Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Σε τροχιά ο «πόλεμος των άστρων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Είμαι αποφασισμένος και δεσμευμένος στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος το ταχύτερο δυνατόν για να προστατευτεί ο αμερικανικός λαός.

Με τη δήλωση αυτή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ακριβώς έξι μήνες μετά - στις 13 Δεκέμβρη - την ανακοίνωση της πρόθεσης αποχώρησης από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την ΑΒΜ, που υπογράφτηκε το 1972 μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ και θεωρούνταν μέχρι χτες τουλάχιστον ο ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου των στρατηγικών όπλων, και επισήμως ενημέρωσε την οικουμένη ότι εισέρχεται πλέον στην εποχή του «πολέμου των άστρων».

Ως «δικαιολογία» φυσικά ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και οι νέες προκλήσεις που δέχονται οι ΗΠΑ από τους «τρομοκράτες που θέλουν να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας», αλλά και με τις ενδεχόμενες επιθέσεις από τα «δόλια» κράτη ακόμη και με διηπειρωτικούς πυραύλους... «Οπως κατέδειξαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη δε ζούμε πλέον στον "Ψυχρό Πόλεμο" βάσει των απαιτήσεων του οποίου η ΑΒΜ σχεδιάστηκε»...

Λίγες ώρες μετά, μια ακόμη δοκιμή έγινε στον Ειρηνικό, όταν ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Χαβάη και αναχαιτίστηκε από το USS Erie, που ήταν σταθμευμένο στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, η δοκιμή, η πέμπτη κατά σειρά, ήταν επιτυχής, ενώ πρόσθεσαν ότι ένα στοιχειώδες Αντιπυραυλικό Σύστημα θα είναι έτοιμο στην Αλάσκα το 2004.

Ηπια η ρωσική αντίδραση

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοινώνεται ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Συνθήκη START II για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, η οποία υπογράφτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες το Γενάρη του 1993 είναι ξεπερασμένη. Κατά συνέπεια, «η Ρωσία διαπιστώνει την απουσία οποιωνδήποτε λόγων για την εφαρμογή της Συνθήκης START II και δε θεωρεί ότι δεσμεύεται πλέον από αυτήν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνάμα, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι «το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα υπάρχει εικονικά και όχι πραγματικά και γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για την ανάπτυξη αντιμέτρων» εκ μέρους της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ