Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Υπόσχονται λιγότερη ταλαιπωρία

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας φιλοδοξεί να εκκαθαριστεί το 80% των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 31 Ιούλη

Συντονισμένες προσπάθειες να εξωραΐσει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του ισχύοντος φορολογικού συστήματος κάνει η κυβέρνηση, με δηλώσεις εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ επεξεργάζονται και νέες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή και θα «βελτιώνουν»... προς το χειρότερο (για τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και συνταξιούχους) και προς το καλύτερο (για το μεγάλο κεφάλαιο) την ισχύουσα νομοθεσία. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού (Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Φωτιάδη), που επανέλαβαν για πολλοστή φορά τη διάταξη νόμου με την οποία δίνεται έκπτωση φόρου μέχρι 40.000 δραχμές στους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τη δήλωση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με δεδομένο ότι από την 1η Μάρτη αρχίζει η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ο υπουργός είπε ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος διεκπεραίωσης να είναι πιο αποτελεσματικός με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία και γραφειοκρατία». Ανακοίνωσε επίσης ότι από «τον Φεβρουάριο θα λειτουργεί σε κάθε ΔΟΥ ένα γραφείο ενημέρωσης πολιτών».

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η έκπτωση φόρου 2,5% και μέχρι 40.000 δραχμές για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης παρέχεται μόνο στους φορολογούμενους που κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο και την προϋπόθεση ότι η καταβολή της οφειλής θα γίνει σε μια δόση. Δεν ισχύει δηλαδή για όσους πάρουν επιστροφή φόρου. Οι φορολογούμενοι που έχουν επιστροφή φόρου και επιλέξουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, μπορούν να ελπίζουν μόνο στην ταχύτερη εκκαθάριση, «μέσα σε 15 ημέρες» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων. Επίσης η επιστροφή φόρου μέχρι 500.000 για τους φορολογούμενους αυτούς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας θα γίνεται άμεσα. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά 300.000 δηλώσεις και να έχει εκκαθαριστεί το 80% του συνόλου των δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιούλη.

Να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τις ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ξεκινούν από την 1η Μάρτη και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 7 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ