ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Φάσκει και αντιφάσκει απέναντι στον αδιάλλακτο Σαρόν

Εντονο παρασκήνιο και αβεβαιότητα στη συνάντηση Πάουελ - Σαρόν ενόψει και της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Γιάσερ Αραφάτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μετά από αρκετά λεπτά φιλοφρονήσεων, που, σύμφωνα με δημοσιογραφικά σχόλια δεν έκρυβαν κάποια αμηχανία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αρκέστηκαν σε ολιγόλογες δηλώσεις και απάντησαν, μόνο, σε δύο ερωτήσεις. Ο Πάουελ συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο οποίος περιορίστηκε να εγκωμιάσει την περιοδεία του και το «σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ», ενώ αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη τόνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να παραμείνει στα παλαιστινιακά εδάφη, γι' αυτό και θα αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό».

Ο Αριέλ Σαρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε τις γνωστές φράσεις: Ο ισραηλινός στρατός μάχεται ενάντια σε μια τρομοκρατική υποδομή και δεν μπορεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις του πριν ολοκληρώσει το έργο του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» ότι οι επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν «το γρηγορότερο δυνατό» και κατέστησε σαφές ότι «είναι πρόθυμος να εργαστεί για την ειρήνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχει τρομοκρατία».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από την άλλη, ήταν ελαφρώς πιο ομιλητικός αν και, όπως πολλοί παρατήρησαν, το περιεχόμενο των δηλώσεών του βρισκόταν σε αντίφαση με όσα δήλωνε αναχωρώντας από το Αμμάν, όπου είχε συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, το βράδυ της Πέμπτης. Τότε ο Κόλιν Πάουελ επαναλάμβανε όσα δήλωνε καθόλη τη διάρκεια της βδομάδας, περί ανάγκης άμεσης αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη παράλληλα με τη δημόσια αποκήρυξη της τρομοκρατίας και της βίας από τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Από την άλλη, ο Ιορδανός μονάρχης φέρεται να υπογράμμισε στον Πάουελ ότι «περιμένει ακριβές και σαφές χρονοδιάγραμμα της ισραηλινής αποχώρησης και της επανάληψης των διαπραγματεύσεων».

Χαμογελάκια και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...

Associated Press

Χαμογελάκια και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...
Χθες, όμως, μετά τη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν, ο Κόλιν Πάουελ δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι τρομοκρατία και κατανοούν το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στην τρομοκρατία. Το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουμε πέρα από αυτήν την απάντηση». Ο Πάουελ τόνισε ότι η φιλία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ «δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να υπάρχει» και υπογράμμισε ότι επισημάνει και στον Γιάσερ Αραφάτ ότι «οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στον έλεγχο της βίας και σκοπεύουν να αποδείξουν ότι υπάρχει ελπίδα ειρήνευσης». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε «να αποσπάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων, αλλά το θέμα θα ξανασυζητηθεί» και συμπλήρωσε ότι «προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες που θα έχει μια μακρόχρονη στρατιωτική επιχείρηση».

Πιο αδιάλλακτη από ποτέ η ισραηλινή ηγεσία

Σήμερα, ο Κόλιν Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Το γεγονός αυτό και μόνο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής ηγεσίας που αν και δεν του απαγόρευσε μια τέτοια μετακίνηση, δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι «πρόκειται για τεράστιο λάθος». Ο Αριέλ Σαρόν, με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χτες στον Ισραηλινό Τύπο, επαναλάμβανε ότι «η Π. Αρχή είναι η τρομοκρατία και ο Γιάσερ Αραφάτ η κεφαλή της. Οι Παλαιστίνιοι πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν περισσότερα με την τρομοκρατία. Γι' αυτό και θα πρέπει να υποστούν μεγάλα και απανωτά πλήγματα για να κατανοήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε πόλεμο και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες το θέμα τίθεται ως εξής: ή εμείς ή αυτοί».


Associated Press

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ισραηλινή ηγεσία, μέχρι και την ώρα της άφιξης του Κόλιν Πάουελ στο Ισραήλ, φερόταν απρόθυμη να επιτρέψει τελικά τη μετάβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ραμάλα. Δημοσίως, η στάση αυτή άλλαξε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, όταν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι εισέβαλε, κυριολεκτικά, στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, προειδοποιώντας τον ότι «αν φέρει σε τόσο δύσκολη θέση τον Πάουελ, οι ΗΠΑ θα αφήσουν το Ισραήλ μόνο του απέναντι στη διεθνή κοινότητα».

Ασχέτως, πάντως, του παρασκηνίου αυτού, οι ισραηλινές αρχές δεν έπαψαν, ούτε χθες, να θέτουν θέμα «ασφάλειας» για τη μετάβαση Πάουελ στη Ραμάλα. Πάντως, ο Λευκός Οίκος χαρακτήριζε, χτες, «άνθρωπο της ειρήνης» τον Αριέλ Σαρόν, προσπαθώντας να διαψεύσει δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Σαρόν χειροτερεύουν.

Η εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» χαρακτήριζε τη συνάντηση Πάουελ με τον Αραφάτ «γέφυρα στην τρομοκρατία» και εκτιμούσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βιάζεται να καθησυχάσει τους Αραβες για να συνεχιστεί η αμερικανική αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Η «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι η επιμονή του Πάουελ να επισπευσθεί μια πολιτική λύση, προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στις επαφές του με την ισραηλινή ηγεσία.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ και με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Ο Νετανιάχου «παρουσίασε τις απόψεις του», σύμφωνα με τις οποίες ο Αραφάτ θα «πρέπει να εκδιωχθεί από τη Μέση Ανατολή γιατί σχετίζεται με όλα τα πλοκάμια της τρομοκρατίας, όπως το Ιράκ και το Ιράν, και οι ΗΠΑ να επισπεύσουν το πλήγμα τους στο Ιράκ».


Associated Press

Αποκαλυπτικότατος ήταν, μιλώντας στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο «φρέσκος» συγκυβερνών ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος», Ερι Εϊτάμ, που δήλωνε ότι «ο Αραφάτ δεν αξίζει να ζει, ενσαρκώνει τη δολοφονικότερη τρομοκρατία. Δεν ξέρω αν θα γίνει εδώ ή αλλού, από εμάς ή από άλλον, αλλά πρέπει να πεθάνει. Οι Παλαιστίνιοι ποτέ δε θα έχουν εθνική κυριαρχία, κράτος ή στρατό σε κανένα τμήμα του Μεγάλου Ισραήλ». Για να «συμπληρωθεί» το «τοπίο», δεν μπορεί να παραληφθεί η αναφορά μιας νέας δημοσκόπησης, που δημοσίευσε, χτες, η εφημερίδα «Μααρίβ», όπου το 62% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ της εκδίωξης, με κάποιον τρόπο, του Αραφάτ και το 75% υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πρώτη αραβική επίσκεψη

Χθες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός παρείχε προστασία στον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, προκειμένου να μεταβεί στο ημικατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα. Ο Μάχερ συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους, που φέρεται να σχετίζεται με την επικείμενη συνάντηση του Αραφάτ με τον Πάουελ. Η ισραηλινή ηγεσία αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ήταν μια κίνηση διευκόλυνσης της επίσκεψης Πάουελ». Από την άλλη, πλευρά, η παλαιστινιακή ηγεσία απηύθυνε νέα έκκληση προς τη Μόσχα να αποστείλει στην περιοχή τον ΥΠΕΞ της. Μετά τη συνάντηση με τον Αραφάτ, ο Πάουελ αναμένεται να έχει νέο γύρο συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.


Καμένη γη αφήνει ο ισραηλινός στρατός

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ανοίγουν το δρόμο για «ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών μόνιμα», υποστηρίζουν αναλυτές

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Εντείνονται και διευρύνονται οι ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, μακριά από τις ενοχλητικές δημοσιογραφικές κάμερες και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που παραμένουν εκτός των «κλειστών στρατιωτικών ζωνών» δηλαδή των κατειλημμένων παλαιστινιακών πόλεων.

Ο ισραηλινός στρατός, που ανά ημέρα αναγγέλλει την αποχώρηση από μία κωμόπολη για να ανακοινώσει την εισβολή σε μια άλλη, παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στις Ραμάλα, Βηθλεέμ, Τζενίν, Νάμπλους, μπαινοβγαίνει στη Χεβρώνα, και έχει αποκλείσει περιμετρικά την Καλκίλια και την Τουλκαρέμ. Οπως σχολίαζαν παλαιστινιακές πηγές, προφανώς, «θέλει να ολοκληρώσει το έργο του σε αυτές τις πόλεις και στη συνέχεια να προχωρήσει στην Ιεριχώ και στη Λωρίδα της Γάζας, για να μην έχει μεγάλη διασπορά δυνάμεων». Διόλου απίθανο.

Χθες, πάντως, 1 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας Παλαιστίνιος εργάτης, από επίθεση με αυτόματα και χειροβομβίδες που πραγματοποίησε μέλος της «Τζιχάντ» στο φυλάκιο του Ερετζ. Τραυματίστηκαν, επίσης, 4 Ισραηλινοί στρατιώτες και 4 Παλαιστίνιοι πολίτες, πριν ο ένοπλος πέσει νεκρός από ισραηλινά πυρά.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι περιμένουν πότε κάποιος Ισραηλινός στρατιώτης με σπασμένα αραβικά θα ανακοινώσει την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για μερικές ώρες προκειμένου να βγουν από τα σπίτια τους και να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό, στη Βηθλεέμ οι διαβουλεύσεις και η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες και στον ισραηλινό στρατό για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Ναό της Γέννησης, οξύνονται καθημερινά.

Χθες, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απηύθυνε εκ νέου έκκληση για επανασύνδεση του νερού και του ηλεκτρικού στο Ναό, όπου παραμένουν έγκλειστοι 200 Παλαιστίνιοι και, περίπου, 50 κληρικοί και καλόγριες. Ο επικεφαλής της Φραγκισκανικής Εκκλησίας, Τζιάκομο Μπίνι, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να αφήσει τους 200 Παλαιστινίους να φύγουν άοπλοι από το Ναό, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα αποδείξει ότι δεν επιθυμεί μια ανθρωπιστική καταστροφή ή μια αιματηρή σφαγή. Ο εκπρόσωπος της Φραγκισκανικής Εκκλησίας στους Ιερούς Τόπους, απηύθυνε έκκληση «στη μνήμη και στην ανθρωπιά των Εβραίων» υπενθυμίζοντάς τους ότι πολλοί σώθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία χάρη στη βοήθεια του τάγματός του στην έδρα του στην Ασίζη.

Εντούτοις, ο ραδιοσταθμός του Βατικανού μετέδιδε ότι η μοναδική απάντηση που λαμβάνουν οι Εκκλησίες από τον ισραηλινό στρατό είναι «σταματήστε να μας ενοχλείτε». Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο εκπρόσωπος του στρατού παραδεχόταν ότι Ισραηλινός στρατιώτης ευθύνεται για το σοβαρό τραυματισμό ενός Αρμένιου μοναχού, την Τετάρτη, προσπαθώντας, όμως, να δικαιολογήσει την πράξη λέγοντας ότι «ο μοναχός φορούσε πολιτικά ρούχα»!

Το απόλυτο τίποτα

Το «ισοπεδωμένη πόλη» δεν μπορεί να περιγράψει σχεδόν τίποτε από την κατάσταση που επικρατεί στη Ραμάλα, το άλλοτε διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Δυτικής Οχθης, υποστηρίζει η ανταποκρίτρια του BBC, Μπάρμπαρα Πλετ. Η Βρετανίδα δημοσιογράφος τονίζει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαλύσει όλες τις τηλεφωνικές γραμμές, όλους τους πυλώνες επικοινωνιών και δεν έχει αφήσει όρθιο κανένα κτίριο ή υπηρεσία της Π. Αρχής, αλλά και σχεδόν κανένα ιατρικό κέντρο ενώ εισβάλλει καθημερινά δύο και τρεις φορές σε διάφορα κτίρια για να βεβαιώσει ότι «κατέστρεψε τα πάντα».

Τελευταίο «θύμα» ήταν το δημαρχείο, όπου καταστράφηκαν τα πάντα: αρχείο ιδιοκτησίας, αδειών οικοδομών, όλοι οι υπολογιστές, ακόμη και το ληξιαρχείο προκαλώντας υπόνοιες ότι «πολλοί εξαφανισμένοι ή νεκροί θα βρεθούν αγέννητοι, αφού πια δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο να πιστοποιήσει την ύπαρξή τους». «Πρόκειται για σχέδιο πλήρους διάλυσης της Π. Αρχής» σχολίαζε ο δημοτικός σύμβουλος της Ραμάλα, Ζιάντ Κχαλάφ.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που δίνει ο αρθρογράφος της «Γιεντότ Αχρονότ», Ρόνι Σχακέντ, που μιλά «για απόλυτη καταστροφή κάθε είδους υπηρεσίας σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις» ενώ ο συνάδελφός του, της «Χααρέτζ», Ούζι Μπέντζμαν, υποστήριζε ότι «αν ο Αριέλ Σαρόν επιθυμούσε εξαρχής να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία και κάθε ελπίδα ειρήνευσης, τώρα μπορεί να είναι βέβαιος ότι το κατάφερε: μόλις ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές πόλεις δε θα υπάρχει τίποτε που να θυμίζει διοίκηση. Δε θα υπάρχει κανείς για να συνομιλήσει ο Σαρόν, παρά μόνο το απόλυτο χάος». Και μετά τι; «Το όνειρο του Σαρόν: η ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών» συμπέραινε η βρετανική «Ομπζέρβερ».


Στον «αέρα» η συνάντηση Πάουελ - Αραφάτ
  • Εξι νεκροί και 90 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας γυναίκας καμικάζι των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά»
  • Ισως όχι συνάντηση Πάουελ - Αραφάτ προειδοποιεί η Ουάσιγκτον, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωνε ότι θα μεταβεί κανονικά στη Ραμάλα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εξι νεκροί και τουλάχιστον ενενήντα τραυματίες είναι ο απολογισμός της χτεσινής επίθεσης αυτοκτονίας στο κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη οδό Τζάφα, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της υπαίθριας αγοράς Μαχάνε Γιεχούντα, που έχει γίνει στόχος επιθέσεων αυτοκτονίας πολλές φορές στο παρελθόν. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, η κομάντος αυτοκτονίας προσπάθησε να εισέλθει στην αγορά, η οποία ήταν γεμάτη από κόσμο που έκανε τις τελευταίες αγορές ενόψει της αργίας του εβραϊκού Σαββάτου, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη εξαιτίας της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας. Η έκρηξη έγινε σε στάση λεωφορείου μπροστά ακριβώς στην αγορά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά», με μήνυμά της προς το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο Νότιο Λίβανο. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι, κάτοικο του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν.

Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε την επίθεση «καλωσόρισμα των Παλαιστινίων τρομοκρατών στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Κόλιν Πάουελ». Ο Αριέλ Σαρόν τόνιζε ότι «η τρομοκρατία των καμικάζι αυτοκτονίας δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι «στο Ισραήλ, το μοναδικό δημοκρατικό κράτος της περιοχής, υπάρχουν στρατιώτες και αστυνομικοί σε κάθε σχολείο, σε κάθε νηπιαγωγείο, σε κάθε κτίριο για να προστατεύουν τα παιδιά μας από τους τρομοκράτες».

Από την Π. Αρχή δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός και μόνον ο επικεφαλής των υπηρεσιών Προληπτικής Ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που συνομιλεί με τον Αντονι Ζίνι, Μοχάμαντ Ντάχλαν, έκανε δηλώσεις. «Νομίζω ότι η επίθεση είναι μια απάντηση σε όσα έκανε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν», είπε ο Ντάχλαν, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την επίσκεψη Πάουελ στην περιοχή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να δει τη σκηνή της επίθεσης από ψηλά, καθώς εκείνη τη στιγμή μεταφερόταν με ελικόπτερο από την Ιερουσαλήμ στις ισραηλινές βάσεις στο Βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με το Ν. Λίβανο, καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, συμπληρώνοντας ότι «δείχνει τον κίνδυνο που υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή και αποδεικνύει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να βρει άμεσα μια λύση και ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επανέλθουν σύντομα στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, εξέφρασε την κατηγορηματική καταδίκη του Αμερικανού Προέδρου και επανέλαβε ότι περιμένει από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να καταδικάσει άμεσα και κατηγορηματικά την τρομοκρατία. Εντούτοις, υπογράμμισε, «ο Πρόεδρος Μπους επιμένει στο δρόμο της ειρήνης και θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες».

Αργά το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί, τελικά, σήμερα, η προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον Πάουελ και στον Αραφάτ, στη Ραμάλα. Ο Μπάουτσερ δήλωνε ότι «ο Πάουελ αφέθηκε ελεύθερος από τον Πρόεδρο Μπους να εκτιμήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση, μετά και από την επίθεση, και να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια». Λίγο νωρίτερα, όμως, ο ίδιος ο Πάουελ δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι «δεν τίθεται θέμα αναβολής της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Γιάσερ Αραφάτ», ενώ καθιστούσε σαφές ότι θα μείνει στην περιοχή «όσο χρειαστεί».

Στις εξελίξεις παρενέβη με δηλώσεις σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αναγνώρισε το καθήκον του Ισραήλ να προστατεύεται και αναγνώρισε «κοινά σημεία» ανάμεσα στην τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, στις 11 του Σεπτέβρη, και στις επιθέσεις των καμικάζι. Συμπλήρωσε, όμως, πως η κατάσταση είναι περίπλοκη και το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι είναι μια μικρή χώρα με λίγο πληθυσμό ανάμεσα σε πληθυσμούς που δεν επιθυμούν το καλύτερο γι' αυτό. Συνεπώς, θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να ανοίξει ο δρόμος για συνολική ειρήνευση στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ