ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Δεν μπορεί να πηγαίνουν τα σύνορα στα δικαστήρια»

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, την περασμένη Κυριακή, στο Βόλο.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα γίνει ο διάλογος, αλλά το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει πως η ηγεσία της Τουρκίας μπορεί να πάει όλα τα ζητήματα στο Δικαστήριο της Χάγης, όπου δε θα γίνει συζήτηση μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά και για τα σύνορα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Και αφού εξήγησε ότι το Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα πολιτικό επιτελείο στα χέρια των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τόνισε: «Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να πηγαίνουν τα σύνορα στα δικαστήρια». Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Εχουμε την εντύπωση ότι αν φτάσει το θέμα στο Δικαστήριο της Χάγης - γιατί μπορεί να υπάρξει ο συμβιβασμός πριν γίνει το δικαστήριο - τα πράγματα δε θα είναι καλά για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ακόμα κι αν επέλθει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε μια οριστική διευθέτηση των διαφορών. Κάτω από την επιφάνεια, θα υπάρχουν οι διαφορές και το πρόβλημα, σε μια ένταση στην περιοχή, θα ξαναβγεί στην επιφάνεια πιο οξυμένο».

Σήμερα το «πρώτο πιάτο»

Ξεκινούν σήμερα στην Αγκυρα οι «διερευνητικές επαφές» σε επίπεδο ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Στόχος των επαφών φαίνεται ότι είναι να καλύψουν τις δεσμεύσεις που οι δύο χώρες ανέλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, για να επιλύσουν με τις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο «τις συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές τους».

Την περασμένη Παρασκευή, με ταυτόχρονη δήλωσή τους, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας ανακοίνωσαν την εκκίνηση των επαφών, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Οπως είναι γνωστό, οι υπουργοί των δύο χωρών, σε συναντήσεις που είχαν τους περασμένους μήνες στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη, είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, με στόχο να βρεθούν σημεία σύγκλισης για την εκκίνηση διαλόγου.

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχει ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αργύρης Φατούρος. Από την τουρκική πλευρά, θα είναι ο πρέσβης Ουγκούρ Ζιγιάλ και ο νομικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπουλούκμπασι.

Ετοιμες οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον ευρωστρατό

Θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βαρκελώνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναμένεται με δική του πρωτοβουλία να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (15/16 Μάρτη) τις ελληνικές «θέσεις» για το «πλαίσιο επίλυσης» της ελληνο-τουρκικής διαφοράς περί του ευρω-στρατού που εμποδίζει, εδώ και μήνες, τη ρύθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με το ΝΑΤΟ στα πλαίσια της «Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ).

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε χτες στις Βρυξέλλες την ισπανική προεδρία της ΕΕ, ότι η ελληνική πλευρά «έχει διαμορφώσει τις οριστικές θέσεις» επί του ζητήματος και ο πρωθυπουργός θα θέσει, για πρώτη φορά επίσημα στη Βαρκελώνη «το πλαίσιο επίλυσης επί των αρχών», ώστε ν' αρχίσει αμέσως η διαπραγμάτευση «επί των κειμένων». Το ζήτημα έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου να δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση επί της ουσίας, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών μεταξύ της ισπανικής προεδρίας, του Συμβουλίου της ΕΕ, και του εκπροσώπου του αφεντικού της ΚΕΠΑΑ στρατοκράτη Χ. Σολάνα. Πρόκειται για μονομερή, υποχρεωτική κίνηση της Αθήνας, αφού το ζήτημα δεν είχε λυθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη 2001), αλλά με την υποχρέωση ότι «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να οριστικοποιήσει γρήγορα τις ρυθμίσεις με το ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση, υποχρεωμένη να αποδεχτεί την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Τουρκίας περί τουρκικού «δικαιώματος» στο Αιγαίο και την Κύπρο, απέφυγε στο Λάακεν τη συζήτηση εντός της ΕΕ επί σχετικού βρετανικού κειμένου, προσπαθώντας, με κωλυσιεργία, να κερδίσει χρόνο. Ετσι, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί επίσημα επί της «συμφωνίας της Αγκυρας», και όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου «θα αρχίσει διαπραγμάτευση και θα υπάρξει έγκριση των ρυθμίσεων σε επίπεδο ΕΕ».

Η παρέμβαση των ΗΠΑ και η υποστήριξη, εντός της ΕΕ, των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» στη «συμφωνία της Αγκυρας», δεν προδικάζει κανένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για την Αθήνα, η οποία αργά ή γρήγορα υποχρεούται να συμμορφωθεί προς τας «υποδείξεις». Η παράταση δεν αφορά την ουσία της αποδοχής, αλλά εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στο σύνολο της ΚΕΠΑΑ», που σημαίνει ότι εκτός από το ζήτημα του ευρω-στρατού θα θιχτεί αναγκαστικά και το Κυπριακό. Πρόκειται για έκτακτες εξελίξεις, αφού η Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης συνέρχεται για θέματα «απασχόλησης», και η ΚΕΠΑΑ δεν ανήκει στα προς συζήτηση ζητήματα.

Στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου έθεσε «αυτοβούλως» και το ζήτημα του (...) ρώσικου «θύλακα» του Καλίνιγκραντ, που συνορεύει με Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία, αλλά όχι με τη Ρωσία. Ο Γ. Παπανδρέου, μεταφέροντας και σχετική συζήτηση με τη Ρωσία, ζήτησε από το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ να ασχοληθεί με το καθεστώς του Καλίνιγκραντ «που αφορά άμεσα τη διεύρυνση, αλλά και την ασφάλεια της Ευρώπης» (!!!)

Η Ρωσία διατηρεί με τον «θύλακα» του Καλίνιγκραντ, «ελεύθερη πρόσβαση», αλλά με την προσχώρηση της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών «δημιουργείται πρόβλημα εξαιτίας της εφαρμογής του Σένγκεν» (Γ. Παπανδρέου). Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εκτιμά ότι «το Καλίνιγκραντ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» αλλά και «μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας». Αφορμή για την «ελληνική πρωτοβουλία» αποτελεί η χρήση του Καλίνιγκραντ, του βασικού ρωσικού λιμανιού στη Βαλτική, για «παράνομες δραστηριότητες». Η ισπανική προεδρία και η Κομισιόν «δεσμεύτηκαν» να ασχοληθούν με το ζήτημα, παραμένουν όμως αδιευκρίνιστες οι αιτίες που το προκάλεσαν, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που επέβαλαν να θιχτεί ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά, βέβαια, και το γεγονός ότι ένα τέτοιο θέμα, έρχεται στην ΕΕ από (...) ελληνική «πρωτοβουλία». Το Καλίνιγκραντ ήταν το πρώην Κένιξμπεργ, η πρωτεύουσα της Πρωσίας και η ιδιαίτερη πατρίδα του Γερμανού φιλοσόφου Εμ. Καντ.

Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναχωρεί για τον Περσικό

Αναχωρεί σήμερα στις 9 το πρωί από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» με τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στην κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών των Αμερικανών για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ και σηματοδοτεί την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή της συγκεκριμένης φρεγάτας ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στις 20 Φλεβάρη από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, λίγο μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη συνάντησή του με τον Γ. Παπαντωνίου, του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Μίλερ. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ, κατόπιν σχετικού αιτήματος των Αμερικανών, με τη μορφή στρατιωτικής εντολής, η υποβολή γραπτώς στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ, πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν υπαχθεί κατευθείαν στο αμερικανικό Πεντάγωνο, από όπου και λαμβάνουν εντολές εκτέλεσης επιχειρήσεων.

Το πλοίο, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα πάρει μέρος στην επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» (ENDURING FREEDOM), όπως έχουν ονομάσει οι Αμερικανοί τις πολεμικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στο Αφγανιστάν, με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», που είναι τύπου MECO, θα διέλθει τη διώρυγα του Σουέζ και «θα αναπτυχθεί - όπως είχε ανακοινώσει το ΓΕΕΘΑ - στην ευρύτερη περιοχή Ερυθράς Θάλασσας, Αραβικής Θάλασσας, Περσικού Κόλπου και Ινδικού Ωκεανού». Είναι χαρακτηριστικό αυτό, που επίσης αναφέρεται, ότι με την αποστολή της φρεγάτας αυτής «η χώρα μας θα συμμετάσχει στην επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία"». Οι δε αποστολές που θα αναλάβει να εκτελεί η φρεγάτα είναι «ανάλογες του τύπου της (συνοδεία, ναυτική περιπολία κλπ.)».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη φρεγάτα που έχει διατεθεί στους Αμερικάνους, καθώς η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», περιπολεί ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ. Η δύναμη αυτή με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν ανέλαβε σχετική αποστολή από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης. Στα πληρώματα των πλοίων αυτών συμμετέχουν και στρατεύσιμοι ναύτες και υπαξιωματικοί, για τους οποίους δεν έχουν ισχύσει τα περί «εθελοντικής» συμμετοχής σε αποστολές εκτός συνόρων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον Νίκο Νικηφορίδη

Τιμή και δόξα στον αγωνιστή Νίκο Νικηφορίδη, το πρώτο θύμα του φιλειρηνικού κινήματος, που δολοφονήθηκε στις 5 του Μάρτη του 1951, απέδωσαν φίλοι και αγωνιστές της ειρήνης, μέσα από μια σεμνή εκδήλωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Ειρήνης στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Στο χώρο που εκτελούνταν οι πολιτικοί κρατούμενοι, πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Ο Νίκος Νικηφορίδης, ήταν 23 χρονών παλικάρι, όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του Φλεβάρη του 1951. «Τιμωρήθηκε» για τη φιλειρηνική του δράση. Επειδή συγκέντρωνε υπογραφές κάτω από την έκκληση της Στοκχόλμης με αίτημα την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και επειδή παράλληλα προσπαθούσε να δημιουργήσει την πρώτη Επιτροπή Ειρήνης Νέων.

«Μπροστά στο απόσπασμα, αλύγιστος, αδούλωτος, απροσκύνητος, δε θα δειλιάσει και βροντοφωνάζει ζήτω η ειρήνη, ζήτω η πανανθρώπινη λευτεριά», θυμίζει ο Γ. Βούρτσας, εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ. «Ο σπόρος που έσπειρε ο νεολαίος αγωνιστής βρήκε πρόσφορο έδαφος. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1955 συγκροτείται η ΕΕΔΥΕ που αδιάκοπα μέχρι σήμερα παλεύει ενάντια στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟικό φασισμό.

Ο Νίκος Νικηφορίδης, ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο», κατέληξε.

Στην εκδήλωση σημειώθηκε η ανάγκη να εκφραστεί ενεργά και αποφασιστικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που σήμερα δολοφονείται ανελέητα από την ισραηλινή κυβέρνηση με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ.

Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της ΕΔΥΕΘ, ο δήμαρχος Συκεών, φορείς και άλλες τοπικές Κομματικές Οργανώσεις του Δήμου Συκεών.

Μας πάνε κατά ... διαλόγου

Σήμερα αρχίζει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Ο χρόνος είναι σημαδιακός. Οχι τόσο επειδή ο κ. Παπανδρέου θεάθηκε να χορεύει (;) ξανά ζεϊμπέκικα (;). Αλλά γιατί μόλις προχτές άφησε την τελευταία του πνοή ο 87ος απεργός πείνας των «λευκών κελιών» της Αγκυρας. Η ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε συνέβη και με τους υπόλοιπους 86 δολοφονηθέντες «μάρτυρες» του τουρκικού λαού, δεν ψέλλισε «κιχ». Ευεξήγητη η σιωπή της. Εκείνο που προέχει είναι να μη διαταραχτεί το «καλό κλίμα» με το καθεστώς της γείτονος...

***

Πέραν του γεγονότος ότι αυτή η εκκωφαντική... σιωπή για το καθεστώς των «λευκών κελιών» καθιστά εκ προοιμίου ένοχη την ελληνική πλευρά, αποδεικνύει ταυτόχρονα την ανακολουθία της όσον αφορά τις ίδιες τις δικές της διακηρυγμένες θέσεις. Θυμίζουμε ότι η προϋπόθεση που είχε τεθεί το 1995 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την άρση του βέτο σχετικά με τη σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας (πολιτική απόφαση που υπήρξε προοίμιο της σημερινής πολιτικής της «βήμα προς βήμα προσέγγισης») ήταν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Οπως αποδεικνύεται, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τόσο σημαντικό μέγεθος, για να διαταραχτεί το «φλερτ» Παπανδρέου - Τζεμ...

Ως εκ τούτου σήμερα ξεκινά ο διάλογος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει να καλλιεργήσει κατάλληλα το έδαφος. Οχι μόνο η σιωπή της για τα «λευκά κελιά», αλλά και η πρόσφατη τοποθέτηση της κυβέρνησης (από τον εκπρόσωπό της έως και το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) ότι το PKK είναι «τρομοκρατική οργάνωση» (!), δηλώνει το στίγμα των «αρχών», με τις οποίες προσέρχεται στη συζήτηση η ελληνική πλευρά.

***

Κάποιοι θα ήθελαν να παραβλέψουν τα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «παράπλευρα» θέματα (σ.σ: δηλαδή κάτι σαν τις... «παράπλευρες απώλειες») και πως το πρωταρχικό σε αυτή τη φάση είναι η πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτών καθ' εαυτών.

  • Προφανώς θέλουν να ξεχνούν ότι αυτός ο διάλογος είναι το προϊόν της «μυστικής διπλωματίας», που εδώ και καιρό διεξαγόταν πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, όπως άλλωστε μάς πληροφόρησε ο ίδιος ο Ετσεβίτ, τον περασμένο Γενάρη, μετά τη συνάντησή του με τον Μπους.
  • Θέλουν να ξεχνούν, επίσης, ότι η ελληνική θέση έχει διολισθήσει από την παλιότερη αρχή που έλεγε ότι «συζητούμε μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας» στην τωρινή πολιτική έκπτωση που κατατείνει πλέον στη θέση πως η Ελλάδα θα προσέλθει στη Χάγη για όποια «διαφορά» (!) κατασκευάσει η Τουρκία.
  • Θέλουν να ξεχνούν ότι ο συγκεκριμένος διάλογος διεξάγεται μόλις ένα μήνα μετά τις δηλώσεις του Ετσεβίτ - πάλι από τις ΗΠΑ - για «μοίρασμα» του Αιγαίου και για διεθνείς συνθήκες που «έχουν παλιώσει».
  • Θέλουν να ξεχνούν ότι δεν έχουν παρέλθει παρά λίγα μόνο 24ωρα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου μέσω της ελληνοτουρκικής συνδιοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το 2008...

Αυτό είναι το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγεται ο εν λόγω διάλογος. Και αν φυσικά αυτό το αμερικανόπνευστο... «Αρλεκιν» μεταξύ Παπανδρέου - Τζεμ κάνει την ελληνική κυβέρνηση να «ξεχνιέται», καθόλου δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για τον ελληνικό λαό. Ειδάλλως θα πάμε κατά ...διαλόγου.


Ν. ΜΠ.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΟΚ
Επιστολή για τους μικρομεσαίους

Το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέτουν με κοινή επιστολή τους προς τον προεδρεύοντα πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κ. Σημίτης και της Ολλανδίας Β. Κοκ. Την επιστολή παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι δύο πρωθυπουργοί τονίζουν ότι «οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να αποτελούν το κυρίαρχο μέλημα στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης επιχειρηματικής πολιτικής από την ΕΕ». Εκτιμούν ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως αυτή η παραδοχή θα αποκτήσει σάρκα και οστά και αυτό σημαίνει ότι «πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο κεφάλαιο και τη γνώση, άρση των εμποδίων στην πρόσβαση προς την επιχειρηματική αγορά, μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου, περιορισμός της διοικητικής γραφειοκρατίας, ενθάρρυνση της δημιουργίας δικτύων, κλπ.».

Σημειώνεται πάντως, ότι πέραν της γενικολογίας που χαρακτηρίζει την επιστολή των δύο πρωθυπουργών, ο ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τελείως διαφορετικός απ' αυτόν που ισχύει στα ελληνικά δεδομένα. Ετσι το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν εμπίπτουν στην πρόταση αυτή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι στη Σύνοδο της Βαρκελώνης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην απασχόληση, στην κοινωνική προστασία και οι νέες τεχνολογίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ