Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Μόνον «υπό όρους» ο Χόλμπρουκ, λέει η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ επιβεβαίωσε χτες μέχρις κεραίας το πρόσφατο δημοσίευμα των βρετανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την προσέλευση και τη δημόσια κατάθεση του πρώην πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο Δικαστήριο της Χάγης όπου δικάζεται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οπως είπε ο δεύτερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Φίλιπ Ρέικερ, οι ΗΠΑ «αρνούνται να επιτρέψουν στον Χόλμπρουκ να καταθέσει ανοιχτά στο δικαστήριο της Χάγης».

Η Ουάσιγκτον, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, απαιτεί η κατάθεση του κ. Χόλμπρουκ, αλλά και άλλων Αμερικανών πρώην αξιωματούχων να γίνει μόνον σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. «Σε άλλη περίπτωση είτε δε θα προσέλθουν καθόλου στο δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει» είπε ο Ρέικερ. Ο ίδιος αξιωματούχος επιχείρησε να εξηγήσει αυτή τη θέση, ισχυριζόμενος πως αυτό γίνεται γιατί «τίθεται ζήτημα συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών και επειδή υπάρχει φόβος πως οι πηγές και οι μέθοδοι κατοχής τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσαν να διακυβευτούν, ιδιαίτερα εάν ο Χόλμπρουκ αλλά και άλλοι πρέπει να καταθέσουν δημόσια στο δικαστήριο. Πρέπει να ζυγίσουμε την ανάγκη να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Πάντως, ο Ρέικερ απέφυγε να σχολιάσει εάν τελικώς οι βαθύτεροι φόβοι της Ουάσιγκτον πηγάζουν απ' την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον Πρόεδροι, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ