ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε αγωνιστική πορεία από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη...

Με μαζικά λαϊκά συλλαλητήρια στις 3 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και στις 7 του μήνα στη Θεσσαλονίκη, η εργατική τάξη της χώρας μας, η αγροτιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι και νεολαία απαντούν στην κυβερνητική πολιτική, που λεηλατεί το εργατικό εισόδημα, ξεκληρίζει τους ξωμάχους της γης, οδηγεί στη χρεοκοπία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, καταδικάζει στην εξαθλίωση τους απόμαχους της δουλιάς και στην ανεργία τη νέα γενιά.

Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, συνδικάτα, οι αγωνιστικές οργανώσεις της αγροτιάς, φορείς της νεολαίας και των συνταξιουχικών οργανώσεων με τις αγωνιστικές αυτές πρωτοβουλίες απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική, διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που έχει επιβάλει στην αγορά, στηρίζοντας την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου, αντιστέκονται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης που επιχειρείται με τα δήθεν «μποϊκοτάζ», ενώ ταυτόχρονα απαιτούν πάγωμα των τιμών, αυξήσεις στα μεροκάματα και στους μισθούς.

Η απόφαση του Συντονιστικού Σωματείων της Αθήνας για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στις 3 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), το περιεχόμενο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων, η ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης, ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, απαντά στις προσπάθειες συγκάλυψης και επίρριψης των ευθυνών, ακόμα και στους ίδιους τους καταναλωτές, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Αποφασιστικά στη μάχη

Στους τόπους δουλιάς, στα εργοστάσια, στα γραφεία και στις επιχειρήσεις, με ένα ευρύ πρόγραμμα εξορμήσεων, τα στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου δίνουν από σήμερα τη μάχη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 3 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, ενάντια στην ακρίβεια, αλλά και στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Τον προσανατολισμό αυτό στην καθημερινή δουλιά των δυνάμεών του έδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε χτες, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την προετοιμασία των διαδηλώσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Να μπουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πιο αποφασιστικά στη δράση, για την υπεράσπιση του εργατικού εισοδήματος, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού και όλων των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν την εργατική οικογένεια, υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Γ. Μαυρίκος.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη της Γραμματείας αναφέρθηκαν στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες με την εκτόξευση των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα τρόφιμα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και στις δαπάνες που θα υποχρεωθούν να κάνουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Γι' αυτό, τονίστηκε στη συνεδρίαση, το ζήτημα της ακρίβειας, σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις για αύξηση των μισθών και ημερομισθίων, πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για όλο το επόμενο διάστημα και ανάλογες να είναι και οι πρωτοβουλίες του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον κουρνιαχτό της τρομοκρατίας που έχει ξεσηκωθεί σε μια προσπάθεια - μεταξύ άλλων - και για να αποκρυβούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μπαίνουν στο στόχαστρο τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιχειρείται να ενοχοποιηθεί η μαζική δράση, τόνισαν τα στελέχη της Γραμματείας και επισήμαναν την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα σε συνεργασία με άλλους φορείς να αντιδράσει.

Απέναντι στα μεγάλα αυτά προβλήματα - τονίστηκε στη συνεδρίαση - η πιο αποτελεσματική απάντηση είναι η δράση και η κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει τα στελέχη του ΠΑΜΕ «να πάνε στα εργοστάσια. Να εξασφαλίσουμε την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων, μέσα στους χώρους δουλιάς. Οι στόχοι πάλης να γίνουν υπόθεση των ίδιων των σωματείων μέσα στην καθημερινή τους δράση».

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Πρωταγωνιστές οι αγωνιζόμενοι εργάτες και αγρότες

Από την περσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από την περσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Εντείνεται καθημερινά η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις της αντίστασης, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού, σωματεία και δημοκρατικοί φορείς, ομοσπονδίες αγροτών για τη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία της ΧΑΝΘ, το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., με την οποία το λαϊκό κίνημα θα «υποδεχτεί» κατάλληλα την παρουσία του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στους χώρους δουλιάς, στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα γραφεία, στα μαγαζιά, στις συνοικίες, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα χωριά δίνεται καθημερινά η μάχη της ενημέρωσης, της αγωνιστικής συσπείρωσης και προετοιμασίας ώστε το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη όλοι οι δρόμοι να οδηγήσουν στην πλατεία ΧΑΝΘ. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων στους τόπους δουλιάς, με τις οποίες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ φέρνουν το μήνυμα του συλλαλητηρίου στους εργαζόμενους και σφυρηλατούν την αγωνιστική ενότητα και αντίσταση της εργατικής τάξης στις αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης - κεφαλαίου. Κυκλοφόρησε στο μεταξύ η προκήρυξη του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο και χτες κλιμάκια του Μετώπου πραγματοποίησαν πλατιά εξόρμηση στην κεντρική αγορά και το κέντρο της πόλης για τη διακίνησή της.

Στην προκήρυξη του ΠΑΜΕ επισημαίνεται: «Εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία δε "ΜΑΣΑΜΕ"... Θα δώσουμε τα χέρια, σε μια πορεία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΖΩΗΣ. Θα "υποδεχτούμε" στη Θεσσαλονίκη τον "φερόμενο ως καθοδηγητή" της πολιτικής της καθημερινής τρομοκρατίας, της ανεργίας, της φτώχειας, της κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Θα υποδεχτούμε, τονίζει η προκήρυξη του ΠΑΜΕ, «τον πρωθυπουργό της χώρας. Ομως, στα φετινά εγκαίνια της Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πρωταγωνιστής δε θα είναι ο πρωθυπουργός και η ετήσια κοροϊδία των προεκλογικών εξαγγελιών. Πρωταγωνιστές θα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, που θα "ομολογήσουν" στο φως της μέρας: "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ"».

Η προκήρυξη του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει ότι με τη δράση του αυτή ο λαός ανοίγει το δρόμο για τον Ιούνη του 2003. «Στους ίδιους ακριβώς δρόμους αυτής της πόλης θα υποδεχτούμε, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους εργαζόμενους, σε ένα περίπου χρόνο, τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση».

Καλεί τέλος το λαό σε παλλαϊκή αντίσταση τώρα «ενάντια στην τρομοκρατία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, στην τρομοκρατία των τρομονόμων, στην τρομοκρατία της ανεργίας, της φτώχειας, της ανέχειας, των ναρκωτικών, των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Για το θεαθήναι

Σα να μην ξέρει τίποτα για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το εισόδημα των οποίων εξανεμίζεται από τη δικτατορία της «ελεύθερης αγοράς», ο πρόεδρος της ΝΔ δε βρήκε να πει τίποτα χτες στη ΓΣΕΕ, την οποία κάλεσε να ενημερωθεί ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Δε βρήκε να πει τίποτα, ακόμα και απέναντι σε μια πλειοψηφία (της ΓΣΕΕ), που επί της ουσίας όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική, αλλά και ενεργά στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Και αυτό δεν είναι περίεργο, αφού όσο και αν ο Γ.Αλογοσκούφης κάτι ψέλλισε περί ευθύνης της κυβέρνησης, δεν είναι μυστικό ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζονται απόλυτα στην πολιτική επέλασης κατά των εργατικών εισοδημάτων, στη μείωση των μισθών και ημερομισθίων συνολικά στην προώθηση της οικονομίας της αγοράς και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Δε χάλασε τη σούπα της συναίνεσης όμως ούτε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος δικαιολόγησε την άνοδο των τιμών, με τον τρόπο που έγινε η εισαγωγή του ευρώ, λες και το ζήτημα είναι τεχνικό. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε -συνεπής, είναι αλήθεια, με την υπογραφή που έβαλε- ότι το θέμα των μισθών των εργαζομένων είναι τελειωμένο με τη σύμβαση και ότι το μόνο ζήτημα που τίθεται είναι για τους συνταξιούχους και τον αριθμό αυτών που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ. Μέχρι το ΕΚΑΣ -τόσο ψηλά δηλαδή- φτάνει η «αγωνιστική» διάθεση της πλειοψηφίας.

Η μόνη «παραφωνία» της συνάντησης ήταν η παρέμβαση του Γ.Σταυρόπουλου στελέχους του ΠΑΜΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη λαίλαπα της ακρίβειας, σημείωσε ότι «για τους εργαζόμενους το θέμα των μισθών δεν έχει κλείσει» και ότι σε κάθε περίπτωση για τους εργαζόμενους παραμένει «ανοιχτό» για διεκδίκηση και αγώνες. Ταυτόχρονα, τάχτηκε κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για τις οποίες συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και υποστήριξε ότι αμετάκλητο αίτημα των εργαζομένων είναι η πλήρης σταθερή εργασία, με πλήρη αμοιβή και ασφάλιση.


Γ.Ζ.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Ζητούν και τα ρέστα οι βιομήχανοι τροφίμων

Ισχυρίζονται ότι «η φασαρία για τις τιμές είναι αδικαιολόγητη», προκαλώντας για μια ακόμη φορά τα λαϊκά στρώματα

Με τη νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων, που γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» και βιώνουν καθημερινά τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, «τα έβαλαν» οι μεγαλοβιομήχανοι τροφίμων. Σε ένα απόλυτα προκλητικό - σε ύφος και περιεχόμενο - κείμενο, υπό τον τίτλο «αδικαιολόγητη η φασαρία για τις τιμές στα τρόφιμα», ο «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων», ξεπερνώντας κάθε όριο, φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι «για τη φετινή χρονιά μετά τις ετήσιες ανατιμήσεις που έγιναν από το Σεπτέμβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2002, δεν έχει γίνει καμία αύξηση στις χονδρικές τιμές των βιομηχανιών συσκευασμένων τροφίμων» (!). Με δυο λόγια οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου ισχυρίζονται ότι δεν έχουν κάνει (άλλες) αυξήσεις τους τελευταίους 3-4 μήνες, παριστάνοντας τις «αθώες περιστερές» και ρίχνοντας τις ευθύνες στο μεταπρατικό και λιανικό εμπόριο.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, με περισσό θράσος αναφέρονται επί λέξει σε καλλιέργεια φημολογίας (!) για ανατιμήσεις που έγιναν ή έρχονται «σε μια εποχή που έχει επιτευχθεί η μείωση του πληθωρισμού». Προσθέτουν ακόμη ότι τα δικά τους προϊόντα αυξήθηκαν λιγότερο από άλλα και ότι η συμμετοχή των βιομηχανοποιημένων - συσκευασμένων τροφίμων στο δείκτη που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είναι μόνο 9% έναντι 91% όλων των άλλων κλάδων μαζί. Βέβαια, η «προσέγγιση» που κάνουν στο θέμα οι μεγαλοβιομήχανοι τροφίμων δεν αντέχει ούτε καν στη στοιχειώδη κριτική και κάτω από άλλες συνθήκες μόνο ειρωνικά σχόλια θα μπορούσε να προκαλέσει. Ομως στη συγκεκριμένη κατάσταση καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων και από το νέο κύμα ακρίβειας, αυτού του είδους οι «προσεγγίσεις» αποτελούν μια ακόμη πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα και για την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ισχυρίζονται επίσης ότι η βιομηχανία τροφίμων «από χρόνια τώρα επιδεικνύει αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση στον τομέα των τιμών» και ότι ο κλάδος τους έχει εδώ και μια δεκαετία «έντονη λειτουργία ανταγωνισμού». Ο «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων», συμπλέοντας απολύτως με την κυβερνητική προπαγάνδα και πρακτική, που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε και στηρίζει τα συμφέροντά τους, αναφέρεται (στις δήθεν) «επιλογές του καταναλωτή»... που, σύμφωνα με τους ίδιους, υποτίθεται σε ατομικό επίπεδο μπορεί να «υπερασπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά τα συμφέροντά του»...

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ με τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας καταδικάζει γι' άλλη μια φορά το κύμα αισχροκέρδειας που παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις, λεηλατώντας ό,τι απέμεινε από το εργατικό εισόδημα.

Η πολιτική που τόσο πιστά υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βοηθούμενη από τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, γεννά την ακρίβεια και έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργατικές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη των βιομηχάνων και των εμπόρων αυξήθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Είναι λοιπόν προκλητικό για τους εργαζόμενους της χώρας μας και για όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να ακούν από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι για την ακρίβεια ευθύνονται τα μεροκάματα και οι μισθοί!!!

Για την ακρίβεια φταίει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οταν ακούνε υπουργούς αυτής της κυβέρνησης να θεωρούν παρωχημένη πρακτική ακόμα και το στοιχειώδη έλεγχο για το πάγωμα των τιμών!

Οι αποπροσανατολιστικές παγίδες, που στήνουν η κυβέρνηση και τα όργανα τους για "μποϊκοτάζ" σαν απάντηση στην αισχροκέρδεια, σκοπό έχουν την ανώδυνη εκτόνωση της αγανάκτησης των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ ως πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων, καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η ακρίβεια, τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια, οι ιδιωτικοποιήσεις, η καθήλωση μεροκάματων και μισθών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είναι πολιτική που υλοποιούν κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της και θα πάρουν την ανάλογη απάντηση από την εργατική τάξη.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά στο Συλλαλητήριο στις 3 του Σεπτέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 7 μ.μ., κατά της ακρίβειας της αισχροκέρδειας, της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς.

  • Απαιτούμε τώρα πάγωμα των τιμών στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
  • Μείωση της έμμεσης φορολογίας.
  • Αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

Στις 3 του Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στις 7 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, καθημερινά στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς, οι ταξικές δυνάμεις θα δίνουν τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές θα επιβεβαιώσουν την καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Και στο Ηράκλειο Κρήτης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα γίνει και στο Ηράκλειο Κρήτης την Παρασκευή 6 του Σεπτέμβρη, στην πλατεία Λιονταριών. Στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσει μια σειρά περιοδειών και εξορμήσεων σε εργασιακούς χώρους, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της συγκέντρωσης.

Συλλαλητήριο και στην Πάτρα

Να υπερασπίσουν το εισόδημά τους και τα δικαιώματά τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στην Πάτρα, που διοργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας, την Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει πως η πρωτοφανής υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας έχει άμεση σχέση με την πολυδιαφημισμένη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά και το κύμα των ανατιμήσεων που επιβάλλουν κύρια οι πολυεθνικές τροφίμων και όχι η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποσείσει τις δικές της πολιτικές ευθύνες.

Και καταλήγει στην ανακοίνωση: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο, με την οργάνωση αποφασιστικών ταξικών αγώνων ενάντια στο σύνολο της πολιτικής της ακρίβειας και της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου και να απαιτήσουν αιτήματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης».

ΝΑΣ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ
Μποϊκοτάζ στην πολιτική της ακρίβειας

Μποϊκοτάζ στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και γεννάει την ακρίβεια, την ανεργία, τη λιτότητα και τη φτώχεια, αντιπροτείνει στο σαμιακό λαό η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Σάμου - Ικαρία - Φούρνων» σε ανακοίνωση με αφορμή το κύμα ακρίβειας και κερδοσκοπίας.

Η ΝΑΣ καταγγέλλει ακόμα την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει το λαϊκό εισόδημα βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία, όπως σημειώνει, είναι αποτέλεσμα της «ελεύθερης αγοράς» και των πολιτικών της «απελευθέρωσης» της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή που μισθοί, μεροκάματα και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένα στα όρια της φτώχειας, η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα εισοδηματική πολιτική λιτότητας για την πάταξη του «πληθωρισμού» και την αύξηση των υπερκερδών.

Αναφερόμενη η ΝΑΣ στην περικοπή των 218 εκατομμυρίων από τους αυτοτελείς πόρους σημειώνει ότι είναι αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο: Να οδηγήσουν τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να θεσμοθετούν πρόσθετη φορολογία στη λογική της ανταποδοτικότητας. Τα οφέλη που θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός να οδηγηθούν στις πολιτικές σύγκλισης και σε αυτούς που ωφελούνται, δηλαδή στην «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Οπως σημειώνει, τέλος, τέσσερα χρόνια η ΕΝΑΕ και τα Νομαρχιακά Συμβούλια που την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αντιστάθηκαν σ' αυτές τις πολιτικές και τις επιπτώσεις της. Αντίθετα έχουν οδηγήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ρόλο υποκαταστήματος της κυβέρνησης και πυροσβέστη της λαϊκής αγανάκτησης.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Καλούν στο συλλαλητήριο

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας στις 3 Σεπτέμβρη καλεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι Λιθογράφοι θα κάνουν προσυγκέντρωση στα γραφεία του σωματείου στις 6 το απόγευμα (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος).

Οπως σημειώνει το Σωματείο στο σχετικό κάλεσμα, μισθωτοί και συνταξιούχοι νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί σε ποσοστά πάνω από 15% τη στιγμή που οι αυξήσεις που δόθηκαν με την ΕΓΣΣΕ ήταν 2,5%! Η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα είναι η πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζει τους βιομήχανους, που την ίδια περίοδο αυξήθηκαν τα κέρδη τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καταγγέλλουν τη ληστεία

Την αντιλαϊκή επέλαση και τη ληστεία συνταξιούχων, εργαζόμενων και άνεργων καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας και ζητάει άμεσα μέτρα προστασίας των καταναλωτών με καθορισμό αγορανομικής ανώτερης τιμής των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Το Σωματείο Συνταξιούχων δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οπως σημειώνουν ακόμα στην καταγγελία, η «αύξηση» πρόκληση για το 2002 του 2,5% έχει εξανεμιστεί και οι συντάξεις πείνας της μεγάλης μάζας των συνταξιούχων δεν επαρκούν ούτε για τα έξοδά τους ενός δεκαπενθήμερου. Στις ληστρικές αυξήσεις πρωτοστατούν και οι ΔΕΚΟ με τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Γι' αυτό όπως σημειώνουν απαιτούν: Αμεση οικονομική ενίσχυση των συντάξεων, με ταυτόχρονη πάταξη της ληστρικής κερδοσκοπίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ