ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Μακελειό μετά την αποχώρηση Ράμσφελντ

Τα θύματα. Ανάμεσά τους πολλές διερχόμενες γυναίκες, αλλά κανένας Αμερικανός

Associated Press

Τα θύματα. Ανάμεσά τους πολλές διερχόμενες γυναίκες, αλλά κανένας Αμερικανός
ΚΑΡΑΤΣΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ- ΠΑΡΙΣΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΤΟΚΙΟ.--

Λιγότερες από 24 ώρες μετά την αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μια ισχυρή έκρηξη βόμβας πολύ κοντά στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι κόστισε 11 ζωές και τουλάχιστον 51 τραυματισμούς. Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις τοπικών και διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ, οι τραυματίες από αυτό που ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Ταρίκ Τζαμίλ, περιέγραψε ως «βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξένων» ήταν δεκάδες, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών ανάμεσά τους είναι έξι (Αμερικανοί) υπάλληλοι του προξενείου, καθώς και άγνωστος αριθμός υπαλλήλων του διπλανού προξενείου της Ιαπωνίας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 4 Πακιστανοί αστυνομικοί που φρουρούσαν το προξενείο και τρεις διερχόμενες γυναίκες.

Είναι αξιοσημείωτο πως πηγές της αστυνομίας στο Καράτσι, που δεν κατονομάζονται, διέρρευσαν σχεδόν αμέσως στο Ρόιτερς ότι είχαν δεχτεί προειδοποιήσεις για την επίθεση, η οποία στόχο φαίνεται πως είχε να καταστρέψει την όποια «πρόοδο» -- υπό το αμερικανικό πρίσμα -- είχε επιφέρει η επίσκεψη Ράμσφελντ στη χώρα και οι συναντήσεις του με τον δικτάτορα της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησής του (ή, σωστότερα, της χούντας του). Η χτεσινή έκρηξη, που σημειώθηκε μόλις μερικά τετράγωνα από το σημείο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Σέρατον», όπου είχε πραγματοποιηθεί η επίθεση εναντίον εργαζομένων της Γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Ναυπηγείων στις 8 του Μάη με 11 νεκρούς Γάλλους, ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κύκλο μισού χιλιομέτρου.

Η έκρηξη. Μια τεράστια τρύπα άνοιξε στον προστατευτικό τοίχο του προξενείου, από την έκρηξη που σκότωσε 11 ανθρώπους

Associated Press

Η έκρηξη. Μια τεράστια τρύπα άνοιξε στον προστατευτικό τοίχο του προξενείου, από την έκρηξη που σκότωσε 11 ανθρώπους
Η πακιστανική αστυνομία διατύπωνε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την υποψία πως για την επίθεση ευθύνεται η Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν -- αλλά ο Λευκός Οίκος, διά του προεδρικού εκπροσώπου, Αρι Φλέισερ, είπε πως «δεν ακούσαμε τίποτε οριστικό σχετικά με το ποιος είναι πίσω από αυτή (την επίθεση)». Εως χτες το βράδυ, δεν υπήρχε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση από καμία οργάνωση. Ως συνήθως, στους εξ ορισμού παρανοϊκούς κύκλους των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, βρέθηκε κάποιος που δήλωσε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην επίθεση οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες», και ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, μάλιστα, το δήλωσε στο BBC. Η Ινδία καταδίκασε την επίθεση -- που μοιάζει να εξυπηρετεί μια χαρά τους σκοπούς, αν μη τι άλλο σε επίπεδο προπαγάνδας, της εξίσου, αν όχι περισσότερο από εκείνη του Μουσάραφ, μισαλλόδοξης κυβέρνησης του Ινδού πρωθυπουργού, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Πάντως, ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής, Τζάβεντ Ασράφ Χουσεΐν, δήλωσε με μια δόση σοκ ότι «είχαμε θέσει αυτήν την περιοχή σε κόκκινο συναγερμό και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά οι τρομοκράτες χτύπησαν».

Παρ' όλα αυτά η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε το άμεσο κλείσιμο (που δεν έγινε σαφές αν έχει προσωρινό ή μονιμότερο χαρακτήρα) του προξενείου στο Καράτσι, του Αμερικανικού Κέντρου στο Ισλαμαμπάντ, όπως και των προξενείων στη Λαχώρη και στην Πεσαβάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Αρι Φλέισερ, έδωσε την κατά τα ειωθότα «τρομοκρατική» διάσταση στα χτεσινά γεγονότα: Ο Πρόεδρος, είπε, εκτιμά πως πρόκειται «για μια έντονη υπενθύμιση του γεγονότος ότι το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο. Οι τρομοκράτες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους, αδιάφορο πόσο άηθες, για να βλάψουν Αμερικανούς και άλλους».

Είναι σαφές ότι η αμερικανική διπλωματική παρέμβαση για το Κασμίρ και η (τουλάχιστον φραστική) υπαγωγή του Μουσάραφ στον «κοινό» σκοπό του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» εξοργίζουν τις αυτονομιστικές και ισλαμικές οργανώσεις του Πακιστάν, οι οποίες δεν αποκλείεται καθόλου να είχαν ανάμειξη στην επίθεση -- αλλά, παρά την αποτυχία του στρατηγού Μουσάραφ να «κάμψει την εντός της χώρας τρομοκρατία», όπως έχει ουκ ολίγες φορές υποσχεθεί από το Γενάρη φέτος, παρότι είναι γνωστό πως ενοχλεί έντονα την Ουάσιγκτον, αποφεύχθηκε να επισημανθεί σε όλες τις μέχρι στιγμής αμερικανικές δηλώσεις. Η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει κανένα πρόβλημα. Κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία τον Μουσάραφ ότι «δεν είναι σοβαρός» στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», είτε στο Κασμίρ είτε στο εσωτερικό του Πακιστάν, είτε σε ό,τι αφορά στην Αλ-Κάιντα. Το γεγονός είναι πάντως πως ο Μουσάραφ έχει δώσει πλήρη ελευθερία στο FBI, στη CIA και στις υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και της Γαλλίας.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές επιμένουν ότι η παλαιόθεν σύνδεση των ισλαμικών αυτονομιστικών και σεχταριστικών οργανώσεων με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν υπό την ομπρέλα της ISI, που είχαν ευνοήσει διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις με πακτωλούς κεφαλαίων, θέτει μια σημαντική απειλή για τον Μουσάραφ.

Σε ό,τι αφορά στην κρίση του Πακιστάν με την Ινδία, οι ενδείξεις ήταν αρκετά αντιφατικές. Ενώ στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωνε χτες προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως το Πακιστάν απέσυρε 20 πολεμικά πλοία από τη «ζώνη ετοιμότητας» στην Αραβική Θάλασσα, μετά την αντίστοιχη κίνηση της Ινδίας τη Δευτέρα, στη Γραμμή Ελέγχου, τα σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ, 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την καθημερινή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού που οι δύο στρατοί χαρακτηρίζουν «ρουτίνας»...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Σε τροχιά ο «πόλεμος των άστρων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Είμαι αποφασισμένος και δεσμευμένος στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος το ταχύτερο δυνατόν για να προστατευτεί ο αμερικανικός λαός.

Με τη δήλωση αυτή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ακριβώς έξι μήνες μετά - στις 13 Δεκέμβρη - την ανακοίνωση της πρόθεσης αποχώρησης από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την ΑΒΜ, που υπογράφτηκε το 1972 μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ και θεωρούνταν μέχρι χτες τουλάχιστον ο ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου των στρατηγικών όπλων, και επισήμως ενημέρωσε την οικουμένη ότι εισέρχεται πλέον στην εποχή του «πολέμου των άστρων».

Ως «δικαιολογία» φυσικά ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και οι νέες προκλήσεις που δέχονται οι ΗΠΑ από τους «τρομοκράτες που θέλουν να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας», αλλά και με τις ενδεχόμενες επιθέσεις από τα «δόλια» κράτη ακόμη και με διηπειρωτικούς πυραύλους... «Οπως κατέδειξαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη δε ζούμε πλέον στον "Ψυχρό Πόλεμο" βάσει των απαιτήσεων του οποίου η ΑΒΜ σχεδιάστηκε»...

Λίγες ώρες μετά, μια ακόμη δοκιμή έγινε στον Ειρηνικό, όταν ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Χαβάη και αναχαιτίστηκε από το USS Erie, που ήταν σταθμευμένο στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, η δοκιμή, η πέμπτη κατά σειρά, ήταν επιτυχής, ενώ πρόσθεσαν ότι ένα στοιχειώδες Αντιπυραυλικό Σύστημα θα είναι έτοιμο στην Αλάσκα το 2004.

Ηπια η ρωσική αντίδραση

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοινώνεται ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Συνθήκη START II για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, η οποία υπογράφτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες το Γενάρη του 1993 είναι ξεπερασμένη. Κατά συνέπεια, «η Ρωσία διαπιστώνει την απουσία οποιωνδήποτε λόγων για την εφαρμογή της Συνθήκης START II και δε θεωρεί ότι δεσμεύεται πλέον από αυτήν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνάμα, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι «το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα υπάρχει εικονικά και όχι πραγματικά και γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για την ανάπτυξη αντιμέτρων» εκ μέρους της Ρωσίας.

ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
Εκβιάζει την Ευρώπη με... βιολογικό πόλεμο

ΒΙΕΝΝΗ.-

Απόλυτα εναρμονισμένος με το πνεύμα των καιρών και ακολουθώντας πιστά το γράμμα του νόμου, όρα ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το βήμα της Διάσκεψης «Διεθνής Ασφάλεια και ο Αγώνας κατά της Τρομοκρατίας», που πραγματοποιείται στην αυστριακή πρωτεύουσα, προειδοποίησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ευρώπη απειλείται από μία επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Οπως συνέστησε ο γγ Τζορτζ Ρόμπερτσον, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει επιτέλους να παραμερίσουν τους ενδοιασμούς ή τις αμφιβολίες τους και να λάβουν επιτέλους τις αποφάσεις που τις χαρακτήρισε «δύσκολες», ούτως ώστε να ενισχύσουν την άμυνά τους και την αποτρεπτική τους ικανότητα εναντίον πιθανών χημικών και βιολογικών επιθέσεων. «Οι πολιτικοί πρέπει να δείξουν θάρρος και τόλμη για να πείσουν τους λαούς ότι αν δεν επενδύσουν σήμερα στην άμυνα, θα τους αφήσουν εκτεθειμένους αύριο», τόνισε ο Ρόμπερτσον και πρόσθεσε πως «αυτές οι νέες απειλές χημικών και βιολογικών επιθέσεων μπορεί να προέρχονται από ένα τρομοκρατικό κράτος ή τρομοκρατικές οργανώσεις»...

«Αν δεν υπάρχουν εμβόλια, ούτε η δυνατότητα εντοπισμού των επιθέσεων, αν δεν υπάρχουν μονάδες ταχείας επέμβασης για να βοηθήσουν τις δυνάμεις μιας χώρας, τότε οι πολίτες θα είναι ευάλωτοι μπροστά σε μια επιδημία άνθρακα ή ευλογιάς», υπογράμμισε ο Ρόμπερτσον και διευκρίνισε πως οι δηλώσεις του αυτές δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη χώρα ή σε κάποιες χώρες, αλλά σε όλη τη διεθνή κοινότητα και ότι δεν είναι μία απλή διάλεξη, αλλά μία προειδοποίηση για να αφυπνιστούν.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Επιδρομή ρουτίνας και εκτενή σενάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέο βομβαρδισμό «ρουτίνας» προχώρησαν, χτες, στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ αμερικανικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στον Κόλπο. Ως συνήθως, υποστηρίζεται ότι ο βομβαρδισμός, 265 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ήταν «αντίποινα» για πυρά που δέχτηκαν τα αμερικανικά αεροσκάφη από την ιρακινή αεράμυνα περιπολώντας την περιοχή.

Στο μεταξύ, διογκώνεται η φημολογία περί αμερικανικής προετοιμασίας για επίθεση στο Ιράκ. Παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων του, ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αποφασισμένος να προχωρήσει σε απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν και «τείνει» να επιλέξει τη στρατιωτική οδό, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις αντιρρήσεις που φέρεται να εκφράζει μερίδα της στρατιωτικής ηγεσίας που προειδοποιεί ότι για να γίνει απόβαση χρειάζονται, τουλάχιστον, 200.000 άνδρες και υπεροπλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται διάφορα σενάρια: είτε απροειδοποίητης επίθεσης, είτε στρατιωτικής προετοιμασίας και εξασφάλισης συμμαχιών, είτε από αέρος, είτε από εδάφους, είτε σε συνδυασμό. Το μοναδικό σίγουρο, πάντως, φαίνεται να είναι η αποφασιστικότητα Μπους, που οξύνει τους τόνους απέναντι στο Ιράκ τον τελευταίο καιρό, να γίνει αυτή η επίθεση, πιστεύοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις, στο τέλος, θα καταλαγιάσουν.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Μόνον «υπό όρους» ο Χόλμπρουκ, λέει η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ επιβεβαίωσε χτες μέχρις κεραίας το πρόσφατο δημοσίευμα των βρετανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την προσέλευση και τη δημόσια κατάθεση του πρώην πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο Δικαστήριο της Χάγης όπου δικάζεται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οπως είπε ο δεύτερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Φίλιπ Ρέικερ, οι ΗΠΑ «αρνούνται να επιτρέψουν στον Χόλμπρουκ να καταθέσει ανοιχτά στο δικαστήριο της Χάγης».

Η Ουάσιγκτον, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, απαιτεί η κατάθεση του κ. Χόλμπρουκ, αλλά και άλλων Αμερικανών πρώην αξιωματούχων να γίνει μόνον σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. «Σε άλλη περίπτωση είτε δε θα προσέλθουν καθόλου στο δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει» είπε ο Ρέικερ. Ο ίδιος αξιωματούχος επιχείρησε να εξηγήσει αυτή τη θέση, ισχυριζόμενος πως αυτό γίνεται γιατί «τίθεται ζήτημα συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών και επειδή υπάρχει φόβος πως οι πηγές και οι μέθοδοι κατοχής τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσαν να διακυβευτούν, ιδιαίτερα εάν ο Χόλμπρουκ αλλά και άλλοι πρέπει να καταθέσουν δημόσια στο δικαστήριο. Πρέπει να ζυγίσουμε την ανάγκη να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Πάντως, ο Ρέικερ απέφυγε να σχολιάσει εάν τελικώς οι βαθύτεροι φόβοι της Ουάσιγκτον πηγάζουν απ' την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον Πρόεδροι, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο ΟΑΣΕ «ερευνά» το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Τζίντζιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη νομιμότητα της πρόσφατης απομάκρυνσης μερικών δεκάδων βουλευτών απ' τη σερβική Βουλή δήλωσε χτες πως διερευνά ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, (Ιταλός) Στέφανο Σανίνο.

Στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε χτες ο Σανίνο στον τηλεοπτικό σταθμό Β-92, έδωσε έμφαση στην «αμεροληψία», όπως είπε, του οργανισμού που εκπροσωπεί και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το εάν στη Σερβία είναι σεβαστοί οι κανονισμοί της Βουλής και η δουλιά του κοινοβουλίου. Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα πως ένα ειδικό ίδρυμα του ΟΑΣΕ έχει αρχίσει να ερευνά τη νομική βάση αυτού που το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Β. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»... Μάλιστα, ο Σανίνο δεν παρέλειψε να αναφέρει πως παράλληλα με το πόρισμα της έρευνας του ΟΑΣΕ θα αναμένει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της σχετικής προσφυγής του κόμματος του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Κοστούνιτσα (Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας) στο σερβικό Ανώτατο και Συνταγματικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, χτες, ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς πρόωρες --όπως αναμένονται--προεδρικές εκλογές στη Σερβία, βάζοντας ως προϋπόθεση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της DOS, είπε ο Κοστούνιτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β», έχασε την ευκαιρία που είχε και απέτυχε να τακτοποιήσει το Σύνταγμα της Σερβίας... Και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος συνέχισε:«Επιπλέον η DOS δεν τήρησε τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Σεπτέμβρη του 2001 στο Νόβι Σαντ σχετικά με την επείγουσα έναρξη διαδικασίας για τη συγγραφή καινούριου Συντάγματος»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ