπινες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο. Ειδικότερα, άρδευση του κάμπου με κλειστό αγωγό. Συστηματοποίηση του υπόλοιπου κάμπου της Κόνιτσας που χρόνια τώρα έχει εγκαταλειφθεί.
  • Αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη».
  • Αμεση καταβολή στους δικαιούχους αγρότες της στρεμματικής επιδότησης αραβοσίτου.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων (μειωμένο πετρέλαιο - ΦΠΑ - λιπάσματα)
  • Στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών και των Ενώσεών τους.

Οι Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφοι διατράνωσαν χτες τη θέλησή τους να αγωνιστούν ώστε να παρθεί πίσω η απόφαση που οδηγεί τη «Δωδώνη» στο χρηματιστήριο, ζητώντας να μεταβιβαστούν οι μετοχές της - τις οποίες κατέχει η ΑΤΕ - στις Ενώσεις και να δοθούν προνομιακά κίνητρα και δάνεια για να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, προκειμένου να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Επίσης, ζητούν να μπει φραγμός στις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές γαλακτομικών και τυροκομικών προϊόντων και ταυτόχρονα να καταργηθεί ο περιορισμός παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και ο περιορισμός στην εκτροφή προβάτων. Ακόμα, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας της ΕΕ, που καταδικάζουν την κτηνοτροφία αλλά και τις μεταποιητικές μονάδες σε μαρασμό.

Τέλος, οι Ηπειρώτες ζητούν ανθρώπινες συντάξεις στο ύψος της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ, με αυτοτελή σύνταξη για την αγρότισσα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς εισφορές και χαράτσια, να παραμείνουν στο δημόσιο ο ΕΛΓΑ και η ΑΤΕ, να ρυθμιστούν αποτελεσματικά τα χρέη των αγροτών και να εξασφαλιστούν φθηνά εφόδια και ζωοτροφές.

ΧΑΝΙΑ
Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού

Eurokinissi

Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα συνεχίζουν οι αγρότες του Νομού Χανίων τις περιοδείες τους στα χωριά. Χτες, από νωρίς το πρωί, συνεργεία οργώνουν την περιοχή Αποκόρωνα και τα χωριά του κάμπου, όπου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στα εσπεριδοειδή. Την ίδια ώρα, παραταγμένα συνεχίζουν να βρίσκονται τα αγροτικά τους μηχανήματα κατά μήκος της Εθνικής οδού στα Μεγάλα Χωράφια, συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες που περιοδεύουν στα χωριά, συζητούν με τους συναδέλφους τους για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σπίτι το σπίτι, χωριό το χωριό, καλούν όλους να πάρουν μέρος στο δίκαιο αγώνα τους, στη μάχη για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Να ενώσουν τη φωνή τους με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, συντονίζοντας της δράση τους με την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Δεν υπάρχουν περιθώρια, πρέπει να αγωνιστούμε για ό,τι μας ανήκει» δηλώνουν οι αγρότες, αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποίησαν συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στις 6.00 το απόγευμα, ενώ στις 7.00 όταν και άνοιξε ο δρόμος και στα δύο ρεύματα, οι αγρότες με τα αυτοκίνητά τους πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νεοδημοκρατικό δεκανίκι

Ο Χρ. Πρωτόπαπας, εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησής του, καλεί εναγώνια τη ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιαγροτική ευρωενωσιακή πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στην οποία συμφωνεί, ενόψει του ξεσηκωμού των αγροτών. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν έχει καμιά αμφιβολία για τη στήριξη της ΝΔ στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει. Απλώς, ζητά από την ηγεσία της ΝΔ να δηλώσει φωναχτά τη συμφωνία της, για να μη χρεωθεί μόνη η κυβέρνηση τις ευθύνες, ενόψει του γενικού αγροτικού ξεσηκωμού. Ετσι, η κυβέρνηση, στριμωγμένη καθώς είναι, επιδιώκει να υποχρεώσει κι αυτά τα συνένοχα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΝ) στην αντιαγροτική πολιτική της, να αναλάβουν το μέρος του πολιτικού κόστους που αναλογεί, αποκαλύπτοντας τη συναίνεση -συμφωνία τους.

Αλλος βασικός στόχος αυτής της κυβερνητικής τακτικής - σε συνδυασμό με τη συκοφαντική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, που στηρίζει τον αγώνα των αγροτών - είναι να αξιοποιηθεί η συναίνεση των άλλων κομμάτων για τη συκοφάντηση του αγώνα των αγροτών και την κάμψη του αγωνιστικού τους φρονήματος. Ετσι, επιχειρείται να περάσει στους αγρότες κλίμα απογοήτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε να προσφέρει τη συμπαράστασή της, εξορκίζοντας το κλείσιμο των δρόμων από τα τρακτέρ - ενώ, κατά τα άλλα, κοροϊδεύει πως στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών!

Αποκαλυπτικό για το πού το πάει η ΝΔ, είναι και το γεγονός πως ο Κ. Καραμανλής, ακολουθώντας την κυβερνητική τακτική, έσπευσε να συναντηθεί, όχι με τις πραγματικές ηγεσίες των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, αλλά με τις χρεοκοπημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων, που συκοφαντούν και υπονομεύουν τον αγώνα της αγροτιάς. Γιατί, στην πραγματικότητα, είναι βαστάζοι της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης.


Γ. Ζ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Δίκαιος ο αγώνας των αγροτών

Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες εκφράζει το σωματείο εργαζομένων στον Οργανισμό Βάμβακος.

Σε ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος (ΣΥΟΒ) αναφέρεται πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους βαμβακοπαραγωγούς είναι έκρυθμη, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος, καθώς και εξαιτίας των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Οπως, επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση το ΔΣ του ΣΥΟΒ αποφάσισε να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα των αγροτών για: Αναθεώρηση της νέας ΚΟΑ για το βαμβάκι επ' ωφελεία του βαμβακοπαραγωγού, του προϊόντος και κατ' επέκταση της εθνικής οικονομίας. Προστασία του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών με βάση την πραγματικά καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή. Λήψη μέτρων στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, ώστε να αναβαθμιστεί η θέση του στην παγκόσμια αγορά.

Συμπαραστάτες και οι φοιτητές

Την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών εκφράζουν με αποφάσεις τους δυο φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική πολιτική που γεννά τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου στην απόφασή του, ότι οι αγρότες όλης της χώρας ξεσηκώνονται για το δικαίωμά τους στην επιβίωση, καθώς οι κυβερνητικές επιλογές τους οδηγούν στην εξαθλίωση και τον αφανισμό, ενώ «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τον κατήφορό της» δείχνοντας πρωτοφανή αδιαλλαξία και εμπαίζοντάς τους». Οι φοιτητές του Παντείου εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους σε όλες τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας ότι σ' αυτόν τον αγώνα θα βρεθούν συμπαραστάτες κι όλοι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλος ο λαός.

Με αντίστοιχη απόφαση, το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), καταδικάζει την πρακτική καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων με «την παρουσία 25 διμοιριών ΜΑΤ που έχουν σκοπό να τρομοκρατήσουν τους αγρότες» και εκφράζει την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών που προβάλλει η συντονιστική τους επιτροπή.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
«Εποχούμενο» συλλαλητήριο

Αγωνιστική κάθοδος στη Μυτιλήνη, σήμερα, με αγροτικά αυτοκίνητα

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, προχωρώντας σε «μηχανοκίνητο» συλλαλητήριο.

Σε συνέχεια της προχτεσινής μαχητικής συγκέντρωσης στη Μυτιλήνη, δόθηκε για σήμερα νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 10 π.μ. στη «Λάρσο» (διασταύρωση Αγιάσου-Καλλονής) με τα αγροτικά αυτοκίνητα. Από κει η αγωνιστική αυτοκινητοπομπή, φέροντας μαύρες σημαίες και πανό, θα κατευθυνθεί στη Μυτιλήνη, όπου θα πορευτεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου έχει απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο σημερινό «εποχούμενο» συλλαλητήριο, ώστε να αναδειχτούν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου και να επιτευχθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα βασικά αιτήματα αγωνιστικής διεκδίκησης που τίθενται περιλαμβάνονται τιμές επιβίωσης στο λάδι και στην κτηνοτροφική παραγωγή, κατάργηση των περιορισμών και των προστίμων συνυπευθυνότητας, άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους και δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Νέο χαράτσι στα αγροτικά εισοδήματα

Τις νέες διαστάσεις, που παίρνει η κυβερνητική επίθεση στο εισόδημα των αγροτών με το νέο χαράτσι που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στα αγροτικά αυτοκίνητα, καταγγέλλει σε δήλωσή του ο Σταύρος Σκοπελίτη βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Λέσβου.

Οπως επισημαίνει συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ: «Το χαράτσι αυτό δεν είναι καθ' όλο ευκαταφρόνητο, αφού ανέρχεται στις 25.000 δραχμές για τα αγροτικά αυτοκίνητα έως 3,5 τόνους. Είναι γνωστό, ότι μέχρι τώρα ο αγρότης πλήρωνε 16 δραχμές ανά κιλό ωφέλιμου φορτίου. Δηλαδή, για ένα αγροτικό αυτοκίνητο ωφέλιμου φορτίου 600 κιλών πλήρωνε 9.600 δραχμές, ενώ τώρα θα πληρώνει 25.000 δραχμές. Δηλαδή αύξηση κατά 260% (!). Κι αυτή η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για αυτοκίνητα μικρότερου ωφέλιμου φορτίου και θα φτάσει έως και πενταπλάσια».

Ο Σ. Σκοπελίτης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι το νέο αυτό χαράτσι «έχει σαν στόχο την παραπέρα αφαίμαξη του εισοδήματος της αγροτιάς μας». Τέλος, καλεί τους αγρότες αντιδρώντας σ' αυτό να πάρουν μέρος μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση και με τα αγροτικά τους να βρεθούν στις 10 το πρωί στη «Λάρσο».

Ομόφωνη απόφαση στήριξης του αγώνα

Ομόφωνη απόφαση στήριξης του αγώνα των αγροτών πήρε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά σε συνεδρίασή του και καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύσεις εδώ και τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ