Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΝΙΤΣΑ
Αγώνας για επιβίωση και ανάπτυξη του τόπου

Eurokinissi

Συνέχεια στον αγροτικό ξεσηκωμό έδωσαν χτες οι αγρότες της Κόνιτσας, βγαίνοντας στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Κόνιτσας (ΑΣΚ) παρέταξαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στην είσοδο της πόλης για τρεις ώρες περίπου (από τις 10 το πρωί έως και τις 1.30 μ.μ.).

Κυρίαρχο αίτημά τους, πέρα από τα γενικότερα προβλήματα της αγροτοκτηνοτροφίας, είναι η άμεση καταβολή της στρεμματικής επιδότησης αραβοσίτου στους δικαιούχους αγρότες. Το ΔΣ του ΑΣΚ παρακολουθώντας τις εξελίξεις του αγροτικού τομέα συνήλθε την περασμένη Δευτέρα και αποφάσισε να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις με τα παρακάτω αιτήματα, τα οποία - όπως εκτιμά ο Σύλλογος - χρήζουν άμεσης λύσης. Τα αιτήματα του ΑΣΚ είναι:

  • Ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες (ποσοστώσεις - πρόστιμα συνυπευθυνότητας)
  • Ανθρώπινες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο. Ειδικότερα, άρδευση του κάμπου με κλειστό αγωγό. Συστηματοποίηση του υπόλοιπου κάμπου της Κόνιτσας που χρόνια τώρα έχει εγκαταλειφθεί.
  • Αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη».
  • Αμεση καταβολή στους δικαιούχους αγρότες της στρεμματικής επιδότησης αραβοσίτου.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων (μειωμένο πετρέλαιο - ΦΠΑ - λιπάσματα)
  • Στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών και των Ενώσεών τους.

Οι Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφοι διατράνωσαν χτες τη θέλησή τους να αγωνιστούν ώστε να παρθεί πίσω η απόφαση που οδηγεί τη «Δωδώνη» στο χρηματιστήριο, ζητώντας να μεταβιβαστούν οι μετοχές της - τις οποίες κατέχει η ΑΤΕ - στις Ενώσεις και να δοθούν προνομιακά κίνητρα και δάνεια για να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, προκειμένου να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Επίσης, ζητούν να μπει φραγμός στις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές γαλακτομικών και τυροκομικών προϊόντων και ταυτόχρονα να καταργηθεί ο περιορισμός παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και ο περιορισμός στην εκτροφή προβάτων. Ακόμα, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας της ΕΕ, που καταδικάζουν την κτηνοτροφία αλλά και τις μεταποιητικές μονάδες σε μαρασμό.

Τέλος, οι Ηπειρώτες ζητούν ανθρώπινες συντάξεις στο ύψος της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ, με αυτοτελή σύνταξη για την αγρότισσα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς εισφορές και χαράτσια, να παραμείνουν στο δημόσιο ο ΕΛΓΑ και η ΑΤΕ, να ρυθμιστούν αποτελεσματικά τα χρέη των αγροτών και να εξασφαλιστούν φθηνά εφόδια και ζωοτροφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ