ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ - ΔΕΗ
Οκτώ εργάτες παρανάλωμα για να αυξηθούν τα κέρδη

Το γκέτο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Το γκέτο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που μετά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση τη ΔΕΗ, αλλά και της διοίκησης της επιχείρησης, έπεσαν οχτώ εργάτες - οι δύο πολύ σοβαρά καθώς φέρουν εκτεταμένα εγκαύματα μέχρι και 100% - στην 3η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης, όταν ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες ποσότητες «λάβας» από τέφρα και κάρβουνο, μετά από εργασίες καθαρισμού του λέβητα.

Η νέα τραγωδία ξετυλίχτηκε λίγο πριν τις δώδεκα τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή, όταν οι εργάτες Ηλίας Μπαρλαμπάς και Παναγιώτης Τσουκαλάς την ώρα που δούλευαν μέσα στο λέβητα - όπου μάλιστα είχε στηθεί και σκαλωσιά - προσπαθούσαν να τον καθαρίσουν από την τηγμένη τέφρα που είχε επικαθίσει σε διάφορα σημεία στα τοιχώματα του λέβητα.

Οι δύο εργάτες μαζί με άλλους συναδέλφους τους δούλευαν για περισσότερο από 17 ώρες, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, για την αποκατάσταση της βλάβης, μετά από εντολή της Διεύθυνσης του εργοστασίου που ήθελε πάση θυσία η επαναλειτουργία της μονάδας να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς από το βράδυ της Παρασκευής είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, η Διεύθυνση αντί να αφήσει να περάσει χρόνος ικανός που θα επέτρεπε να κρυώσει ο λέβητας ώστε οι εργασίες να γίνουν με ασφάλεια, έδωσε εντολή το μεσημέρι του Σαββάτου και αφού είχαν καθαριστεί τα 2/3 του λέβητα από το πρωί, να στηθεί ακόμα και σκαλωσιά προκειμένου να επισπευστούν οι εργασίες. Η λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ, πλέον, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν επιτρέπει την παραμικρή απώλεια κερδών και σε αυτή την προοπτική ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο υλικό από τη διοίκηση.

Κάποια στιγμή, καθώς ξεκολλούσαν την τηγμένη τέφρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξεχύθηκε ένας τεράστιος όγκος «λάβας» πυρακτωμένης τέφρας και κάρβουνου, που παρέσυρε τους δύο άτυχους εργάτες. Φλεγόμενοι, κυριολεκτικά, προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι την έξοδο του καζανιού για να σωθούν από το πυρακτωμένο υλικό που τους κατέκαιγε. Μόλις έφτασαν στην έξοδο έπεσαν αναίσθητοι και οι εργάτες της βάρδιας με κίνδυνο της ζωής τους έσπευσαν αμέσως στο σημείο της εξόδου για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να υποστούν εγκαύματα μικρότερου βαθμού. Γιατρός στο εργοστάσιο όταν έγινε το τραγικό περιστατικό δεν υπήρχε.

Οι τέσσερις από αυτούς, Ηλίας Μπαρλαμπάς (Ιπποκράτειο), Παναγιώτης Τσουκαλάς (Γενικό Κρατικό), Γιώργος Κουρέτας και Κώστας Παπαγεωργίου (ΚΑΤ) διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην Αθήνα. Η κατάσταση των δύο εργατών που ήταν στο λέβητα είναι κρίσιμη, καθώς έχουν υποστεί εγκαύματα που αγγίζουν το 100%. Οι Γ. Κουρέτας και Κ. Παπαγεωργίου έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή τους.

Οι υπόλοιποι τέσσερις τραυματίες, Γιώργος Μπουλούγαρης, Γιώργος Αθανασόπουλος, Κοσμάς Κουρουνιώτης και Τάσος Παπαγεωργίου διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στην Τρίπολη έχοντας υποστεί ελαφρά εγκαύματα και από χτες νοσηλεύεται μόνο ο Γιώργος Μπουλούγαρης που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάρει εξιτήριο.

Να σημειώσουμε πως το σύστημα αποκομιδής ξηρής τέφρας (MACALDI), που είναι εγκαταστημένο στην 3η μονάδα και λειτουργεί στη Μεγαλόπολη εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι υπεύθυνο για το ότι η μονάδα συχνά βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων - με απόφαση των σωματείων του εργοστασίου - μετά το τραγικό ατύχημα ήταν να προχωρήσουν σε ωριαία στάση εργασίας το πρωί, καθώς και να μη συνεχίσουν τις εργασίες οι εργάτες που είναι επιφορτισμένοι για την αποκατάσταση της βλάβης στην 3η Μονάδα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους προκειμένου να διεκδικήσουν από τη διεύθυνση της επιχείρησης την ύπαρξη (όπου δεν υπάρχουν) και την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

Δεν ήταν τυχαίο

Ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Το ατύχημα που έγινε τη νύχτα του Σαββάτου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη δεν ήταν τυχαίο.

Είναι η εικόνα της ισχυρής Ελλάδας της ανάπτυξης και της ευημερίας, που διαφημίζει η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού.

Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στη ΔΕΗ μετά τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση, αυξάνοντας την κιλοβατώρα και μειώνοντας το εργατικό κόστος, με τη μείωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της δουλιάς και την κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Είναι το αποτέλεσμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη βοήθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ.

Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει πλέον καμία αξία. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να αυξάνονται όσο γίνεται τα κέρδη του κεφαλαίου.

Οταν στην Ελλάδα το κόστος των εργατικών ατυχημάτων κάθε χρόνο ξεπερνά τα 40 δισ. δραχμές και η νοσηλεία των εργατών που σακατεύονται τα 400 δισ. δραχμές, για να μην πληρώνουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν ώστε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, σημαίνει ότι τους έρχεται φθηνότερα να σκοτώνονται και να σακατεύονται οι εργάτες.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να αντισταθούν σ' αυτήν την κατάσταση και να αναδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στα θύματα και τις οικογένειές τους, καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και όλους τους εργαζόμενους της Αρκαδίας σε διαρκή αγώνα μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, για την προστασία της ζωής τους, μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συμβολική κατάληψη για το επίδομα

Νέα συγκέντρωση ανέργων σήμερα στο Πέραμα

Τη γροθιά τους υψώνουν και πάλι οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζοντας τον αγώνα τους για το μεροκάματο, για το χτύπημα της ανεργίας, για να αποκτήσει και πάλι ζωή η Ζώνη. Χτες το πρωί «εγκαινίασαν» το νέο γύρο των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων με συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά, απαιτώντας να αρχίσει τώρα η καταβολή του έκτακτου εποχιακού επιδόματος, ύψους 250.000 δρχ., σε όλους τους ανέργους και παράλληλα να αποφασιστεί η τακτική επιδότησή τους μέχρι να βρουν δουλιά. Οι κινητοποιήσεις των εργατοτεχνιτών θα συνεχιστούν σήμερα με συγκέντρωση των ανέργων στις 8 το πρωί στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, θα γίνει συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών όλων των ειδικοτήτων στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για να απαιτήσουν «δουλιά για όλους». Το αγωνιστικό πρόγραμμα έχουν αποφασίσει από κοινού όλα τα σωματεία της Ζώνης, καθώς, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη Ζώνη είναι εγκληματική, με αποτέλεσμα σήμερα, παρά τα ...«περιβόητα» μέτρα που εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί τον περασμένο Ιούνη, οι ναυπηγοεπισκευαστικές βάσεις Περάματος, Δραπετσώνας και ΔΕΗ να εμφανίζουν εικόνα ερήμωσης.

«Οι διοικήσεις των Σωματείων μας - αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - ξεσκεπάζουν με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της Ζώνης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανέχεια και στην εξαθλίωση έχοντας κάνει 5 και 10 μεροκάματα εδώ και 10-12 μήνες, εκατοντάδες μαγαζιά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις μαραζώνουν και διαλύονται!». Ενώ καταγγέλλουν ότι την ίδια στιγμή που «σκοτώνουν» τη Ζώνη, οι ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά έχουν εξασφαλίσει δουλιά με κρατικές παραγγελίες για τουλάχιστον 15 χρόνια και επιδοτήσεις ύψους 45 δισ. δρχ.

Τα Σωματεία, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι μαζί πρέπει να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια, ως εδώ και μη παρέκει! Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε και να επιβάλουμε λύσεις σε όφελος του κλάδου», παραθέτουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο: Να δοθούν τώρα οι κατασκευές των δέκα πλοίων για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας στη Ζώνη. Να δώσει τώρα πολιτική λύση η κυβέρνηση για κατασκευές της κατηγορίας των μεσογειακών πλοίων στα ναυπηγεία του Περάματος και της Σαλαμίνας. Να δοθεί άμεσα λύση για την προστασία των ανέργων με βάση τα αιτήματα των εργαζομένων. Για τη λειτουργία της Ζώνης απαιτούν: «Να δημιουργηθεί ο φορέας για την οργάνωση, χωροθέτηση, διαχείριση, και όχι κάποια εταιρία-"μαϊμού" ΑΕ με σκοπό να ροκανίσουν οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης ό,τι μπορούν πριν τη διαλύσουν».

Σα να μη συνέβη τίποτα!

Ωσάν να μην την αφορά καν, ήταν η αντίδραση της διοίκησης της ΔΕΗ στο κραυγαλέο έγκλημα στη μονάδα 3 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Ούτε καν τη θλίψη της στα θύματα δεν εκφράζει η διοίκηση, η οποία σε σχετική ανακοίνωση περιορίζεται μόνο στο να καταγράψει την ώρα του συμβάντος ότι δύο εργαζόμενοι έχουν υποστεί πολύ σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της Αττικής! Ολες αυτές οι «διαφωτιστικές» πληροφορίες συμπληρώνονται με το γεγονός ότι «ορίστηκε επιτροπή, που σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της ΔΕΗ, διερευνά τα αίτια του ατυχήματος»!

Πιο... ευαισθητοποιημένο προσπάθησε να εμφανιστεί το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Α. Τσοχατζόπουλος, που μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας έδωσε άμεση εντολή στον γ.γ. Γ. Αγραφιώτη να μεταβεί στον τόπο του ατυχήματος. «Θα χυθεί άπλετο φως και ταυτόχρονα θα γίνει καταμερισμός των ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Αυτά αναφέρονται από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο μαζί με τη διορισμένη διοίκηση της Επιχείρησης, πριν λίγους μήνες (25/12/2001) προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφό το ατύχημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που είχε ως αποτέλεσμα, επί μέρες, οι εργαζόμενοι να εκτίθενται σε επικίνδυνες τοξικές ουσίες (κλοφέν).

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν ενημερωμένοι για το ατύχημα, ωστόσο σε επίσημες ανακοινώσεις προχώρησαν χτες το απόγευμα. Αν ήταν στο χέρι τους, είναι βέβαιο ότι θα το έκρυβαν, όπως έκαναν και στην περίπτωση του Αγίου Δημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ