Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, των προσφύγων και μεταναστών αλλά και της Παλαιστίνης θα απασχολήσουν τις εργασίες της 5ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του «Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», που ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα και ολοκληρώνεται σήμερα.

Το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο ιδρύθηκε το 1997 και συσπειρώνει στις τάξεις του μη κυβερνητικές οργανώσεις από 27 χώρες της λεγόμενης «Διακήρυξης της Βαρκελώνης», δηλαδή 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οργανώσεις από 12 ακόμη μεσογειακές χώρες. Κατά τη διάρκεια του φετινού απολογιστικού συνεδρίου, θα αναπτυχθούν θέματα όπως «οι επιπτώσεις της 11ης Σεπτέμβρη και η κατάσταση στην Παλαιστίνη», «Ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση», «Δικαιοσύνη», «Μετανάστες και πρόσφυγες» και θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Θ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη (ΕΕΔΔΑ), η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Ευρωμεσογειακού Δικτύου, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της ελληνικής οργάνωσης μέσα σε αυτό το συνέδριο: «Θα προσπαθήσουμε, είπε, να προβάλουμε με έμφαση τις ξεκάθαρες απόψεις μας πάνω στο ζήτημα των μεταναστών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών και την πλήρη ένταξή τους στις χώρες υποδοχής δηλαδή στις κοινωνίες της Ευρώπης, με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους τομείς, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη πολιτών δεύτερης και τρίτης κατηγορίας με λειψά δικαιώματα».

«Επιπλέον, συνέχισε ο Θ. Παπαμάργαρης, θα επιμείνουμε στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, πάνω στο οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια συρρίκνωση και διάβρωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με έναν ύπουλο τρόπο και καλά κρυμμένο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη, βλέπουμε αυτές τις αρχές να συρρικνώνονται, βλέπουμε τη δημιουργία της "Ευρωαστυνομίας", του "Ευρωστρατού", του "Ευρωεντάλματος", το "Ευρωξύλο", αύριο θα δούμε τις "Ευρωσυλλήψεις" και μεθαύριο τις "Ευρωφυλακίσεις". Εμείς πολύ έντονα θα προβάλουμε αυτά τα ζητήματα, στην κατεύθυνση της υπεράσπισής τους από τους λαούς και θα επιδιώξουμε εκεί να κινηθούν και τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ