ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας

Με συλλαλητήριο στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, δυναμικά και αγωνιστικά, καλεί το ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Το ΠΑΜΕ, χτες το πρωί, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εκφράζοντας τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων απαίτησε την ανάκληση των ανατιμήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε υπηρεσίες και βασικά καταναλωτικά προϊόντα, και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, συμμετείχαν δεκάδες στελέχη εργατικών σωματείων, καθώς και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Γ. Λυσσαρίδη, ο οποίος παρέλαβε το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας και δεσμεύτηκε ότι θα το διαβιβάσει στην κυβέρνηση.

Μέσα από το ψήφισμα, καταγγέλλεται η κυβέρνηση για: τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 60%, τις αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ - ΟΤΕ, στα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και σε 167 είδη φαρμάκων, όπου οι αυξήσεις ξεπερνούν το 50%, σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως είναι τα οπωροκηπευτικά όπου καταγράφονται ανατιμήσεις από 4% - 65%.

Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις, σε υπηρεσίες και βασικά καταναλωτικά είδη, γενικεύουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε πλατιά τμήματα των εργαζομένων και υπηρετούν την εξασφάλιση υψηλών κερδών στους μεγαλοεργοδότες. Και απαιτείται από την κυβέρνηση να ανακαλέσει το νέο κύμα ανατιμήσεων και με συγκεκριμένα μέτρα να παρέμβει ενάντια στην αισχροκέρδεια που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης, ο Θ. Κυριακίδης, δήλωσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες για την πολιτική της κυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα μας έχουνε μπροστά τους καθημερινά. Μπροστά είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε το μαζικό συλλογικό μας αγώνα και να διεκδικήσουμε εργατικό λαϊκό έλεγχο στους χώρους παραγωγής, όπου διαμορφώνεται το κόστος των προϊόντων, να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες στους μισθούς και τις συντάξεις και να απαιτήσουμε ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ουσιαστικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωση

Συσκέψεις, για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη, που θα αποτελέσει την απαρχή των νέων μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, προγραμματίζονται για το επόμενο δεκαπενθήμερο σε όλους τους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια αυτά καλούνται εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών, σωματείων εργαζομένων, της ΤΑ και άλλων μαζικών φορέων να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις, όπου θα συζητηθεί το θέμα των νέων κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα αρχίζουν περιοδείες και εξορμήσεις στελεχών της ΠΑΣΥ για την ενημέρωση των παραγωγών, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα αγροτικά θέματα. Από τα αγροτικά στελέχη τονίζεται ότι οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα αποτελέσουν τον κύριο στόχο των νέων αγροτικών συλλαλητηρίων. Δεν είναι μόνο το βαμβάκι, προσθέτουν, που δίνει καίριο χτύπημα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των παραγωγών, αλλά και μια σειρά άλλα αγροτικά προϊόντα δέχονται επίθεση. Επίσης, οι αγρότες στις συγκεντρώσεις θα ζητήσουν να μην περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Μιλώντας χτες σε πολιτική συγκέντρωση στα Κύμινα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κάλεσε τους αγρότες, τους εργάτες και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης, να δώσουν ένα βροντερό «παρών» στη συγκέντρωση που προγραμματίζει η ΠΑΣΥ στις 7 Σεπτέμβρη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα με την κινητοποίηση αυτή, ενώ επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των αγώνων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ, λαϊκό μέτωπο.

Σχετικά με το βαμβάκι, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι αποδεικνύεται ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της κυβέρνησης, που, ενώ γνώριζε ότι με την αλλαγή του κανονισμού το 2001 τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα για τους βαμβακοπαραγωγούς, υποσχόταν ότι η τιμή του προϊόντος θα υπερέβαινε τις 290 δρχ. το κιλό. Τελικά, αυτόν τον καιρό, συνέχισε, επιβεβαιώθηκε η θέση του Κόμματος ότι οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια και δε θα ξεπεράσουν στην καλύτερη περίπτωση τις 230 δρχ. το κιλό. Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε, τιμωρούνται οι βαμβακοπαραγωγοί για την καλή παραγωγή τους και την ποιότητα του βαμβακιού. Πρόσθεσε ότι με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 πρόκειται να δεχτεί σοβαρό χτύπημα και η ορυζοκαλλιέργεια, μια δυναμική καλλιέργεια της περιοχής.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Χωρίς μάσκα η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων χτες στη νομαρχία Μαγνησίας

Δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού έδωσαν το «παρών» τους στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, του Συλλόγου Γυναικών, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, της «Δημοτικής Συμπαράταξης Βόλου», της «Δημοτικής Κίνησης Νέας Ιωνίας» και ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωλκού Γ. Χαρμάνης.

Με τη συμμετοχή τους στην παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία έγινε στη νομαρχία Μαγνησίας, οι εκπρόσωποι των φορέων κατήγγειλαν ως υπεύθυνη, για τη λεηλασία που γίνεται σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων με τις συνεχείς ανατιμήσεις, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Και απαίτησαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, κατά τη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της, να πάρει θέση για το όργιο αισχροκέρδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Μαγνησίας από τους 80 σχετικούς ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας που έγιναν, στους 40 εντοπίστηκαν παραβάσεις.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας, που επιδόθηκε στους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επισημαίνεται:«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας, εκφράζοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων της περιοχής μας, διαμαρτύρεται έντονα για τον ξέφρενο ρυθμό των ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης. Οι ανατιμήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 60% με 70%, γίνονται στο όνομα του ενιαίου νομίσματος και της στρογγυλοποίησης, σε συνέχεια της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Με φόντο την πάταξη της τρομοκρατίας, κυβέρνηση και εργοδοσία, εφαρμόζουν την πιο σκληρή αντεργατική πολιτική, απολύουν εργαζόμενους, γενικεύουν τη μερική απασχόληση, μεθοδεύουν τον περιορισμό ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, (π.χ. εργοστάσιο ΒΙΣ), πολλαπλασιάζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση για τα λαϊκά στρώματα».

Συνεχίζοντας την ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τονίζει ότι «η λεγόμενη "ελεύθερη αγορά" ή "υγιής ανταγωνισμός" είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος, είναι οι αιτίες της αισχροκέρδειας και της ρεμούλας, είναι μέθοδοι και πολιτικές για να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι και οι διάφοροι επιτήδειοι». Και καταλήγει: «Επειδή, όμως, οι αυταπάτες τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν, οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν, με τον αγώνα τους, αυτή την πολιτική, διεκδικώντας μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική, που ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΝΕΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
Αρχισαν με δίωρη στάση και συνεχίζουν

Αγωνιστικό μήνυμα για τη συνέχεια των αγώνων τους έστειλαν χτες, με την επιτυχημένη πρωινή, 2ωρη στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Νέου Ιππόδρομου (αρχαιολογικά σκάμματα), στο Μαρκόπουλο Αττικής. Απαίτησαν, ικανοποιητικές αυξήσεις, 6% για το πρώτο εξάμηνο (καταβολή και των αναδρομικών) και 4% για το δεύτερο. Επίσης, ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και να δοθεί στους εργαζόμενους η κατάλληλη ένδυση, που τους προστατεύει από κινδύνους στο χώρο εργασίας. Η δίωρη στάση ήταν μόνο η αρχή, αφού οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να πετύχουν ό,τι διεκδικούν.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοτάξια της Αθήνας απαιτούν, με αγώνες, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για το 2002. Βάση, αυτής της διεκδίκησης, αποτελεί το κοινό υπόμνημα που έχουν υπογράψει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Χειριστών - Λιπαντών - Εκσκαφέων - Γερανών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών. Την περασμένη βδομάδα, οι εργαζόμενοι σε εργοτάξια του υπό κατασκευή Μετρό της Αθήνας (γραμμή Εθνική Αμυνα - Δουκίσσης Πλακεντίας, Δάφνη - Ηλιούπολη κ.ά.), πέτυχαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Με λίγα λόγια, στο κοινό υπόμνημα τίθενται σημαντικά αιτήματα που αφορούν, καλύτερους μισθούς, καλύτερα ωράρια, καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καλύτερη συμπεριφορά των εργοδοτών σε όλους τους εργαζόμενους, που καθημερινά «στύβονται» για να παραδώσουν τα έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, απαιτούνται, ικανοποιητικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, κατώτερο ημερομίσθιο συγκεκριμένο για τους ανειδίκευτους, τους βοηθούς, τον τεχνίτη, τον υπάλληλο κλπ,. Επιπλέον, τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (τήρηση ωραρίου, πενθήμερου, ειδικοτήτων, σταμάτημα υπερωριών). Ασφάλιση όλων των εργαζομένων, όπως ορίζει ο κανόνας Ασφάλισης των Ταμείων. Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων, όπως κατάλληλες σκαλωσιές, φόρμες, κράνη, παπούτσια και γάλα, σε αυτούς που δουλεύουν σε σήραγγες. Κατάλληλος εξαερισμός σε στοές, ιατρείο στελεχωμένο με γιατρό, νοσοκόμα και ασθενοφόρο στα εργοτάξια, που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Τέλος τα 6 σωματεία, ζητούν να σταματήσουν οι απαράδεκτες πιέσεις προς τους εργαζόμενους για υποχρεωτικές υπερωρίες, για τη συμμετοχή τους στη ζωή και δράση του συνδικάτου, για υπογραφές δηλώσεων ότι παραιτούνται από σημαντικά εργασιακά τους δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ