Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΒΡΟΣ - ΡΟΔΟΠΗ - ΔΡΑΜΑ
Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση

Οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην περιοχή

Στην Ορεστιάδα οι αγρότες βρίσκονται παραταγμένοι στη δυτική είσοδο της πόλης
Στην Ορεστιάδα οι αγρότες βρίσκονται παραταγμένοι στη δυτική είσοδο της πόλης
Με μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης απαίτησαν χτες λύσεις στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, ο καπνός κλπ., αλλά και στην κτηνοτροφία.

Εκατοντάδες αγρότες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι - θύματα της ίδιας πολιτικής - συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία της Κομοτηνής. Το κέντρο της πόλης πλημμύρισε από τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα που κινητοποίησαν. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο μουσουλμάνος πρόεδρος των καπνοπαραγωγών της Πάσου και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θρυλόριου. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση έληξε με τη δέσμευση που δόθηκε κάτω από την πίεση των ίδιων των αγροτών, για κλιμάκωση του αγώνα. Ετσι αποφασίστηκε άμεσα να συγκροτηθούν τοπικές συντονιστικές επιτροπές στα χωριά και να διευρυνθεί η κεντρική που ήδη υπάρχει, με στόχο άμεσα, μέχρι την Πέμπτη, να οριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των αγροτών του νομού και ο συντονισμός με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Ορεστιάδα, η ξεσηκωμένη αγροτιά, που βρίσκεται παραταγμένη στη δυτική είσοδο της πόλης, χτες πραγματοποίησε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Σήμερα οι αγρότες θα μεταβούν με αυτοκίνητα στο Τελωνείο του Ορμενίου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τα οποία προτίθενται να αποκλείσουν. Εκεί, η δύναμη θα ενισχυθεί με τους αγρότες από τα 17 χωριά του Τριγώνου που θα συμμετέχουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, στις 11 το πρωί στο μπλόκο της Ορεστιάδας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος.

Οι αγρότες από την περιοχή του Προβατώνα μετέφεραν για λίγες ώρες το μέτωπο μέσα στο Σουφλί. Περικύκλωσαν και απέκλεισαν για 2 ώρες το κατάστημα της ΑΤΕ. Στη συνέχεια επέστρεψαν στον κόμβο όπου από προχθές βρίσκονται παραταγμένα τα τρακτέρ τους. Εξάλλου κάθε βράδυ επιτροπές αγροτών περιοδεύουν στα χωριά και καλούν τους συναδέλφους τους να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις. Κάλεσμα που βρίσκει απήχηση ολοένα και περισσότερο. Καθημερινά τα μπλόκα μεγαλώνουν. Μάλιστα από σήμερα αναμένεται μαζικότερη προσέλευση, δεδομένου ότι η διαδικασία παράδοσης της ατιμολόγητης ποσότητας βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια ολοκληρώνεται.

Αντίστοιχα δρουν και οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό, στο ύψος των Φερών.

Στη Δράμα, οι αγρότες συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους με ολοήμερο αποκλεισμό της Νομαρχίας που ξεκίνησε από τις 6.30 το πρωί. Εκατοντάδες τρακτέρ περικύκλωσαν το κτίριο. Κανένας υπάλληλος από τους 400-500 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν μπήκε για δουλιά. Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, εκδηλώθηκε και η συμπαράσταση στον αγώνα της αγροτιάς. Σήμερα από το πρωί θα συνεχιστεί η κατάληψη της Νομαρχίας, ενώ στις 10 π.μ. θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή για να αποφασίσει πώς θα κλιμακώσει τον αγώνα και να κρίνει αν θα χρειαστεί η μετακίνηση των αγροτικών μηχανημάτων σε άλλο κομβικό σημείο του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ